31 December, 2017

Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 7

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 2
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 3
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 4
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 5
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 6



JOHOR BAHRU - KULAI - PONTIAN - BATU PAHAT - SUNGAI BULOH

~ 28/12/2017; Khamis - Hari terakhir di Johor. Malam tadi dah makan besar... pagi ni sarapan maggi & mamee hot cup dalam bilik hotel je. New Boutique Hotel ni tak sediakan pakej sarapan. Hari ni keluar lewat sikit.

~ 9.20 pagi; 31km ke Johor Premium Outlet (JPO), Indahpura, Kulai. Tempat shopping pakaian ori jenama antarabangsa. Singgah sini nak tengok-tengok je dah alang-alang sampai Johor ni. Walaupun orang kata harga agak murah bila ada sale barang yang dah agak outdated, tapi bagi aku tetap mahal juga. Tapi sempat jugalah orang rumah sambar kasut Vincci sepasang... buat menggantikan kasutnya yang dah haus akibat banyak sangat berjalan sepanjang kat Johor ni... hihi. Sebelum meninggalkan JPO singgah makan crepe & aiskrim... makan ringan-ringan pun kenyang. Waktu operasi JPO ni dibuka dari 10am-10pm. Kawasan luas meliputi 130 outlet, sedialah untuk berjalan jauh kalau nak datang sini ye…



~ 11.45 pagi ; 67km ke Taman Negara Tanjung Piai, Pontian. 1.20 tengah hari baru sampai. Merupakan penghujung paling selatan tanah besar benua Asia. Buka 8.30am-6pm. Kawasan hutan paya bakau yang kaya dengan flora dan fauna. Boleh dijelajahi dengan berjalan kaki atas laluan pelantar kayu hingga sampai di glob iaitu mercu tanda yang didirikan untuk menandakan telah sampai di penghujung paling selatan tanah besar benua Asia. Ada satu lagi laluan boleh diikuti yang berakhir di penghujung jeti memancing. Keseluruhan taman ni boleh dijelajahi dalam masa kira-kira 45 minit - 1 jam. Tapi bagi aku tak berapa selesa nak menjelajah taman negara ni... perut buat hal...hihi..huhu!



~ 2.30 petang; 30km ke bandar Pontian. Solat jamak zuhur dan asar di Masjid Jamek Bandar Pontian. Kemudian singgah makan tengah hari di restoran Nasi Ayam Haji Ali, Taman Merdeka, Pontian. Sedap juga nasi ayamnya, kuah sos dan kicap nasi ayamnya tersedia atas meja boleh tambah sendiri.

~ 5.00 petang; Masa untuk balik… 73km menuju Ayer Hitam, ikut jalan lama tepi laut menghala ke Batu Pahat, melalui pekan Ayer Baloi, Benut dan Rengit. Sampai Ayer Hitam singgah gerai durian makan kat situ juga, siap ada lebih kami tapau dalam bekas plastik.

~ 6.40 petang; 276km (kira-kira lagi 3 jam perjalanan) untuk balik ke rumah… Dari Ayer Hitam memasuki Lebuhraya PLUS. Singgah solat jamak maghrib dan isyak di Kawasan Rehat Pagoh. Alhamdulillah selamat sampai di rumah pada jam 10.40 malam. Penat tapi puas.


FAKTA

* Jumlah jarak keseluruhan perjalanan pergi dan balik sepanjang jelajah 
meliputi 9 daerah di Johor selama 7 hari 7 malam ni adalah 1905 km

* Sepanjang 7 malam pengembaraan kami ni, kami bermalam di 7 jenis penginapan yang berbeza juga. Malam pertama sebaik sampai di Mersing kami bermalam di masjid, kemudian berkhemah di Mersing, diikuti homestay di Kluang, chalet di Batu Pahat, tumpang rumah saudara di Kota Tinggi, bermalam di kelong Ulu Tiram, dan akhir sekali hotel di JB... menarik kan?

* Kos petrol, tol & parkir, penginapan, bayaran tiket masuk tempat-tempat menarik, makan minum, ada shopping sikit-sikit dan perbelanjaan lain seperti dobi, umpan memancing, cenderahati dan sebagainya = Lebih kurang RM3200

Sekian catatan perjalanan untuk jelajah kali ni. Kami bukanlah orang kaya. Kena menabung lama juga untuk mencapai impian pengembaraan kami. Tujuan utama perkongsian pengalaman ni pun sebagai kenangan pengembaraan kami sekeluarga buat tatapan anak cucu nanti. Mungkin juga boleh menjadi panduan atau inspirasi kepada orang lain kalau ada yang berminat. Wassalam.

"Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan, maka berjalanlah merata-rata ceruk rantaunya, serta makanlah dari rezeki yang dikurniakan Allah; dan kepada Allah jualah (kamu) dibangkitkan hidup semula."
(Surah Al-Mulk: ayat 15)



Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 6

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 2
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 3
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 4
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 5


DAERAH JOHOR BAHRU

~ 27/12/2017; Rabu - 7.10 pagi; lepas solat subuh terus bersiap nak check out dari KSR Rakit Resort, naik bot kira-kira 5 minit je balik ke Jeti KSR, Kg. Pasir Salam, Ulu Tiram.



~ 7.30 pagi; Misi pagi ni mencari tempat sarapan. 42km ke Jalan Petri, Johor Bahru. Pagi ni agak sesak jalan nak ke JB maklumlah hari bekerja. . 8.50 pagi barulah sampai tempat yang dituju...Restoran ZZ Sup Tulang. Menu istimewa di sini adalah mi rebus tulang, sup tulang, dan lontong kering. Waktu buka 7am-1am. Memang berselera makan mi rebus dan lontong keringnya yang sedap, tambah pulak makan dalam suasana nyaman di wakaf bawah pokok rendang.



~ 9.30 pagi; 20km ke Legoland Malaysia Theme Park, Nusajaya. Perbelanjaan terbesar setakat ni. Mulanya tak rancang nak ke sini bila memikirkan harga tiket yang mahal. Tapi bila dapat free voucher dari KFC masuk Legoland percuma untuk 2 orang kanak-kanak umur 3-11 tahun, dengan syarat perlu beli 2 tiket dewasa harga penuh... bolehlah dipertimbangkan sebab boleh jimat sikit. Kanak-kanak umur 12 tahun ke atas dah kira harga dewasa.

