18 September, 2016

Cuti Aidil Adha @ Sitiawan - Morib - KLCC

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ 11-13 September; Along baru habis periksa UPSR, sekolah pun bercuti seminggu sempena Aidil Adha. Kami laki bini pun ambik cuti seminggu. Balik beraya bersama mertua di rumah kakak ipar di Sitiawan. Lepas solat raya, sempat memancing di sungai belakang rumah kakak ipar. Dapatlah ikan duri sebesar lengan budak 4-5 ekor, jadilah dapat lepas gian lama tak mancing.

~ 14-15 Sept.; Balik dari beraya di Perak, bawa anak-anak bercuti 2H 1M di Gold Coast pulak... bukan di Australia tapi di Morib je. Sebelum tu buat Mykad Along di JPN Shah Alam sempena cukup umur 12 tahun. Lepas tu terus ke Morib. Nak chek-in hotel pun makan masa sejam setengah, almaklum le cuti sekolah. Mujur water theme park tu buka sampai 11.00 malam. Maka dari malam sambung pulak siang esoknya anak-anak mandi manda dengan gumbira sampai kecut.

~ 17 Sept; Ada sikit urusan di KL. Selesai urusan, singgah ronda-ronda di KLCC. Kesian si Along & Aina tak pernah ke KLCC katanya, cuma si Angah je yang pernah pergi sini masa ikut rombongan sekolahnya ke Petrosains. Nama je duduk dekat dengan KL tapi anak-anak ada yang tak pernah jejak kaki tengok bangunan tertinggi kat Malaysia ni...kih3. Kalau takde hal penting aku memang dah malas nak masuk KL ni... sesak dan serabut. Tapi singgah juga la kali ni demi anak-anak.


Wassalam.


03 September, 2016

UPSR 2016: Good Luck Along!

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Anak sulung aku bakal menduduki UPSR bermula pada 5 September 2016. Tahun ni dah buat format baru dengan 6 subjek yang wajib diambil oleh calon. Banyak program yang dijalankan pihak sekolah untuk kecemerlangan pelajar. Antaranya program motivasi, bengkel menjawab soalan, kelas tuisyen setiap malam isnin & selasa, kelas tambahan setiap sabtu, dan juga menganjurkan program solat hajat & bacaan surah Yasin bersama ibu bapa.

~ Si Along pun nampaknya ada juga usaha nak belajar, walaupun nampak macam penat dengan macam-macam program, selain petangnya kena sekolah agama pulak. Dalam exam percubaan, walaupun keputusannya taklah berapa cemerlang, ada juga nampak peningkatannya.




~ Sebagai ibubapa pulak, usaha terakhir cumalah menitipkan doa dan memberi galakan dan motivasi agar lebih bersemangat belajar dan menjawab soalan dengan baik. Bagi kami, tak perlu memberi tekanan dalam mengejar kecemerlangan kerana bakat, minat dan kecenderungan anak-anak memang berbeza antara satu sama lain. Kalau tak berapa cemerlang dalam peperiksaan tak semestinya akan gagal dalam hidup. Walaupun kejayaan anak-anak dalam pelajaran memberi kepuasan dan kebanggaan kepada ibubapa, tapi kami lebih bahagia kalau anak-anak menjadi manusia yang berakhlak mulia dan memberi manfaat kepada orang lain.

~ 2 minggu lepas habis UPSR ni, ada satu exam lagi; Penilaian Sekolah Rendah Agama (PSRA) pulak. Apa-apapun, selamat menjawab Along. 


Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...