20 September, 2017

Memancing di Kelong Kupang, Sabak Bernam

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Dah lama tak mancing laut. Nak mancing atas bot dah tentu mabuk. Jadi pancing kat kelong pun jadi la. Lokasi dituju... Kelong Kupang Sabak Bernam. Naik dari jeti nelayan Kg. Banting... bukan kat Banting tapi kat area BNO Sabak Bernam.

Harga kalau ambik satu kelong RM400 untuk 24 jam, maksimum boleh masuk 8 orang je... lebih-lebih takut roboh. Bajet sorang  untuk kelong RM50 tak termasuk umpan. Kemudahan lengkap; bilik untuk tidur, tandas, dapur dan bekalan elektrik dari genset.


Umpan; sotong kurita hidup, udang hidup, udang lipan, udang & sotong pasar dan juga isi ikan.

Hasil; Seekor pari seberat 4kg++, Tetuka, Tetanda, Senangin, Kitang dan semestinya paling banyak gelama & ikan duri. Lepaslah nak buat lauk 2-3 hari, memang sedap makan ikan segar belum kena ais & ubat.


17 September, 2017

Sukan Tahunan MTI 2017

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.


Sukan tahunan MTI. Nak tengok Along masuk acara apa la agaknya. Tengok fizikalnya yang chubby takkan la terpilih masuk lari 100 meter kot... hihi. Ya itu dia... masuk acara kawad kaki, sukaneka lari ikat kaki dan sepakan penalti. Walaupun tak menang kami tetap bangga dengan Along!


10 September, 2017

Jalan-jalan Melaka Wonderland

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Cuti sekolah. Masa sesuai untuk bawa anak-anak bercuti melegakan otak yang penat belajar. Destinasi ke Melaka Wonderland, Ayer Keroh bersama keluarga sebelah orang rumah.

Dah puas mandi-manda, menginap di Ar-Raudhoh Homestay di Pantai Puteri. Lokasi mengadap pantai, bilik agak luas dan selesa serta layanan terbaik dari tuan rumah.


Jalan-jalan cari makan pulak; ke Batu Berendam... dah tentu la pekena coconut shake & kuih keria gula melaka yang tengah tular sekarang ni. Dalam perjalanan balik pulak naik River Cruise dan singgah lunch kat Ikan Bakar Malim, MITC.


19 August, 2017

Selamat Jalan, Taro!

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Kucing kesayangan kami sekeluarga mati dilanggar kereta semalam (18/8/2017; Jumaat). Kehilangannya amat dirasai, hingga membuatkan anak-anak menangis kesedihan. Tiada lagi keriuhan suaranya di dapur bila lapar. Tiada lagi kelibatnya tidur bersama di atas katil kami atau katil Angah dan Aina setiap malam. Tiada lagi juga adegan aksi kejar-mengejar dan cakar-mencakar manjanya dengan anak-anak dan juga dengan Oyen. Masa melawat Along di asrama tadi, menitis air mata dia bila diberitahu berita sedih ni.


Terima kasih pada-Mu ya Allah kerana membahagiakan kami dengan meminjamkannya buat seketika. Kini yang tinggal hanyalah Oyen keseorangan... ehh keseekoran. Selamat jalan, Taro! Semoga dapat berjumpa lagi di syurga. 


25 July, 2017

Alkisah Ramadhan & Syawal 2017

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ 25 Julai 2017, bersamaan 1 Zulkaedah 1438 (Isnin) - ♪♪Happy Birthday to me-4x♫♫. Terima kasih kepada semua sahabat yang mengucapselamat di FB & whatsapp... aku doakan semoga segala doa yang baik-baik yang sahabat semua doakan untuk aku akan berbalik kepada sahabat semua... agar kita semua sama-sama dipanjangkan umur dengan kesihatan yang baik, dicukupkan rezeki, dipermudahkan segala urusan dan paling penting hidup kita diberkati, dirahmati dan diredhai oleh-Nya... agar berjaya dan bahagia dunia dan akhirat... aamiin.

~ Semalam hari terakhir bulan Syawal. Bersawang dah blog ni lama tak update... sibuk melampau campur malas sebenarnya... haha.


Ramadhan

~ Along dah Tingkatan 1... tahun pertama duduk asrama. 4 hari pertama Ramadhan dapat cuti untuk sambut puasa di rumah. Lepas tu bersahur, berpuasa dan berbuka dengan kawan-kawan di asrama je lah. Memang rasa lain bila tak cukup korum waktu berbuka. Apatah lagi Along... sampai menitik air mata katanya terkenang berbuka dengan keluarga kat rumah. Tabahlah Along.

~ Angah (11 tahun) pulak kali pertama berjaya berpuasa penuh... tahun lepas kantoi sehari sebab sakit perut... tahniah Angah. Aina (8 tahun) pulak baru belajar puasa setengah hari. Walaupun sering mengadu penat dan dahaga, dapat juga 10 hari puasa penuh. Waktu bangun sahur pun taklah susah sangat nak kejutkan mereka. Walaupun belum wajib berpuasa, nak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Tiada sebarang unsur paksaan untuk mereka berpuasa... cuma menggunakan teknik pujukan,  teknik melekakan dengan bawa ronda-ronda naik motor sebelum waktu berbuka, atau suruh tidur sekejap sementara menunggu waktu berbuka kalau rasa penat sangat.

~ Angah pulak berjaya solat terawih 8 rakaat tak tinggal, berbanding tahun lepas 4 rakaat je lepas tu tidur kat  belakang... Tahniah Angah, tahun depan boleh tambah solat witir pulak.

~ Awal Ramadhan kami sekeluarga ke Kota Tinggi, Johor menziarahi Yob,  abang ipar yang terlantar sakit. Semoga beliau cepat sembuh.

~ Pertengahan Ramadhan balik Pahang pulak, berpuasa bersama keluarga di kampung. Mak nampak seronok berbuka ramai-ramai dengan anak cucunya.


Syawal

~ Tahun ni giliran beraya di Perak dulu rumah mertua. Tahun pertama beraya tanpa arwah pak mertua. Along dapat cuti 9 hari. Balik kampung sehari sebelum raya. Perjalanan yang biasanya 2 jam jadi 6 jam akibat kesesakan. Tiada pilihan... redah sajalah.

~ Lepas subuh di pagi raya pertama, orang rumah aku kata Aina yang dah 2-3 hari selsema mengadu susah nak bernafas... nafas berbunyi dan pendek-pendek. Bergegas cari klinik tapi awal pagi semua tutup... pagi raya lagipun. Terus ke hospital Ipoh... setelah lama sesi soal jawab dengan doktor, kena buat ujian darah dan masuk gas... akhirnya menjelang tengahari kena masuk wad. Hantar orang rumah balik. Biar aku je yang jaga Aina kat wad. Biar ibunya duk rumah je boleh juga tolong-tolong mak mertua aku kat dapur. Aina disahkan kena jangkitan paru-paru dan ada tanda-tanda awal asthma. Tengahari raya kedua baru dibenarkan balik... alhamdulillah. 'Meriah' betul tahun ni terpaksa beraya dalam wad.

~ Petang raya ketiga, balik ke rumah kami di Sg Buloh... balik menjenguk kucing- kucing... si Oyen, Taro dan seekor lagi kucing kecik yang baru dikutip... Zero... (nama kucing semua anak-anak yang bagi nama).
 
~ Raya keempat balik Pahang pulak. Beraya di sekitar Triang, Temerloh, Mentakab dan Lanchang.


Salam Aidilfitri, maaf zahir batin dari kami sekeluarga buat semua yang mengenali kami. Maaf atas segala keterlanjuran perkataan mahupun perbuatan. Mohon dihalalkan yang termakan dan terminum. 
Semoga diizinkan bertemu lagi dengan Ramadhan dan Syawal tahun depan... aamiin.


06 May, 2017

Mendaki Gunung Tambuyukon, Sabah

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

sambungan dari entri sebelum: Mendaki Gunung Trus Madi via Kainggaran, Tambunan

30 April - 05 Mei 2017 (Ahad-Jumaat) - Ini catatan pendakian ke Gunung Tambuyukon, Sabah, dianjurkan oleh Nature Explorer diketuai Sham Castello dengan peserta seramai 9 orang; Sham, Syida, Big, Efie, En.Fuad, Mr. Khoo, Yuen, Ding & aku... diiringi 3 orang guide keturunan Dusun iaitu Junik, Richard dan Diani.


