22 July, 2015

Sehari di Kidzania Kuala Lumpur

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Lepas raya, Along, Angah dan Aina pasti sibuk menghitung duit raya, Biasanya separuh disimpan untuk kegunaan masa depan, separuh lagi dibelanjakan. Daripada dibelanjakan tak tentu arah, lebih baik dibelanjakan untuk perkara-perkara yang berfaedah.

~ 22 Julai 2015 (Rabu) bersamaan 6 Syawal, kami sekeluarga ke KidZania Kuala Lumpur, yang terletak di The Curve NX, sebelah IKEA... Mutiara Damansara. Hari ni sepatutnya hari pertama bersekolah selepas cuti raya. Tapi kami buat keputusan pergi weekday sebab dengar khabarnya kalau weekend orang ramai sangat. Tak apalah ponteng sehari sebab ini pun salah satu proses pembelajaran juga.

~ Dalam bangunan KidZania ni, dibina sebuah bandar seperti dunia sebenar, di mana kanak-kanak boleh belajar dan merasai pengalaman hidup sebenar macam orang dewasa. Mereka akan belajar cara mendapatkan duit dengan bekerja, cara belanjakan duit, simpan duit dan menimba pengalaman dengan bekerja dalam berbagai bidang. Jadi boleh nampak sikit sebanyak gambaran sebenar alam pekerjaan yang mungkin jadi cita-cita mereka.

~ Waktu operasi: Isnin-Jumaat dari 10 pagi - 5 petang manakala hujung minggu, cuti sekolah dan cuti umum ada dua sessi; 10 pagi - 3 petang dan 4 petang - 9 malam. Jadi lebih untung pergi weekdays, masanya lebih lama.

~ Harga tiket memang le agak mahal tapi boleh jimat sikit kalau beli online. Mak bapak yang tak terlibat dalam aktiviti pun kena beli tiket juga... adehh... patutnya mak bapak bayar RM10 dah le.

~ Masuk je ke dunia KidZania, mereka akan diberi cek bernilai 50 Kidzos (matawang dalam Kidzania) sebagai modal permulaan untuk meneroka bandar Kidzania. Cek tu kena tunaikan sendiri di bank. Di bank juga boleh buat akaun simpanan minimum 50 Kidzos dan boleh juga buat kad ATM. Simpanan boleh dikeluarkan kalau nak datang lagi ke sini.

~ Setiap kerja akan dibayar gaji, tapi kalau guna perkhidmatan misalnya masuk kelas memasak atau masuk salun kecantikan kenalah bayar... semuanya menggunakan matawang Kidzos. Jadi duit 50 Kidzos tu boleh bertambah lagi kalau rajin kerja.

~ Tempoh setiap aktiviti lebih kurang 15-30 minit, tak termasuk masa beratur menunggu giliran. Jadi kalau pergi hari cuti mungkin kena beratur lama.

~ Ibu bapa tak dibenarkan masuk ke dalam premis/kedai, cuma boleh tunggu dan ambil gambar dari luar je. Tapi di setiap premis akan ada jurukamera khas yang ambil gambar anak-anak. Sebelum balik boleh singgah kedai gambar untuk beli gambar mana yang berkenan siap frame. tapi kena standby RM lah ye.

~ OK jom tengok gambar aktiviti yang sempat anak-anak cuba (gambar diambil pakai kamera hp je):

1. Tunaikan cek di CIMB Bank... hanya kanak-kanak dibenarkan masuk ke bank ini
2. Along & Angah belajar memasak di Ayam Brand Cooking School
3. Aina dapat kerja di kedai permata Karatz Jewellery
4. Taklimat kepada ahli bomba sebelum bertugas memadam kebakaran
5. Lori bomba yang dinaiki untuk memadam kebakaran hotel... betul-betul kena pancut air ni


