02 May, 2018

Mendaki Gunung Murud (Trans Murud: Ba' Kelalan - Murud - Bario)

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

24 April 2018 (Selasa) - 1 Mei 2018 (Selasa) - Ini catatan pendakian ke Gunung Murud, Sarawak; dengan 14 orang line-up : Sham Castello (Nature Explorer) sebagai Gogo/Guide, Big, Kak Am, Ika, Eddy, Pak Ali, Mustakim, John Lai, Shariman, A'an, Desmond, Hamdan, Dr Lim dan aku... diiringi juga 2 orang guide tempatan dari suku kaum Lun Bawang iaitu Gukang dan anaknya Wilson.

INFO :
~ Gunung Murud terletak di dalam kawasan Taman Negara Pulong Tau di Tanah Tinggi Kelabit, Bahagian Limbang, Sarawak.
~ Ketinggian Gunung Murud adalah 2423 meter atau 7950 kaki dari paras laut (dpl), merupakan gunung tertinggi di Sarawak dan keempat tertinggi di Malaysia. 
~ Di kalangan pendaki Malaysia, Gunung Murud termasuk dalam kategori Big 5 iaitu gelaran bagi 5 puncak tertinggi di Malaysia yang kesemuanya terletak di Borneo (Sabah dan Sarawak). Biasa juga digelar dalam kategori G12 bila digabung dengan 7 gunung tertinggi di Semenanjung Malaysia (G7).
~ Trans Murud adalah dalam kategori pendakian agak hardcore kerana tempoh pendakian yang agak panjang sehingga 4-5 hari, jarak laluan pula jauhnya lebih 60 km merentasi dari tempat permulaan di Ba' Kelalan dan berakhir di Bario, maka perlu buat persediaan fizikal dan mental yang cukup. Ada juga yang buat dari Bario - Ba' Kelalan bergantung kepada penganjur.
~ Gunung Murud dianggap gunung suci oleh penduduk tempatan. Setiap dua tahun sekali pada bulan Julai, penganut Kristian suku kaum Lun Bawang dari Ba' Kelalan akan datang beramai-ramai ke Church Camp dan sekitar kawasan puncak Gunung Murud untuk menjalankan upacara keagamaan mereka. Sebelum ni dibuat setiap tahun tapi beberapa tahun kebelakangan ni diubah kepada dwitahunan bagi memberi peluang warga tua yang dah tak berapa larat nak mendaki untuk menyertai upacara keagamaan yang diadakan di Ba' Kelalan sahaja (info dari guide kami).HARI PERTAMA (24 APRIL 2018, SELASA)
KL - MIRI - GUA NIAH - MIRI
~ 7.00 am - Menaiki penerbangan Air Asia dari KL - Miri.
~ 9.15 am - Tiba di Miri. Sewa van. Check in Lixion Homestay, Miri.
~ 12.00 pm - Hari ni santai-santai je. Lunch nasi lalapan di restoran Damai Setia, Miri. Kemudian naik van bertolak ke Gua Niah sejauh 80 km. Singgah solat di Masjid Al-Jabbar Niah.
~ 2.00 pm - Tiba di pintu masuk Taman Negara Niah, bayaran masuk RM10 seorang. Perlu naik bot untuk ke seberang sungai, ada buaya di sungai ni katanya. Kemudian mula hiking menjelajah Gua Niah menyusuri pelantar kayu. Mulai dari Traders Cave, Great Cave hingga ke gua hujung sekali iaitu Painted Cave. Trail 4.1km sehala... pergi balik dah 8.2 km.
~ 5.30 pm - Balik ke Miri, rancang nak singgah di Pantai Tusan, Bekenu, jarak 46 km.
~ 6.15 pm - Tiba di Pantai Tusan menjelang senja, layan pemandangan matahari terbenam dan bergambar di tebing batu berbentuk kepala kuda.
~ 8.30 pm - Tiba di Miri, dinner nasi lalapan lagi di Restoran Muara, sebelum balik ke homestay.

di airport dan Gua Niah...

Pantai Tusan...


