12 January, 2019

Sekolah Sesi 2019

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Ini sekadar catatan persekolahan anak-anak.

Along : Sedar tak sedar tahun ni anak bujang aku ni dah tingkatan 3... dah membesar lebih tinggi dari ibunya. Tahun ni balik ke asrama lewat 2 minggu dari sekolah biasa sebab menunggu bangunan asrama baru dan kompleks pengajian yang baru dibina siap sepenuhnya... Kompleks maahadnya ada kemudahan serba lengkap tapi dalam suasana kampung yang lebih tenang. Semoga lebih bersemangat dalam belajar dan hafazannya.

Angah : Dah naik tingkatan 1 tahun ni... bersekolah sesi petang je. Dah tak sekolah agama ni pagi ada banyak masa terluang... bolehlah dipertanggungjawabkan untuk basuh baju sekolah sendiri... belajar berdikari macam Along. Tahun lepas sibuk dengan exam PSRA & UPSR, tahun ni bolehlah bertenang sikit. Keputusan PSRA; Angah dapat 2A dengan pangkat keseluruhannya Jayyid... kira baik juga tu walaupun tak capai tahap Mumtaz... tahniah Angah. Keputusan UPSR pulak, alhamdulillah lulus semua subjek walaupun takde A... tahniah Angah. UPSR je punnn... masih jauh lagi perjalanan hidup tu, tak berapa cemerlang dalam UPSR tak semestinya akan gagal dalam hidup... Bila dua orang anak dah masuk sekolah menengah ni, tetiba terasa makin tua pulak kih3.

Aina : Dah masuk tahun 4 anak dara ayah ni. Tahun ni Aina macam biasa bersekolah agama sesi pagi dan sekolah kebangsaan sesi petang. Tahun ni terpaksa hantar Aina ke taska transit lepas habis sekolah agama sebab ibunya dah tak boleh kerap sangat keluar pejabat ambik dan hantar anak-anak. Bos baru garang katanya.


Harapan ayah dan ibu semoga dipermudahkan segala urusan anak-anak dalam pelajaran. Yang penting jaga akhlak,  insya Allah berjaya dunia akhirat.

Sekian kisah 3 beradik kembali ke sekolah.

P/S - Tahun ni dah boleh pakai kasut sekolah warna hitam... memang sangat memudahkan sebab tak perlu kerap basuh (dah masuk 2 minggu sekolah pun masih tak kotor). 4-5 tahun lepas masa anak-anak kecik lagi dan kasut sekolah diorang bapaknya ni tolong basuhkan, aku pernah hantar cadangan kat FB Menteri Pendidikan yang dulu agar dipertimbangkan tukar kasut kepada warna hitam. Walaupun mungkin cadangan aku masa tu dibakulsampahkan tapi alhamdulillah zaman menteri baru ni cadangan aku terlaksana akhirnya... heheh.


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...