18 November, 2018

Family Trip : Cameron Highlands

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ 16-17 November 2018 (Jumaat-Sabtu) - Percutian singkat 2H1M ke Cameron Highlands. Hajat asal nak bawa mak aku jalan-jalan makan angin tak kesampaian pulak sebab minggu nak pergi tu dia tak berapa sihat. Kebetulan Along pun balik rumah bercuti seminggu sebab asrama dia diguna untuk orientasi pelajar baru. Apakan daya penginapan dah dibayar takkan nak kensel. Jadi gantikanlah mak aku dengan mak sedara aku dan adik aku. Sorang lagi adik pun tak dapat ikut sebab ada urusan sekolah anak.


16 November 2018 (Jumaat)

~ Pagi jumaat bertolak dari Mentakab ikut jalan Mempaga-Raub-Sg.Koyan-Ringlet. Memang pertama kali ikut jalan ni nak ke Cameron... dari Raub ke Sg Koyan ikut jalan felda. Dari Sg Koyan ke Ringlet jalan cantik dan agak lebar macam jalan dari Simpang Pulai juga.

~ Saja rancang pergi hari jumaat seminggu sebelum cuti sekolah bermula, harap-harap jalan taklah jem sangat dan senang sikit nak ke mana-mana.

~ 11.00 am; Singgah di Cameron Valley Bharat Tea House - Lepak & bergambo sakan kat ladang teh, pekena teh o panas & scone strawberry kat kafe dan lepas tu shopping pelbagai jenis produk teh kat tea shop.



~ Solat jumaat di Masjid Abu Bakar, Tanah Rata.

~ Check in Zahara Homestay, Golden Hills (dekat sangat dengan tapak Pasar Malam Jln. Sg Ruil). Nak makan tengah hari kenyang lagi makan scone tadi. Lagipun ada bekalan bihun pagi tadi jadi tengah hari makan bihun je le...



~ 4.30 pm; ke Taman Agro Tourism Big Red Strawberry Farm, Brinchang - Bagi peluang mak-mak seronok tengok pokok-pokok... pokok bunga, strawberry, sayur, kaktus, tak payah pergi banyak tempat... semua ada kat sini.



~ Malam; jalan-jalan cari makan kat pasar malam je, jalan kaki 200 meter je dari homestay.


17 November 2018 (Sabtu)

~ 9.30 am; Lepas bersarapan nasi goreng masak sendiri kat homestay, check out dan terus ke Butterfly Garden. Bukan hanya ada rama-rama, tapi ada juga haiwan kecil dan serangga lain. Bagi anak-anak pulak seronok tengok haiwan.

~ 11.00 am; tak sah ke Cameron kalau tak singgah shopping kat Kea Farm - tempat shopping strawberry, sayur, jagung, keledek dll untuk dibawa balik bagi kat orang kampung.

~ 12.30 am; Sebelum berangkat balik, singgah lunch nasi lemak sambal strawberry kat Restoran Abang Strawberry, Kg Taman Sedia.



19 November 2018 (Isnin) 



Selamat hari jadi Aina yang ke 9 tahun... sambut secara sederhana kat rumah je dengan kawan-kawan rapat dia. Semoga membesar dengan sihat menjadi anak yang solehah, penyejuk mata ayah dan ibu.


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...