02 October, 2016

30 Amalan Harian Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah, Agar Hidup Diberkati, Dirahmati, Diredhai, Dimurahkan Rezeki, Serta Berjaya Di Dunia Dan Akhirat, Insya Allah...

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera. 

Setiap manusia pasti ada keinginan dalam hatinya untuk melakukan perubahan menjadi insan yang lebih baik. Cuma yang sering menjadi penghalang adalah sifat manusia itu sendiri yang mempunyai sifat lemah, malas, suka bertangguh dan sebagainya. Sesungguhnya untuk melakukan perubahan memerlukan banyak pengorbanan dan setiap perubahan itu perlu bermula dari kekuatan hati.

Berikut disenaraikan 30 amalan (yang dipetik dari pelbagai sumber rujukan) yang boleh dilakukan setiap hari sebagai panduan kita bersama. Amalkanlah sedikit demi sedikit setiap hari mengikut kemampuan/kesesuaian masa sendiri. Wallahu ‘aalam.1. Bangun awal pagi. 
Bangunlah seawal jam 4.30 - 5.00 pagi, buat senaman ringan kira-kira 5-10 minit, kemudian mandi dan berwudhu’. Diriwayatkan oleh Ashab as-Sunan dan Ibn Hibban dalam Sahihnya, Nabi saw melewati anaknya Fatimah r.a yang sedang berbaring pada waktu Subuh, maka Baginda bersabda:
“Wahai anakku, bangunlah dan hadaplah rezeki Tuhanmu, dan janganlah engkau jadi dari kalangan orang yang lalai, sesungguhnya Allah membahagikan rezeki manusia di antara terbit fajar hingga terbit matahari”
(Hadis Riwayat al-Baihaqi)

2. Solat Sunat Tahajjud. 
Dikerjakan sekurang-kurangnya 2 rakaat sebelum masuk waktu Subuh. Kemudian berdoalah kepada Allah segala apa yang kita hajati dan mintalah secara tepat. Muhasabah diri dan mintalah pertolongan Allah dengan seyakin-yakinnya. Kemuliaan seorang mukmin terletak pada tahajjudnya. Doa mudah makbul dan menjadikan kita makin dekat dengan Allah. Rasulullah saw dan para sahabat tidak meninggalkan solat ini sepanjang hayat mereka. Rasulullah saw bersabda:                                                                                       “Kerjakanlah solat malam sebab itu adalah kebiasaan orang solihin sebelum kamu, juga suatu jalan untuk mendekatkan diri kepada Tuhanmu, juga sebagai penebus segala amalan buruk, pencegah dari perbuatan dosa dan dapat menghalangi penyakit dari badan.” (HR Tirmizi dan Ahmad)

3. Solat Sunat Witir. 
 Dikerjakan sekurang-kurangnya 1 rakaat, sebagai penutup solat malam. Rasulullah saw bersabda: “Sesungguhnya Allah swt. menganugerahkan kepada kamu solat yang lebih baik daripada bersedekah beberapa ekor unta yang sempurna dan baik iaitu Solat Witir.” 
(HR Riwayat Al-Turmudzi dan Al-Hakim)


~ Dalam bulan Ramadhan, jika telah solat sunat witir selepas mengerjakan solat sunat tarawih, masih boleh buat solat sunat lain kecuali solat sunat witir, kerana hanya ada sekali solat witir dalam satu malam.

4. Membaca/menghafaz Al-Quran. 
Jika masih ada masa sebelum masuk waktu subuh, baca/hafaz sebarang surah/ayat al-Quran & terjemahan walaupun cuma 1 ayat. Waktu pagi juga masa paling sesuai untuk menghafaz kerana akal fikiran masih segar. Ibnu Mas'ud berkata bahawa Rasulullah saw bersabda:
"Sesiapa yang membaca satu huruf dari Kitab Allah (Al-Quran), ia akan mendapatkan satu kebaikan yang nilainya sama dengan 10 kali ganjaran (pahala). Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf, tetapi alif satu huruf, lam satu huruf, dan mim satu huruf." (HR Tirmidzi).

5. Solat Sunat Rawatib 2 rakaat sebelum subuh (atau disebut juga Solat Sunat Fajar.
Dikerjakan apabila telah masuk waktu subuh atau selepas azan. Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunat Ba’diyyah (selepas). Ia merupakan pelengkap bagi solat wajib yang bertujuan untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu.
~ Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah saw tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim).
~ Dari Aisyah r.a, bahawa Rasulullah saw bersabda: “Dua rakaat solat sunat sebelum subuh, lebih baik daripada dunia dan segala isinya.” (HR Muslim, Tirmidzi, Nasa’i & Ahmad).