INFO:
~ Gunung Tambuyukon yang terletak di Banjaran Crocker adalah gunung ketiga tertinggi di Malaysia, setinggi 2579 meter / 8461 kaki dari paras laut.
~ Gunung yang diuruskan oleh Sabah Parks ini meliputi 3 buah daerah iaitu Ranau, Kota Marudu dan Kota Belud, namun puncak Gunung Tambuyukon terletak dalam daerah Ranau.
~ Terdapat 2 laluan pendakian iaitu dari Substation Kg. Monggis di Ranau (trek sejauh 14km) dan dari Substation Serinsim, Kota Marudu (trek sejauh kira-kira 20km).
~ Substation adalah stesen kecil yang diwujudkan oleh pihak Sabah Parks bagi memudahkan renjernya untuk memantau kawasan sempadan taman-taman Sabah yang luasnya menjangkau lebih 100km serta turut digunakan unit penyelidikannya untuk membuat kajian flora dan fauna.
~ Hanya 1 kumpulan pendaki seramai 9 orang sahaja dibenarkan mendaki dalam satu masa, maka perlu buat tempahan dengan Sabah Parks bagi menetapkan giliran mendaki. Juga ditetapkan seorang guide akan mengiringi setiap 3 pendaki.


30 April 2017 (Ahad)
02.15 pm - Sebaik turun dari Gunung Trus Madi, dari Tambunan kami bergerak menaiki van yang kami sewa ke Kinabalu Park, Kundasang sejauh kira-kira 78km untuk urusan pendaftaran mendaki Gunung Tambuyukon esoknya.
04.00 pm - Tiba di Kinabalu Park, urusan pendaftaran ada sikit masalah akibat sedikit miscommunication, namun berjaya diselesaikan menjelang maghrib... maghrib awal di sini 6.20 dah masuk waktu.
07.00 pm - Makan malam sdn bhd di Restoran Panataran, seberang jalan depan Kinabalu Park.
07.30 pm - Bertolak ke Substation Kg. Monggis, Ranau sejauh 68km.
09.00 pm - Sampai Substation Monggis, ada rumah penginapan dibina Sabah Parks tapi tiada pula orang yang menjaga, nak hubungi renjer, liputan telefon pun tiada, kami ambil keputusan tidur di pondok tepi sungai je... itu pun dah cukup selesa, tidur bertemankan bunyi unggas dan deruan air sungai lagi heaven!

pondok tempat kami bermalam di Substation Monggis

Kredit: Melissa Chin, Sabah Tourism Board


01 Mei 2017 (Isnin) : Substation Monggis - Kem Kepuakan.
* Cuti Hari Pekerja bersamaan harijadi Along. Ini pertama kali tak bersama Along ketika hari lahirnya, lagipun dia dah tinggal di asrama, tetap tak boleh dilawati sebab di luar waktu lawatan.
07.30 am - Masak sarapan dan lunch pack bersama-sama. Sarapan agak berat pagi ni menggantikan dinner malam tadi yang tak sempat dimasak... nasi lauk ikan goreng, sambal tumis dan sayur... sup ikan pun ada.
10.40 am - Setelah mendengar taklimat pendakian oleh guide Mr. Junik, kami memulakan pendakian menuju tempat perkhemahan di Kem Kepuakan. Kalau naik Trus Madi kelmarin boleh bersenang lenang bawa beg daypack je, tapi hari ni dah mula kena pikul bebanan beg berat termasuk ration. Awal pendakian trek landai dan mudah, banyak pokok tongkat ali di tepi trek.
12.00 pm - Tiba di KM2.2, Pondok Kulat, rehat 15 minit. Ada trek ke Air Terjun Kikulat sejauh 800 meter, tapi masa tak mengizinkan untuk kami terokai.
01.00 pm - Tiba di KM4, Pondok Kera; solat jamak zuhur & asar, makan lunch pack nasi putih + sambal bilis tempe + telur dadar, dalam hutan makan apa pun sedap.
01.50 pm -Teruskan perjalanan.
03.40 pm - Selepas melewati KM6, tiba di Kem Wuluh, rehat 20 minit. Di setiap pondok Kulat, Kera dan Wuluh ni ada tangki air untuk refill air minum. Ada tandas juga di sini. Selepas pondok di Kem Wuluh ni, kami menyeberangi Sungai Wuluh (sungai kecik je, boleh pijak atas batu) kemudian trek pacak. Masih teringat ungkapan guide; campsite tak jauh sudah...naik 1 kali, turun 1 kali... sampai!
05.15 pm - Setelah lebih sejam mencungap melayan trek pacak, akhirnya selamat tiba di Kem Kepuakan, di tepi Sungai Kepuakan. Lega dapat mandi. Menurut guide, keindahan sungai ni dah tak seperti dulu, terjejas teruk selepas kejadian gempa bumi yang melanda Sabah pada 2015 lalu. 
08.00 pm - Dinner : Daging blackpepper, sayur goreng cendawan, ikan pari masin goreng... sungguh menyelerakan, terima kasih achik kantin.
09.00 pm - Tidur awal malam ni, esok nak bangun awal pagi... kena kerja berat. Ketinggian Kem Kepuakan ni cuma kira-kira 1006 meter dari paras laut, bayangkan esok kena mendaki lebih 1500 meter lagi untuk ke puncak Gunung Tambuyukon setinggi 2579 meter.

sebelum memulakan pendakian di starting point Substation Monggis
abam jalan sorang2 je takde sapa nak temankan..hihi


02 Mei 2017 (Selasa) : Kem Kepuakan - Puncak Tambuyukon - Kem Kepuakan.
03.45 am - Sarapan nasi goreng. Daypack ke puncak. Kena menyeberang Sg. Kepuakan kemudian mengharungi trek pacak dan licin akibat hujan sikit malam tadi.
05.50 am - Setelah melepasi KM10, jumpa simpang ke Substation Serinsim (juga trek yang sama untuk ke Gunung Nambuyukong), tak lama kemudian tiba di KM10.8, Kem Musang, last waterpoint sebelum puncak. Solat subuh di sini.
06.30 am - Teruskan perjalanan.
08.28 am - Tiba di KM12.6, Jeneral Camp, dinamakan sempena seorang jeneral yang pernah mengetuai satu pasukan tentera yang  melalui trek ni. Rehat setengah jam.
09.00 am - Teruskan perjalanan, trek mula berubah dari hutan berlumut kepada pokok-pokok renek,  bonsai serta terdapat banyak periuk kera@nephentes dari berbagai spesis. Kemudian kami turut melalui kawasan berbatu (Rock Garden)... cantik pemandangan di sini tapi jaga-jaga kehadiran ular di celah batu.
10.40 am - Tiba di KM13.6, Rajah Camp, checkpoint terakhir sebelum puncak, rehat 10 minit mencari kekuatan dan semangat sebab rasa dah jauh sangat berjalan tapi tak juga sampai-sampai...
11.25 am - Alhamdulillah, berjaya tiba di puncak Gunung Tambuyukon (2579 meter / 8461 kaki). Tahniah kepada semua terutama yang dah grad G5/G12. Puncak dikelilingi tumbuhan renek/bonsai. Dari puncak, boleh turun depan sikit ke permatang, ada kawasan lapang mengadap Gunung Kinabalu dan ada punca air dari lopak. Sayangnya cuaca berkabus, tiada pemandangan... kalau cuaca cerah boleh nampak jelas Gunung Kinabalu dari sini. Kata guide kalau sampai awal pagi biasanya tak berkabus.  Lunch nasi goreng, lepas tu tidur sekejap sementara menunggu En.Fuad, pendaki paling otai berusia 60 tahun sampai.
01.10 pm - Tunggu otai tak sampai-sampai, kami ambil keputusan untuk mula turun. Tak lama kemudian terserempak beliau bersama guide Mr. Junik yang mahu meneruskan pendakian ke puncak... Lambat sikit sebab beliau tekun mengambil gambar pelbagai jenis flora... ok, kami turun dulu.
04.00 pm - Tiba di Kem Musang, solat jamak zuhur asar.
04.45 pm - Teruskan perjalanan.                            
06.10 pm - Selamat tiba di campsite Kem Kepuakan... lega dapat sampai sebelum hari gelap.
08.00 pm - Dinner malam ni; nasi putih + telur itik masak lemak + ikan masin + sayur.