Harga penuh tiket dewasa RM199x2= RM398, Angah dan Aina masuk percuma, manakala Along masuk guna tiket promosi MyKad berharga RM149. Total RM547. Bayaran parkir pulak RM10 sekali masuk. Belum kira makan minum kat dalam Legoland yang pastinya harga lebih mahal berbanding kat luar. Mungkin sekali ni je lah ayah bawa anak-anak ke sini ye...

Waktu operasi Legoland ni bermula 10am-7pm. Jadi kenalah manfaatkan harga tiket masuk yang mahal tu dengan menghabiskan masa seharian dalam Legoland ni. Ada 8 bahagian semuanya dalam Legoland iaitu The Beginning, Miniland, Lego Technic, Lego Kingdoms, Imagination, Land of Adventure, Lego Ninjago World dan Lego City. Rujuk peta Legoland di SINI. Dikecualikan Legoland Waterpark sebab kena beli tiket berasingan atau kena beli tiket kombo kalau nak masuk kedua-dua Legoland Theme Park dan Legoland Waterpark sekaligus.

The Beginning

Miniland

Lego Technic

Lego Kingdoms

Imagination

Land of Adventure

Lego Ninjago World

Lego City

Alhamdulillah sempat habiskan semua bahagian (walaupun tak sempat main semua permainan). Memandangkan sekarang musim cuti sekolah, ramai sangat pengunjung termasuk dari luar negara, nak main setiap permainan kena beratur panjang. Mujurlah juga ada Along yang pernah datang ke sini ikut rombongan sekolahnya selepas UPSR dulu... dialah yang jadi penunjuk arah. Alhamdulillah juga kerana cuaca hari ni cukup baik... tak hujan dan tak panas sangat. Kalau hujan ada permainan yang akan ditutup, rugi la sebab tiket tak boleh refund.

Rasanya harga tiket masuk ke sini boleh dikatakan berbaloi jugalah kerana ada lebih daripada 40 jenis permainan, pertunjukan dan tarikan. Tumpang seronok tengok anak-anak gembira. Seronok sangat nampaknya sampaikan dah tengah hari pun diorang macam tak lapar je, jadi kami makan waffle aiskrim je... bagus... bagus... jimat sikit... haha!

~ 7.30 malam; keluar dari Legoland, 22km ke New Boutique Hotel, di tengah pusat Bandaraya JB. Malam terakhir di Johor ni kami nak merasa duduk hotel la pulak. Dah tempah awal-awal family room RM167 melalui booking.com.

~ 9.00 malam; selesai mandi dan solat jamak maghrib dan isyak, keluar 12km ke Kampung Senibong, Permas Jaya, JB. Tempat ni memang terkenal di kalangan penggemar makanan laut sama ada warga tempatan mahupun Singapura. Ada beberapa restoran di sini tapi kami singgah di restoran yang paling depan sekali iaitu Selera Senibong Seafood (SSS). Terletak di tebing Selat Johor, sambil makan boleh layan pemandangan kerlipan cahaya lampu dari negara jiran, Singapura.

Anak-anak dah lapar, keletihan seharian di Legoland tadi dan si Aina pun dah mengantuk... dan aku pun dah malas nak fikir dan pilih lauk, kami pesan menu yang dah ada dalam set je lagi senang. Dalam set tu ada ketam masak telur masin, siakap stim halia, udang butter, sotong goreng tepung, kupang masak cili kering, tomyam campur dan sayur kailan ikan masin serta air satu jag. Malas cerita banyak, senang cerita semua sedap dan makan pun puas hati. Dah melantak tak ingat dunia, masa bayar pun kena buat-buat puas hati juga la jangan tak puas hati pulak... hehe.


~ 11.00 malam; 12km balik ke tempat penginapan, New Boutique Hotel.


Sekian catatan hari keenam.


30 December, 2017

Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 5

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 2
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 3
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 4


KOTA TINGGI - JOHOR BAHRU

~ 26/12/2017; Selasa - 7.15 pagi; Check out dari rumah Yob (macam hotel la pulak ada check out...hehe). Dah pesan awal-awal kat Kak Yong tak payah masak sarapan untuk kami sebab nak keluar awal jalan-jalan cari makan di Johor Bahru, tapi dia yang juga meniaga nasi lemak tetap juga bekalkan nasi lemak... terima kasih Kak Yong.

Seterusnya 38.5 km dari Taman Kemang, Kota Tinggi ke Gerai Kacang Pool Haji, Medan Selera Bomba Larkin. Orang kata wajib cuba kalau sampai Johor Bahru... Set lengkap menu ni terdiri daripada roti bakar lembut, telur mata dan semangkuk kuah kacang pool untuk dicicah dengan roti. Memang sedap bagi kami yang pertama kali makan ni. Harga satu set RM6. Kami cuba juga kuih Pepes di gerai sebelah. Macam otak-otak tapi bahan utamanya dari ayam dan rasa rempahnya lain sikit... pun sedap juga.



~ 9.00 pagi; 1.5km ke Stadium Tan Sri Dato' Hj Hassan Yunos atau lebih dikenali sebagai Stadium Larkin... home of JDT F.C. Disebabkan aku bukan penyokong JDT jadi kenalah tunjuk reaksi tak suka JDT... penyokong JDT jangan marah haa... Di hati aku tetap Hogoh Pahang Hogoh... haha.



~ 9.20 pagi; 6km ke Zoo Johor. Harga untuk dewasa RM2, kanak-kanak RM1. Wow...terbaik la orang Johor. Inilah zoo paling murah di Malaysia...malah mungkin di dunia kot. Jangan underestimate dengan harganya yang murah tu. Walaupun kawasan tak berapa besar tapi banyak jugalah haiwan dalam tu... memang puas hati. Aiskrim yang dimakan oleh anak-anak aku pun lagi mahal dari harga tiket...hihi.



~ 11.20 pagi; jalan-jalan cari makan tengah hari sejauh 27km ke Restoran Seri Pantai,  Asam Pedas Kampung Sungai Melayu, Gelang Patah. Terletak di tebing Sungai Melayu, berdekatan Singapura. Dari sini juga boleh nampak nun dari jauh bangunan-bangunan tinggi di Danga Bay. Jalan nak masuk ke sini kena melalui ladang kelapa sawit dan agak jauh ke dalam... mujur la ada waze.

