31 July, 2015

Bolasepak Persahabatan: Statistik FC Zon Tengah vs TRWLK

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.


~ Perlawanan persahabatan ini menjadi medan pemilihan pemain untuk mewakili skuad 9 sebelah Zon Tengah dalam sukan antara zon Jabatan Perangkaan Malaysia yang akan berlangsung dari 3-6 September 2015 di UIAM cawangan Pahang di Gambang.

~ Sempatlah aku main sekejap, sekadar untuk memberi sokongan kepada pemain-pemain muda, dan sekadar untuk memenuhi 1 kuota pemain veteran dalam skuad ni.. hihi.

~ Perlawanan diadakan di atas permukaan padang tiruan berwarna biru di NPNG Sports Centre, Damansara Damai antara Statistik FC Zon Tengah menentang Kelab Penyokong Kelantan The Red Warriors Lembah Kelang (TRWLK) berkesudahan TRWLK menang 2-1.


25 July, 2015

Melangkah ke usia 40 tahun

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera. 

Alhamdulillah... masih diberi kesempatan untuk menikmati kehidupan pada usia 40 tahun... bermakna makin singkat tempoh aku transit kat dunia ni. Aku kongsikan info ni sebagai peringatan untuk diri sendiri dalam menghabiskan sisa-sisa hidup aku yang entah berapa lama lagi agaknya..


Oleh Tuan Ibrahim Tuan Man

(Petikan dari Harakahdaily.net) 


Bila ada persoalan tentang umur 40 tahun manusia, saya terfikir sejenak. Belum pernah saya membincangkannya dengan sesiapa sebelum ini. 

Bila saya cuba mengajak kepada perbincangan, ramai yang berkata itu cuma psikologi barat untuk menggambarkan kehidupan mesti enjoy dan berseronok, dan pada umur ini barulah fikir tentang masa depan.



Ramai tidak sedar dalam al-Quran ada menyentuh tentang usia ini. Tentu ada yang sangat penting, perlu diperhatikan dan diambil serius akan perkara ini. Allah swt. berfirman,


حَتَّى إَذَا بَلَغَ أَشُدَّهُ وَبَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً قَالَ رَبِّ أَوْزِعْنِى أَنْ أَشْكُرَ نِعْمَتَكَ الَّتِى أَنْعَمْتَ عَلَيَّ وَعَلَى وَالِدَيَّ وَأَنْ أَعْمَلَ صَالِحًا تَرْضَاهُ وَأَصْلِحْ لِى فِى ذُرِّيَّتِى إِنِّى تُبْتُ إِلَيْكَ وَإِنِّى مِنَ الْمُسْلِمِيْنَ

“Apabila dia telah dewasa dan usianya sampai empat puluh tahun, ia berdoa, “Ya Tuhanku, tunjukkanlah aku jalan untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapaku dan supaya aku dapat berbuat amal yang soleh yang engkau redhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada anak cucuku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang muslim.” (al-Ahqaf: 15)

Usia 40 tahun disebut dengan jelas dalam ayat ini. Pada usia inilah manusia mencapai puncak kehidupannya baik dari segi fizikal, intelektual, emosi, mahupun spiritualnya. Benar-benar telah meninggalkan usia mudanya dan melangkah ke usia dewasa yang sebenar.

Doa yang terdapat dalam ayat tersebut dianjurkan untuk dibaca oleh mereka yang berusia 40 tahun dan ke atas. Di dalamnya terkandung penghuraian yang jelas bahawa mereka; telah menerima nikmat yang sempurna, kecenderungan untuk beramal yang positif, telah mempunyai keluarga yang harmoni, kecenderungan untuk bertaubat dan kembali kepada Allah

Pada ayat yang lain, firman Allah;

أَوَلَمْ نُعَمِّرْكُمْ مَا يَتَذَكَّرُ فِيْهِ مَنْ تَذَكَّرَ وَجَاءَكُمُ النَّذِيْرُ


"Apakah Kami tidak memanjangkan umurmu dalam tempoh yang cukup untuk berfikir bagi orang-orang yang mahu berfikir, dan (apakah tidak) datang kepadamu pemberi peringatan? "(al-Fathir: 37)


Menurut Ibnu Abbas, Hasan al-Bashri, al-Kalbi, Wahab bin Munabbih, dan Masruq, yang dimaksud dengan “umur panjang dalam tempoh yang cukup untuk berfikir” dalam ayat tersebut tidak lain adalah ketika berusia 40 tahun.