kepuasan di puncak
antara flora & fauna sepanjang trek.... kredit to En.Fuad

03 Mei 2017 (Rabu) : Kem Kepuakan - Substation Monggis
Pagi - Sarapan bihun goreng + sup sayur. Lepas tu sempat meninggalkan tanda@memerut dan mandi-manda kali terakhir di Sungai Kepuakan ni.
10.45 am - Mulakan perjalanan balik.
03.20 pm - Selamat tiba di starting point, Substation Monggis. Bersihkan diri di Sg. Kikulat, sungai di sebelah pondok. Malam ni tidur 1 malam lagi di pondok yang sama masa hari pertama sampai.
Malam - Bergotong-royong masak untuk dinner. Menu malam ni nasi putih + capati + daging salai masak kari + telur dadar + papadom + sayur, makan mewah malam ni menghabiskan stok ration.

selamat tinggal Kem Kepuakan
* Khabarnya trek Tambuyukon ni banyak pacat, tapi cuma seekor yang sempat merasa darah aku. Mungkin sebab masa ni musim panas jadi tak banyak pacat.
* Jarak pendakian dari Substation Monggis ke Puncak Tambuyukon yang ditanda oleh Sabah Parks adalah 14km, tapi bacaan GPS oleh Sham sebenarnya menunjukkan jarak 19.8 km... patutlah terasa jauh benar.
* Dalam perjalanan turun dari puncak, nampak beberapa kesan runtuhan besar tebing gunung akibat gempa bumi yang melanda Sabah pada 2015.
* Kalau ada yang dah tak larat bawa beg, para guide sedia berkhidmat sebagai porter pada kadar RM7/kg/hari (kadar buat masa ni la).


04 Mei 2017 (Khamis) : Substation Monggis - Ranau - Kota Kinabalu
Pagi - Sarapan nasi lemak sambal sotong + telur.
Dalam perjalanan dari Substation Monggis balik ke Kota Kinabalu, kami sempat jalan-jalan sekitar Ranau dan Kundasang; singgah di Poring Hot Spring, Tagal Moroli Kg. Luanti, Sabah Tea dan ladang lembu ala New Zealand... Desa Dairy Farm.
Malam - Bermalam di Kondo Marina Court. Dinner; keluar pekena seafood berhampiran KK Waterfront.

05 Mei 2017 (Jumaat) : KKIA - KLIA 
Pagi-pagi lagi bertolak ke airport, flight jam 7.35 am - 10.20 am;  Alhamdulillah selamat tiba dan misi pendakian berjaya. Petang ni nak hantar Orang Rumah pulak... misi bershopping ke Vietnam mengikut kakak-kakaknya.


Mendaki Gunung Trus Madi via Kainggaran, Tambunan, Sabah

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

29-30 April 2017 (Sabtu-Ahad) - Ini catatan pendakian ke Gunung Trus Madi, dianjurkan oleh Nature Explorer diketuai Sham Castello dengan peserta seramai 13 orang - Sham, Syida, Big, Kak Arie, Efie, En.Fuad, Mr. Khoo, Yuen, Ding, Moh, Michelle, Elles & aku.


INFO:
~ Gunung Trus Madi yang terletak di Banjaran Crocker adalah gunung kedua tertinggi di Malaysia selepas Gunung Kinabalu, setinggi 2642 meter / 8668 kaki dari paras laut.
~ Terletak dalam Hutan Simpan Trus Madi, maka permit memasukinya juga perlu diperolehi dari Jabatan Perhutanan Sabah.
~ Terdapat 3 laluan untuk ke puncak Trus Madi:
    1. Kainggaran Trail, Tambunan
    2. Mastan Trail, Apin-Apin, Keningau.
    3. Mannan Trail, Kg. Sinua, Sook.
~ Kainggaran Trail yang akan kami lalui ini adalah yang paling mudah dan popular antara ketiga-tiga laluan. kerana lebih pendek dan kemudahannya lebih baik. (jarak pendakian dari tempat permulaan Taman Kitingan adalah 4.9 km, memakan masa 2 hari 1 malam).


29 April 2017 (Sabtu)
07.35 am - 10.20am - KLIA ke KKIA... naik MAS.
11.30 am - Dari KK naik van sewa pandu sendiri ke Pekan Tambunan sejauh 75 km.
02.00 pm - Tiba di Tambunan; jumpa ejen tour operator, selesaikan urusan bayaran permit dan pakej mendaki. Hanya bawa keperluan penting sahaja dalam beg daypack, barang lain tinggal di pejabat ejen. Lega... tak perlu bawa beg berat naik Trus Madi ni.
    ~ Makan tengah hari sdn bhd di Restoran Nurain, Tambunan.
    ~ solat jamak zuhur asar di Masjid Nurul Iman, Tambunan
04.10 pm - Naik 4WD 2 buah ke starting point, Taman Kitingan, sejauh 27 km dari Tambunan. 6-7 km terakhir akan melalui jalan tanah merah dan berbatu.
04.30 pm - Singgah pondok pendaftaran Jabatan Perhutanan Sabah, pintu pagarnya ada replika rama-rama.
05.10 pm - Sampai di starting point Taman Kitingan pada ketinggian 1800 meter dari paras laut. Lepas dengar sikit taklimat dari guide, terus gerak ke Rest House melalui laluan pelantar kayu sejauh 2.2km, insyaAllah selamat dari dihinggapi pacat.
06.45 pm - Sampai Rest House, jarak 2900 meter dari puncak. Pada ketinggian kira-kira 2040 meter dari paras laut, suhu pun agak sejuk di sini. Ada 5 bilik, 1 bilik boleh memuatkan 4-5 orang, Dilengkapi tandas, bekalan air dan elektrik dari genset, juga dapur memasak (pakej mendaki Trus Madi ni sekali dengan pakej makan). Makan malam dimasak oleh guide merangkap chef; menu ayam goreng, sayur & sup ayam herba... sungguh menyelerakan.
08.00 pm - Taklimat pendakian oleh guide berketurunan Dusun, Boy.
09.00 pm - Tidur awal kerana akan memulakan pendakian seawal jam 2.30 pagi esok.




30 April 2017 (Ahad)
02.00 am - Bangun tidur, sarapan bubur & telur serta milo panas.
02.30 am - Mulakan pendakian ke puncak melalui trek tangga kayu kira-kira 200 meter, lepas tu baru jumpa trek semulajadi. Checkpoint pertama adalah Gombunan Hut, kira-kira 2400 meter jaraknya dari puncak.
04.00 am - Tiba di checkpoint Taliban Point, jarak 1100 meter dari puncak, berhenti rehat seketika.
05.10 am - Tiba di Jiran Point... kira-kira 100 meter dari puncak. Ada menara tinjau setinggi 5 meter di sini. Solat subuh, kemudian menikmati sunrise dari atas menara. Cuaca cantik. Pemandangan 360 darjah, dengan latarbelakang indah Gunung Kinabalu.



05.50 am - Gerak ke puncak Trus Madi yang dah tak jauh dari menara.
06.10 am - Alhamdulillah, sampai di puncak Gunung Trus Madi, 2642 meter dpl... suhu agak sejuk dan pemandangan kebanyakannya terhalang oleh pokok-pokok renek. Terserempak lebih 20 orang pendaki yang baru tiba dari laluan Kg. Sinua.



07.00 am - Turun ke Rest House... baru dapat menikmati pemandangan sepanjang trek yang masa naik tadi masih gelap. Banyak flora unik khususnya spesis periuk kera Nephentes x Trusmadiensis yang endemik di sini, juga pohon-pohon bonsai sepanjang trek permatang.
09.10 am - Sampai di Rest House... sarapan dan bersiap untuk turun ke starting point.
10.50 am - Mula turun semula ke starting point melalui trek pelantar kayu.
11.40 am - Sampai di starting point Taman Kitingan.
12.00 pm - Gerak dulu 1 4WD balik ke Tambunan. 7 orang yang belum sampai akan naik 4WD kedua. Mandi dan lepak minum sementara menunggu 4WD kedua sampai. Boleh dikatakan agak santai juga trip Trus Madi ni. Trek ke puncak turun naik, sesetengah tempat trek agak landai. Malah tempat permulaan pendakian di Taman Kitingan pun sudah berada di ketinggian yang agak tinggi iaitu 1800 meter.
02.15 pm - Gerak ke Kinabalu Park, Kundasang sejauh kira-kira 78km untuk urusan pendaftaran mendaki Gunung Tambuyukon esoknya.


bersambung... Mendaki Gunung Tambuyukon, Sabah


24 April, 2017

Memancing di Kolam Pancing D'Kali, Batang Kali

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Baru nak berjinak-jinak memancing di kolam pancing air tawar, kami sekeluarga menghabiskan cuti hujung minggu dan juga sempena pertabalan Agong yang baru di Kolam Pancing D'Kali, Batang Kali.