Menu istimewanya pastilah masakan asam pedas. Kami pesan asam pedas ikan sembilang, kupang masak halia, sayur campur dan telur dadar untuk anak-anak yang tak tahan pedas... Along je yang dah boleh tahan makan pedas. Memang sedap kuah asam pedasnya yang pekat dengan ikan sembilang yang segar. Berpeluh makan walaupun mulut ada ulser aku hentam sajalah sedap punya pasal.

~ 1.00 tengah hari; 28km ke Masjid Negeri Sultan Abu Bakar yang dibina tahun 1900. Ditutup kerana sedang dalam penyenggaraan. Tapi disediakan ruang solat di bangunan bersebelahan. Solat jamak zuhur & asar di sini.



~ 2.30 petang; 1.5km ke Muzium Diraja Abu Bakar yang juga merupakan Istana Besar Johor. Malangnya tutup pulak masa kami sampai depan pintu pagar.

~ 3.00 petang; 42km ke Jeti Kampung Salam Rakit, Ulu Tiram. Dari jeti yang terletak di perkampungan orang asli Kg. Pasir Salam ni, akan naik bot selama kira-kira 5 minit ke kelong KSR Rakit Resort, sebuah kelong yang besar dan selesa. Lengkap dengan kemudahan bilik penginapan, kedai makan, tempat bbq, surau, tandas dan bilik mandi. Bayaran memancing RM30 seorang untuk 24 jam, kanak-kanak bawah 12 tahun percuma.

Sengaja aku pilih ke sini, nak bagi anak-anak merasai pengalaman memancing dan tidur atas kelong pulak. Atas kelong ada disediakan umpan udang hidup berharga RM1 seekor. Umpun-umpun pula boleh dibeli kat tepi rumah orang asli berdekatan jeti. Umpan lain dan ais kena bawa sendiri.

Malam ni kami makan nasi lemak yang dibekalkan Kak Yong tadi... berselera makan sambil menikmati pemandangan indah dan angin laut atas kelong. Mula memancing pukul 5.30 petang, sampai pukul 12.30 tengah malam hanya 3-4 ekor ikan kecik yang mampu dinaikkan. Umpan udang hidup langsung tak berusik. Pemancing lain pun aku tengok sama je sunyi tak dapat ikan. Mungkin masa ni air tak berapa cantik kot.

kredit: gambar kelong dari udara tu ambil dari FB kelong
Kalau tengok kat FB kelong ni, antara ikan yang selalu dinaikkan seperti siakap, tetanda, kerapu, senangin dll. Kalau pakai apollo pun ada je tamban, caru, kitang, anak talang dll dinaikkan. Nampaknya takde rezeki kali ni nak bagi anak-anak dan orang rumah aku merasa tarik ikan besar sikit. Maka takdelah nampaknya sesi bergambar dengan ikan tangkapan kali ni. Nak ambik gambar dengan ikan duri besar 2 jari tak sampai hatilah pulak...huhu. Menjelang pukul 12.30 malam, hujan turun dengan lebatnya, lebih baik la aku masuk bilik... tidur lagi sedap. Anak bini pun lagi awal pukul 10.00 malam dah tidur.


Sekian catatan hari kelima.


Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 4

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 2
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 3


BATU PAHAT - KOTA TINGGI

~ 25/12/2017; Isnin. Cuti Umum Hari Krismas - 7.30 pagi; Check out dari Minyak Beku Agrotourism Resort, bergambar sekitar kawasan chalet. Seterusnya misi mencari sarapan. Kata orang kalau sampai Batu Pahat tak sah kalau tak makan nasi beriani. 11km ke Gerai Nasi Beriani Mohd Shah, Gerai No.13&14, Kompleks Niaga Benteng Peserai, depan Hospital Putra Batu Pahat; antara beriani terbaik di Batu Pahat. Pagi-pagi lagi dah pekena nasi beriani... memang sedap la nasi beriani lauk  ayam dan kambingnya. Harga pun berpatutan. Dibuka dari 8am-10pm.



~ 8.40 pagi; 3.5km singgah di Dataran Penggaram, Batu Pahat. Bergambar kat arca tangan sedang memahat batu yang menjadi mercu tanda Batu Pahat. 



~ 9.00 pagi; Hari ni ke daerah Kota Tinggi pulak. 182km ke Pantai Desaru, Bandar Penawar, Kota Tinggi (melalui Lebuhraya PLUS masuk Tol Ayer Hitam & keluar ke Lebuhraya  Senai-Desaru).

~ 11.30 pagi;  sampai di Pantai Desaru... Cuaca baik, lepak sekejap menikmati angin laut. Pantainya cantik memutih dengan pasir halus. Tapi macam kat Pantai Air Papan, Mersing juga... ombaknya yang kuat agak bahaya untuk mandi manda. Mungkin sebab dah hampir musim tengkujuh. Baru tadi terdengar berita kat radio ada kejadian hampir lemas di Pantai Air Papan sehari selepas kami meninggalkan Mersing.  

~ 12.30 tengah hari; selepas membeli seluar di gerai jualan berhampiran pantai untuk Aina yang 'kebasahan', kami meninggalkan Pantai Desaru. 22km menuju ke Felda Semenchu, Kota Tinggi. Hajatnya nak menziarahi Maklong aku yang cuma pernah jumpa 3-4 kali sepanjang hidup ni, tapi cuba call tak dapat-dapat... terjah sajalah. Rupa-rupanya dia tiada di rumah mengikut anaknya berjalan ke Kluang. Cuma dapat jumpa sepupu aku Abang Mahdi yang aku pun tak pernah jumpa sebelum ni... peramah sangat orangnya. 



~ 1.30 tengah hari; selepas berkirim salam pada Maklong, kami menuju ke bandar Kota Tinggi sejauh 31km untuk cari makan tengah hari. Sampai di sana pukul 2.00 petang, anak-anak ternampak papan tanda besar Ayam Goreng Epik di Restoran Marrybrown, Kota Tinggi Plaza. Memandangkan kami pun tak pernah cuba ayam goreng Marrybrown ni... layan je lah selera anak-anak... boleh tahan pedasnya ayam epik ni... 

~ 3.15 petang; 14.5km menuju ke Air Terjun Kota Tinggi. Bayaran masuk untuk dewasa RM7.50, kanak-kanak RM3.50, kereta RM3.00. Sempatlah mandi kira-kira setengah jam sebelum cuaca bertukar mendung, disusuli hujan yang walaupun tak berapa lebat tapi suruh anak-anak naik juga, ambil langkah berjaga-jaga mengelakkan risiko dilanda kepala air. Boleh tengok video dahsyatnya kepala air Air Terjun Kota Tinggi di SINI.