6. Solat Subuh.
Sebaiknya solat di awal waktu dan berjemaah di masjid/surau. Sabda Rasulullah saw: "Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)." (HR al-Bukhari dan Muslim)
~ Rasulullah saw juga bersabda: “Sesiapa yang solat isya’ secara berjemaah seumpama ia bangun mengerjakan solat separuh malam, dan sesiapa yang solat subuh berjemaah seumpama ia solat sepanjang malam.” (HR Muslim)

7. Berdoa.
Selain membaca doa-doa yang lazim, bacalah juga doa ini sebelum syuruk; “Ya Allah ya Tuhanku, aku berlindung denganMu daripada rasa risau dan dukacita, aku berlindung denganMu daripada sifat lemah dan malas, aku berlindung denganMu daripada sifat pengecut dan bakhil, dan aku berlindung denganMu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia.” Aamin.
~ Mohon dipermudahkan segala urusan dalam kehidupan / pelajaran /pekerjaan / perniagaan.
~ Doakan kebaikan untuk kedua ibu-bapa (termasuk ibu bapa mertua atau ibu bapa angkat), isteri/suami, anak-anak, keluarga, guru-guru, juga sahabat-sahabat, serta muslimin muslimat sama ada yang masih hidup mahupun yang telah meninggal dunia. Rasulullah saw bersabda: “Barang siapa yang mendoakan mukmin lelaki atau pun perempuan nescaya Allah akan memberi pahala kebaikan dari setiap mukmin lelaki dan perempuan yang didoakannya.” (HR.al-Thabrani)

8. Amalan Zikir Pagi (300x) Selepas Subuh.
a. Istighfar penuh (Astaghfirullahal ‘adzim, alladzi laailaahaillaa, huwal haiyul qayyum wa atuubu ilaih) 100x.
b. Tasbih,Tahmid,Tahlil & Takbir(Subhanallah walhamdulillah walaailaahaillallah wallahuakbar)100x.
c. Selawat Nabi 100x.

Sesungguhnya amat besar dan banyak lagi fadhilat zikir dan selawat, antaranya;
~ Firman Allah dalam Surah Ar-Ra’ad ayat 28 yang bermaksud: “Iaitu orang-orang yang beriman dan tenang tenteram hati mereka dengan zikrullah. Ketahuilah dengan zikrullah itu, tenang tenteramlah hati manusia.”
~ Sabda Rasulullah saw: “Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda” (HR Muslim)

9. Membaca Ayat Al-Quran.
Cadangan surah:
~ Al-Fatihah sebanyak 7x.
~ Ayat 2-3 Surah At-Talaq (ayat 1000 dinar) sebanyak 7x.
~ 3 Qul (Al-Ikhlas, Al-Falaq & An-Naas) sebanyak 7x setiap surah.
~ Ayatul Kursi sebanyak 7x.
 Ibnu Mas'ud berkata bahawa Rasulullah saw bersabda: "Sesiapa yang membaca satu huruf dari Kitab Allah (Al-Quran), ia akan mendapatkan satu kebaikan yang nilainya sama dengan 10 kali ganjaran (pahala). Aku tidak mengatakan alif lam mim itu satu huruf, tetapi alif satu huruf, lam satu huruf, dan mim satu huruf." (HR Tirmidzi).

10. Solat Sunat Isyraq.
Dikerjakan 2 rakaat, waktunya antara 12-27 minit setelah terbit matahari (syuruk). Diberi tempoh jarak masa sebegini dan bukannya ketika waktu terbit matahari adalah supaya ia tidak menyamai orang yang menyembah matahari. Waktu terbit matahari juga adalah haram untuk melakukan sebarang solat kerana tanduk syaitan berada di antara matahari.
~ Dari Abdullah bin ‘Umar r.a, katanya Rasulullah saw bersabda: “Waktu Subuh adalah sejak terbit fajar hingga terbit matahari. Apabila matahari terbit, berhentilah solat kerana dia terbit antara dua tanduk syaitan.” (HR Muslim)
~ Dari Anas bin Malik r.a dia berkata, Rasulullah saw bersabda: “Sesiapa solat Subuh berjemaah, kemudian duduk berzikir kepada Allah sehingga naik matahari dan mengerjakan solat dua rakaat (Solat Sunat Isyraq). Maka adalah baginya pahala seperti pahala Haji dan Umrah yang sempurna, sempurna, sempurna.” (HR At-Tirmidzi dan At-Thabrani)