HARI KEDUA  (25 APRIL 2018, RABU)
MIRI - BA'KELALAN
~ 8.45 am - Dalam hujan, kami berlapan (Big, Kak Am, Ika, Eddy, Pak Ali, Mustakim, John dan aku) menaiki pesawat MASwings jenis Twin Otter berkapasiti 19 penumpang ke Ba' Kelalan. Pesawat ringan ni ada had berat maksimum. Setiap kali sebelum naik, setiap penumpang dan bagasi perlu ditimbang berat masing-masing takut terlebih berat... Transit sebentar 20 minit di Lawas untuk menurun dan mengambil penumpang sebelum meneruskan perjalanan ke Ba' Kelalan. Bagaimanapun, 6 orang lagi (Sham, Shariman, A'an, Desmond, Hamdan dan Dr Lim), terpaksa naik pesawat lain dari Miri ke Lawas sahaja akibat kehabisan tiket penerbangan terus ke Ba' Kelalan. Kemudian dari Lawas perlu naik pikap 4x4 ke Ba' Kelalan ikut jalan tanah/balak yang memakan masa 6-7 jam perjalanan.
~ 10.15 am - Tiba di airport Ba' Kelalan, kawasan pedalaman di tengah belantara yang dikelilingi bukit-bukau. Check-in tempat penginapan bersebelahan airport di Apple Lodge yang dimiliki Pak Tagal. Ba' Kelalan berada di ketinggian 915m dpl... suhu pun agak nyaman kira-kira 20°C. Ba' Kelalan juga pernah terkenal sebagai kawasan penanaman epal, tapi masa kami pergi ni penanaman epal dah terhenti kerana ada masalah ketiadaan tenaga mahir dalam penjagaan ladang epal. Lepas lunch, lepak & tidur je sebab hujan. Hajat nak jalan-jalan ke Long Bawan, pekan di sempadan sebelah Kalimantan, Indonesia yang jaraknya cuma kira-kira sejam perjalanan tak kesampaian kerana tiada kenderaan 4x4 tersedia masa tu.
~ 4.00 pm - Geng naik 4x4 selamat tiba setelah mengharungi perjalanan jauh kira-kira 6-7 jam melalui jalan tanah sejauh kira-kira 130 km yang sungguh mencabar!
~ Malam - Dinner makan nasi dari beras adan Ba' Kelalan yang sedap dan lembut. Lepas tu agihan ration & sedikit taklimat untuk pendakian esok oleh guide, Mr. Gukang.

Dari Miri ke Apple Lodge...

"nanti on trek jangan banyak tanya lagi pasal berapa jauh jarak... berapa jam lagi nak sampai... 
semua info dah ada kat tshirt ni"... kata abang gogo... hehe


HARI KETIGA (26 APRIL 2018, KHAMIS)
BA'KELALAN - LEPO BUNGA - CHURCH CAMP (JARAK : 18.2km)
~ Sarapan bihun goreng & kuih cakoi yang disediakan Apple Lodge.
~ 8.30 am - Misi pendakian bermula. Bertolak dari Ba' Kelalan menuju Lepo Bunga menaiki 4x4 ikut jalan tanah yang masih dalam pembinaan yang menghubungkan Ba' Kelalan - Bario.
~ 10.30 am - Tiba Lepo Bunga, ketinggian 1694 meter dpl. Ada bangunan Stesen Penyelidikan dan Pusat Pelawat Taman Negara Pulong Tau, tapi dah terbiar... penuh dengan longgokan tahi burung.
~ 10.50 am - Mula trekking menyusuri trek hutan menuju Kem Gereja (Church Camp)... dijangka mengambil masa kira-kira 4 jam. Menurut guide, trek tidaklah begitu sukar kerana cerun bukit taklah begitu tinggi. Selepas tiba di Jambatan Sukacita, terdapat laluan pelantar kayu dibina untuk memudahkan penganut Kristian dari Ba' Kelalan datang ke Church Camp untuk menjalankan upacara keagamaan mereka.
~ 12.20 pm - Tiba Jambatan Sukacita. Makan lunch pack.
~ 1.10 pm - Teruskan perjalanan. Pelantar kayu banyak yang dah usang dan reput, sebahagiannya telah diganti dengan pelantar besi.
~ 3.00 pm - Tiba di Batu Linanit yang berada di ketinggian 2150 meter dpl. Kabus tebal dan hujan mula turun.
~ 4.00 pm - Tiba Church Camp dalam hujan. Ketinggian 2100 meter dpl. Suhu sejuk sekitar 15-16°C.  Terdapat banyak rumah kayu dibina tersusun dan dihubungkan dengan laluan pelantar kayu. Terdapat sebuah gereja besar di sini iaitu Gereja Haleluya. Boleh dikatakan setiap keluarga dari Ba' Kelalan ada sebuah rumah di Church Camp... dibina menggunakan kayu dari hutan sekitar, hanya zink diangkut dengan tenaga manusia dari bawah untuk dijadikan bumbung. Kami 14 orang ditempatkan dalam sebuah rumah.
~ Malam - Makan malam nasi beras adan dari Ba' Kelalan, lauk daging salai masak lemak cili api, sayur bendi celur cicah budu, masakan air tangan chef kami, Big... terbaik!

