30 September, 2018

Mendaki Gunung Siku, Cameron Highlands

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

INFO: 

~ Gunung Siku terletak di Cameron Highlands, Pahang, berketinggian 1916 meter / 6286 kaki dari paras laut.

~ Pendakian gunung ni bolehlah dikatakan dalam kategori mudah, kerana sebenarnya tempat permulaan pendakian dari kebun sayur sudah pun berada di ketinggian kira-kira 1500 meter dpl, jadi cuma perlu mendaki kira-kira 400 meter je lagi dan memakan masa kira-kira 2 jam setengah ke 3 jam bergantung kepada tahap stamina masing-masing.

~ Untuk mendaki gunung ni perlu memohon permit memasuki hutan simpan kekal dari Jabatan Perhutanan Negeri Pahang.


29 SEPTEMBER 2018 (SABTU)

~ 2.00 am - Tiba di tempat berkumpul, Masjid Kg. Raja... . Perjalanan dari KL bersama 2 sahabat ikut jalan Simpang Pulai memakan masa kira-kira 3 jam. Sempat melelapkan mata dalam kereta sementara menunggu waktu subuh. 

~ 7.00 am - Sarapan di gerai bersebelahan masjid. Kesemua 12 orang geng baju oren berkumpul di sini dan berjumpa Tawau, guide kami yang berasal dari Tawau. 2 orang lagi geng kami sepasang suami isteri yang sepatutnya turut serta tak dapat bersama kami kali ni sebab diuji dengan kejadian kereta pancit dan breakdown semasa dalam perjalanan di Jalan Tapah awal pagi tadi.

~ 8.00 am - Menaiki kereta menuju tempat permulaan mendaki di sebuah kebun sayur di Blue Valley sejauh kira-kira 5 km.

~ 8.10 am - Tiba di tempat permulaan. Dah bersusun kereta parking di bahu-bahu jalan tanah, asalkan jangan sampai menghalang laluan lori-lori sayur. Seterusnya dengar sikit taklimat pendakian oleh si Tawau, senaman regangan dan doa.


~ 8.30 am - Memulakan pendakian, perlu 
melalui jalan tanah berlumpur mengambil masa lebih kurang 20 minit berjalan kaki, mujurlah separuh perjalanan ada pekerja kebun sayur sudi tumpangkan kami naik 4WD.


~ 8.50 am - Menyeberangi anak sungai di tepi kebun sayur.

~ 9.00 am -  Tiba di pintu rimba dan mula memasuki trek hutan, single trek dan jelas kelihatan. Trek licin sebab hujan malam tadi.

~ 11.00 am - Tiba di kawasan mossy forest. Kata abang guide, dari mossy forest ke puncak dah tak jauh, kira-kira sejam pendakian je lagi. Tapi banyak kawasan mossy yang cantik-cantik maka banyak kalilah kami berhenti untuk bergambar. Tak terasa penat, tambah pulak dihiburkan dengan keletah dan nyanyian si Mikail yang baru berumur 3 tahun, anak peserta geng baju purple. 

~ 1.10 pm - Alhamdulillah, selamat tiba di puncak Gunung Siku dalam cuaca redup. Dari puncak boleh nampak view puncak  Gunung Yong Belar, Gunung Korbu dan kebun-kebun sayur di sekitar Cameron Highlands. Kawasan puncaknya sempit... maka padat dan meriah dengan pendaki-pendaki dari geng baju merah, purple dan kami geng oren. Nak bergambar kat signboard kenalah ikut giliran. Sempat juga mengisi perut dengan bekalan makanan yang dibawa.

~ 2.00 pm - Dah puas bergambar sakan, kami memulakan perjalanan turun dengan santai juga dan perlu lebih berhati-hati kerana trek licin... sesapa yang ada ilmu mengapungkan diri atau ilmu terbang bolehlah dipraktikkan di sini..hehe. 

~ 5.00 pm - Selamat tiba di tempat permulaan. Boleh dikatakan trek Gunung Siku ni agak santai dan cerunnya taklah pacak sangat.



Menginap semalaman di apartment dan balik keesokan harinya. Sempatlah shopping teh, strawberi dan sayur-sayuran di pasar malam dan pasar pagi di Brinchang dan sempat juga pekena Nasi Lemak Abang Strawberry kat Kg Taman Sedia sebelum bertolak balik ikut Jalan Tapah.

Terima kasih kepada geng baju oren sudi ajak ikut trip ni... next trip baju kaler apa pulak kita?


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...