11. Membaca Surah Yaasin (83 ayat) (atau surah Al-Kahfi pada hari Jumaat).
~ Sesiapa yang membaca surah Yaasin di permulaan hari, Allah janjikan segala hajatnya pada hari itu akan dipenuhi. Rasulullah saw juga bersabda: “Sesungguhnya bagi setiap sesuatu itu ada hati, dan hati al-Quran ialah surah Yaasin; barangsiapa membaca surah Yaasin, nescaya Allah menuliskan pahalanya menyamai 10 kali membaca al-Quran seluruhnya.” (HR At-Tirmizi dari Anas).
~ Pada hari jumaat, bacalah surah Al-Kahfi (110 ayat). Daripada Umar berkata: Rasulullah saw bersabda: ”Sesiapa yg membaca surah Al-Kahfi pada hari Jumaat, maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit. Untuknya cahaya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat.” (HR Ibnu Katsir).
~ Amalkan/hafaz 10 ayat pertama dan 10 ayat terakhir surah Al-Kahfi, insya Allah akan terlindung dari fitnah Dajjal.

12. Solat Sunat Dhuha.
Boleh dikerjakan antara 2-8 rakaat, bermula 20 minit selepas solat sunat Isyraq (waktu afdhal di antara jam 8-10 pagi). Nabi saw bersabda: “Sesiapa mengerjakan solat Dhuha 2 rakaat, dia tidak tergolong di dalam golongan orang-orang yg lalai dan lupa.”
~ Solat Dhuha juga memudahkan urusan, kunci menarik rezeki dan menolak kepapaan. Sabda Rasulullah saw yang maksudnya: “Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan”.
~ Selepas solat Dhuha, bacalah doa dhuha biasa (Allahumma innad dhuha…) kemudian disusuli doa ini sebanyak 33x: “Innahaazaa larizqunaa maalahuu min nafaad”, yang bermaksud; "Sesungguhnya ini ialah pemberian Kami kepada kamu, pemberian yang tidak akan habis-habis." (Surah As-Sad, ayat 54).

13. Qailulah.
Iaitu tidur sebentar kira-kira 10-20 minit di waktu tengahari. Waktu paling baik adalah antara jam 12 tengahari hingga sebelum zuhur, namun boleh juga dilakukan selepas zuhur. Ia Sunnah Rasulullah saw dan amalan para sahabat. Imam Al Ghazali di dalam kitab ‘Ihya Ulumuddin’ telah berkata: “Hendaklah seseorang tidak meninggalkan tidur di siang hari kerana ia dapat membantu ibadah di malam hari sebagaimana sahur membantu puasa di siang hari. Sebaik-baiknya ialah bangun sebelum tergelincir matahari untuk solat zohor".
Manfaatnya dapat menghilangkan keletihan, menajamkan pemikiran dan tumpuan serta menyegarkan badan, seterusnya membantu ibadah di malam hari.

14. Solat Sunat Rawatib 2 rakaat sebelum zuhur.
Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunat Ba’diyyah (selepas). Ia merupakan pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu.
~ Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah saw tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim).

15. Solat Zuhur.
Sebaiknya solat di awal waktu & berjemaah di masjid/surau. Sabda Rasulullah saw: "Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)." (HR al-Bukhari dan Muslim)

16. Solat Sunat Rawatib 2 rakaat selepas zuhur.
Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunat Ba’diyyah (selepas). Ia merupakan pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu.
~ Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah saw tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim).

17. Membaca surah Ar-Rahman (78 ayat).
Rasulullah saw bersabda: “Barangsiapa yang membaca surat Ar-Rahman, Allah akan menyayangi kelemahannya dan meredhai nikmat yang dikurniakan padanya.”
~ Nabi SAW juga bersabda: “Segala sesuatu itu mempunyai mempelai, dan mempelai bagi Al-Quran adalah surah Ar-Rahman.”
Surah Ar-Rahman menanam sifat syukur di dalam hati atas nikmat-nikmat Allah.

