18 October, 2013

Alhamdulillah...selamat diaqiqah...

"Tiap-tiap anak itu tertebus (terpelihara daripada kemudaratan dan kemungkaran) dengan aqiqahnya... " (maksud hadis Rasulullah s.a.w)
gambar ihsan dari korbanaqiqah.com.my

Maka ketahuilah olehmu wahai anak-anakku Along, Angah dan Aina, pada hari ini 18 Oktober 2013, bersamaan 13 Zulhijjah 1434H, ayah telah menyempurnakan pelaksanaan aqiqah untuk kamu bertiga. Tapi bukan di sini anak-anakku, tapi nun jauh di negara Kemboja.

Kenapa jauh sangat sampai ke Kemboja???

~ Korban dan Aqiqah dilaksanakan ditempat yang ramai umat Islam miskin. Masyarakat Melayu Champa merupakan kaum minoriti dengan jumlah penduduk 500 ribu daripada 13 juta rakyat Kemboja. Pengislaman orang-orang Cham bermula sejak tahun 1000 Masihi lagi. Umat Islam di Kemboja masih dirundung kemiskinan yang melarat serta tahap pendidikan yang rendah.  
~ Program ini memudahkan peserta menunaikan tuntutan agama. Harga yang murah. Yuran penyertaan RM270 untuk satu bahagian lembu atau RM530 untuk satu ekor kambing bagi ibadah korban. Manakala untuk ibadah aqiqah pula RM270 untuk satu bahagian lembu atau RM530 untuk satu ekor kambing. Yuran penyertaan Aqiqah telahpun termasuk kos jamuan Aqiqah.  
~ Sijil penyertaan yang disahkan oleh Pengerusi Program dan Mufti Kerajaan Kemboja. Biasanya pengesahan pelaksanaan akan diperolehi oleh peserta dalam tempoh 14 hingga 30 hari daripada tarikh penyertaan.

Terima kasih kepada Al-Ameen Serve Holdings Sdn. Bhd yang menguruskan pelaksanaan ibadah aqiqah ini. Semoga diterima dan diberi ganjaran oleh Allah s.w.t.

Sesiapa yang berminat, maklumat lanjut di SINI.


1 comment :

  1. tahniah tuan, smoga mendapat keberkatan dari yang Esa. Saya pun buat aqiqah dengan syarikat al ameen ni jugak...

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...