29 December, 2017

Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Intro

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Sempena cuti sekolah hujung tahun 2017 ni, kami sekeluarga berkesempatan untuk buat road trip menjelajah negeri Johor, antara negeri yang banyak tempat menarik tapi tak pernah kami jelajahi. Hanya sekadar singgah di satu dua tempat waktu menghadiri kenduri kahwin atau menziarahi sanak saudara.

~ Objektif utama pastilah untuk meluangkan lebih masa berkualiti dengan anak-anak sambil jalan-jalan tengok tempat orang. Makin jauh berjalan, makin luas pengetahuan dan pengalaman. Walaupun kos memang agak tinggi juga, bagi kami duit boleh dicari dan boleh juga korek tabung... tapi pengalaman yang dikutip sepanjang pengembaraan pasti tak dapat dijual beli.

~ Seminggu lamanya aku merancang perjalanan dengan bantuan profesor Google. Kalau ikut perancangan asal, nak jelajah semua 10 daerah di Johor bermula dari daerah paling utara iaitu Segamat. Diikuti daerah Ledang, Muar, Batu Pahat, Kluang, Mersing, Kota Tinggi, Johor Bahru, Kulai dan akhir sekali daerah Pontian.

~ Tapi bila dapat jemputan kenduri kahwin saudara di Tangkak dalam daerah Ledang yang berdekatan dengan Segamat, pada hari ketiga seperti dalam perancangan kami di Johor (hari ketiga sepatutnya akan ke daerah Mersing), maka terpaksa merombak semula jadual perjalanan kami dengan mengecualikan daerah Segamat. Lagipun bagi kami setelah buat survey, kat Segamat macam tak berapa banyak tempat menarik untuk dijelajahi... hehe mintak maaf ye orang Segamat. Mungkin lain kali pulak kami ke sini ye.



~ Ini ringkasan perjalanan kami :

Hari 1; 22/12/2017 (Khamis malam & Jumaat)
Sungai Buloh, Selangor - Mersing, Johor.

Hari 2; 23/12/2017 (Sabtu)
Mersing - Kluang

Hari 3; 24/12/2017 (Ahad)
Kluang - Muar - Ledang - Batu Pahat

Hari 4; 25/12/2017 (Isnin)
Batu Pahat - Kota Tinggi

Hari 5; 26/12/2017 (Selasa)
Kota Tinggi - Johor Bahru

Hari 6; 27/12/2017 (Rabu)
Johor Bahru

Hari 7; 28/12/2017 (Khamis)
Johor Bahru - Kulai - Pontian - Batu Pahat - Sungai Buloh


~ Hari jumaat 29/12/2017 nak tak nak memang kena balik juga sebab ada hari orientasi sekolah untuk pengambilan buku teks, pembayaran yuran dan kenal kelas baru Angah dan Aina. Mujurlah Along balik ke asrama lewat seminggu dari sekolah biasa.

~ Nanti bila ada masa lapang atau bila rajin, beransur-ansur akan aku cerita panjang sikit catatan perjalanan kami yang akan aku letak linknya di sini... sebagai kenangan pengembaraan kami sekeluarga buat tatapan anak cucu nanti.


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
namun jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen untuk memudahkan komunikasi... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...