30 September, 2018

Mendaki Gunung Siku, Cameron Highlands

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

INFO: 

~ Gunung Siku terletak di Cameron Highlands, Pahang, berketinggian 1916 meter / 6286 kaki dari paras laut.

~ Pendakian gunung ni bolehlah dikatakan dalam kategori mudah, kerana sebenarnya tempat permulaan pendakian dari kebun sayur sudah pun berada di ketinggian kira-kira 1500 meter dpl, jadi cuma perlu mendaki kira-kira 400 meter je lagi dan memakan masa kira-kira 2 jam setengah ke 3 jam bergantung kepada tahap stamina masing-masing.

~ Untuk mendaki gunung ni perlu memohon permit memasuki hutan simpan kekal dari Jabatan Perhutanan Negeri Pahang.


29 SEPTEMBER 2018 (SABTU)

~ 2.00 am - Tiba di tempat berkumpul, Masjid Kg. Raja... . Perjalanan dari KL bersama 2 sahabat ikut jalan Simpang Pulai memakan masa kira-kira 3 jam. Sempat melelapkan mata dalam kereta sementara menunggu waktu subuh. 

~ 7.00 am - Sarapan di gerai bersebelahan masjid. Kesemua 12 orang geng baju oren berkumpul di sini dan berjumpa Tawau, guide kami yang berasal dari Tawau. 2 orang lagi geng kami sepasang suami isteri yang sepatutnya turut serta tak dapat bersama kami kali ni sebab diuji dengan kejadian kereta pancit dan breakdown semasa dalam perjalanan di Jalan Tapah awal pagi tadi.

~ 8.00 am - Menaiki kereta menuju tempat permulaan mendaki di sebuah kebun sayur di Blue Valley sejauh kira-kira 5 km.

~ 8.10 am - Tiba di tempat permulaan. Dah bersusun kereta parking di bahu-bahu jalan tanah, asalkan jangan sampai menghalang laluan lori-lori sayur. Seterusnya dengar sikit taklimat pendakian oleh si Tawau, senaman regangan dan doa.


~ 8.30 am - Memulakan pendakian, perlu 
melalui jalan tanah berlumpur mengambil masa lebih kurang 20 minit berjalan kaki, mujurlah separuh perjalanan ada pekerja kebun sayur sudi tumpangkan kami naik 4WD.


~ 8.50 am - Menyeberangi anak sungai di tepi kebun sayur.

~ 9.00 am -  Tiba di pintu rimba dan mula memasuki trek hutan, single trek dan jelas kelihatan. Trek licin sebab hujan malam tadi.

~ 11.00 am - Tiba di kawasan mossy forest. Kata abang guide, dari mossy forest ke puncak dah tak jauh, kira-kira sejam pendakian je lagi. Tapi banyak kawasan mossy yang cantik-cantik maka banyak kalilah kami berhenti untuk bergambar. Tak terasa penat, tambah pulak dihiburkan dengan keletah dan nyanyian si Mikail yang baru berumur 3 tahun, anak peserta geng baju purple. 

~ 1.10 pm - Alhamdulillah, selamat tiba di puncak Gunung Siku dalam cuaca redup. Dari puncak boleh nampak view puncak  Gunung Yong Belar, Gunung Korbu dan kebun-kebun sayur di sekitar Cameron Highlands. Kawasan puncaknya sempit... maka padat dan meriah dengan pendaki-pendaki dari geng baju merah, purple dan kami geng oren. Nak bergambar kat signboard kenalah ikut giliran. Sempat juga mengisi perut dengan bekalan makanan yang dibawa.

~ 2.00 pm - Dah puas bergambar sakan, kami memulakan perjalanan turun dengan santai juga dan perlu lebih berhati-hati kerana trek licin... sesapa yang ada ilmu mengapungkan diri atau ilmu terbang bolehlah dipraktikkan di sini..hehe. 

~ 5.00 pm - Selamat tiba di tempat permulaan. Boleh dikatakan trek Gunung Siku ni agak santai dan cerunnya taklah pacak sangat.



Menginap semalaman di apartment dan balik keesokan harinya. Sempatlah shopping teh, strawberi dan sayur-sayuran di pasar malam dan pasar pagi di Brinchang dan sempat juga pekena Nasi Lemak Abang Strawberry kat Kg Taman Sedia sebelum bertolak balik ikut Jalan Tapah.

Terima kasih kepada geng baju oren sudi ajak ikut trip ni... next trip baju kaler apa pulak kita?


23 September, 2018

UPSR & PSRA 2018: Good Luck Angah!

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Minggu depan si Angah bakal menduduki UPSR2 minggu lepas habis UPSR ni, ada satu exam lagi; Penilaian Sekolah Rendah Agama (PSRA) pulak. Banyak program yang dijalankan pihak sekolah untuk kecemerlangan pelajar. Antaranya program motivasi, bengkel menjawab soalan, kelas tuisyen setiap malam isnin & selasa, kelas tambahan setiap sabtu, dan juga menganjurkan program solat hajat & bacaan surah Yasin bersama ibu bapa.

~ Si Angah pun nampaknya ada juga usaha nak belajar, walaupun nampak macam penat dengan macam-macam program, selain petangnya kena sekolah agama pulak. Dalam exam percubaan, walaupun keputusannya taklah berapa cemerlang, ada juga nampak peningkatannya.




~ Sebagai ibu bapa pulak, usaha terakhir cumalah menitipkan doa dan memberi galakan dan motivasi agar lebih bersemangat belajar dan menjawab soalan dengan baik. Bagi kami, tak perlu memberi tekanan dalam mengejar kecemerlangan kerana bakat, minat dan kecenderungan anak-anak memang berbeza antara satu sama lain. Kalau tak berapa cemerlang dalam peperiksaan tak semestinya akan gagal dalam hidup. Walaupun kejayaan anak-anak dalam pelajaran memberi kepuasan dan kebanggaan kepada ibubapa, tapi kami lebih bahagia kalau anak-anak menjadi anak yang soleh, manusia yang berakhlak mulia dan memberi manfaat kepada orang lain. 

~  Apa-apapun, selamat menjawab periksa Angah!!

15 September, 2018

Memancing di Perairan Pulau Sembilan & Pangkor

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baru je bulan lepas memancing di sekitar perairan Lumut, kali ni kami berlima naik bot nak pergi jauh sikit ke tengah laut di sekitar gugusan Pulau Sembilan. Kalau tengok bacaan air memang cantik masa tarikh kami pergi ni, cuaca pun cerah tapi tak disangka pulak angin kencang disusuli ombak kuat. Nak berdiri atas bot pun terhoyong-hayang camne nak mancing. Keluar juga isi perut walaupun dah makan ubat tahan muntah... hihihu. Jadi kami cuma sempat memancing sekejap je la kat sekitar Pulau Sembilan tu. Dapatlah rezeki seekor ikan Gerut yang agak besar juga mencecah 2 kg. Kedalaman air mencecah 30-40 meter... kalau pakai spinning reel jenuh juga nak menggulung...


Lepas singgah di pantai salah sebuah pulau untuk solat dan makan bekalan nasi lemak, kami meredah laut bergelora balik menuju perairan sekitar Pulau Pangkor dan dekat Pangkalan TLDM yang lautnya lebih tenang. Hasil yang diperolehi di sini antaranya ikan Tetanda, Kerapu dan tak ketinggalan Si Buntal.. Balik ke jeti belakang rumah kakak ipar menjelang maghrib. Malamnya open table dengan hasil tangkapan kami ikan Gerut masak 3 rasa...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...