22 February, 2020

Hiking : Bukit Dua Ringgit

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baru dilantik jadi team leader program The Biggest Loser (TBL) untuk staf kat ofis aku. Jadi kena rancanglah beberapa aktiviti untuk peserta. Selain kawal pemakanan, buat workout dan jogging, rancang juga aktiviti hiking santai sekurang-kurangnya sebulan sekali untuk diorang.

Hiking pertama kami ke Bukit Dua Ringgit, Bukit Sentosa, Rawang.

~ Starting point : berdekatan Stesen Pencawang Elektrik TNB, Bukit Sentosa. Pagi-pagi boleh nampak banyak kereta parking di bahu jalan tepi bukit.

~ Ketinggian : 250 meter dari aras laut... kira-kira 20-30 minit untuk sampai ke puncak bergantung kepada stamina masing-masing.

~ Bayaran masuk : Percuma je. Tak perlu bayar dua ringgit walaupun namanya Bukit Dua Ringgit (asal usul namanya belum dapat dipastikan).

~ Trek: Permulaan trek berbatu yang sedikit menegak, sebelum masuk ke trek hutan sikit. Trek mudah, sesuai untuk seisi keluarga. Jangan risau ada penanda arah. Boleh turun balik ikut trek yang sama masa naik atau ikut jalan lain yang lebih mendatar (kalau jumpa simpang, ikut kanan) hingga jumpa tempat permulaan.

~ Pemandangan dari puncak : Sekitar kawasan perumahan Bukit Sentosa, Bukit Beruntung, Pekan Serendah, Genting Highlands dan Banjaran Titiwangsa. Lagi menarik kalau naik awal pagi, boleh tengok pemandangan matahari terbit.


~ Semoga berjaya mencapai berat badan ideal buat semua peserta program TBL dalam tempoh 4 bulan akan datang. Dah bakar kalori lepas mendaki tadi, kami tambah balik kalori kat gerai makan depan Masjid Bukit Sentosa... tak jauh dari starting point tadi.. haha.




1 comment :

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...