~ Orang Rumah dan anak-anak pun bersemangat nak ikut memancing, layankan aje. Nak mancing siang mungkin ramai orang, jadi kami buat keputusan datang waktu malam.


~ Kat kolam ni siap ada pondok kecik lengkap dengan lampu dan kipas meja, jadi kami siap bawa toto senang anak-anak nak tidur bila dah ngantuk. Kalau hp habis bateri pun boleh cas guna plug yang ada. Tandas pun ada berdekatan pondok.

~ Bayaran memancing malam adalah RM45 untuk satu joran, boleh mancing selama 7 jam. Kalau siang harga lain sikit; RM35 untuk 3 jam dan tambahan RM6 untuk setiap jam berikutnya. Harga tu juga dah termasuk ranking jackpot untuk ikan terberat.

~ Hanya ikan bersaiz 5kg ke bawah yang boleh dibawa balik. Tapi kalau tak nak bawa balik pun takpe, boleh dijual semula kepada pihak kolam dengan harga RM1 untuk ikan bersaiz 8kg ke atas dan RM2 untuk ikan bersaiz 8kg ke bawah. Kalau dapat ikan besar, tak perlu susah payah, boleh panggil je pekerja kolam untuk tangguk ikan bawa naik dan bawa ke tempat timbang.

~ Ada dua buah kolam di sini. Kolam A yang lebih besar untuk ikan-ikan bersaiz mega mencecah 20-30 kg, manakala kolam B kecik sikit. Kolam terletak bersebelahan sungai, ada saluran paip air dari sungai masuk ke kolam jadi ikannya tak berbau hanyir sangat.

~ Jenis ikan: rohu, pacu, tongsan, patin, mekong, cat fish dan talapia pun ada.

~ Umpan kolam air tawar ni nak cerita agak complicated juga. Ada pelbagai resepi campuran dedak, roti dan pallet dengan pelbagai campuran perisa untuk menarik ikan. Kena try & error. Boleh tanya kawan-kawan yang lebih berpengalaman dan boleh google je resepi.


~Hasilnya: 6 ekor ikan rohu termasuk seekor yang agak besar seberat lebih 5kg, 4 ekor pacu dan seekor tongsan seberat 7kg++. Seronok Orang Rumah dan anak-anak dapat tarik ikan besar.


10 April, 2017

Mendaki Gunung Berembun & Gunung Telapak Buruk B24 Liberator Aircraft Crashed Area

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

INFO:
~ Jangan keliru! Ada 3 gunung dengan nama yang sama iaitu Gunung Berembun di Cameron Highlands, di Terengganu (CBL) dan yang kami daki kali ni di Jelebu, Negeri Sembilan.
~ Ketinggian Gunung Berembun, N.Sembilan ini adalah 1014 meter / 3326 kaki dari paras laut.
~ Pendakian ke Gunung Berembun boleh digabungkan sekali dengan misi menjejak peninggalan sejarah iaitu sebuah bangkai Pesawat Pengebom B24 Liberator milik Tentera British yang telah terhempas berhampiran Gunung Telapak Buruk sewaktu Perang Dunia ke-2 tahun 1945 dulu.
~ Ketinggian Gunung Telapak Buruk pula adalah 1193 meter / 3913 kaki dari paras laut. Terdapat menara telekomunikasi dan stesen pemancar di puncaknya dan boleh naik 4WD/lori melalui jalan berturap untuk sampai ke puncaknya.
~ Ada dua laluan untuk ke Gunung Berembun dan Aircraft Crashed Area ni;
    1. Loji Air Pantai; Pendakian selama kira-kira 4-5 jam ke Gunung Berembun dulu kemudian
        sejam setengah lagi ke Aircraft Crashed Area, kemudian turun semula ke Loji Air Pantai.  
    2. Gunung Telapak Buruk; Parking kereta di Loji Air Pantai, kemudian naik 4WD/lori sewa ke
        puncak Gunung Telapak Buruk kemudian trekking kira-kira sejam ke Aircraft Crashed Area,
        kemudian ke Gunung Berembun sebelum turun semula ke Loji Air Pantai.


09/04/2017 (Ahad) - Ini Log Pendakian ke Gunung Berembun dan Gunung Telapak Buruk Air Crashed Area, Negeri Sembilan bersama 28 orang pendaki diketuai oleh Bro Anaqi Shaiful & krew. Ini juga latihan terakhir aku sebagai persediaan misi mendaki gunung kedua dan ketiga tertinggi di Malaysia, iaitu Gunung Trus Madi dan Gunung Tambuyukon di Sabah hujung bulan ni.

~ 06.00 am; Berkumpul di Masjid Kariah Kampung Pantai dan solat subuh di sini. Tak pasti kenapa
                    dinamakan Kg. Pantai walaupun takde pantai di sini.
~ 07.00 am; bergerak ke starting point, Loji Air Pantai... dari masjid masuk simpang ke kanan di
                    belakang Balai Polis Pantai, jalan terus sampai hujung akan jumpa Loji Air Pantai. Ada
                    pondok Jabatan Perhutanan untuk bayar permit masuk hutan.
~ 07.30 am; Sarapan nasi lemak, taklimat pendakian dan panaskan badan.
~ 08.00 am; Start hiking.
~ 09.00 am; Sampai di Lata Berembun. Cantik air terjunnya, balik nanti boleh singgah berendam.
~ 10.00 am; Tiba di Gua Kambing. Trek dari tempat permulaaan ke Gua kambing ni agak landai,
                    cuma sedikit je mencanaknya. Rehat sekejap di sini.




~ 10.35 am; Teruskan perjalanan, trek selepas Gua Kambing ni pacak non-stop selama kira-kira 35
                    minit, lepas tu trek agak landai.
~ 11.40 am; tiba di puncak Gunung Berembun, lepak sebentar menunggu rakan-rakan lain sampai.



~ 12.20 pm; Teruskan perjalanan ke crashed area, trek bercampur.. ada turun naik dan ada trek landai.
~ 01.40 pm; Tiba di checkpoint Gunung Telapak Buruk Aircraft Crashed Area dalam hujan. Dari
                    checkpoint ni kena trekking turun kira-kira 5 minit je ke tapak bangkai pesawat
                    yang bertaburan di sekitar lembah. Nak naik balik trek agak pacak juga. Makan tengahari
                    nasi himpit kuah kacang yang gogo sediakan.



~ 02.40 pm; Hujan masih turun. Mulakan perjalanan turun.
~ 03.50 pm; Tiba di Gunung Berembun tanpa disinggahi.
~ 05.40 pm; Sampai Lata Berembun, sungai yang tadinya jernih kini dah keruh dan deras dilanda
                    kepala air. Tak dapat le nak mandi. Solat jamak zuhur & asar dan lepak sekejap di sini.
~ 06.50 pm; Siapkan headlamp dan trekking ke tempat permulaan. dijangka sampai bawah lepas maghrib.
~ 07.45 pm; Selamat sampai di tempat permulaan, Loji Air Pantai. Bersihkan diri di Masjid Pantai.

P/S: Jaga-jaga sesapa yang nak ke sini. Banyak juga pacat kat trek Gunung Berembun ni terutamanya masa musim hujan. Mujur takde seekor pun yang sempat menghisap darah aku... hihi.


20 March, 2017

Berkhemah di Air Terjun Sungai Pandan, Kuantan

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Entri Sebelum : Mendaki Bukit Panorama, Sungai Lembing

19 Mac 2017 (Ahad)

~ Dah penat mendaki Bukit Panorama, kita mandi air terjun pulak menyegarkan diri. Dari Sungai Lembing, kami menuju Air Terjun Sungai Pandan (lebih dikenali sebagai Air Terjun Panching oleh penduduk tempatan), kira-kira 31 km dari Sg. Lembing. Dari arah Sg. lembing, masuk simpang kanan ke Jalan Panching.
~ Menyusuri Jalan Panching menempuhi ladang kelapa sawit. Simpang ke Air Terjun Sg Pandan terletak di sebelah kanan, di antara Felda Sg Panching Utara dan Felda Sg Panching Selatan.
~ Dari simpang masuk ke dalam jaraknya kira-kira 3 km, mula-mula akan jumpa Kuari Bukit Bekelah. Jalan tak berapa elok. Kemudian sampai di pintu masuk air terjun, akan jumpa pondok bayaran tiket.