Menurut Ibn Kathir, ayat ini memberikan petunjuk bahawa manusia apabila menjelang usia 40 tahun hendaklah memperbaharui taubat dan kembali kepada Allah dengan bersungguh-sungguh. Apabila itu berlaku menjelang usia 40 tahun, maka Allah memberikan janjiNya dalam ayat selepas itu: (maksudnya) Kematangan.


Usia 40 tahun adalah usia matang untuk kita bersungguh-sungguh dalam hidup. Mengumpulkan pengalaman, menajamkan hikmah dan kebijaksanaan, membuang kejahilan ketika usia muda, lebih berhati-hati, melihat sesuatu dengan hikmah dan penuh penelitian. Maka tidak hairan tokoh-tokoh pemimpin muncul secara matang pada usia ini. Bahkan Nabi s.a.w, seperti yang disebut oleh Ibn ‘Abbas:


“Dibangkitkan Rasulullah s.a.w pada usia 40 tahun” (riwayat al-Bukhari).

Nabi Muhammad saw. diutus menjadi nabi tepat pada usia 40 tahun. Begitu juga dengan nabi-nabi yang lain, kecuali Nabi Isa as. dan Nabi Yahya as.

Mengapa umur 40 tahun begitu penting?

Menurut Ibnu Qayyim Al-Jauziyah usia manusia diklasifikasikan menjadi 4 (empat) period, iaitu:
1. Kanak-kanak ( sejak lahir hingga akil baligh )
2. Muda atau syabab ( sejak akil baligh hingga 40 tahun )
3. Dewasa ( 40 tahun hingga 60 tahun )
4. Tua atau syaikhukhah ( 60 tahun hingga mati )

Usia 40 tahun adalah usia ketika manusia benar-benar meninggalkan masa mudanya dan beralih kepada masa dewasa penuh. Kenyataan yang paling menarik pada usia 40 tahun ini adalah meningkatnya minat seseorang terhadap agama sedangkan semasa mudanya jauh sekali dengan agama. Seolah-olah macam satu fitrah di usia ini ramai yang mula menutup aurat dan mendekati kuliah-kuliah agama.


Salah satu keistimewaan usia 40 tahun tercermin dari sabda Rasulullah saw;


لعَبْدُ الْمُسْلِمُ إِذَا بَلَغَ أَرْبَعِيْنَ سَنَةً خَفَّفَ اللهُ تَعَالَى حِسَابَهُ ، وَإِذَا بَلَغَ سِتِّيْنَ سَنَةً رَزَقَهُ اللهُ تَعَالَى الْإِنَابَةَ إِلَيْهِ ، وَإِذَا بَلَغَ سَبْعِيْنَ سَنَةً أَحَبَّهُ أَهْلُ السَّمَاءِ ، وَإِذَا بَلَغَ ثَمَانِيْنَ سَنَةً ثَبَّتَ اللهُ تَعَالَى حَسَنَاتِهِ وَمَحَا سَيِّئَاتِهِ ، وَإِذَا بَلَغَ تِسْعِيْنَ سَنَةً غَفَرَ اللهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ وَمَا تَأَخَّرَ وَشَفَّعَهُ اللهُ تَعَالَى فِى أَهْلِ بَيْتِهِ ، وَكَتَبَ فِى السَّمَاءِ أَسِيْرَ اللهِ فِى أَرْضِهِ – رواه الإمام أحمد