 dari Ba' Kelalan ke Lepo Bunga

dari Lepo Bunga... Jambatan Sukacita... Batu Linanit 

Church Camp


HARI KEEMPAT (27 APRIL 2018, JUMAAT)
CHURCH CAMP - BUDUK MURUD - CHURCH CAMP (JARAK : 9.1km)
~ Sarapan mi goreng.
~ 8.00 am - Memulakan perjalanan pendakian daypack ke puncak Gunung Murud. Trek lecak dan berlumpur. Sesekali menyusuri anak sungai... di beberapa tempat terdapat banyak buih terbentuk dalam sungai.
~ 9.30 am - Berhenti rehat di sebuah air terjun kecil yang juga menjadi sebahagian trek.
~ 11.00 am - Tiba di Kebun Batu (Rock Garden) dalam hujan. Terdapat banyak formasi batuan pelbagai bentuk di sini.
~ 11.40 am - Alhamdulillah... berjaya tiba di puncak Gunung Murud, ketinggian 2423 meter dpl. Pemandangan indah 360 darjah... boleh nampak puncak Gunung Batu Lawi dan Gunung Mulu, Brunei serta gunung-ganang di sebelah Kalimantan, Indonesia. Hilang segala kepenatan mendaki. Mujur juga hujan dah berhenti. Makan lunch pack dan sesi bergambar kenangan dengan pelbagai aksi. Alhamdulillah juga, dengan izin-Nya aku dapat menamatkan G12... sekadar untuk kepuasan dan pencapaian peribadi, bukanlah untuk dibanggakan.
~ 12.30 pm - Turun semula ke Church Camp... hujan turun semula. Anak sungai tadi dah jadi macam air terjun pulak... mujurlah masih boleh diredah.
~ 3.30 pm - Tiba di Church Camp. Pendakian ke puncak tadi boleh dikatakan santai, trek tidaklah begitu curam. Hari masih awal dapatlah kami berehat lama sikit.
~ Malam - Dinner lauk ikan pekasam & ikan masin, sayur petola campur suhun. Kena pulak dengan air lo han kuo panas... memang menyelerakan... dalam hutan makan apa pun sedap.

menuju puncak... jumpa sungai buih... buat parti buih dulu la...

Rock Garden 

puncak Gunung Murud


HARI KELIMA (28 APRIL 2018, SABTU)
CHURCH CAMP - LONG BELABAN - LONG  REPUN (JARAK : 13.8km)
~ Hari ni bangun awal sebab nak bergerak awal, perjalanan jauh hari ni... trek banyak menurun kata guide.
~ 7.00 am - Selepas bersarapan bihun sup, mula mendaki berpatah balik ke Batu Linanit untuk menikmati pemandangan. Trek agak pacak juga.
~ 8.00 am - Tiba di Batu Linanit, pemandangan cantik kalau tiba awal pagi... selepas 9.00 am biasanya berkabus. Dari sini boleh nampak puncak Gunung Murud, Batu Lawi & Mulu... sesi foto lagi.
~ 9.00 am - Teruskan perjalanan melalui Jambatan Sukacita hingga bertemu simpang trek ke  Ba' Kelalan - Bario. Ambil simpang kanan untuk ke Bario. Trek agak mencabar... menuruni cerun curam dan licin... ada yang kecuramannya hampir 80-85 darjah.
~ 12.30 pm - Berhenti makan lunch pack di satu kawasan permatang.
~ 1.00 pm -  Teruskan perjalanan.
~ 2.35 pm - Tiba di Long Belaban, perlu menyeberangi sungai yang agak besar. Trek selepas Long Belaban kena 2-3 kali meredah anak sungai & kawasan berpaya, trek kurang jelas dan mengelirukan... mungkin sebab hutan ni jarang dimasuki orang.
~ 4.30 pm -  Berhenti solat jamak zuhur dan asar.
~ 4.50 pm - Teruskan perjalanan... trek hari ni banyak sang pacat berkeliaran.
~ 5.30 pm - Tiba di persimpangan jalan balak. Belok ke kanan mengikuti trek balak menuju Long Repun kira-kira 2 km... banyak kesan jejak rusa sepanjang trek.
~ 6.15 pm - Tiba di Long Repun. Ada sebuah pondok usang berdinding separuh tempat pemburu berteduh, bolehlah untuk kami tumpang bermalam. Punca air dari sungai yang sedikit jauh di bawah sana... Dapat juga makan buah limau bali yang dipetik dari pokok yang tumbuh di tepi pondok.
~ Malam - Dinner lauk masak lemak nenas ikan masin, sayur kacang botor dan dah tentu bersama nasi dari beras adan Ba' Kelalan yang sedap dan lembut tu. Malam ni tidur tak berapa lena sebab bertemankan agas. Tidur pulak di tepi laluan keluar masuk, ada seekor dua pacat dapat masuk dalam sleeping bag hingga kekenyangan... dan seekor lagi bermain-main di tepi bibir... rasa sejuk je... haru betul.