~ 5.30 petang; 14.7km balik semula ke bandar Kota Tinggi, cari Fast Wash & Dry Laundry yang aku dah google siap-siap sebelum bertolak ke Johor. Dah masuk hari keempat ni, masa untuk mendobi pakaian kotor yang dah bertimbun.

~ 7.30 malam; 1.6km ke rumah Yob, abang ipar aku di Taman Kemang, Kota Tinggi. Menziarahi Yob yang tak berapa sihat sambil tumpang bermalam. Dijamu mi goreng sedap masakan Kak Yong. Lepas makan, orang rumah sibuk melipat kain yang didobi tadi.


Sekian catatan hari keempat.

Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 3

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 2



KLUANG - MUAR - LEDANG - BATU PAHAT

~ 24/12/2017; Ahad - 7.20 pagi; Check out dari YZ Homestay, sempat bergambar di homestay yang berlatarbelakangkan Gunung Lambak. Seterusnya 8.7km mencari sarapan ke kopitiam Kluang Rail Coffee yang merupakan ikon Kluang yang famous. Kopitiam yang terletak dalam Stesen Keretapi Kluang ni adalah premis asal yang beroperasi sejak tahun 1938 dan dah banyak cawangan seluruh negara.

Menu specialnya adalah kopi yang diproses sendiri dan roti bakar yang dibakar dengan arang dan disapu dengan kaya buatan sendiri juga. Kami pesan telur setengah masak juga. Masa kami sampai penuh dengan pelanggan, mujur rezeki kami ada satu meja kosong, sampai ada yang terpaksa berdiri menunggu meja kosong. Kalau nak lebih selesa boleh pergi dua lagi cawangan lain di Kluang ni yang lebih besar.



~ 8.30 pagi; mulakan perjalanan ke Tangkak untuk menghadiri kenduri kahwin sebelah atuk saudara. Masih awal pagi, cadang singgah di Muar dulu. Masuk Lebuhraya PLUS tol Ayer Hitam dan keluar tol Pagoh. 107km jalan-jalan cari makan lagi di Muar.

~ 10.30 pagi; tiba di Restoran Mee Bandung Abu Bakar Hanipah, Jalan Abdullah, Muar. Berkongsi kedai yang sama dengan Wah San Kopitiam, kedai kecik ni antara yang famous la kat Muar ni. Kat dinding kedai penuh dengan gambar tauke kedai dengan tokoh-tokoh yang pernah datang makan kat sini. Dah sampai Muar ni orang kata tak sah kalau tak pekena mi bandung. Makan roti bakar kat Kluang tadi kira ringan-ringan je tu...hehe. Ikut selera aku memang sedap la mi bandung kat restoran ni... kuahnya pekat rasa udangnya, khabarnya resepi warisan keluarga sejak 1930 lagi. Lepas makan kalau nak tapau perencah mi bandung pun ada kat restoran ni.

~ 11.00 pagi; 3km ke Sekolah Menengah Sains Muar, Tanjung Agas, Muar. Nak bergambar je kat papan tanda sekolah ni...hehe. Tempat jatuh lagi dikenang... pernahlah merasa belajar di sekolah berasrama penuh ni dua tahun masa Tingkatan Enam tahun 1993-94. Masa tu ada satu program perintis oleh Kementerian Pendidikan yang memperkenalkan Kolej Tingkatan Enam yang mengumpulkan pelajar terpilih seluruh Malaysia yang dapat keputusan SPM agak baik tapi tak berjaya masuk universiti. Hakikatnya kelas Tingkatan Enam tu cuma menumpang je kat sekolah ni sebab tiada premis sendiri. Cadang nak tunjuk kat anak-anak pagar mana yang ayah diorang panjat masa 'fly' dulu... tapi tak jadi la risau anak-anak terikut pulak kalau masuk asrama. Jangan ikut perangai ayah ye anak-anakku..hehe.



~ 11.10 pagi; 6km ke Don Hu Jurassic Park Garden, Jalan Pintasan Muar, Kg Sabak Awor. Ini antara tarikan baru di Muar. Diasaskan oleh pemiliknya tauke nurseri tapak semaian yang minat sangat kat spesis dinosaur sampai sanggup import hampir 30 patung dinosaur dari China...siap boleh bergerak-gerak lagi. Yang bagusnya masuk percuma je, cuma kena keluar duit kalau nak beli pelbagai cenderahati dinosaur atau kalau nak main beberapa permainan untuk budak-budak.



~ 11.30 pagi; 20km ke Pengkalan Besar, Tangkak yang terletak dalam daerah Ledang… menghadiri kenduri kahwin anak Pak Selamat iaitu anak atuk saudara aku yang merupakan adik arwah nenek. Masa kenduri ni lah nak jumpa dan kenal saudara-mara jauh yang jarang ditemui.



~ 3.00 petang; Ikut perancangan hari ni nak bermalam di Batu Pahat. Jadi kami berpatah balik ke Muar dulu. 22km ke Masjid Jamek Sultan Ibrahim. Masjid tertua di Muar yang dibina pada 1890an ini terletak di tebing muara Sungai Muar. Solat jamak zuhur & asar di sini. Nun jauh di seberang sungai kelihatan juga Masjid Sultan Ismail, masjid terbesar di Muar yang dibina pada 2002 tapi rekabentuknya adalah replika kepada Masjid Jamek Sultan Ibrahim ni.



Kemudian ronda-ronda sekejap ke Taman Tanjung Emas, tak jauh dari masjid. Taman rekreasi ni ada laluan siar kaki sepanjang tebing sungai, ramai orang melepak dan memancing di sini. Ada juga perkhidmatan bot dari jeti taman ni iaitu Muar River Cruise yang menyusuri Sungai Muar selama kira-kira 45 minit untuk menikmati pemandangan sepanjang sungai dan sebahagian bandar Muar. Tapi kerana kesuntukan masa kami terpaksa meneruskan perjalanan.

~ 4.00 petang; 64.5km ke Pantai Minyak Beku, Batu Pahat. Tempat tumpuan untuk bersantai petang-petang dan memancing... tapi tak sesuai untuk mandi sebab pantainya berbatu. Di pantai ni juga terdapat satu perigi kecik yang dipahat untuk mendapatkan air tawar oleh tentera siam semasa berundur selepas tewas ketika menyerang Kesultanan Melaka dulu. Itulah sejarahnya asal-usul Batu Pahat mendapat namanya yang tertulis kat batu tanda dekat perigi ni. Cuba cari port untuk pasang khemah tapi rasa macam tak berapa sesuai je.