“Seorang hamba muslim bila usianya mencapai 40 tahun, Allah akan meringankan hisabnya (perhitungan amalnya). Jika usianya mencapai 60 tahun, Allah akan memberikan anugerah berupa kemampuan kembali (bertaubat) kepadaNya. Bila usianya mencapai 70 tahun, para penduduk langit (malaikat) akan mencintainya. Jika usianya mencapai 80 tahun, Allah akan menetapkan amal kebaikannya dan menghapus amal keburukannya. Dan bila usianya mencapai 90 puluh tahun, Allah akan mengampuni dosa-dosanya yang telah lalu dan dosa-dosanya yang dahulu, Allah juga akan memberikan pertolongan kepada anggota keluarganya, serta Allah akan mencatatnya sebagai tawanan Allah di bumi. (riwayat Ahmad)


Hadis ini menyebut usia 40 tahun paling awal memiliki komitmen terhadap penghambaan kepada Allah swt. sekaligus konsisten terhadap Islam, maka Allah swt. akan meringankan hisabnya. Orang yang usianya mencapai 40 tahun mendapatkan keistimewaan berupa hisabnya diringankan. Tetapi umur 40 tahun merupakan saat harus berhati2 juga. Ibarat waktu, orang yang berumur 40 tahun mungkin sudah masuk senja. Abdullah bin Abbas ra. dalam suatu riwayat berkata, “Barangsiapa mencapai usia 40 tahun dan amal kebajikannya tidak mantap dan tidak dpt mengalahkan amal keburukannya, maka hendaklah ia bersiap-siap ke neraka.”


Imam asy-Syafi’i tatkala mencapai usia 40 tahun, beliau berjalan sambil memakai tongkat. Jika ditanya, jawab beliau, “Agar aku ingat bahwa aku adalah musafir. Demi Allah, aku melihat diriku sekarang ini seperti seekor burung yang dipenjara di dalam sangkar. Lalu burung itu lepas di udara, kecuali telapak kakinya saja yang masih tertambat dalam sangkar. Komitmenku sekarang seperti itu juga. Aku tidak memiliki sisa2 syahwat untuk menetap tinggal di dunia. Aku tidak berkenan sahabat-sahabatku memberiku sedikit pun sedekah dari dunia. Aku juga tidak berkenan mereka mengingatkanku sedikit pun tentang hiruk pikuk dunia, kecuali hal yang menurut syara’ lazim bagiku. Di antara aku dan dia ada Allah.”


Lantas, apa yang harus kita lakukan menginjak usia 40 tahun?

1. Meneguhkan tujuan hidup
2. Meningkatkan daya spiritual
3. Menjadikan uban sebagai peringatan
4. Memperbanyak bersyukur
5. Menjaga makan dan tidur
6. Menjaga istiqamah dalam ibadah.

Jika ada yang mengatakan bahawa: Life began at forty, saya cenderung berpendapat kehidupan yang dimaksudkan ialah kehidupan terarah kepada mendekatkan diri kepada penciptaNya dengan sebenar-benarnya. Tetapi satu perkara yang kita harus sentiasa sedar bahawa kematian memanggil kita bila-bila masa tanpa tanda, tanpa alamat dan tanpa mengira usia. Jika kita beranggapan harus menunggu usia 40 tahun untuk baru memulakan kehidupan yang dimaksudkan di atas, maka rugi dan sia-sia lah hidup kita jika umur kita tidak panjang.


Maksud sabda Nabi Muhammad S.A.W ,” Orang yang bijak adalah orang yang selalu mengingati mati”.

 

22 July, 2015

Sehari di Kidzania Kuala Lumpur

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Lepas raya, Along, Angah dan Aina pasti sibuk menghitung duit raya, Biasanya separuh disimpan untuk kegunaan masa depan, separuh lagi dibelanjakan. Daripada dibelanjakan tak tentu arah, lebih baik dibelanjakan untuk perkara-perkara yang berfaedah.

~ 22 Julai 2015 (Rabu) bersamaan 6 Syawal, kami sekeluarga ke KidZania Kuala Lumpur, yang terletak di The Curve NX, sebelah IKEA... Mutiara Damansara. Hari ni sepatutnya hari pertama bersekolah selepas cuti raya. Tapi kami buat keputusan pergi weekday sebab dengar khabarnya kalau weekend orang ramai sangat. Tak apalah ponteng sehari sebab ini pun salah satu proses pembelajaran juga.