1. Dental Care... kalau jadi doktor gigi nanti boleh la cabut gigi ayah free
2. Kerja merayau-rayau hantar kiriman Poslaju 
3. Aina buat facial di KURLZ Beauty Salon
4. Angah jadi cashier, Along jadi customer di Kedai Runcit Z-Mart
5. Lepak jap makan aiskrim 


1. Aina belajar buat kraftangan di STABILO Arts & Crafts Studio
2. Belajar melukis & mewarna di Painting School
3. Maklumat yang ada di setiap pintu masuk premis
4. Kerja di OREO Cookie Factory... selain dapat gaji, dapat juga makan biskut OREO
5. Makan dulu... jangan membazir, mahal tuu


1. Kalau jadi polis jangan makan rasuah ye anak-anak...
2. Jadi penari kebudayaan buat persembahan sempena raya
3. AirAsia Flight Simulator... belajar jadi pilot
4. Jadi jurutera komputer di Z-Tech Computer Factory
5. Dapat kerja di Lifebuoy Health Institute... buat shower gel
6. Dapat minum Vitagen free lepas kerja di Vitagen Marigold Milk Factory


1. Kerja di makmal buat vitamin Pharmaniaga
2. Mintak kerja jururawat je di KPJ Specialist Hospital
3. Sekali dapat jadi doktor pakar bedah pulak...
4. Bergambar di lobi
5. Nak balik dahh...


~ Nak makan? Dalam Kidzania ada kafe dan kedai makan seperti Marrybrown tapi harga makanan memang mahal. Misalnya harga seketul burger mencecah RM9.00 dan satu set nasi+lauk+sayur+air mencecah RM17.00++. Makanan dari luar tak dibenarkan bawa masuk, tapi rasanya boleh je seludup... masa kami masuk tu takde sapa cek pun... hihi. Oopps... nak makan minum kena guna matawang RM ye... duit Kidzos tak laku!

~ Baki duit Kidzos yang tak habis boleh dibelanjakan untuk beli barang di kedai souvenir, atau simpan dalam bank (boleh guna next visit) atau kalau tak sempat ke bank macam kami bawa balik je simpan kat rumah... hehe.

~ 4.50 petang; seluruh bandar Kidzania bergema dengan lagu tema dan tarian khas oleh pekerja-pekerja Kidzania beramai-ramai di depan premis masing-masing menandakan operasi dah nak tutup.

~ Dari 10 pagi - 5 petang, sempatlah buat 20 jenis aktiviti/pekerjaan termasuk satu lagi aktiviti sebagai Secret Agent yang tak dapat diambil gambar sebab dalam premis tertutup (memang secret betul tu). Walaupun tak perlu beratur panjang, ada banyak lagi aktiviti/pekerjaan yang tak sempat Along, Angah & Aina cuba... nampaknya kena datang lagi lain kali... lain bulan... lain tahun... atau lepas raya tahun depan kot...hihi. Insya Allah jika ada rezeki lebih kita datang lagi sebab kunjungan ke sini memang berbaloi untuk anak-anak.

Nak tau aktiviti-aktiviti lain yang boleh dicuba di KidZania, rujuk peta lengkap di SINI



6 comments :

  1. wah bestnye bawa anak2 kan..ingat nak pergi jugala bawah najmi ni..mesti dia seronok gilerr..tq sudi share info best ni. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 ayah najmi... mesti najmi seronok nanti dpt buat mcm2 kerja :)

      Delete
  2. Kidzania memang best, belajar sambil bermain memang anak anak enjoy. Sehari macam tak cukup je kat situ kan hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu mama kembar 3, memang banyak aktiviti yg tak sempat dicuba hari tu... kena repeat tu hehe

      Delete
  3. Thanks sharing bro.
    Dapat gambaran penuh macam mana program kat kidzania.
    Plan nak bawak anak-anak saya ke sana.

    By the way, gambar saya dalam entry 2015mybuddies run tu..heheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 bro ariady, anak2 mesti seronok punyalah..

      bro yg mana? darth vader ke trooper? hehe

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...