14 June, 2015

Mendaki Gunung Mulu & Pinnacles, Sarawak

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Log XPDC Mendaki Gunung Mulu & Pinnacles: 5-13 Jun 2015 

Line up 9 orang: Sham Castello, Abg.Haris, Mongkut, Leong, Hamdan, Fuzzy, aku serta dua gadis sebagai penyeri, Aisya & Azimah.

*Innalillahi wainna ilaihi raaji'uun. Salam takziah buat keluarga semua 18 pendaki yang terkorban dalam kejadian gempa bumi di Gunung Kinabalu, Sabah pada jam 7.15 pagi, 5 Jun 2015, hari yang sama kami berangkat ke Miri. Siapa sangka Sabah boleh kena gempa bumi kuat.
*Catatan masa adalah berdasarkan masa aku yang jalan santai2 je. Yang laju pastilah sampai lebih awal.
*Masa di Mulu lebih kurang awal sejam berbanding semenanjung. Subuh kat sini 4.50am, pukul 6.00am dah cerah kat sini.
*Aku tak banyak ambil gambar pun, cuma menumpang kasih kat kamera canggih orang lain. Terima kasih kepada Aisya, Fuzzy, Hamdan, Abg.Haris & Leong yang sudi belanja gambar... hihi.


4 JUN 2015 (KHAMIS)
8.00pm – Perjumpaan team xpdc bersama abg. gogo Sham Castello @ Restoran Half Moon, Serdang.
~ pekena nasi arab, briefing, agihan rations & tshirt.


HARI PERTAMA;  5 JUN 2015 (JUMAAT)
KLIA2 - Miri 
4.10pm – Berlepas ke Miri (AirAsia). Yang lain2 dah gerak pagi & tengahari tadi.
6.20pm – Tiba di Miri Airport. Sama flight dengan Azimah & Hamdan rupanya. Check in Miri Trail Guesthouse... bangunannya kat seberang airport je.
9.00pm - Naik teksi ke bandar Miri. Dinner ramai2@Rest.Muara - menu specialnya nasi lalapan, lebih kurang macam nasi ayam penyet tapi boleh tukar lauk ayam/daging/keli/bawal dsb.
10.00pm- sempat layan Midnite Busker nyanyi kat seberang jalan depan restoran ni. Lepas tu balik Miri Trail Guesthouse tumpang kereta yang disewa Fuzzy & Aisya.

nasi lalapan@restoran muara, miri


HARI KE-2;  6 JUN 2015 (SABTU)
Miri - Mulu Park HQ - Lang Cave & Deer Cave 
6.30am - Sarapan mee kolok kat restoran bawah Miri Trail Guesthouse.
9.00am – Berlepas ke Mulu naik Maswings 64-seater ATR.
9.20am – Tiba di Mulu Airport.
~ naik van ke Mulu Park HQ. RM 5 per pax (5 minit je dah sampai.. boleh jalan kaki je kalau sanggup)
~ sampai pejabat Mulu Park HQ, register kemudian dipakaikan gelang yang kena pakai sepanjang berada kat Mulu ni. Bangunan pejabat ni sekali dengan kafe, kedai souvenir dan muzium mini.
~ Check in hostel Tongkat Ali, lengkap dengan katil (siap selimut & tuala), shower (ada water heater), pantri (ada cerek, cawan & pinggan). Nak masak maggi boleh la, nak makan berat kena pergi kafe.
~ Asingkan barang2 & rations yang nak dibawa untuk naik G.Mulu dan ke Pinnacles. Barang yang tak diperlukan boleh disimpan kat stor Mulu Park HQ. Selamat, tak perlu bayar dan paling penting meringankan sikit beban nak kena pikul.
12.00pm - lunch makan maggi je... malas nak ke kafe. Lepas makan terlelap kejap.
2.30pm – Trekking ke Lang & Deer Cave. Guide: Henry (etnik Penan). Aktiviti santai2 menjelajah gua sambil menikmati keindahan stalagtite & stalagmite sambil menghidu harumnya bau guano.
5.30pm - bergegas keluar gua menuju pelantar khas untuk tengok kelawar... lama juga lepak menunggu.
6.00pm – menjelang senja, tengok berjuta-juta kelawar keluar cari makan dari dalam Deer Cave (bat exodus). Membentuk formasi menarik tak putus2.
6.20pm - Kelawar belum habis keluar, kami balik ke Mulu Park HQ, jauh lagi nak jalan 3km ni.
7.30pm – Dinner sendiri2 kat kafe. Harga boleh tahan... Nasi goreng mamak RM11.50 + milo panas RM3.50.
8.30pm – Briefing oleh guider, Peter (etnik Lunbawang) & Suki (Penan).

