22 August, 2015

Mendaki Bukit Tabur Far East

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ 22 Ogos 2015; aktiviti hiking kali ni di Bukit Tabur Far East, Taman Melawati.

~ Starting point; masuk ikut jalan belakang Zoo Negara, berdekatan Jalan L5, Taman Tropika Kemensah, Ulu Kelang. Sekitar kawasan tempat kami parking tu kerja-kerja pembinaan meratakan tanah untuk projek perumahan sedang dijalankan. Jadi kalau datang sekali lagi pasti starting point ni akan berubah, dah penuh dengan rumah kediaman.

~ Mula mendaki kira-kira pukul 8.30 am. Selepas melalui tapak pembinaan, kami 10 orang mula mendaki melalui kawasan dusun buah yang luas menghijau milik persendirian. Awas, ada berbelas ekor anjing berkawal di dusun ni. Mujur cuma anjing biasa, kuat menyalak tapi sebenarnya eksyen je lebih. Tapi harap jangan ada yang gatal tangan nak petik buah kat sini... takut-takut lepas ni tuan punya dusun bela rottweiler pulak lagi naya.

~ Di penghujung dusun, barulah jumpa trek hutan. Setelah hampir 30 minit pendakian, sampai ke checkpoint pertama iaitu persimpangan menuju Bukit Tabur Extreme (simpang ke kanan) dan Bukit Tabur Far East (ikut simpang kiri).

~ Dari sini, perjalanan ke Puncak Tabur Far East, treknya agak curam dan kemudian agak mendatar namun perlu berhati-hati kerana treknya berbatu manakala di kiri dan kanan trek adalah gaung yang agak curam…

~ Tiba di puncak Tabur Far East, pemandangan di sini memang sangat menarik. Di sebelahnya pemandangan empangan Klang Gate manakala di sebelah lagi pemandangan sekitar kawasan Taman Melawati hingga pusat bandaraya KL.

~ Dari puncak Far East, kami meneruskan perjalanan kira-kira 15 minit ke penghujung rabung yang memisahkan Bukit Tabur East dan Far East. Dari sini boleh nampak jelas pendaki-pendaki lain yang sedang mendaki Bukit Tabur East.


~ Perjalanan turun ikut jalan yang sama masa naik tadi. Macam biasa trip pendakian ke Bukit Tabur pasti akan berakhir dengan pekena Nasi Ayam Taman Melawati + cendol + ABC... ganti balik kalori yang dah banyak terbakor tadi.

2 comments :

  1. Adakah permit perlu didapatkan dahulu sebelum mendaki bukit tabur? Berapa lama masa diambil pendakian jika beginner? Saya menyimpan hasrat tapi masih belum berani memulakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kena ada permit...boleh dapatkan di:
      Pejabat Hutan Daerah Selangor Tengah
      KM 11 (Batu 9), Jalan Cheras-Kajang,
      43200 Kajang, Selangor Darul Ehsan.
      No. Tel. : 03-9075 2885

      untuk beginner masa dlm 45minit-1 jam... bukit tak berapa tinggi tapi kena hati2 sebab trek agak bahaya... seeloknya pergi dgn guide atau kawan yg pernah pergi...

      maaf lambat reply.

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...