27 August, 2018

Memancing di Perairan Lumut

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Cuti raya haji... balik rumah mertua di Ipoh. Kemudian ke rumah kakak ipar di Sitiawan... muara sungai belakang rumah dia je. Sempat join trip memancing naik bot anak sedara kakak ipar.


Kami memancing di sekitar muara Sungai Sitiawan dan Sungai Manjung serta berdekatan Pelabuhan Lumut dan Jambatan Raja Permaisuri Bainun. Pergi pagi balik petang. Berbekalkan umpan udang hidup, hasil yang diperolehi antaranya Gerut, Tuka, Gelama, Duri, Bolos... lupa pulak nak ambil gambar ikan, lagipun kurang semangat nak ambil gambar pasal ikan tak berapa besar..heheh

Cuti Sekolah Ogos 2018

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Kisah anak-anak sebelum cuti :

~ Along :
Kira-kira setahun lapan bulan belajar di maahad, alhamdulillah dah berjaya hafaz 13 juzuk. Walaupun kata ustaznya dia agak slow berbanding kawan-kawan lain, bagi aku kira hebatlah juga dapat sampai ke tahap tu... bukan senang tu... sekurang-kurangnya kalau dibandingkan dengan ayahnya ni dia lagi hebat la.. kih3. Selain aktiviti rutin, sebelum cuti Along dan kawan-kawan ada aktiviti luar di Taman Pertanian Bukit Cerakah dan juga di Sg. Bil, Tanjung Malim selama 3 hari 2 malam. Antara aktivitinya termasuk pengisian kerohanian, mandi sungai, memancing dan main paintball... seronok betul katanya.

~ Angah :
Tahun yang sibuk bagi Angah sebab akan menghadapi 2 exam besar... UPSR & PSRA. Dari kelas tambahan setiap sabtu dan tuisyen malam 2x seminggu anjuran sekolah, bengkel teknik menjawab UPSR di UITM selama 3h2m hinggalah menghadapi peperiksaan percubaan... ayahnya yang tengok ni pun penat kepala otak. Mujurlah cikgu-cikgunya ada anjurkan aktiviti luar ke Shah Alam main bowling dan melawat muzium untuk melegakan sikit tekanan budak-budak. Sabolah Angah ye...

~ Aina :
Sebagai budak darjah 3 takdelah tekanan sangat. Sempat juga dia ikut rombongan sekolahnya ke Kilang Coklat & Biskut Beryl's dan Farm in the City di Seri Kembangan. Bagi duit belanja RM50 dihabiskan dengan jayanya memborong coklat dan biskut... alhamdulillah dia ingat juga kami yang mereput duduk kat rumah je ni.. hihi.


Cuti Sekolah

~ Cuti sekolah datang lagi, serentak pula dengan cuti raya haji. Raya puasa dah balik kampung aku, raya haji ni balik rumah mertua di Ipoh pulak.

~ Raya kedua... sempat ke Cameron Highlands balik hari... Antara yang sempat disinggahi... ladang teh Cameron Valley di Kuala Terla, layan orang rumah dan maknya tengok bunga-bunga di Taman Agroteknologi Mardi, Tanah Rata, pekena ais krim strawberi di Ladang Strawberi Al-Mashoor dan semestinya sebelum balik kena shopping buah strawberi, sayuran dan ubi keledek dulu kalau tak orang rumah tak nak balik...hihi. Syukur sangat perjalanan balik petang tu berjalan lancar walaupun laluan sebelah melekat jem teruk orang baru nak naik... kesian...!!!


~ Sempat juga berjalan ke rumah kakak ipar di Sitiawan dan sempat juga ikut trip memancing dari pagi sampai petang. Nanti cerita kemudian la dalam next entry.


20 August, 2018

Memancing di Kelong Kupang, Sabak Bernam 2.0

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Kenangan menaikkan pari 4 kg dalam trip yang lepas di Kelong Kupang Sabak Bernam membuatkan terasa nak repeat lagi. Trip 2.0 kali ni dari 18-19 Ogos. Dari rumah, bersama Pali & Abg Rizal gerak ke Jeti Nelayan Sementa di Kelang untuk mengambil umpan yang dah ditempah. Kemudian baru bertolak ke Sabak Bernam untuk naik bot dari jeti nelayan Kg. Banting.

~ Perjalanan : dari jeti ke kelong cuma mengambil masa sekitar 15 minit. Dekat jeti air agak cetek dan berlumpur, kena tunggu air pasang barulah bot boleh bergerak. Naik kira-kira jam 5.00pm dan balik keesokan harinya sekitar waktu yang sama.

~ Harga : kalau ambik satu kelong RM400 untuk 24 jam, maksimum boleh masuk 8 orang je... lebih-lebih takut roboh pulak. Bajet sorang  untuk kelong RM50 tak termasuk umpan.

~ Kemudahan : 1 bilik kecik untuk tidur dan solat, tandas, dapur dengan peralatan masak dan bekalan elektrik dari genset (malam sahaja). Tiada plug untuk mengecas hp ye... jadi bawalah powerbank sendiri siap-siap.

~ Makan : makan malam tapau je siap-siap sebelum naik bot. Sarapan ringan-ringan je dengan roti atau cekodok. Untuk makan tengah hari masak special sikit; asam pedas ikan kitang, gelama goreng dengan keropok papadom... berselera betul makan atas kelong.

~ Cuaca; Alhamdulillah, cuaca baik dan tak hujan, cuma angin bertiup agak kuat sepanjang 24 jam kami di kelong ni. Sampai melayang papadom kami ditiup angin...

~ Umpan : sotong kurita hidup, udang hidup, udang pasar dan juga perumpun sarang. Kalau umpan habis boleh cari umpan anak ikan bilis, selar dll guna apollo kat bawah kelong.


~ Hasil : Alhamdulillah sekali lagi aku dapat menaikkan seekor pari seberat 3kg++. Hasil tangkapan lain bersama kawan-kawan adalah seperti Jenahak, Tetanda, Kerapu, Gerut, Kitang, Tuka, Duri dan semestinya ikan paling glamour adalah gelama. Lepaslah nak buat lauk 2-3 hari, memang sedap dan manis rasa ikan segar yang belum kena bahan pengawet. Tak ketinggalan masuk senarai adalah si Buntal yang boleh tahan juga banyaknya tapi terpaksa la dicampak balik ke laut.

12 August, 2018

Trekking ke Sg. Chiling

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.


12 Ogos 2018 (Ahad) - Dah lama tak bawa anak-anak bermain dengan ikan kelah jinak di Santuari Kelah Sg. Chiling. Kali ni pergi dengan beberapa orang rakan sepejabat. Makin ramai orang yang datang ke sini, terutama kat air terjun... kena selak orang baru nampak ikan... serabut! Lebih baik cari port yang tak ramai orang sepanjang perjalanan turun... barulah aman sikit.


Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...