~ 6.30 petang; 2.3km terjah ke Minyak Beku Agrotourism Resort, menginap kat chalet pulak malam ni. Chalet biasa-biasa je tapi harga lebih kurang macam hotel juga musim cuti sekolah ni... bolehlah untuk menginap semalaman.

~ 8.30 malam; lepas solat jamak maghrib & isya’, 13km jalan-jalan cari makan ke Mee Racun Tulang Sri Jaya, antara tempat makan yang famous kat Batu Pahat. Tertanya-tanya juga apa racun yang diletak dalam mi tu sampai sedap sangat khabarnya. Tapi malangnya tutup pulak. 5km pulak ke BP Walk, makan western food biasa-biasa je kat Ramly Cafe.

~ 10.00 malam; Jauh perjalanan hari ni, anak-anak dah penat dan mengantuk, 10km balik ke tempat penginapan, Minyak Beku Agrotourism Resort.

Sekian catatan hari ketiga.


Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 2

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Hari 1


MERSING - KLUANG

~ 23/12/2017; Sabtu - Pagi ni masak sarapan roti john, cekodok ikan bilis dengan air vico. Lepak makan tepi pantai memang berselera. Lepas sarapan, berkemas untuk meninggalkan Pantai Teluk Gorek dan daerah Mersing menuju daerah Kluang.



~ 8.30 pagi; bertolak ke bandar Kluang sejauh 111km. Memandu santai-santai je ditambah pulak ada kesesakan di beberapa tempat ketika memasuki bandar Kluang, pukul 11.00 lebih baru sampai bandar Kluang.

~ 11.30 pagi; ke Laman Kreatif Kluang, lokasi di tengah pusat bandar belakang Ambank... boleh cari guna waze juga. Merupakan kawasan lorong belakang kedai yang diceriakan dengan pelbagai lukisan mural kreatif di dinding bangunan. Boleh bergambar banyak-banyak sampai muntah.

- 1.00 tengah hari; 2.4km ke Restoran NSM Nasi Daun Pisang yang luas dan selesa, bersebelahan Pasaraya Econsave, Kluang. Restoran mamak je sebenarnya tapi saja nak bagi anak-anak pengalaman baru makan nasi atas daun pisang. Kami pilih lauk ayam goreng, ayam kurma, ayam madu dan kari kambing serta sayur dan papadom. Alhamdulillah kenyang, harga termasuk air pun taklah mahal sangat... RM40++ je.



~ 2.00 petang; 7.8km ke YZ Homestay, 570, Jln Seri Impian 3/15, Tmn Seri Impian, Kluang. Rumah teres setingkat 3 bilik berharga RM100 satu malam yang aku dah siap tempah awal. Hubungi Puan Yana; 013-757 2911 jika ada yang berminat. Solat jamak zuhur & asar.

~ 3.00 petang; 7km ke Taman Rekreasi Gunung Lambak, ada mini waterpark. Bayaran masuk dewasa RM5, kanak-kanak RM3... memang terbaik la sebab murah. Semalam dah mandi laut hari ni bagi anak-anak mandi kolam pulak sampai pukul 6.15 petang. Waterpark ni tutup pukul 6.30 petang. Lepas tu balik homestay.



~ 8.00 malam; selepas solat jamak maghrib dan isyak di homestay, 9.7km ke Murtabak Hut, Jln Ciku, Kluang. Buka dari 3.00 petang hingga 1.00 pagi. Menu special di sini murtabak cheese... rasa boleh tahan sedap juga. Along pekena nasi goreng USA manakala yang lain makan roti canai je.

~ 10.00 malam; 10km balik ke tempat penginapan, YZ Homestay.

Sekian catatan hari kedua.


Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Hari 1

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Baca:
Road Trip 7 Hari 7 malam Jelajah Johor - Intro



SUNGAI BULOH, SELANGOR -  MERSING, JOHOR

~ 21/12/2017; Khamis - Dimulakan dengan solat Isyak, solat sunat musafir serta memohon doa agar dikurniakan kesihatan dan cuaca yang baik (maklumlah hujung tahun musim tengkujuh), mohon juga dicukupkan perbelanjaan serta mohon dilindungi dari segala keburukan. 

~ 8.45 malam; kami memulakan perjalanan sejauh 381km ke Mersing. Dari lebuhraya PLUS keluar Tol Ayer Hitam, seterusnya ikut jalan biasa ke Mersing. Selepas bandar Kluang menuju Mersing jalan agak berliku dan sunyi tak banyak kereta, tak berani bawa laju.

22/12/2017; Jumaat2.30 pagi; tiba di Masjid Jamek Bandar Mersing yang terletak atas bukit. Bentang toto di ruang luar masjid, tidur sekejap sementara tunggu waktu subuh. Selesai solat subuh, layan pemandangan sunrise sebahagian bandar Mersing dari atas bukit. Lupa pulak hari ni cuti hujung minggu bagi negeri Johor... patut nampak lengang je pagi ni.




~ 7.15 pagi; 1.5km ke Taman Rekreasi Mersing yang terletak tepi laut, ada mercu tanda Gerbang Mahkota sesuai untuk bergambar. Kemudian ronda-ronda sekitar Jeti Mersing. Kalau nak ke pulau-pulau sekitar Mersing termasuk ke Pulau Tioman akan naik feri dari sini.

~ 8.00 pagi; 11.4km jalan-jalan cari makan sarapan ke kedai makan Nasi Goreng Tidur, Jalan Air Papan. Kedai kayu tanpa papan tanda tapi ada dalam waze ni pernah viral juga, khabarnya menu istimewanya nasi goreng yang dihidang bersama semangkuk sup daging sedap sangat sampai boleh tertidur dibuatnya. Bila dah rasa sendiri, terbukti memang sedap, mujurlah tak sampai tertidur. Roti jala dan kuah kari ayam pilihan Angah pun sedap.



~ 9.00 pagi; 9km menyusuri jalan tepi pantai menghala ke Mersing melalui Jalan Makam. Ada beberapa gerai menjual keropok lekor, keropok kering dan satar. Kami singgah di gerai Perusahaan Keropok Hj Ramli, beli sikit produk keropok untuk makan sendiri dan juga untuk jiran depan rumah yang tolong bagi makan kucing kami si Oyen sepanjang seminggu ketiadaan kami.