~ Bayaran masuk ; RM2 dewasa, kanak-kanak 7-12 tahun RM1, bawah umur 7 tahun percuma je. Bayaran parkir ada 2 pilihan; ke kanan percuma tapi jauh sikit nak berjalan ke air terjun (kira-kira 200 meter je), atau ke kiri bayar RM3, boleh parkir di dalam kawasan padang yang berdekatan dengan sungai dan kemudahan tandas, surau dan gerai.
~ Bagi kami yang bercadang nak berkhemah ni; bayarannya RM8 dewasa, kanak-kanak 7-12 tahun RM5 seorang... serta deposit kebersihan RM20 (boleh dituntut masa nak balik nanti).
 ~ Aku pernah berkhemah di air terjun ni pada tahun 1996 masa zaman bujang dulu dengan kawan-kawan (kira punya kira rupanya dah 20 tahun berlalu). Masa tu masuk percuma je dan kawasan air terjun ni pun belum dimajukan.
~ Persekitaran boleh dikatakan bersih, banyak tong sampah disediakan. Tapi macam tempat-tempat lain juga, mesti ada manusia jenis 'tak sekolah' yang buang/tinggal sampah merata.

~ Sampai-sampai je, anak-anak terus terjun sungai. Di bahagian bawah air terjun ni dibina empangan yang membentuk kolam takungan yang cetek, sesuai untuk kanak-kanak, tapi kualiti air agak keruh berbanding di bahagian atas kawasan air terjun. Takpe, mula-mula ni mandi kat bawah dulu. Tengahari ni kami makan burger dan air kelapa je yang dibeli dari gerai berdekatan.
~ Lepas solat jamak zuhur & asar, barulah kami naik ke kawasan air terjun. Boleh naik jambatan gantung di sebelah kanan, atau terus sahaja pun boleh sampai ke air terjun.
~ Memang cantik air terjun ni. Tengok gambar tak sama dengan tengok sendiri keindahan air terjun ni. Kolam air terjun ni pun cuma separas pinggang hingga dada orang dewasa (paras air boleh berubah selepas hujan). Boleh juga duduk bawah aliran deras air terjun menikmati urutan percuma. Anak-anak kecik pun boleh mandi di sebelah tepi yang cetek. Boleh main istana pasir. Boleh tangkap ikan, udang dan ketam kecik di celah batu... buat main je, lepas tu lepaskanlah balik. Memancing ikan adalah dilarang.




Layan pemandangan dalam video ni; boleh nampak keseluruhan kawasan air terjun dari atas sampai bawah



~ Dah puas berendam di air terjun, jam 5.00 petang kami turun semula untuk carik port pasang khemah dan buat bbq. Port strategik dijumpai di bawah pokok ceri, sebelah kolam empangan, berdekatan surau dan tandas. Boleh pasang khemah di mana-mana sahaja asalkan tak menghalang laluan. Selesai pasang khemah, anak-anak sambung mandi... berendamlah korang puas-puas.
~ Menjelang jam 6.00 petang, kedengaran tiupan wisel oleh petugas menandakan waktu beriadah di air terjun dah tamat (rujuk waktu riadah dalam gambar di atas). Nampaknya hanya kami 6 orang sekeluarga yang akan berkhemah malam tu. Mungkin sebab esok Isnin hari bekerja. Ini air terjun kami yang punya. Kata abang tauke gerai kat situ, memang jarang orang berkhemah kat air terjun ni. Bekalan elektrik pun takde, waktu malam memang gelap gelita.
~ Sebelum maghrib, dah siap 'pagar' kawasan khemah, bbq daging kambing dan ayam pun dah siap, nasi pun dah siap masak. Lepas solat jamak maghrib & isyak berjemaah, makan pulak secara berjemaah diterangi cahaya pelita ayam dan lampu khemah. Lepas makan, sempat main sahibba se-round bersama anak-anak.
~ Walaupun keadaan sekeliling gelap gelita , cuaca baik malam ni dengan bintang bertaburan di langit. Menjelang jam 10.00 malam, mata pun dah kuyu. Tidur bertemankan bunyi unggas hutan dan deruan air terjun... memang 'heaven'!




20 Mac 2017 (Isnin)

~ Lepas solat subuh, masak sarapan simple je... maggi dan green tea latte. Lepas sarapan, naik semula ke air terjun bagi peluang anak-anak mandi-manda puas-puas sampai kecut dan menggigil sampai jam 11.30 pagi. Turun sambung mandi lagi kat kolam bawah sambil kami berkemas dan buka khemah.
~ 1.20 pm; bertolak pulang dengan berat hati... rasa nak lepak lama lagi... rasa nak duduk sini terus pun ada...hihi.


Mendaki Bukit Panorama, Sungai Lembing

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Cuti sekolah seminggu. Along boleh balik rumah. Katanya agak stres juga duduk di asrama dengan jadual ketat dan berjauhan dari keluarga. Takpelah cuti seminggu ni bawa dia dan adik-adiknya pergi release tension... Cara nak release tension??? Bapaknya ni cuma tau bawa masuk hutan menghayati keindahan alam semulajadi... hihi. Singgah kampung jap ajak adik sepupu aku join sama.

19 Mac 2017  (Ahad)

~ 1.00 am; pagi-pagi buta lagi dah sampai di pekan Sungai Lembing. Dari LPT keluar exit Kuantan, selepas tol ambil simpang ke kanan, kalau ke kiri menuju Kuantan. Tidur-tidur ayam dalam kereta depan Masjid Jamek Sg. Lembing sementara menunggu waktu subuh.
~ Lepas solat subuh, menuju ke starting point di Market Street, masuk ikut Pasar Sungai Lembing.
~ Hujung minggu agak susah nak cari parkir kereta, kami letak kereta di stesen bas berdekatan Medan Selera Sg. Lembing... tak jauh sangat pun kalau jalan kaki ke tempat permulaan mendaki.
~ Sebenarnya ramai yang naik sebelum subuh sebab nak tengok pemandangan matahari terbit (jangan lupa bawa head lamp).
~ Ada tandas awam yang selesa serta pondok rehat di tempat permulaan.
~ Kami mula mendaki 6.40 pagi, pakai head lamp sekejap je sebab cuaca dah mula cerah.
~ 15 minit pertama pendakian agak mencabar sebab laluan agak curam. Tapi treknya memang selesa, lebih kurang 90 % adalah tangga bersimen siap dengan pemegang besi tempat berpaut. Cuma hati-hati di 2-3 tempat tangganya rosak sikit.
~ Selepas 30 minit, trek semakin landai. Dah boleh nampak pemandangan indah lautan awan karpet di bawah.
~ Angah seperti biasa laju ke depan, meninggalkan ibunya yang dah lebih 14 tahun tak mendaki mana-mana bukit, Along yang semakin besar dan berat 'pouch bag'nya dan Aina yang asyik mengeluh penat dan tak larat sepanjang pendakian. Ayahnya terpaksa la jadi sweeper diorang...hihi.



~ Selepas mendaki kira-kira 45 minit, akhirnya kami sampai di puncak Bukit Panorama yang ketinggiannya 291 meter dari aras laut. Kalau fit rasanya 20-30 minit boleh sampai puncak. Waktu kami sampai ramai yang dah mula turun.
Puncak bukit memanjang dan agak luas, di sebelah kanan pemandangan awan karpet, di sebelah kiri pulak pemandangan matahari terbit berlatarbelakangkan Bukit Charas (yang ada Gua Charas tu). Nak camping pun boleh je, tapi kena bawa bekalan air dari bawah la, tiada sumber air kat puncak ni.
~ Terdapat dua pondok dibina bagi pengunjung berehat selepas mendaki. Kami lepak pekena roti krim jagung dan air kotak yoghurt buat alas perut.
~ Selesai bergambar dan berswafoto, turun semula ke tempat permulaan. Masa turun ni Aina bukan main laju tak sabar-sabar nak sampai bawah.



