19 December, 2018

Memancing di Kelong Berkat Samudera, BNO Sabak Bernam

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Setelah dua kali memancing di Kelong Kupang Sabak Bernam, kali ni cuba kelong lain yang terletak berdekatan iaitu Kelong Berkat Samudera. Naik bot pun dari tempat yang sama di jeti nelayan Kg. Banting, BNO.

~ Perjalanan : dari jeti ke kelong mengambil masa sekitar 20 minit. Dekat jeti air agak cetek dan berlumpur, kena tunggu air pasang barulah bot boleh bergerak. Naik kira-kira jam 6.00pm dan balik keesokan harinya sekitar waktu yang sama.

~ Harga : kalau ambik satu kelong RM500 untuk 24 jam, maksimum boleh masuk 12 orang.... Umpan, ais dan makanan bawa sendiri. 

~ Kemudahan : 1 bilik kecik untuk tidur dan solat, tandas, dapur dengan peralatan masak dan bekalan elektrik dari bateri (malam sahaja). Kelebihan guna bateri suasana tak bising berbanding pakai genset. Diingatkan tiada plug untuk mengecas hp ye... jadi bawalah powerbank sendiri siap-siap. Keluasan kelong agak besar, memang selesa memancing.

~ Makan : makan malam tapau je siap-siap sebelum naik bot. Supper dengan maggi. Sarapan esoknya ringan-ringan je dengan roti cicah sardin. Untuk makan tengah hari masak special sikit; asam pedas ikan kitang, gelama goreng dengan keropok papadom... berselera betul makan berjemaah atas kelong.

~ Cuaca : Alhamdulillah cuaca baik, cuma dilanda hujan gerimis sekejap petang tu. Esoknya pulak cuaca panas, kalau pakai baju lengan pendek rentunglah jawabnya. Air pun tak laju sangat... guna batu ladung no.5/6/7 pun dah ok.

~ Umpan : sotong kurita hidup, udang hidup, udang pasar dan juga perumpun. Kalau umpan habis boleh cari umpan anak ikan bilis guna apollo kat bawah kelong. Umpan udang hidup kurang laku di sini.


~ Hasil : Kali ni aku tak merasa nak menaikkan ikan besar, cuma melayan tuka, gelama dan kitang. Apapun alhamdulillah hasil tangkapan kami agak lumayan... ikan bergred yang berjaya dinaikkan adalah 5 ekor pari dan 7 ekor jenahak. Ikan lain kitang, tuka, duri, sembilang, malong dan semestinya ikan paling glamour adalah gelama. Lepaslah nak buat lauk 2-3 hari, memang sedap dan manis rasa ikan segar yang belum kena bahan pengawet. Tak ketinggalan masuk senarai adalah si buntal tapi terpaksa la dicampak balik ke laut. Lain kali insya Allah boleh repeat kelong ni.


2 comments :

  1. Assalamualaikum.
    Saje nak ucap terima kasih atas review. Terpaksa cari kelong lain utk bulan 9 nanti sebab already booked kelong (Kelong kupang) roboh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.. semoga dipermudahkan urusan pmbinaan semula kelong kupang tu

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...