~ 9.30 pagi; 11.5km berpatah balik menuju Pantai Air Papan. Ada banyak chalet di sini. Cuaca cerah tapi keadaan ombak agak kuat, mungkin tanda permulaan musim tengkujuh. Bendera merah pun dah berkibar tanda amaran dilarang untuk mandi-manda. Khabarnya banyak kes lemas juga di pantai ni. Jadi kami lepak-lepak ambik angin dan bergambar je di pantai ni.



~10.30 pagi; 13.5km ke Teluk Gorek Chalet & Campsite, Pantai Teluk Gorek, Kg Tanjung Resang, Endau. Tempat yang sangat sesuai untuk berkhemah, lengkap segala kemudahan seperti wakaf dengan tempat untuk bbq, tandas, bilik mandi, dewan, surau dan lampu yang menerangi kawasan khemah. Kalau tak minat berkhemah boleh tidur di chalet. Bayaran untuk berkhemah adalah RM5/seorang tak kira umur, manakala sewa wakaf RM20 untuk 24 jam. Selesai pasang khemah dan hammock, bagi peluang anak-anak mandi laut sekejap. Ombak di Pantai Teluk Gorek ni tak sekuat seperti di Pantai Air Papan tadi, mungkin sebab terletak di kawasan berteluk... pantainya pun landai  jauh sampai ke tengah.

~ 1.00 tengahari; 1km ke Masjid Tanjung Resang. Solat jumaat, dijamak bersama asar. Aina dan ibunya tinggal di khemah. Lepas solat kami ambil diorang untuk jalan-jalan cari makan tengah hari.

~ 2.30 petang; 13km ke Pantai Penyabung, Endau. Makan nasi dengan seafood celup tepung di Gerai Ikan Celup Tepung di medan selera depan Jeti Penyabung. Pekena ikan, ketam dan udang celup tepung segar dan panas-panas memang menyelerakan. Keropok lekor dan pisang goreng cicah sambal kicap ala Johor pun ada. Harga pun agak murah, contohnya harga ketam celup tepung RM3-5 seekor ikut saiz... memang puas hati makan.

~ 3.30 petang; 18km ke Bandar Endau, sempadan Johor - Pahang. Cari ATM, bekalan air mineral serta beli ayam dan sosej untuk bbq malam nanti.

~ 5.00 petang; 26km balik ke Teluk Gorek Chalet & Campsite, bagi anak-anak sambung main pasir dan mandi laut puas-puas sampai menjelang senja.



~ 7.30 malam; Lepas solat jamak maghrib dan isyak di surau, dinner ala-bbq tapi guna stove panggang dalam kuali ajaib je... malas nak bakar arang... hehe. Nak makan nasi pun malas jadi kami meratah ayam & sosej je... kenyang juga. Lepas makan, layan video lama-lama dalam tablet... terhibur dengan telatah lucu Along, Angah & Aina masa kecik-kecik dulu.



~ 10.30 malam, mata aku dah mengantuk almaklumlah malam tadi memandu dapat tidur sejam dua je bila sampai masjid. Orang rumah dan anak-anak tidur dalam khemah, aku pulak tidur dalam hammock je... memang syok tidur bertemankan bunyi ombak dan nyamannya hembusan angin malam...

Sekian, catatan hari pertama.


29 December, 2017

Road Trip 7 Hari 7 Malam Jelajah Johor - Intro

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Sempena cuti sekolah hujung tahun 2017 ni, kami sekeluarga berkesempatan untuk buat road trip menjelajah negeri Johor, antara negeri yang banyak tempat menarik tapi tak pernah kami jelajahi. Hanya sekadar singgah di satu dua tempat waktu menghadiri kenduri kahwin atau menziarahi sanak saudara.

~ Objektif utama pastilah untuk meluangkan lebih masa berkualiti dengan anak-anak sambil jalan-jalan tengok tempat orang. Makin jauh berjalan, makin luas pengetahuan dan pengalaman. Walaupun kos memang agak tinggi juga, bagi kami duit boleh dicari dan boleh juga korek tabung... tapi pengalaman yang dikutip sepanjang pengembaraan pasti tak dapat dijual beli.

~ Seminggu lamanya aku merancang perjalanan dengan bantuan profesor Google. Kalau ikut perancangan asal, nak jelajah semua 10 daerah di Johor bermula dari daerah paling utara iaitu Segamat. Diikuti daerah Ledang, Muar, Batu Pahat, Kluang, Mersing, Kota Tinggi, Johor Bahru, Kulai dan akhir sekali daerah Pontian.

~ Tapi bila dapat jemputan kenduri kahwin saudara di Tangkak dalam daerah Ledang yang berdekatan dengan Segamat, pada hari ketiga seperti dalam perancangan kami di Johor (hari ketiga sepatutnya akan ke daerah Mersing), maka terpaksa merombak semula jadual perjalanan kami dengan mengecualikan daerah Segamat. Lagipun bagi kami setelah buat survey, kat Segamat macam tak berapa banyak tempat menarik untuk dijelajahi... hehe mintak maaf ye orang Segamat. Mungkin lain kali pulak kami ke sini ye.



~ Ini ringkasan perjalanan kami :

Hari 1; 22/12/2017 (Khamis malam & Jumaat)
Sungai Buloh, Selangor - Mersing, Johor.

Hari 2; 23/12/2017 (Sabtu)
Mersing - Kluang

Hari 3; 24/12/2017 (Ahad)
Kluang - Muar - Ledang - Batu Pahat

Hari 4; 25/12/2017 (Isnin)
Batu Pahat - Kota Tinggi

Hari 5; 26/12/2017 (Selasa)
Kota Tinggi - Johor Bahru

Hari 6; 27/12/2017 (Rabu)
Johor Bahru

Hari 7; 28/12/2017 (Khamis)
Johor Bahru - Kulai - Pontian - Batu Pahat - Sungai Buloh


~ Hari jumaat 29/12/2017 nak tak nak memang kena balik juga sebab ada hari orientasi sekolah untuk pengambilan buku teks, pembayaran yuran dan kenal kelas baru Angah dan Aina. Mujurlah Along balik ke asrama lewat seminggu dari sekolah biasa.

~ Nanti bila ada masa lapang atau bila rajin, beransur-ansur akan aku cerita panjang sikit catatan perjalanan kami yang akan aku letak linknya di sini... sebagai kenangan pengembaraan kami sekeluarga buat tatapan anak cucu nanti.