~ Kat depan pasar ni ada pasar pagi setiap Ahad. Sarapan kat Medan Selera Sg. Lembing, tempat kami parkir kereta tadi. Sedap juga roti canai yang garing dan kuah dal & karinya pun sedap. Tak ingat pulak nama gerainya.
~ Lepas sarapan, melayan anak-anak yang nak pergi Muzium Sg Lembing, nampak tersergam atas bukit dari medan selera ni. Tiket masuk RM2 untuk dewasa, kanak-kanak bawah 12 tahun percuma.
Muzium ini mempamerkan peralatan-peralatan berkaitan perlombongan bijih timah dan bagaimana proses perlombongan dijalankan. Suatu waktu dahulu Sg. Lembing ni sangat terkenal sebagai tempat perlombongan bijih timah dan merupakan pengeluar bijih timah utama di negeri Pahang... khabarnya lombong di sini merupakan lombong bijih timah bawah tanah terbesar di dunia.
~ Hampir sejam melawat seluruh muzium, kami bertolak ke Air Terjun Sungai Pandan, anak-anak dah tak sabar nak mandi.




Entri Seterusnya: Berkhemah di Air Terjun Sungai Pandan, Kuantan

12 March, 2017

Selamat Pengantin Baru Ika & Jerie

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.


Selamat pengantin baru buat adik bongsu, Ika & pasangannya Jerie. Semoga rumahtangga mereka kekal bahagia hingga beranak bercucu, hingga ke akhir hayat dan hingga ke syurga di bawah rahmat Allah... aamiin.

06 March, 2017

Catatan Pendakian Gunung Rajah via Chamang, Bentong

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

4-5 Mac 2017 (Sabtu-Ahad) - Ini log pendakian ke Gunung Rajah via Chamang, dianjurkan oleh Kumpulan Kecil Trekkers (KKT) diketuai Shuk dengan peserta seramai 24 orang termasuk guide & crew.


INFO
~ Ketinggian Gunung Rajah adalah 1684 meter (5526 kaki) dari aras laut. Terletak di jajaran Banjaran Titiwangsa dan tempat permulaan pendakian terletak di Air Terjun Chamang iaitu kawasan rekreasi yang popular di daerah Bentong, Pahang.

~ Jarak perjalanan dari tempat permulaan hingga ke puncak Gunung Rajah adalah kira-kira 32 km pergi balik (16 km sehala) menjadikan pendakiannya sangat mencabar fizikal dan mental.

~ Pemandangan di puncak 360 darjah (jika cuaca cerah tidak berkabus). Boleh nampak Genting Highlands, Empangan Sg. Selangor di KKB dan Gunung Benum yang berketinggian 2107m juga boleh dilihat megah berdiri. Di malam hari pulak boleh nampak kerlipan-kerlipan cahaya lampu sekitar bandar seperti Rawang, Tanjung Malim, Bentong, Raub dan Kuala Lumpur.

~ Terdapat satu lagi laluan yang semakin popular tetapi dikatakan treknya lebih sukar iaitu dari arah Kuala Kubu Bharu (KKB), Selangor. Tempat permulaan yang sama jika ingin mendaki Bukit Kutu iaitu di Kg. Orang Asli Pertak.

~ Pernah berlaku tragedi pendaki maut disambar petir ketika berkhemah di puncak gunung ini pada tahun 2004 di mana 21 pendaki cedera manakala 2 lagi maut. Sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada allahyarham rakan sepergunungan kita. Boleh baca beritanya di SINI dan SINI.


Sabtu 4/3/2017
12:10 am - Mula bergerak dari tempat berkumpul di LRT Gombak ke Bentong Pahang.
01:00 am - Singgah makan dulu di Restoran Dapur Kita, Bentong.
01:40 am - Bergerak menuju ke Air Terjun Chamang, pembahagian ration.setting beg & head lamp.
02:10 am - Taklimat pendakian oleh Chief KKT, doa & senaman warming up.
02:30 am - Pendakian bermula menuju ke tapak perkhemahan Lata Naning. Trek permulaan di belakang pejabat renjer pacak selama 15 minit, kemudian menyusuri trek balak, akan melalui Stesen Janakuasa Kecil Sg. Perting dan rumah orang asli sebelum tiba di pintu masuk Gunung Rajah.
03:45 am - Setelah melayan trek balak yang agak membosankan (kalaulah ada 4x4 kan bagus) selama 1 jam 15 minit , akhirnya tiba di pintu rimba. Rehat & Regroup.
04:00 am - Dari pintu rimba teruskan perjalanan melalui trek tepi air terjun.
05:10 am - Tiba di check point Resam. Rehat 10 minit & Regroup.
05:50 am - Tiba di check point Kuala Sungai Terling (Sungai Y), perlu menyeberangi sungai di sini. rehat 5 minit kemudian teruskan perjalanan.
06:50 am - Tiba di campsite Lata Naning, Tapak perkhemahan agak luas, boleh menempatkan kira-kira 80 orang. Keletihan dan mengantuk. Solat Subuh dan sarapan di sini. Krew KKT pun dah siap pasangkan ground & flysheet, rehat sekejap tidur-tidur ayam.


10:00 am - Memulakan pendakian ke puncak Gunung Rajah... Daypack, lega sikit bawa beg kecik je.
11:00 am - Tiba di satu lagi campsite Kem Batu Hijau. Tapak perkhemahan yang agak besar juga, boleh menempatkan maksimum kira-kira 50 orang... suhu lebih sejuk di sini berbanding di campsite Lata Naning.
12:40 pm - Tiba di check point Permatang Guntong yang terdapat puncak Bonsai. Dari sini boleh nampak puncak Gunung Rajah menjulang tinggi dan tebing curam Batu Hampar yang akan didaki nanti.
01:10 pm - Tiba di Batu Hampar. Pendakian yang agak mencabar di sini kerana pendaki perlu menggunakan tali untuk mendaki tebing batu yang curamnya hampir 90 darjah.
01:40 pm - Tiba di check point Last Water Point, punca air terakhir sebelum sampai puncak. Ada tapak perkhemahan yang boleh menempatkan kira-kira 20 orang.
02:30 pm - Alhamdulillah, puncak Gunung Rajah berjaya dijejaki. Kelaparan, terus makan lunch pack nasi ayam masak merah dan sayur campur. "Makan kat puncak gunung, rasa macam KFC"... bak kata Abang Faizal yang wajahnya seiras Mamat Khalid. Lepas makan bergambar sakan di puncak. Cuaca baik tapi berkabus, tak berapa nampak pemandangan. Mujur sekali sekala bila kabus menipis nampak juga pemandangan empangan di KKB.



03:30 pm - Memulakan perjalanan turun. Sepatutnya dari puncak ambil simpang ke kiri menuju Lata Naning. Tapi kami ramai-ramai tersasar salah trek selama 15 minit turun ikut trek ke KKB. Mujur terserempak pendaki yang naik dari KKB. Penat juga nak naik balik. Takpe belajar dari pengalaman...hihi.
04:30 pm - Tiba di Last Water Point, solat jamak zuhur dan asar.
05.00 pm - Menuruni Batu Hampar.
06:30 pm - Tiba di Kem Batu Hijau, regroup & rehat 10 minit.
07:15 pm - Tiba di Lata Naning, lepak atas batu melepaskan lelah sambil menikmati deruan air terjun. Mandi sekejap je sebab airnya sejuk betul. Solat jamak maghrib dan isyak. Dinner malam ni nasi lauk daging masak lemak cili api... terbaik!
10.00 pm - Lena dalam kedinginan malam. Tempat tidur hampir basah ditimpa hujan pun dah tak sedar, mujur ada adik-adik krew yang tolong betulkan fly.. hehe.. terima kasih.


Ahad 5/3/2017

08.00 am - Sarapan kuey teow goreng, lepas tu aktiviti bebas; sambung tidur, mandi atau terjun tiruk.
12:00 pm - Mula perjalanan turun ke Air Terjun Chamang.
02:50 pm - Sampai Pintu Rimba, regroup, rehat & bergambar di signboard.
03:10 pm - Teruskan perjalanan ikut trek balak.
04:20 pm - Tiba di Air Terjun Chamang. Alhamdulillah misi berjaya.


Tahniah dan terima kasih kepada semua peserta yang sporting lagi happening yang memeriahkan suasana sepanjang pendakian. Tahniah dan terima kasih juga kepada penganjur Kumpulan Kecil Trekkers (KKT), pengurusan trip tersusun lagi terbaik. Jumpa lagi di trek lain.



18 February, 2017

Catatan Pendakian Gunung Gap & Gunung Ulu Semangkuk, Kuala Kubu Bharu

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

18 Februari 2017 (Sabtu) - Ini log pendakian Gunung Gap dan Gunung Ulu Semangkuk bersama Angah dan Aina dan 6 orang rakan lain. Ini juga pendakian pertama bagi Aina, harap tak banyak meragam kat trek. Catatan ringkas je, malas nak tulis panjang-panjang.

