25 January, 2020

Memancing di Pontoon Muhibbah, Pulau Indah

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Dah 4-5 bulan tak memancing (memang bukan pemancing tegar pun)... kali ni ikut jiran baru dan kawan-kawannya memancing santai atas pontoon (sejenis kapal platform/tongkang untuk mengangkut barang, jangan risau pontoon tu parking je tak bergerak ke mana-mana).

Lokasi : Pontoon 1, Jambatan Muhibbah Pulau Indah, Kelang (parking kereta bawah jambatan). Ada 9 pontoon di sini... pilih mana suka atau cuba risik-risik kat tekong port mana yang best.

No Telefon : Tekong Bot Isa (019 235 1044). Tambang RM10 seorang pergi balik.

Masa : Unlimited. Rasa nak balik call je tekong bot suruh jemput. Seeloknya mancing malam hingga pagi esoknya. Bila dah tengah hari panas terik, boleh rentung sebab pontoon takde bumbung.

Umpan : Udang kopek, perumpun, sotong. Kalau ada udang hidup saiz kecik lagi bagus (kami plan mancing last minit, tak sempat cari umpan hidup)

Kemudahan : Tiada kemudahan.. haha. Tandas pun tiada maka tak sesuai untuk golongan wanita mahupun kanak-kanak kalau nak memancing lama-lama.


Sini lubuk ikan paling glamer iaitu ikan gelama dan ikan duri. Buntal dan sesirat juga tak ketinggalan menyibuk. Ada juga orang pernah naikkan senangin, tebal pipi, malong, kerapu, gemang dan cencaru.

Lain kali plan nak naik pontoon lainlah pulak.




1 comment :

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...