31 December, 2017

Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 6

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 2
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 3
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 4
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 5


DAERAH JOHOR BAHRU

~ 27/12/2017; Rabu - 7.10 pagi; lepas solat subuh terus bersiap nak check out dari KSR Rakit Resort, naik bot kira-kira 5 minit je balik ke Jeti KSR, Kg. Pasir Salam, Ulu Tiram.



~ 7.30 pagi; Misi pagi ni mencari tempat sarapan. 42km ke Jalan Petri, Johor Bahru. Pagi ni agak sesak jalan nak ke JB maklumlah hari bekerja. . 8.50 pagi barulah sampai tempat yang dituju...Restoran ZZ Sup Tulang. Menu istimewa di sini adalah mi rebus tulang, sup tulang, dan lontong kering. Waktu buka 7am-1am. Memang berselera makan mi rebus dan lontong keringnya yang sedap, tambah pulak makan dalam suasana nyaman di wakaf bawah pokok rendang.



~ 9.30 pagi; 20km ke Legoland Malaysia Theme Park, Nusajaya. Perbelanjaan terbesar setakat ni. Mulanya tak rancang nak ke sini bila memikirkan harga tiket yang mahal. Tapi bila dapat free voucher dari KFC masuk Legoland percuma untuk 2 orang kanak-kanak umur 3-11 tahun, dengan syarat perlu beli 2 tiket dewasa harga penuh... bolehlah dipertimbangkan sebab boleh jimat sikit. Kanak-kanak umur 12 tahun ke atas dah kira harga dewasa.

Harga penuh tiket dewasa RM199x2= RM398, Angah dan Aina masuk percuma, manakala Along masuk guna tiket promosi MyKad berharga RM149. Total RM547. Bayaran parkir pulak RM10 sekali masuk. Belum kira makan minum kat dalam Legoland yang pastinya harga lebih mahal berbanding kat luar. Mungkin sekali ni je lah ayah bawa anak-anak ke sini ye...

Waktu operasi Legoland ni bermula 10am-7pm. Jadi kenalah manfaatkan harga tiket masuk yang mahal tu dengan menghabiskan masa seharian dalam Legoland ni. Ada 8 bahagian semuanya dalam Legoland iaitu The Beginning, Miniland, Lego Technic, Lego Kingdoms, Imagination, Land of Adventure, Lego Ninjago World dan Lego City. Rujuk peta Legoland di SINI. Dikecualikan Legoland Waterpark sebab kena beli tiket berasingan atau kena beli tiket kombo kalau nak masuk kedua-dua Legoland Theme Park dan Legoland Waterpark sekaligus.

The Beginning

Miniland

Lego Technic

Lego Kingdoms

Imagination

Land of Adventure

Lego Ninjago World

Lego City

Alhamdulillah sempat habiskan semua bahagian (walaupun tak sempat main semua permainan). Memandangkan sekarang musim cuti sekolah, ramai sangat pengunjung termasuk dari luar negara, nak main setiap permainan kena beratur panjang. Mujurlah juga ada Along yang pernah datang ke sini ikut rombongan sekolahnya selepas UPSR dulu... dialah yang jadi penunjuk arah. Alhamdulillah juga kerana cuaca hari ni cukup baik... tak hujan dan tak panas sangat. Kalau hujan ada permainan yang akan ditutup, rugi la sebab tiket tak boleh refund.

Rasanya harga tiket masuk ke sini boleh dikatakan berbaloi jugalah kerana ada lebih daripada 40 jenis permainan, pertunjukan dan tarikan. Tumpang seronok tengok anak-anak gembira. Seronok sangat nampaknya sampaikan dah tengah hari pun diorang macam tak lapar je, jadi kami makan waffle aiskrim je... bagus... bagus... jimat sikit... haha!

~ 7.30 malam; keluar dari Legoland, 22km ke New Boutique Hotel, di tengah pusat Bandaraya JB. Malam terakhir di Johor ni kami nak merasa duduk hotel la pulak. Dah tempah awal-awal family room RM167 melalui booking.com.

~ 9.00 malam; selesai mandi dan solat jamak maghrib dan isyak, keluar 12km ke Kampung Senibong, Permas Jaya, JB. Tempat ni memang terkenal di kalangan penggemar makanan laut sama ada warga tempatan mahupun Singapura. Ada beberapa restoran di sini tapi kami singgah di restoran yang paling depan sekali iaitu Selera Senibong Seafood (SSS). Terletak di tebing Selat Johor, sambil makan boleh layan pemandangan kerlipan cahaya lampu dari negara jiran, Singapura.

Anak-anak dah lapar, keletihan seharian di Legoland tadi dan si Aina pun dah mengantuk... dan aku pun dah malas nak fikir dan pilih lauk, kami pesan menu yang dah ada dalam set je lagi senang. Dalam set tu ada ketam masak telur masin, siakap stim halia, udang butter, sotong goreng tepung, kupang masak cili kering, tomyam campur dan sayur kailan ikan masin serta air satu jag. Malas cerita banyak, senang cerita semua sedap dan makan pun puas hati. Dah melantak tak ingat dunia, masa bayar pun kena buat-buat puas hati juga la jangan tak puas hati pulak... hehe.


~ 11.00 malam; 12km balik ke tempat penginapan, New Boutique Hotel.


Sekian catatan hari keenam.


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...