18 August, 2019

Memancing di Kelong Berkat Samudera 2.0

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca : Memancing di Kelong Berkat Samudera 1.0

Kali ni bawa Along mancing bersama.. kebetulan pulak trip kali ni cuti sekolah.

Perjalanan : dari jeti nelayan Kg. Banting, BNO ke kelong mengambil masa sekitar 20 minit. Dekat jeti air agak cetek dan berlumpur, kena tunggu air pasang barulah bot boleh bergerak. Ombak kuat masa ni. Naik kira-kira jam 5.30 pm dan balik keesokan harinya sekitar waktu yang sama.

Harga : kalau ambik pakej satu kelong 24 jam RM500 untuk 12 orang....  atau RM350 untuk 6 orang. Termasuk keperluan dapur seperti gas, beras, minyak masak, dan gula. Umpan, ais dan makanan lain bawa sendiri. Pertanyaan & tempahan boleh hubungi Nazrul@Ayun; 013-698 7132

Kemudahan : 1 bilik kecik untuk tidur dan solat, tandas, dapur dengan peralatan masak dan bekalan elektrik dari bateri (malam sahaja). Kelebihan guna bateri suasana tak bising berbanding pakai genset. Diingatkan tiada plug untuk mengecas hp ye... jadi bawalah powerbank sendiri siap-siap. Keluasan kelong agak besar, memang selesa memancing.

Makan : makan malam tapau je siap-siap sebelum naik bot. Supper dengan maggi. Sarapan esoknya ringan-ringan je dengan cekodok & roti cicah sardin. Untuk makan tengah hari masak special sikit; asam pedas ikan duri, gelama goreng dengan telur dadar... berselera betul makan berjemaah atas kelong.

Cuaca : Alhamdulillah cuaca baik , cuma angin agak kuat. Esoknya pulak cuaca panas, kalau pakai baju lengan pendek rentunglah jawabnya. Air agak laju juga masa ni.. tapi guna batu ladung no. 6/7/8 pun dah ok.

Umpan : sotong kurita hidup, udang hidup, udang pasar dan juga perumpun. Kalau umpan habis boleh cari umpan anak ikan bilis guna apollo kat bawah kelong. Umpan udang hidup kurang laku di sini. Nak umpan kurita boleh cuba hubungi Umpan Kurita Pasir Panjang, Sekinchan; 012-976 5336


~ Hasil : Alhamdulillah... hasil terbesar kali ni pari 8 kg... tahniah Ijat dapat lesen pari. Aku pulak dapat pari 5 kg. Along pulak baru belajar mancing.. bagi main rod kecik je untuk layan ikan duri & gelama. Ikan lain tuka dan tetanda je tapi tak banyak. Lepaslah nak buat lauk 2-3 hari, memang sedap dan manis rasa ikan segar yang belum kena bahan pengawet. Tak ketinggalan masuk senarai adalah si buntal tapi terpaksa la dicampak balik ke laut. Lain kali insya Allah kita repeat kelong ni.


1 comment :

  1. WE SHOULD FUCK. Like right now, right here. Hard, fast. Pin me down, kiss me hard, look me in the eyes and fuck me like you’ve never fucked someone before. Click here and Check me out i am getting naked here ;)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...