INFO
~ Lokasi permulaan : The Gap Resthouse, Kuala Kubu Bharu, Selangor, di tengah perjalanan ke Bukit Fraser dalam kawasan Hutan Simpan Ulu Tranum.
~ Ketinggian : Gunung Gap (1183 meter / 3868 kaki); Gunung Ulu Semangkok (1394 meter / 4558 kaki).
Ramai yang terkeliru dengan Gunung Semangkuk (1824 meter / 5984 kaki) yang juga merupakan gunung tertinggi di Selangor, ini gunung yang berbeza dan tempat permulaan mendaki juga berbeza.
~ Kebiasaannya mengambil masa 45 minit -  1 jam dari tempat permulaan ke puncak Gunung Gap dan 1 jam 45 minit - 2 Jam ke puncak Gunung Ulu Semangkuk. Tempoh pendakian yang agak singkat sebab tempat permulaan pendakian di The Gap sudahpun berada di titik ketinggian yang agak tinggi.
Jarak Perjalanan : Lebih Kurang 3 km.


8.00 am - Berkumpul dan sarapan roti kobra telur goyang di Restoran Fazlina Maju, Kuala Kubu Bharu.
9.00 am - Bertolak ke The Gap mengikuti jalan ke Bukit Fraser yang berliku-liku dan berselekoh S. Para penumpang tersandar kepeningan, roti telur goyang yang dimakan tadi kini dah bergoyang-goyang dalam perut pulak.
10.15 am - Mula mendaki. Trek mula-mula agak mencanak hingga ke Gunung Gap. Tapi trek jelas, banyak marking, insya Allah takkan sesat. Angah macam biasa paling laju, jalan depan sekali macam dialah guider, Aina pulak nampak seronok je, ok lah tu tak mengada-ngada sangat macam kat rumah...hehe. Suhu sepanjang trek memang dingin dengan angin bertiup nyaman.
11.30 am - Sampai di puncak Gunung Gap... rehat, bergambar sampai lebam.

12.00 pm - Teruskan perjalanan ke Gunung Ulu Semangkuk, trek turun naik dan ada trek landai.
2.15 pm - Sampai di puncak Gunung Ulu Semangkuk. Ramai juga pendaki lain, tapi ramai yang dah beransur turun. Anak-anak dah lapar, makan bekalan bihun + ayam goreng yang dimasak oleh ibu mereka yang gigih bangun masak pukul 5.00 pagi  tadi. Ada juga surprise sambutan harijadi untuk seorang birthday boy grup kami. Lepas makan sambung bergambar di puncak sampai lebam lagi.
3.30 pm - Mula bergerak turun.
5.00 pm - tiba di Gunung Gap. Rehat sekejap dan teruskan perjalanan. Kalau tadi naik mencanak, nak turun ni mencanak la juga, sampai Aina pun dah lembik lutut terpaksa la didukung sekejap.
6.00 pm - Alhamdulillah selamat tiba di tempat permulaan. Dalam perjalanan balik ke KKB, singgah mandi dan solat kat air terjun kecik tepi jalan.
8.00 pm - Singgah makan kat Restoran Asam Pedas Dataran KKB, sebelum bertolak balik. Anak-anak pun dah pewai. Apapun tahniah Aina yang berjaya mendaki gunung buat kali pertama... tapau dua gunung sekaligus pulak tu. Lepas ni tak taulah diorang nak ikut gi hiking lagi ke tak lepas ni.



09 February, 2017

Catatan Pendakian Gunung Angsi via Bukit Putus & Bukit Batu Putih, Port Dickson

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

9 Februari 2017 (Khamis) - Cuti Hari Thaipusam. Plan mengejut berdua dengan Shahrul untuk mendaki Gunung Angsi, N.Sembilan. Sebelum ni pernah ikut trek dari Ulu Bendul, kali ni nak cuba trek dari Bukit Putus. Catatan ringkas je, dah malas nak tulis panjang-panjang.

9.50 am - Mula mendaki, kena bayar permit masuk hutan simpan RM5 seorang di pondok Jab.Perhutanan. Trek mula-mula agak mencanak, lepas tu trek agak landai dan santai. Kami pun jalan santai-santai juga. Trek jelas, insya Allah takkan sesat.
11.50 am - Sampai checkpoint Waterfall View, tapi takde pulak nampak waterfallnya.
12.20 pm - Sampai puncak, dah ramai pendaki lain yang sampai awal. Masak megi, lama tak pekena megi kat puncak.
1.30 pm - Lepas waktu zohor, mula bergerak turun.
2.40 pm - Sampai tempat permulaan.
3.00 pm - Mandi sungai menyucikan diri kat Hutan Rekreasi Ulu Bendul dan solat.

Gunung Angsi

4.30 pm - Hari masih awal, bertolak ke Port Dickson, plan nak naik Bukit Batu Putih pulak.
5.30 pm - Sampai PD, pekena laksa di medan selera Pantai Tanjung Biru (Blue Lagoon)
6.00 pm - Mula mendaki dari tempat permulaan Hutan Rekreasi Tanjung Tuan, betul-betul sebelah PNB Ilham Resort. Kena bayar RM1 seorang. Permulaan ikut jalan tar, kemudian masuk trek hutan sikit.  Ada dua pilihan trek di sebelah kanan jalan. Trek pertama akan lalu pantai seterusnya perlu mendaki bukit yang agak curam. Trek kedua jalan terus hingga nampak rumah api dan masuk simpang trek hutan tak jauh dari situ (ada marking).
6.30 pm - Sampai puncak Bukit Batu Putih... puncak kecik je, penuh dengan pendaki lain nak layan sunset.
7.00 pm - Sempat layan sunset kejap, lepas tu turun balik sebelum maghrib. Singgah Rumah Api Tanjung Tuan selfie2 kejap.
7.30 pm - Sampai di tempat permulaan.
8.30 pm - Singgah di R & R Seremban, mandi, solat & makan.

Bukit Batu Putih

23 January, 2017

Catatan Pendakian Gunung Baling

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

20 Januari 2017 (Jumaat)
10.30 malam - Berkumpul dan bertolak dalam hujan dari R&R Rawang, 10 orang, 3 kereta.

21 Januari 2017 (Sabtu)
12.30 malam - Singgah mengeteh/mengopi di R&R Sungai Perak.
1.00 pagi - Teruskan perjalanan... mata dah segar lepas pekena kopi jantan.
4.00 pagi - Sampai di Masjid Sultanah Bahiyah, Pekan Baling, tidur-tidur ayam dalam kereta sementara menanti waktu subuh.
6.10 pagi - Solat subuh berjemaah... kemudian tambah seorang ahli lagi baru sampai dari Sg.Petani.
7.00 pagi - Sarapan di di sebuah gerai di pekan Baling...
7.45 pagi - Bergerak ke kaki gunung dalam kemalasan (perut dah berat).
8.15 pagi - Memulakan pendakian, ramai juga pendaki dari grup lain. Awal pendakian ni trek tanah sederhana pacak tapi sangat licin disebabkan hujan malam tadi.
9.30 pagi - Sampai di Gua Kambing... takde pulak nampak kambingnya...
10.00 pagi - Teruskan perjalanan, trek berubah dari tanah licin kepada trek berakar, berbatu kapur dan berhutan buluh. Ada dua kawasan trafik jam disebabkan perlu melalui  celah batu yang sempit, kelebihan kepada yang berkaki panjang boleh panjat batu ikut tepi trek.
10.45 pagi - Sampai kat satu checkpoint yang ada view menarik, boleh nampak Gunung Pulai dari sini, lepak lama di sini sambil bergambar sakan. Sesekali pemandangan G.Pulai dilitupi kabus.
12.00 tengahari - Baru naik ke puncak yang dah tak berapa jauh pun. Bergambar kat signboard di puncak setinggi 546 m / dpl dan beberapa lagi port menarik untuk bergambar. Boleh nampak keseluruhan pekan Baling dari puncak ni.
1.00 tengahari - Cuaca baik tak panas sangat, mula bergerak turun ikut jalan yang sama.
2.15 petang - Berehat sebentar di Gua Kambing, sempat shooting mannequin berjemaah.
4.00 petang - Sampai semula di tempat permulaan mendaki. Agak lewat sebab seorang ahli tercedera, jatuh tergelincir sampai terhentak kepala masa menuruni trek tanah licin tadi... mujur tak berapa serius. Bersihkan diri di masjid, disusuli solat jamak zuhur & asar.
5.00 petang - Lepak gerai Brangan Corner, pekena air kelapa, mi kari, mi sup dan laksa sedap, bertambah sedap bila dibelanja oleh tuan rumah, terima kasih semoga bertambah murah rezeki.
6.00 petang - Bertolak ke Penang.
8.00 malam - Sampai di tempat penginapan di TM Resort Tanjung Bungah.
10.00 malam - Keluar makan pekena char kuey teow & pasembor kat Gurney Drive.