selamat tinggal Church Camp 

Batu Linanit... boleh nampak puncak Batu Lawi dan Murud

Long Belaban & Long Repun


HARI KEENAM (29 APRIL 2018, AHAD)
LONG REPUN - PA' LUNGAN (JARAK : 9.7km)
~ Sarapan nasi lemak telur goreng & sambal bilis.
~ 9.00 am - Bertolak dari Long Repun ikut jalan balak lagi.
~ 9.45 am - Tiba di pengakhiran trek balak. Masuk ke trek hutan dan mula mendaki anak gunung.
~ 10.30 am - Tiba di puncak anak gunung yang berada di ketinggian 1313 meter dpl... regroup.
~ 10.45 am - Teruskan perjalanan menuruni anak gunung.
~ 11.20 am - Tiba di kaki anak gunung. Berpisah dengan guide Gukang & Wilson yang akan berpatah balik ke Ba' Kelalan kerana ada urusan peribadi.
~ 11.50 am - Teruskan perjalanan menuju Pa' Lungan. Perlu meredah trek becak dan banyak pacat. Bila dah nak sampai Pa' Lungan, kena lalu kawasan berpaya sedalam paras lutut/paha, hati-hati bila meniti titian kayu yang tenggelam dalam air... salah pijak berkubang dalam payalah jawabnya.
~ 2.10 pm - Akhirnya bertemu semula tamadun manusia... tiba di Pa'Lungan, sebuah perkampungan suku kaum Kelabit yang dikelilingi bukit bukau. Kami terus ke tempat menginap, Batu Ritung Lodge, dimiliki Auntie Supang. Sebelum masuk ke homestay, masing-masing sibuk membuang pacat yang hinggap dalam kasut, seluar dan baju di tepi kolam. Kemudian dijamu dengan kelupis, sejenis makanan tradisi Sarawak yang merupakan beras pulut yang dikukus, uniknya ia dibungkus dalam daun isip (sejenis pokok renek berdaun lebar yang banyak ditanam oleh kaum Kelabit untuk dijadikan pembungkus makanan). Suhu di Pa' Lungan juga agak nyaman kerana berada pada ketinggian 1130 meter dpl.
~ 4.30 pm - Melawat monumen bersejarah Batu Ritung, kira-kira 10 minit berjalan kaki dari lodge.
~ 5.30 pm - Jalan-jalan keliling kampung, tenang je suasana kampung ni.. penduduk pun ramah-tamah.
~ Malam - Makan malam disediakan pihak lodge... menu ayam masak lada hitam, ikan semah goreng, sayur & sambal hijau power. Lepas makan, sesi perkongsian pendapat dan pengalaman  sepanjang trip.

dari Long Repun ke Pa' Lungan 

sekitar Pa' Lungan


HARI KETUJUH (30 APRIL 2018, ISNIN)
PA' LUNGAN - BARIO (JARAK : 11.9km)
~ Sarapan disediakan Batu Ritung Lodge ... nasi goreng lauk ikan masin, telur masin & kelupis. Sebelum bertolak masing-masing sempat tapau kelupis untuk dimakan dalam perjalanan...sedap juga dimakan dengan ikan masin.
~ 7.00 am - Bertolak dari Pa' Lungan ke Bario ikut jalan tanah/trek balak... trek kebanyakannya landai, tapi agak memenatkan dan membosankan juga layan trek balak ni.
~ 10.20 am - tiba di persimpangan jalan bersimen, diangkut pula naik pikap 4x4 menuju pekan Bario.
~ 10.30 am - tiba di tempat penginapan, Tarawe Lodge... dimiliki Uncle Lian. Bario sebuah pekan kecil dikelilingi bukit-bukau yang bersih, tenang dan damai. Suhu di Bario agak nyaman juga kerana berada di kawasan tanah tinggi kira-kira 1000 meter dpl.
~ 11.30 am - lunch di gerai medan selera pekan Bario... makan nubaq layaq (macam nasi himpit lembut yang dibungkus dalam daun isip), boleh dimakan dengan aneka jenis lauk, sambal & sayur macam makan nasi juga.
~ 1.30 pm - Lepas makan sampai ke petang lepak di Tarawe Lodge sahaja, sambil menikmati nanas Bario yang manis, dicicah pula dengan garam bukit.. memang terbaik. Bario memang terkenal dengan hasil tanaman beras, nanas dan garam bukit. Petang selepas hujan, sempatlah shopping sikit beras Bario, beras merah, nanas dan garam gunung sebagai buah tangan.
~ Malam - Dinner nasi beras Bario, lauk sambal sotong, sayur labu goreng, kari terung & petai rebus... sungguh menyelerakan masakan chef Big ni...

dari Pa' Lungan ke Bario... 

