18 February, 2017

Catatan Pendakian Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk, Kuala Kubu Bharu

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

18 Februari 2017 (Sabtu) - Ini log pendakian Gunung Gap dan Gunung Ulu Semangkuk bersama Angah dan Aina dan 6 orang rakan lain. Ini juga pendakian pertama bagi Aina, harap tak banyak meragam kat trek. Catatan ringkas je, malas nak tulis panjang-panjang.

INFO
~ Lokasi permulaan : The Gap Resthouse, Kuala Kubu Bharu, Selangor, di tengah perjalanan ke Bukit Fraser dalam kawasan Hutan Simpan Ulu Tranum.
~ Ketinggian : Gunung Gap (1183 meter / 3868 kaki); Gunung Ulu Semangkok (1394 meter / 4558 kaki).
Ramai yang terkeliru dengan Gunung Semangkuk (1824 meter / 5984 kaki) yang juga merupakan gunung tertinggi di Selangor, ini gunung yang berbeza dan tempat permulaan mendaki juga berbeza.
~ Kebiasaannya mengambil masa 45 minit -  1 jam dari tempat permulaan ke puncak Gunung Gap dan 1 jam 45 minit - 2 Jam ke puncak Gunung Ulu Semangkuk. Tempoh pendakian yang agak singkat sebab tempat permulaan pendakian di The Gap sudahpun berada di titik ketinggian yang agak tinggi.
Jarak Perjalanan : Lebih Kurang 3 km.


8.00 am - Berkumpul dan sarapan roti kobra telur goyang di Restoran Fazlina Maju, Kuala Kubu Bharu.
9.00 am - Bertolak ke The Gap mengikuti jalan ke Bukit Fraser yang berliku-liku dan berselekoh S. Para penumpang tersandar kepeningan, roti telur goyang yang dimakan tadi kini dah bergoyang-goyang dalam perut pulak.
10.15 am - Mula mendaki. Trek mula-mula agak mencanak hingga ke Gunung Gap. Tapi trek jelas, banyak marking, insya Allah takkan sesat. Angah macam biasa paling laju, jalan depan sekali macam dialah guider, Aina pulak nampak seronok je, ok lah tu tak mengada-ngada sangat macam kat rumah...hehe. Suhu sepanjang trek memang dingin dengan angin bertiup nyaman.
11.30 am - Sampai di puncak Gunung Gap... rehat, bergambar sampai lebam.

12.00 pm - Teruskan perjalanan ke Gunung Ulu Semangkuk, trek turun naik dan ada trek landai.
2.15 pm - Sampai di puncak Gunung Ulu Semangkuk. Ramai juga pendaki lain, tapi ramai yang dah beransur turun. Anak-anak dah lapar, makan bekalan bihun + ayam goreng yang dimasak oleh ibu mereka yang gigih bangun masak pukul 5.00 pagi  tadi. Ada juga surprise sambutan harijadi untuk seorang birthday boy grup kami. Lepas makan sambung bergambar di puncak sampai lebam lagi.
3.30 pm - Mula bergerak turun.
5.00 pm - tiba di Gunung Gap. Rehat sekejap dan teruskan perjalanan. Kalau tadi naik mencanak, nak turun ni mencanak la juga, sampai Aina pun dah lembik lutut terpaksa la didukung sekejap.
6.00 pm - Alhamdulillah selamat tiba di tempat permulaan. Dalam perjalanan balik ke KKB, singgah mandi dan solat kat air terjun kecik tepi jalan.
8.00 pm - Singgah makan kat Restoran Asam Pedas Dataran KKB, sebelum bertolak balik. Anak-anak pun dah pewai. Apapun tahniah Aina yang berjaya mendaki gunung buat kali pertama... tapau dua gunung sekaligus pulak tu. Lepas ni tak taulah diorang nak ikut gi hiking lagi ke tak lepas ni.



No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...