22 Januari 2017 (Ahad)
11.30 pagi - Dari pagi tadi bermalasan di tempat penginapan, sarapan nasi lemak pun ada orang yang tapaukan, terima kasih :), hampir tengah hari baru check out.
12.00 tengahari - Jalan-jalan cari makan... Nasi Kandar Line Clear.
1.00 tengahari - Sementara sebahagian ahli pergi shopping jeruk, sebahagian yang lain gi massage kaki, melegakan urat-urat yang tegang.
2.30 petang - Bertolak balik ke KL. Terima kasih semua geng, jumpa lagi.




16 January, 2017

Kelebihan Menghafal al-Qur'an

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Al-Qur’an merupakan Kalam Allah yang mengandungi lebih daripada 6000 ayat. Al Qur’an akan memuliakan sesiapa yang beramal dengan kandungannya. Terdapat sebahagian daripada kita yang mampu menghafal keseluruhan daripada ayat-ayat al-Qur’an ini. Sudah tentu para hafiz dan hafizah ini bukan sebarang orang. Apakah penghormatan Allah kepada para penghafaz ini? Bagi para penghafaz al-Qur’an mereka mendapat kemuliaan di dunia dan akhirat.

kredit gambar dari SINI
 
Kelebihan di dunia

1. Sebaik-baik dan semulia-mulia manusia ialah yang belajar dan mengajar Al-Quran. Nikmat mampu menghafal  al-Qur’an sama dengan nikmat kenabian. Cuma bezanya ia tidak mendapat wahyu.
“Barangsiapa yang membaca (hafal) al-Qur’an, maka sungguh dirinya telah menaiki darjat kenabian, hanya saja tidak diwahyukan kepadanya.” (Riwayat Hakim).

Al-Qur’an menjanjikan kebaikan, barakah dan kenikmatan bagi penghafalnya “ Sebaik-baik kamu adalah yang mempelajari al-Qur’an dan mengajarkannya (Riwayat Bukhari dan Muslim).

2. Seorang yang hafal al-Qur’an lebih disayangi dan dihargai oleh Rasulullah s.a.w. Sabda Rasulullah s.a.w: 
 "Daripada Jabir Bin Abdullah ra. Bahawa Nabi s.a.w menyatukan dua orang daripada orang-orang yang gugur dalam perang Uhud dalam satu liang lahad. Kemudian Nabi s.a.w. bertanya, "dari mereka berdua siapakah paling banyak hafal al Qur’an?" Apabila ada orang yang dapat menunjukkan kepada salah satunya, maka Nabi s.a.w memasukkan mayat itu terlebih dahulu ke liang lahad." (Riwayat Bukhari).

3. Kepada hafiz al-Qur’an, Rasul menetapkan bahawa ia berhak menjadi Imam solat berjamaah. Rasulullah S.A.W bersabda “ Yang menjadi Imam suatu kaum adalah yang paling banyak hafalannya” (Riwayat Muslim).

4. Barangsiapa yang beramal dengan al-Qur’an maka akan terselamat dari kesesatan di dunia dan kesusahan di akhirat. Hatinya juga sentiasa aman tenteram. Daripada Abdullah bin Mas‘ud r.a., Nabi s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Bacalah al-Qur’an kerana Allah tidak akan menyeksa hati orang yang menghafal al-Qur’an. Sesungguhnya al-Qur’an ini hidangan Allah, sesiapa yang memasukkannya, ia akan aman. Dan sesiapa yang mencintai al-Qur’an, maka hendaklah ia bergembira.” (Riwayat al-Darimi)

5. Hafiz al-Qur’an adalah keluarga Allah yang berada di atas bumi. “ Sesungguhnya Allah mempunyai keluarga di antara manusia, para Sahabat bertanya, “Siapakah mereka Ya Rasulullah ? Baginda menjawab: “Iaitu ahli al-Qur’an (orang yang membaca atau menghafal al-Qur’an dan mengamalkan isinya). merekalah keluarga Allah dan orang yang istimewa bagi Allah.” (Riwayat lbn Majah)

6. Menghormati seorang hafiz al-Qur’an bererti mengagungkan Allah. Sabda rasulullah s..a.w  "Di antara perbuatan mengagungkan Allah adalah menghormati Orang Islam yang sudah tua, menghormati orang yang menghafal al-Qur’an yang tidak berlebih-lebihan dalam mengamalkan isinya dan tidak membiarkan al-Qur’an tidak di amalkan, serta menghormati kepada penguasa yang adil." (Riwayat Abu Daud).


Kelebihan di Akhirat

1.Al-Qur’an akan menjadi penolong (Syafaat) bagi penghafal al-Qur’an. Dari Abu Ummamah RA ia berkata,”Aku mendengar Rasulullah SAW bersabda, “Bacalah olehmu al-Qur’an, sesungguhnya ia akan menjadi pemberi Syafaat pada hari kiamat bagi para pembacanya (penghafalnya)”. (Riwayat Muslim).

2.Hafiz al-Qur’an juga dapat memberi syafa’at untuk masuk syurga kepada 10 orang dari ahli keluarganya yang telah wajib masuk neraka. Mafhum sabda Rasulullah s.a.w.: “Sesiapa membaca al-Qur’an dan menghafalnya, maka Allah akan memasukkannya ke dalam syurga dan memberikannya hak syafaat untuk 10 orang anggota keluarganya yang mereka semuanya telah ditetapkan untuk masuk neraka.” (Riwayat al-Tirmizi dan al-Nasa’i)

3. Menghafal al-Qur’an akan meninggikan darjat manusia di Syurga. Darjat dan tingkatan syurga untuk ahli al-Qur’an ialah sebanyak mana ayat yang dibaca sewaktu di dunia. Daripada Aisyah r.ha., Rasulullah s.a.w. bersabda, mafhumnya: “Jumlah tingkatan—tingkatan syurga sama dengan jumlah ayat-ayat al-Quran. Maka tingkatan syurga yang dimasuki oleh penghafal al-Quran ialah tingkat yang paling atas, tidak ada tingkat lagi sesudah itu.” (Riwayat al-Baihaqi dan al-Hakim)

4. Para penghafal al-Qur’an akan bersama para Malaikat yang mulia dan taat. “ Dan perumpamaan orang yang membaca al-Qur’an sedangkan ia hafal ayat-ayatnya bersama para Malaikat yang mulia dan taat (Muttafaqun alaih).

5. Manusia yang paling dicintai Allah ialah mereka yang paling pandai dalam ilmu al-Qur’an.

6.Hafal al-Qur’an adalah bekalan yang paling baik di akhirat. Sabda rasulullah s.a.w: "Daripada Jabir bin Nufair, katanya rasulullah s.a.w. bersabda; "Sesungguhnya kamu tidak akan kembali menghadap Allah dengan membawa sesuatu yang paling baik daripada sesuatu yang berasal daripada-Nya iaitu al-Qur’an”.

7. Pendamping al-Qur’an akan dipakaikan mahkota dan pakaian kemuliaan dan akan mendapat keredhaan dari Allah Ta’ala, begitu juga kedua orang tuanya. Sesiapa yang membaca al-Qur’an, membacanya, mempelajarinya dan mengamalkannya maka dipakaikan mahkota dari cahaya pada hari kiamat. Cahayanya seperti cahaya matahari dan kedua orang tuanya dipakaikan dua jubah (kemuliaan) yang tidak pernah didapatkan di dunia. Keduanya bertanya, “Mengapa kami dipakaikan jubah ini? Dijawab,”Kerana kalian berdua memerintahkan anak kalian untuk mempelajari al-Qur’an.” (Riwayat al-Hakim).


Begitulah kemulian yang diberikan kpd para penghafaz al-Qur’an. Kemungkinan sebahagian besar umat Islam bukan penghafaz al-Qur’an. Maka kita mesti perlu bercita-cita untuk menjadikan salah seorang dari keturunan kita (termasuk anak atau cucu) untuk menjadi penghafaz al-Qur’an. Insyaa Allah niat kita akan dimakbulkan oleh Allah SWT.

 
Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...