Tarawe Lodge...


HARI KELAPAN (1 MEI 2018, SELASA)
BARIO - MIRI- KL
~ 7.00 am - Sempat mendaki bukit berhampiran Tarawe Lodge... menikmati pemandangan ladang nanas, sawah padi dan kampung-kampung berdekatan sekitar Bario.
~ 7.30 am - Dibawa Ms Supang, tuan rumah Tarawe Lodge ronda-ronda kawasan perkampungan di sekitar Bario menaiki 4x4 pulak.
~ 8.30 am - Bertolak ke Bario Airport. Sarapan di gerai makan tepi airport. Makan nubaq layaq lagi... kali ni dari nasi beras merah dimakan dengan ikan goreng dan sambal petai... terbaik.
~ 9.20 am - Sekali lagi menaiki pesawat MASwings jenis Twin Otter berkapasiti 19 penumpang untuk balik ke Miri. Dalam pesawat, bolehlah nampak pemandangan Gunung Murud, Batu Lawi dan Mulu dari udara pulak.
~ 11.00 am - Tiba di Miri Airport. Naik Grab ke Restoran Muara lagi lunch nasi lalapan, ke Sarawak Handicraft beli souvenir, lepas tu lepak airport je. Terjumpa sahabat gunung bersama rakan-rakannya baru balik dari Gunung Mulu.
~ 7.35 pm - Flight Air Asia Miri - KL.
~ 9.30 pm - Tiba di KLIA2. Xpdc tamat.

selamat tinggal Bario... dan Sarawak...

belanja sikit gambar aneka flora yang ditemui sepanjang perjalanan...
gambar fauna tak payahlah kot... pacat dan agas je yang banyak... hehe...NOTA:
* Jarak perjalanan keseluruhan dari Ba' Kelalan - Murud - Bario adalah kira-kira 62km (termasuk naik 4x4 dari Ba' Kelalan ke Lepo Bunga).
* Sedikit info: long dalam dialek tempatan bermaksud kuala, pa' = sungai, buduk = puncak, ba' = padi.
* Lagu alarm setiap pagi 'Dari Penarik ke Kuala Setiu' masih lagi terngiang-ngiang di telinga ni.
* Terima kasih kepada gogo/guide Sham Castello atas segala ilmu dan tunjuk ajar, Chef Big yang masak sedap-sedap & juga semua line up... anda semua memang terbaik!
* Terima kasih Abg Hamdan & Kak Am dan Ika sudi belanja gambar-gambar cantik sepanjang trip... dan juga Mus (pinjam gambar peta kat belakang t-shirt kita tu).
* Maaf jika ada perkataan/perbuatan yang mengguris perasaan, niat hanya untuk gurauan semata-mata. Minta dihalalkan yang termakan terminum, jumpa lagi!


5 comments :

 1. tahniah tahniah. kuat betul mentalnya ya

  ReplyDelete
  Replies
  1. t.kasih mieza... biasa2 je, semua org pun boleh...

   Delete
 2. best aktiviti camni :)

  Jemput join segmen ejulz jika sudi :)
  https://ejulz.blogspot.com/2018/07/segmen-tambah-duit-dengan-kerja-partime_1.html

  Entry terkini :
  http://ejulz.blogspot.com/2018/07/hindari-sifat-malas.html
  https://ejulz.blogspot.com/2018/07/5-julai-2018-bday-furqan.html
  https://ejulz.blogspot.com/2018/07/mood-blogwalking.html
  https://ejulz.blogspot.com/2018/07/nasi-lemak-isteri-tercinta.html
  https://ejulz.blogspot.com/2018/07/ranking-alexa-5-jul-2018.html
  https://ejulz.blogspot.com/2018/07/giveaway-nak-hadiah-jawab-dulu-by.html

  ReplyDelete
 3. salam bang, trip ni dkat mana nak book?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wsalam... boleh cuba tanya bro sham castello yang selalu anjurkan trip ke sana..0126206087

   Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...