27 August, 2018

Cuti Sekolah Ogos 2018

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Kisah anak-anak sebelum cuti :

~ Along :
Kira-kira setahun lapan bulan belajar di maahad, alhamdulillah dah berjaya hafaz 13 juzuk. Walaupun kata ustaznya dia agak slow berbanding kawan-kawan lain, bagi aku kira hebatlah juga dapat sampai ke tahap tu... bukan senang tu... sekurang-kurangnya kalau dibandingkan dengan ayahnya ni dia lagi hebat la.. kih3. Selain aktiviti rutin, sebelum cuti Along dan kawan-kawan ada aktiviti luar di Taman Pertanian Bukit Cerakah dan juga di Sg. Bil, Tanjung Malim selama 3 hari 2 malam. Antara aktivitinya termasuk pengisian kerohanian, mandi sungai, memancing dan main paintball... seronok betul katanya.

~ Angah :
Tahun yang sibuk bagi Angah sebab akan menghadapi 2 exam besar... UPSR & PSRA. Dari kelas tambahan setiap sabtu dan tuisyen malam 2x seminggu anjuran sekolah, bengkel teknik menjawab UPSR di UITM selama 3h2m hinggalah menghadapi peperiksaan percubaan... ayahnya yang tengok ni pun penat kepala otak. Mujurlah cikgu-cikgunya ada anjurkan aktiviti luar ke Shah Alam main bowling dan melawat muzium untuk melegakan sikit tekanan budak-budak. Sabolah Angah ye...

~ Aina :
Sebagai budak darjah 3 takdelah tekanan sangat. Sempat juga dia ikut rombongan sekolahnya ke Kilang Coklat & Biskut Beryl's dan Farm in the City di Seri Kembangan. Bagi duit belanja RM50 dihabiskan dengan jayanya memborong coklat dan biskut... alhamdulillah dia ingat juga kami yang mereput duduk kat rumah je ni.. hihi.


Cuti Sekolah

~ Cuti sekolah datang lagi, serentak pula dengan cuti raya haji. Raya puasa dah balik kampung aku, raya haji ni balik rumah mertua di Ipoh pulak.

~ Raya kedua... sempat ke Cameron Highlands balik hari... Antara yang sempat disinggahi... ladang teh Cameron Valley di Kuala Terla, layan orang rumah dan maknya tengok bunga-bunga di Taman Agroteknologi Mardi, Tanah Rata, pekena ais krim strawberi di Ladang Strawberi Al-Mashoor dan semestinya sebelum balik kena shopping buah strawberi, sayuran dan ubi keledek dulu kalau tak orang rumah tak nak balik...hihi. Syukur sangat perjalanan balik petang tu berjalan lancar walaupun laluan sebelah melekat jem teruk orang baru nak naik... kesian...!!!


~ Sempat juga berjalan ke rumah kakak ipar di Sitiawan dan sempat juga ikut trip memancing dari pagi sampai petang. Nanti cerita kemudian la dalam next entry.


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...