18. Solat Asar.
Sebaiknya solat di awal waktu & berjemaah di masjid/surau. Sabda Rasulullah saw:  "Solat'berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)." (HR al-Bukhari dan Muslim)

19. Amalan Zikir Petang (300x) Selepas asar.
a. Istighfar penuh (Astaghfirullahal ‘adzim, alladzi laailaahaillaa, huwal haiyul qayyum wa atuubu ilaih) 100x.
b. Subhanallahi wabihamdihi subhanallahil ‘azim 100x.
c. Selawat Nabi 100x.

20. Membaca surah An-Naba’ (40 ayat).
Nabi saw bersabda: “Jika kamu tahu fadhilat dan besarnya pahala membaca surah An-Naba’, maka kamu akan berhenti daripada tugas-tugas kamu, lalu mempelajari surah tersebut dan mendekatkan diri kepada Allah dengan membacanya. Sesungguhnya Allah akan mengampunkan dosa-dosa mereka yang mengamalkan membacanya selain dosa syirik.”

21. Solat Maghrib. Sebaiknya solat di awal waktu & berjemaah di masjid/surau. Sabda Rasulullah saw: "Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)."
(HR al-Bukhari dan Muslim)

22. Solat Sunat Rawatib 2 rakaat selepas maghrib.
Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunat Ba’diyyah (selepas). Ia merupakan pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu.
~ Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah saw tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim).

23. Solat Sunat Awwabin.
Sunat muakkad (sangat dituntut). Ibadah yang dilakukan sementara menanti waktu isya’ jika tiada majlis ilmu, ianya lebih baik dari duduk berbual kosong. Dikerjakan seeloknya sebanyak 6 rakaat dengan 3 salam. Dari Abu Hurairah r.a, Nabi saw telah bersabda: “Sesiapa yang bersembahyang enam rakaat sesudah Maghrib tiada diselang antaranya dengan sesuatu bicara nescaya samalah pahalanya dengan ibadat dua belas tahun.” (Riwayat Ibnu Majah, Ibn Khuzaimah dan At-Turmuzi.)

24. Membaca surah Al-Waqiah (96 ayat).
Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah saw bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

25. Solat Isya’.
Sebaiknya solat di awal waktu & berjemaah di masjid/surau. Sabda Rasulullah saw: "Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)." (HR al-Bukhari dan Muslim)
~ Rasulullah saw juga bersabda: “Sesiapa yang solat isya’ secara berjemaah seumpama ia bangun mengerjakan solat separuh malam, dan sesiapa yang solat subuh berjemaah seumpama ia solat sepanjang malam.” (HR Muslim)

26. Solat Sunat Rawatib 2 rakaat selepas isya’.
Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunat Ba’diyyah (selepas). Ia merupakan pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu.
~ Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah saw tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim).

27. Membaca surah As-Sajdah (30 ayat).
Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: “Sesiapa membaca Surah As-Sajdah, pahalanya seperti orang yang solat menepati malam al-Qadar dan dikuatkan keIslamannya, tauhidnya serta mendapat ilmu yang benar".

28. Membaca surah Al-Mulk (30 ayat).
Rasulullah saw bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Mulk setiap malam, diselamatkannya dari azab kubur”. 
~ Para ulama berkata: “Sesungguhnya Rasulullah saw tidak akan tidur melainkan setelah membaca surah As-Sajdah dan surah Al-Mulk”.

29. Membaca surah Ad-Dukhan ( 59 ayat).
Daripada Abi Hurairah r.a. berkata: Nabi saw telah bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Ad-Dukhan pada waktu malam, maka esoknya 70,000 malaikat akan meminta ampun baginya”. (HR. Tirmidzi)

30. Amalan sebelum tidur:
Ada banyak amalan sebelum tidur menurut Islam yang sesuai dengan sunnah Rasulullah saw. Beberapa amalan tersebut antaranya:

~ Usahakan untuk tidur awal selepas isya', paling lewat 11.00 malam, agar mudah bangun qiyamullail awal pagi esoknya.
~ Berwudhu', kemudian Solat Sunat Taubat 2 rakaat. Muhasabah diri, pohonlah keampunan kepada Allah di atas segala dosa, nyatakan kesyukuran kepada Allah atas segala rezeki dan nikmat.
~ Tidur cara Rasulullah saw dengan mengiring badan ke kanan dan tapak tangan di bawah pipi.
~ Niat dan berdoa agar dapat bangun untuk solat sunat Tahajjud. Sekiranya tidak terjaga, Allah swt akan mengira seolah-olah dia bertahajjud sepanjang malam.
~ Maafkan semua kesalahan manusia pada kita dan halalkan semua hutang piutang sebelum tidur.
~ Membaca Ayatul Kursi, 2 ayat terakhir surah Al-Baqarah (ayat 285 & 286 - Aamanar Rasul...) dan surah 4 Qul. Semoga kita dijauhi dari kejahatan manusia, jin dan syaitan sewaktu kita tidur.
~ Membaca doa sebelum tidur. “Apabila Nabi saw hendak tidur, beliau mengucapkan: ‘Bismika allahumma amuutu wa ahya (Dengan nama-Mu, Ya Allah aku mati dan aku hidup).’ Dan apabila bangun tidur, beliau mengucapkan: “Alhamdulillahilladzii ahyaana ba’da maa amatana wailaihi nusyur (Segala puji bagi Allah yang telah menghidupkan kami setelah mematikan kami, dan kepada-Nya lah tempat kembali).” (HR. Bukhari)
~ Membaca Bismillahir rahmaanir rahiim sebanyak 21 kali.
~ Berzikir: Subhanallah - Maha suci Allah (33 x), Alhamdulillah - Segala Puji Bagi Allah (33 x), Allahu Akbar - Allah Maha Besar (33 x) dan zikir-zikir lain sehingga tertidur.10 Amalan Yang Perlu Dijaga Secara Istiqamah Sepanjang Hayat:

1. Solat 5 waktu jangan ditinggalkan... walaupun ketika sedang sakit atau sesibuk mana sekalipun (melainkan kerana uzur syari'e bagi wanita). Sebaiknya solat di awal waktu. 5 minit sebelum azan, tinggalkan segala pekerjaan dan berjemaah di masjid/surau. Sabda Rasulullah saw: "Solat berjemaah melebihi solat bersendirian dengan 27 darjat (atau 27 kali ganda)." (HR al-Bukhari dan Muslim)

~ kemudian diiringi dengan Solat Sunat Rawatib yang muakkad. Solat Sunat Rawatib biasa juga disebut solat sunat Qabliyyah (sebelum) dan sunat Ba’diyyah (selepas). Ia merupakan pelengkap bagi solat wajib yang bertujuannya untuk mencari keredaan Allah di samping menampung sebarang kekurangan ketika melakukan solat fardhu. Dari Ibnu Umar bahawa; “Rasulullah saw tidak meninggalkan solat (sunat) 10 rakaat iaitu 2 rakaat sebelum Zuhur, 2 rakaat sesudahnya Zohor, 2 rakaat selepas Maghrib, 2 rakaat selepas Isyak (juga di rumah) dan 2 rakaat sebelum solat Subuh.” (HR Bukhari-Muslim).

~ Amalkan solat-solat sunat lain seperti solat sunat tasbih, solat taubat, solat hajat, solat istikharah dsb. Jika tak mampu hari-hari, kerjakan seminggu/sebulan sekali.

2. Puasa Sunat. Selain puasa wajib dalam bulan Ramadhan, jika mampu kerjakan puasa sunat isnin dan khamis, juga pada hari-hari lain yang digalakkan berpuasa. Ia sangat membantu kita mengawal nafsu serta menguatkan dan menyihatkan fizikal dan mental. Bagi isteri-isteri, minta izin suami terlebih dahulu sebelum berpuasa sunat.

PERINGATAN:
Qadha' segala yang tertinggal. Kita mungkin pernah hidup di zaman kelalaian, hingga meninggalkan solat dan puasa yang wajib dikerjakan. Hutang dengan manusia pun kita kena bayar inikan pula hutang kita dengan Allah s.w.t. Dari Anas bin Malik ra, berkata Rasulullah saw yang bermaksud:
“Jika salah seorang dari kamu tertidur atau lalai hingga lupa solat, hendaklah dia mengerjakannya apabila teringat kerana Allah berfirman : Dirikanlah solat untuk mengingatiKu" (HRMuslim).
~ Hadis di atas menunjukkan bahawa WAJIB hukumnya qadha' solat walaupun terlupa… inikan pula solat yang ditinggalkan dengan sengaja. Begitu juga dengan puasa yang ditinggalkan perlulah diganti dan membayar fidyah.
~ Qadha' solat yang ditinggalkan boleh dilakukan bila-bila masa walaupun bukan waktunya. Misalnya di waktu malam kita nak qadha' solat 5 waktu (zuhur, asar, maghrib, isya' dan subuh). Atau qadha' ikut waktu-waktu solat contoh qada' solat subuh pada waktu subuh setelah kita selesai solat subuh.