21 December, 2017

Cuti Sekolah Akhir Tahun 2017

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Cuti sekolah datang lagi. Inilah antara aktiviti anak-anak sepanjang cuti sekolah akhir tahun ni:

~ 1-3 Disember; Angah menyertai Kem Cuti Sekolah Aku Anak Hebat selama 3 hari 2 malam di Kem Rimba Ulu Tamu, Batang Kali. Sanggup dia menawarkan untuk bayar separuh kos yuran guna duit simpanannya. Semoga menjadi anak yang lebih hebat lepas balik dari kem ni. Kalau tak hebat juga siaplah Angah..haha!

~ 4-8 Disember; Aina pulak menyertai Kem Pra-Tahfiz yang diadakan di surau berdekatan dari pagi sampai ke petang. Antara programnya Teknik Hafazan, Tahsin Wuduk dan Solat, Akhlak Islami, Sirah Nabi dan Sahabat, sukan memanah serta pelbagai aktiviti dalam kumpulan. Lebih baik daripada duduk di rumah khusyuk bermain gajet je.

~ 14 Disember; kami sekeluarga menghadiri Majlis Anugerah Cemerlang maahad Along. Dapat juga dia satu anugerah markah tertinggi bagi subjek Pendidikan Islam... tahniah Along. Cuti sekolah Along ni lewat 2 minggu dari cuti sekolah biasa. Jadi hari ni baru dia boleh balik rumah.

~ 17 Disember; pagi masuk acara Larian Menjunjung Kasih, petangnya memenuhi permintaan anak-anak yang nak tengok wayang cerita Star Wars: The Last Jedi. Layankan je lah sekali-sekala.


~ 21 Disember; selamat hari lahir yang ke-11 buat Angah. Doa yang sama seperti biasa... "Ya Allah, sihatkanlah dan panjangkanlah umur anak kami ini, terangkanlah hatinya, teguhkanlah imannya, baguskanlah amal perbuatannya, cukupkanlah rezekinya, dekatkanlah menuju kebaikan, jauhkanlah dari keburukan. Ya Allah, kabulkanlah doa kami ini, agar anak-anak kami menjadi anak yang soleh dan solehah, yang sentiasa taat kepadaMu dan berbakti kepada kedua orang tuanya... serta diberkati dan dirahmati kehidupan mereka dunia akhirat... Aamin ya rabbal ‘Aalamiin"


17 December, 2017

Larian Menjunjung Kasih Jambatan Ketiga Klang 2017.

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Tahun ni tak pernah lagi masuk acara larian, dah nak hujung tahun ni masuk la satu acara larian...
Larian Menjunjung Kasih Jambatan Ketiga Klang kategori Veteran 10km sempena perasmian jambatan baru tersebut yang dinamakan Jambatan Raja Muda Nala, Klang. Turut serta dua orang rakan sepejabat.

Dimeriahkan dengan perasmian oleh Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah Ibni Sultan Sharafuddin Idris Shah Al Haj yang turut menyertai larian dalam acara Fun Run 5km . Aku punya la mencungap selamba je dia potong aku... hihi.





Catatan masa kali ni 1jam: 21minit: 33saat... jauh ketinggalan di belakang juara dari benua Afrika (tak pasti la dari Kenya/Uganda/Ethiopia dsb) yang mencatat masa kira-kira 30 minit je. Tak kisahlah yang penting sampai garisan penamat pun dah kira kejayaan besar dah tu.



19 November, 2017

Selamat hari lahir ke-8, Aina!

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Balik dari hari keluarga di PD, terus melawat Along kat masjid sebelah asrama dia. Makin bulat pulak nampaknya dia, alhamdulillah makan terjaga... silap-silap terlebih makan agaknya.

Kebetulan pulak hari ni hari jadi Aina ke-8, sambut bersama Along sekalilah. Seronok betul Aina dengan hadiah hari lahir yang dah lama dia idam-idamkan... sepasang hamster lengkap dengan sangkarnya yang dinamakannya Koko & Kiki. Jaga-jaga... Si Oyen duk perati je tu... jangan sampai kena ngap!!!


Selamat hari lahir buat satu-satunya puteri kami ni. "Ya Allah, sihatkanlah dan panjangkanlah umur anak kami ini, terangilah hatinya, teguhkanlah imannya, baguskanlah amal perbuatannya, cukupkanlah rezekinya, dekatkanlah menuju kebaikan, jauhkanlah dari keburukan. Ya Allah, kabulkanlah doa kami ini, agar anak kami menjadi anak yang soleh dan solehah, yang sentiasa taat kepadaMu dan berbakti kepada kedua orang tuanya... Amin ya rabbal ‘Alamiin"

Family Day POG @ Port Dickson

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

17-19 November 2017 - Hari keluarga ofis aku di Akar Beach Resort, Port Dickson. Meriah dan seronok sungguh suasana sepanjang 3 hari 2 malam tersebut dengan aktiviti mandi manda di kolam dan pantai, acara sukaneka, bertukar-tukar hadiah, cabutan bertuah, sempat juga mendaki Bukit Batu Putih di Tanjung Tuan, memancing di pantai (walaupun tak dapat ikan) dan menikmati hidangan makan malam ala steamboat & bbq di Restoran Embok Village.



Pagi ahad sempat la bagi Angah & Aina mandi kolam lagi sekejap, kemudian terus balik untuk melawat Along kat asrama. Tak syok rasanya bercuti-cuti tanpa Along. Tapi apakan daya Along tak boleh balik, tengah periksa lagipun.


22 October, 2017

Pendakian Trans Gunung Gerah - Bieh - Bilah (GBB) - 4H3M

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

18-21 Oktober 2017 (Rabu-Sabtu) - Ini log pendakian ke Gunung Gerah, Gunung Bieh & Gunung Bilah yang terletak dalam Hutan Simpan Belum di sempadan Perak-Kelantan, dengan 13 orang line-up: Sham Castello (Nature Explorer) sebagai Gogo/Guide, Syida@Acik Kantin, Nazry@Boss, Boy@Sweeper, Uncle Chris, Pokli, Sham, Izzu, Faizun, Najah, Sal, Hanna & Wani. Turut bersama adalah satu lagi kumpulan pendaki lain dari Green Outdoor Adventure (GOA) dalam jumlah yang sama.