~ Dalam bangunan KidZania ni, dibina sebuah bandar seperti dunia sebenar, di mana kanak-kanak boleh belajar dan merasai pengalaman hidup sebenar macam orang dewasa. Mereka akan belajar cara mendapatkan duit dengan bekerja, cara belanjakan duit, simpan duit dan menimba pengalaman dengan bekerja dalam berbagai bidang. Jadi boleh nampak sikit sebanyak gambaran sebenar alam pekerjaan yang mungkin jadi cita-cita mereka.

~ Waktu operasi: Isnin-Jumaat dari 10 pagi - 5 petang manakala hujung minggu, cuti sekolah dan cuti umum ada dua sessi; 10 pagi - 3 petang dan 4 petang - 9 malam. Jadi lebih untung pergi weekdays, masanya lebih lama.

~ Harga tiket memang le agak mahal tapi boleh jimat sikit kalau beli online. Mak bapak yang tak terlibat dalam aktiviti pun kena beli tiket juga... adehh... patutnya mak bapak bayar RM10 dah le.

~ Masuk je ke dunia KidZania, mereka akan diberi cek bernilai 50 Kidzos (matawang dalam Kidzania) sebagai modal permulaan untuk meneroka bandar Kidzania. Cek tu kena tunaikan sendiri di bank. Di bank juga boleh buat akaun simpanan minimum 50 Kidzos dan boleh juga buat kad ATM. Simpanan boleh dikeluarkan kalau nak datang lagi ke sini.

~ Setiap kerja akan dibayar gaji, tapi kalau guna perkhidmatan misalnya masuk kelas memasak atau masuk salun kecantikan kenalah bayar... semuanya menggunakan matawang Kidzos. Jadi duit 50 Kidzos tu boleh bertambah lagi kalau rajin kerja.

~ Tempoh setiap aktiviti lebih kurang 15-30 minit, tak termasuk masa beratur menunggu giliran. Jadi kalau pergi hari cuti mungkin kena beratur lama.

~ Ibu bapa tak dibenarkan masuk ke dalam premis/kedai, cuma boleh tunggu dan ambil gambar dari luar je. Tapi di setiap premis akan ada jurukamera khas yang ambil gambar anak-anak. Sebelum balik boleh singgah kedai gambar untuk beli gambar mana yang berkenan siap frame. tapi kena standby RM lah ye.

~ OK jom tengok gambar aktiviti yang sempat anak-anak cuba (gambar diambil pakai kamera hp je):

1. Tunaikan cek di CIMB Bank... hanya kanak-kanak dibenarkan masuk ke bank ini
2. Along & Angah belajar memasak di Ayam Brand Cooking School
3. Aina dapat kerja di kedai permata Karatz Jewellery
4. Taklimat kepada ahli bomba sebelum bertugas memadam kebakaran
5. Lori bomba yang dinaiki untuk memadam kebakaran hotel... betul-betul kena pancut air ni


1. Dental Care... kalau jadi doktor gigi nanti boleh la cabut gigi ayah free
2. Kerja merayau-rayau hantar kiriman Poslaju 
3. Aina buat facial di KURLZ Beauty Salon
4. Angah jadi cashier, Along jadi customer di Kedai Runcit Z-Mart
5. Lepak jap makan aiskrim 


1. Aina belajar buat kraftangan di STABILO Arts & Crafts Studio
2. Belajar melukis & mewarna di Painting School
3. Maklumat yang ada di setiap pintu masuk premis
4. Kerja di OREO Cookie Factory... selain dapat gaji, dapat juga makan biskut OREO
5. Makan dulu... jangan membazir, mahal tuu


1. Kalau jadi polis jangan makan rasuah ye anak-anak...
2. Jadi penari kebudayaan buat persembahan sempena raya
3. AirAsia Flight Simulator... belajar jadi pilot
4. Jadi jurutera komputer di Z-Tech Computer Factory
5. Dapat kerja di Lifebuoy Health Institute... buat shower gel
6. Dapat minum Vitagen free lepas kerja di Vitagen Marigold Milk Factory


1. Kerja di makmal buat vitamin Pharmaniaga
2. Mintak kerja jururawat je di KPJ Specialist Hospital
3. Sekali dapat jadi doktor pakar bedah pulak...
4. Bergambar di lobi
5. Nak balik dahh...


