06 March, 2017

Catatan Pendakian Gunung Rajah via Chamang, Bentong

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

4-5 Mac 2017 (Sabtu-Ahad) - Ini log pendakian ke Gunung Rajah via Chamang, dianjurkan oleh Kumpulan Kecil Trekkers (KKT) diketuai Shuk dengan peserta seramai 24 orang termasuk guide & crew.


INFO
~ Ketinggian Gunung Rajah adalah 1684 meter (5526 kaki) dari aras laut. Terletak di jajaran Banjaran Titiwangsa dan tempat permulaan pendakian terletak di Air Terjun Chamang iaitu kawasan rekreasi yang popular di daerah Bentong, Pahang.

~ Jarak perjalanan dari tempat permulaan hingga ke puncak Gunung Rajah adalah kira-kira 32 km pergi balik (16 km sehala) menjadikan pendakiannya sangat mencabar fizikal dan mental.

~ Pemandangan di puncak 360 darjah (jika cuaca cerah tidak berkabus). Boleh nampak Genting Highlands, Empangan Sg. Selangor di KKB dan Gunung Benum yang berketinggian 2107m juga boleh dilihat megah berdiri. Di malam hari pulak boleh nampak kerlipan-kerlipan cahaya lampu sekitar bandar seperti Rawang, Tanjung Malim, Bentong, Raub dan Kuala Lumpur.

~ Terdapat satu lagi laluan yang semakin popular tetapi dikatakan treknya lebih sukar iaitu dari arah Kuala Kubu Bharu (KKB), Selangor. Tempat permulaan yang sama jika ingin mendaki Bukit Kutu iaitu di Kg. Orang Asli Pertak.

~ Pernah berlaku tragedi pendaki maut disambar petir ketika berkhemah di puncak gunung ini pada tahun 2004 di mana 21 pendaki cedera manakala 2 lagi maut. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada allahyarham rakan sepergunungan kita. Boleh baca beritanya di SINI dan SINI.


Sabtu 4/3/2017
12:10 am - Mula bergerak dari tempat berkumpul di LRT Gombak ke Bentong Pahang.
01:00 am - Singgah makan dulu di Restoran Dapur Kita, Bentong.
01:40 am - Bergerak menuju ke Air Terjun Chamang, pembahagian ration.setting beg & head lamp.
02:10 am - Taklimat pendakian oleh Chief KKT, doa & senaman warming up.
02:30 am - Pendakian bermula menuju ke tapak perkhemahan Lata Naning. Trek permulaan di belakang pejabat renjer pacak selama 15 minit, kemudian menyusuri trek balak, akan melalui Stesen Janakuasa Kecil Sg. Perting dan rumah orang asli sebelum tiba di pintu masuk Gunung Rajah.
03:45 am - Setelah melayan trek balak yang agak membosankan (kalaulah ada 4x4 kan bagus) selama 1 jam 15 minit , akhirnya tiba di pintu rimba. Rehat & Regroup.
04:00 am - Dari pintu rimba teruskan perjalanan melalui trek tepi air terjun.
05:10 am - Tiba di check point Resam. Rehat 10 minit & Regroup.
05:50 am - Tiba di check point Kuala Sungai Terling (Sungai Y), perlu menyeberangi sungai di sini. rehat 5 minit kemudian teruskan perjalanan.
06:50 am - Tiba di campsite Lata Naning, Tapak perkhemahan agak luas, boleh menempatkan kira-kira 80 orang. Keletihan dan mengantuk. Solat Subuh dan sarapan di sini. Krew KKT pun dah siap pasangkan ground & flysheet, rehat sekejap tidur-tidur ayam.


10:00 am - Memulakan pendakian ke puncak Gunung Rajah... Daypack, lega sikit bawa beg kecik je.
11:00 am - Tiba di satu lagi campsite Kem Batu Hijau. Tapak perkhemahan yang agak besar juga, boleh menempatkan maksimum kira-kira 50 orang... suhu lebih sejuk di sini berbanding di campsite Lata Naning.
12:40 pm - Tiba di check point Permatang Guntong yang terdapat puncak Bonsai. Dari sini boleh nampak puncak Gunung Rajah menjulang tinggi dan tebing curam Batu Hampar yang akan didaki nanti.
01:10 pm - Tiba di Batu Hampar. Pendakian yang agak mencabar di sini kerana pendaki perlu menggunakan tali untuk mendaki tebing batu yang curamnya hampir 90 darjah.
01:40 pm - Tiba di check point Last Water Point, punca air terakhir sebelum sampai puncak. Ada tapak perkhemahan yang boleh menempatkan kira-kira 20 orang.
02:30 pm - Alhamdulillah, puncak Gunung Rajah berjaya dijejaki. Kelaparan, terus makan lunch pack nasi ayam masak merah dan sayur campur. "Makan kat puncak gunung, rasa macam KFC"... bak kata Abang Faizal yang wajahnya seiras Mamat Khalid. Lepas makan bergambar sakan di puncak. Cuaca baik tapi berkabus, tak berapa nampak pemandangan. Mujur sekali sekala bila kabus menipis nampak juga pemandangan empangan di KKB.



03:30 pm - Memulakan perjalanan turun. Sepatutnya dari puncak ambil simpang ke kiri menuju Lata Naning. Tapi kami ramai-ramai tersasar salah trek selama 15 minit turun ikut trek ke KKB. Mujur terserempak pendaki yang naik dari KKB. Penat juga nak naik balik. Takpe belajar dari pengalaman...hihi.
04:30 pm - Tiba di Last Water Point, solat jamak zuhur dan asar.
05.00 pm - Menuruni Batu Hampar.
06:30 pm - Tiba di Kem Batu Hijau, regroup & rehat 10 minit.
07:15 pm - Tiba di Lata Naning, lepak atas batu melepaskan lelah sambil menikmati deruan air terjun. Mandi sekejap je sebab airnya sejuk betul. Solat jamak maghrib dan isyak. Dinner malam ni nasi lauk daging masak lemak cili api... terbaik!
10.00 pm - Lena dalam kedinginan malam. Tempat tidur hampir basah ditimpa hujan pun dah tak sedar, mujur ada adik-adik krew yang tolong betulkan fly.. hehe.. terima kasih.


Ahad 5/3/2017

08.00 am - Sarapan kuey teow goreng, lepas tu aktiviti bebas; sambung tidur, mandi atau terjun tiruk.
12:00 pm - Mula perjalanan turun ke Air Terjun Chamang.
02:50 pm - Sampai Pintu Rimba, regroup, rehat & bergambar di signboard.
03:10 pm - Teruskan perjalanan ikut trek balak.
04:20 pm - Tiba di Air Terjun Chamang. Alhamdulillah misi berjaya.


Tahniah dan terima kasih kepada semua peserta yang sporting lagi happening yang memeriahkan suasana sepanjang pendakian. Tahniah dan terima kasih juga kepada penganjur Kumpulan Kecil Trekkers (KKT), pengurusan trip tersusun lagi terbaik. Jumpa lagi di trek lain.



1 comment :

  1. Hello Hiker,

    Perlu ke ambik permit utk pi Gunung Gajah ?

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...