3. Jaga sedekah setiap hari. Allah menyukai orang yang suka bersedekah, dan malaikat selalu mendoakan orang yang bersedekah setiap hari, mengikut kemampuan. Sedekah yang diberi akan dibalas berlipat kali ganda. Seeloknya jangan bagi sesiapa nampak dan jangan bermegah-megah bila bersedekah.

Firman Allah yang bermaksud: "Bandingan (derma) orang-orang yang membelanjakan hartanya pada jalan Allah, ialah sama seperti sebiji benih yang tumbuh menerbitkan tujuh tangkai; tiap-tiap tangkai itu pula mengandungi seratus biji. Dan (ingatlah), Allah akan melipatgandakan pahala bagi sesiapa yang dikehendakiNya, dan Allah Maha Luas (rahmat) kurniaNya, lagi Meliputi ilmu pengetahuanNya". (Al-Baqarah ayat 261).

4. Membayar zakat. Bayar zakat 2.5% dari jumlah rezeki/pendapatan yang anda dapat (bukan dari baki yang tinggal). Contohnya; pendapatan anda selama setahun adalah RM100,000 x 2.5% = RM2500. Boleh dibayar di mana-mana Pusat/Lembaga Zakat. Setiap rezeki yang kita dapat bukanlah hak kita sepenuhnya, setiap rezeki yang kita dapat dan belanjakan, sesungguhnya akan disoal di depan Allah swt nanti.

5. Jaga wudhu’ sedaya upaya terus menerus kerana Allah menyayangi hambaNya yang berwudhu'. Sabda Nabi saw: "Wudhu’ adalah senjata orang-orang mukmin".

Kata Khalifah Ali bin Abi Talib pula, "Orang yang selalu berwudhu' sentiasa ia akan merasa selalu solat walau ia sedang tidak solat, dan dijaga oleh malaikat dengan dua doa, ampunilah dosa dan sayangilah dia ya Allah".

6. Sentiasa berzikir. Hendaklah hati dan lidah sentiasa sibuk dengan berzikir di dalam apa jua kegiatan sama ada berjalan, duduk atau bekerja. Berzikirlah ‘Lailahailallah’ dan Istighfar sebagai amalan tetap dan berkekalan. Bagi wanita tatkala haid, jangan tinggalkan zikrullah. Meninggalkan zikir akan mengeraskan hati.

7. Jaga silaturrahim. Jangan memecahkan silaturrahim sama ada dengan ahli keluarga, sahabat, jiran dan juga orang lain. Jaga perkataan dan perbuatan, insya Allah tiada siapa yang akan terguris. Maafkan mereka yang pernah menyakiti kita dengan hati yang lapang dan tenang.

8. Kawal Nafsu. Tetaplah dengan usaha kamu melawan hawa nafsu. Jagalah mata, telinga, lidah dan hati. Mengumpat dan mengata-ngata orang lain adalah bencana yang sangat besar. Ia menghapuskan dan melenyapkan pahala dan kesan ibadat.

9. Restu Ibu. Orang lelaki sentiasalah hubungi/ziarahi ibu untuk bertanya khabar serta mohon restu dan doa.


NOTA:
~ Jika tidak tahu kaifiat/cara melaksanakan solat-solat sunat yang dianjurkan di atas, silalah google sendiri.
~ Tujuan utama perkongsian amalan ini hanyalah sebagai peringatan untuk diri sendiri. Jika anda rasa ilmu ini bermanfaat, semoga dapat kita amalkan dan sampaikan/ SHARE kepada rakan-rakan anda. Semoga ia menjadi saham akhirat buat kita bersama, insya Allah ada keberkatannya.

Daripada Abi Hurairah r.a bahawa Nabi Muhammad saw bersabda: "Apabila seorang anak Adam mati, maka putuslah amalnya kecuali 3 perkara: sedekah jariah, atau ilmu yang memberi manfaat kepada orang lain, atau anak yang soleh yang berdoa untuknya." (HR Muslim)


2 comments :

  1. terimakasih berkongsi peringatan..

    ReplyDelete
  2. Assalamu'alaikum. Dzikir pagi petang ada lain yg lebih menepati sunnah... semoga dapat di simak.

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...