~ Nak makan? Dalam Kidzania ada kafe dan kedai makan seperti Marrybrown tapi harga makanan memang mahal. Misalnya harga seketul burger mencecah RM9.00 dan satu set nasi+lauk+sayur+air mencecah RM17.00++. Makanan dari luar tak dibenarkan bawa masuk, tapi rasanya boleh je seludup... masa kami masuk tu takde sapa cek pun... hihi. Oopps... nak makan minum kena guna matawang RM ye... duit Kidzos tak laku!

~ Baki duit Kidzos yang tak habis boleh dibelanjakan untuk beli barang di kedai souvenir, atau simpan dalam bank (boleh guna next visit) atau kalau tak sempat ke bank macam kami bawa balik je simpan kat rumah... hehe.

~ 4.50 petang; seluruh bandar Kidzania bergema dengan lagu tema dan tarian khas oleh pekerja-pekerja Kidzania beramai-ramai di depan premis masing-masing menandakan operasi dah nak tutup.

~ Dari 10 pagi - 5 petang, sempatlah buat 20 jenis aktiviti/pekerjaan termasuk satu lagi aktiviti sebagai Secret Agent yang tak dapat diambil gambar sebab dalam premis tertutup (memang secret betul tu). Walaupun tak perlu beratur panjang, ada banyak lagi aktiviti/pekerjaan yang tak sempat Along, Angah & Aina cuba... nampaknya kena datang lagi lain kali... lain bulan... lain tahun... atau lepas raya tahun depan kot...hihi. Insya Allah jika ada rezeki lebih kita datang lagi sebab kunjungan ke sini memang berbaloi untuk anak-anak.

Nak tau aktiviti-aktiviti lain yang boleh dicuba di KidZania, rujuk peta lengkap di SINI



21 July, 2015

Salam Aidilfitri 2015

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Salam Aidilfitri, maaf zahir batin dari kami sekeluarga buat semua yang mengenali kami. Maaf atas segala keterlanjuran perkataan mahupun perbuatan. Mohon dihalalkan yang termakan dan terminum. Mohon dihalalkan segala hutang piutang jika ada.. (bab nak halalkan hutang ni payah la kot... haha)


~ Tahniah buat Angah yang berjaya puasa penuh tahun ni. Aina pulak baru belajar puasa setengah hari, itupun bila hari cuti je, masa kat sekolah tadika tak larat katanya. Along pulak dah masuk tahun ke-3 dia puasa penuh.

~ Tahun ni giliran beraya rumah mertua di Ipoh. Tak begitu meriah kali ni kerana raya pertama kebanyakan ipar duai beraya dulu di rumah mertua masing2.

~ Malamnya lepak di Dataran KTM Ipoh... waktu malam memang meriah kat sini dengan aktiviti main kasut roda dan skuter kecik. Kasut roda boleh disewa RM5 sejam manakala skuter kecik RM10 selama 20 minit. Kalau jatuh terseliuh boleh juga urut kaki kat sorang tukang urut yang selalu lepak sini, harga cuma RM10 selama setengah jam. Kat Dataran KTM ni juga ada air pancut dengan lampu berwarna-warni menambahkan lagi suasana 'happening' kat sini.

~ Petang raya kedua, balik ke rumah kami di Sg Buloh... balik menjenguk kucing2.

~ Raya ketiga hingga kelima baru balik Pahang kampung koi yg tercinta... hihi. Raya2 pun sempat masuk dusun kutip durian.

~ Alhamdulillah tahun ni tak terperangkap dalam trafik jem!

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin.


Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...