INFO: 
~ Tempat permulaan trek pendakian adalah di Kg. Orang Asli Rantau, Grik; berdekatan Pos Kemar. Tempat permulaan yang sama untuk mendaki Gunung Ulu Sepat.
~ Gunung Gerah termasuk dalam kategori gunung G7-11, iaitu 4 gunung yang berketinggian menghampiri 7000 kaki atau melebihi 2100 meter, termasuk Gunung Irau, Benum dan Batu Putih. 4 gunung tersebut juga tambahan kepada 7 puncak tertinggi di Semenanjung Malaysia atau G7... menyebabkannya digelar G7-11.
~ Ketinggian Gunung Gerah adalah 2103m / 6898 kaki dari paras laut, Gunung Bieh 2073m / 6800 kaki, manakala Gunung Bilah setinggi 2081m / 6830 kaki.
~ Trans Gerah-Bieh-Bilah adalah dalam kategori pendakian hardcore kerana jarak laluan pendakian yang jauh, maka perlu buat persediaan fizikal dan mental yang mantap.

HARI PERTAMA (RABU; 18 OKTOBER 2017)
~ Tarikh pendakian ni kebetulan serentak dengan waktu melawat Along di asrama. Ini kali pertama dalam tahun ni tak dapat melawat dia... tapi dia kata tak kisah... harap-harap dia ok.
~ Petang semalam lepas kerja terus bertolak ke Ipoh, tinggalkan anak bini di rumah mertua, kemudian terus bertolak ke Gerik.
1.00 am - tiba di Masjid Jamek Gerik..tidur-tidur ayam sementara menunggu subuh.
7.00 am - breakfast & tapau lunch.
8.30 am - tiba di Jeti Awam Tasik Banding, tunggu bot...
9.40 am - naik bot ke jeti Pos Kemar.
11.30 am - tiba di Pos Kemar, naik powil ke starting point Kg. Rantau.
12.15 pm - start hiking... laluan ada kesan-kesan gajah baru lalu.
3.20 pm - tiba di campsite Kem Sg. Y. 

HARI KEDUA (KHAMIS; 19 OKTOBER 2017 )
8.30 am - Gerak dari Kem Sg. Y menuju ke campsite Kem Perodua. Akan jumpa simpang ke Gunung Ulu Sepat.
10.40 am - tiba di puncak Bukit Bongok, trek sebelumnya agak landai, lepas puncak ni trek menurun makin curam... terbayang pewai masa nak balik nanti.
12.30 pm - tiba di Kem Sg. Agek; lunch & solat.
1.45 pm - Gerak, lalu Kg. Agek... kampung orang asli.
5.00 pm - selepas meredah hujan lebat,  tiba di campsite Kem Perodua.

 hari pertama & kedua

HARI KETIGA (JUMAAT; 20 OKTOBER 2017)
4.00 am - dari Kem Perodua, daypack ke puncak Gunung Gerah, Bieh & Bilah.
6.30 am - berhenti solat subuh
8.00 am - tiba di Kem Sarsi, take 5.
12.00 pm - tiba di puncak Gunung Gerah, lunch. Ada beirut di sini. Dari sini kelihatan puncak Gunung Chamah & Ulu Sepat.
12.50 pm - gerak ke puncak G.Bieh, treknya bermula dari puncak G.Gerah.
2.20 pm - tiba di puncak G.Bieh... solat. Cantik juga mossy forest di Bieh ni.
2.50 pm - gerak balik ke puncak G.Gerah.
3.50 pm - tiba di puncak G.Gerah, dah boleh bagitau orang aku dah 2x naik G.Gerah hihi... take5.
4.10 pm - ke simpang Gerah-Bilah untuk ke puncak G.Bilah. Kononnya 1/2 jam je dah boleh sampai puncak.
5.20 pm - jalan sejam lebih baru tiba di puncak G.Bilah... cis kena game. Apapun alhamdulillah berjaya sampai di ketiga-tiga puncak.
5.55 pm - balik ke simpang Gerah- Bilah.
7.05 pm - tiba di simpang Gerah- Bilah.
8.00 pm - tiba di False Peak Gerah... rehat 1/2 jam... ada yg masak maggi & milo panas. "dah tau balik malam kenapa tak bawak dapur?" "Saya budak baru belajar hiking bang!!!" Dahlah tengah pewai kena sound pulak.. huhu.
9.20 pm - tiba di Kem Sarsi, rehat 10 minit... teruskan perjalanan dengan longlai dan lemah gemalai.
1.00 am - selamat sampai di Kem Perodua. 21 jam hiking... pewai!!! Tengah malam berendam dalam sungai membersihkan diri, pekena maggi & air panas... hampir jam 3.00 am baru tidur.

 di puncak Gunung Gerah

 di puncak Gunung Bieh

di puncak Gunung Bilah

HARI KEEMPAT (SABTU; 21 OKTOBER 2017)
10.45 am- Semalam dah pewai dan tidur lewat, hari ni kemalasan. Agak lewat dari Kem Perodua nak gerak balik.
1.30 pm - singgah Kg. Agek serah lebihan ration kat orang asli.
2.00 pm - tiba di Kem Sg.Agek,  lunch & solat.
6.10 pm - selepas pewai mendaki Bukit Bongok, tiba di Kem Sg. Y... jumpa grup baru turun dari CUS camping di sini.
6.35 pm - teruskan perjalanan balik.
8.50 pm - selamat tiba di starting point Kg. Rantau... kalau tiba awal sepatutnya naik bot balik ke Jeti Awam Tasik Banding, tapi malam-malam bahaya naik bot, risiko tinggi langgar tunggul dalam tasik, maka terpaksa redha terkandas semalam lagi di sini.
9.30 pm - naik powil dibawa bermalam di Kuarters TNB Pos Kemar. Dijamu nasi lauk ikan gerut masak singgang, ikan pekasam & teh o panas... terbaik &  terima kasih ustaz yang juga pemandu bot.

HARI KELIMA (AHAD; 22 OKTOBER 2017)
8.00 am - naik bot dari jeti Pos Kemar.
10.00 am - tiba di Jeti Awam Tasik Banding. Penamat xpdc dengan melantak KFC di Gerik.

hari keempat & kelima

* Terima kasih kepada semua sahabat yang menemani sepanjang perjalanan. Maaf jika ada perbuatan/perkataan yang mengguris perasaan... niat hanya untuk gurauan semata. Jumpa lagi.


Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...