1. sarapan dulu   2. ini 64-seater maswings atr, bukannya bas    3. sampai airport mulu   4. riang sungguh mereka        5.sampai2 je wajib bergambo kat signboard dulu

1. hostel tongkat ali   2. menuju gua   3. dalam deer cave   4. hiasan gua   5. gua di pintu gua   6.menuju pelantar khas 7.menunggu kelawar   8. akhirnya keluar juga dia


HARI KE-3;  7 JUN 2015 (AHAD)
Mulu Park HQ - Camp 1 - Camp 2 - Camp 3 (13.9 km)
7.30am – Sarapan disediakan di kafe. Tapi dah makan bubur segera + kopi 3in1 kat hostel tadi... nasi lemak tu aku tapau untuk lunch nanti.
8.30am – Start trekking. Trek landai je.
9.20am – Tiba di Paku Waterfall... air terjun yang unik sebab keluar dari dalam gua... Take 5.
10.15am – Menyeberangi sungai besar pertama.
11.15am – Menyeberangi sungai besar ke-2 (antara 2 sungai ni akan melintasi beberapa anak sungai lain)
11.30am – Tiba di Camp 1.
~ Ada sungai  kat sini. Kem ni lengkap dengan pondok, peralatan memasak & sleeping mat tebal.
~ lunch nasi lemak kat sini.
12.20pm – Sambung trekking. Trek turun naik.
1.50pm – Tiba Camp 2. Kem ni cuma kawasan lapang. Ada punca air di sini.
2.40pm – Sambung trekking: Trek masih turun naik bukit.
3.00pm - solat jamak zuhur dan asar.
3.10pm - teruskan perjalanan, trek dah mula pacak.
6.25pm – sempat juga sampai campsite Camp 3 (1350m/4429ft d.p.l) sebelum gelap.
~ Mandi, solat. Kem ni ada tangki tadahan air hujan. Lengkap dengan bilik air, pondok, peralatan memasak, dapur gas & pinggan mangkuk.
~ Menu dinner: Nasi putih, daging salai masak lemak, sayur tumis bendi.
~ adehh... kat sini pulak gigi nak sakit... seksa nak kunyah daging...
~ Dari Mulu Park HQ ke Camp 3...awas... banyak pacat berkeliaran.

1. nasi lemak & bot   2. nikmatnya makan tepi sungai   3. suasana kat kafe   4. baru lepas briefing  5. trekking bermula  6.paku waterfall
1. cross sungai pertama   2. cross sungai kedua   3. check pacat   4. pondok di camp1   5. dalam camp1   6.pondok di camp3



HARI KE-4;  8 JUN 2015 (ISNIN)
Camp 3 - Camp 4 (4.8 km)
7.00am – Sarapan: kueyteow goreng, kopi O & tapau nasi+sambal ikan bilis untuk lunch.
8.30am – Start trekking: Trek campur2 pacak, turun naik & landai. Trek berlumut cantik... mossy forest.
~ Jalan santai2 je... pantang jumpa port baik mesti berhenti lepak. Layan si Mongkut berasap & Leong berkabus... haha.
12.20pm - berhenti lunch & buka dapur haram pekena air neslo panas... nikmat betul 
2.00pm - sampai Camp 4 (1823m/5980ft d.p.l). Suhu agak sejuk dan berkabus kat sini ditambah pulak bila angin bayu/angin lalu bertiup.. Mungkin sebab tu pondok kat sini dindingnya bertutup habis.
~ Ada tangki tadahan air hujan dan bilik air.
~ Tak jauh di belakang pondok ada helipad. Dari helipad ni kalau cuaca cerah boleh nampak puncak G. Mulu, G.Benarat, G.Api dan airport Mulu.
4.00pm - Mandi, solat & borak. Banyak masa lepak sini sementara tunggu awal pagi esok nak naik puncak.
6.00pm- dinner: nasi putih, kari sardin, sambal terung goreng & sambal kicap. Tidur awal... hujan sepanjang malam tapi entah kenapa tidur tak berapa lena.

1. mossy forest  2. nephentes lowii banyak di sini   3. komplot dapur haram   4. pondok di camp4   5. helipad yang berkabus  6.hidangan malam



HARI KE-5;  9 JUN 2015 (SELASA)
Camp 4 - Puncak G.Mulu - Camp 4 - Camp 3 (10.8 km)
3.20am – Kuatkan semangat bangun di awal pagi yang dingin... misi ke puncak... daypack je. Trek turun naik kemudian pacak. 
5.20am – sampai puncak tipu 1... trek dari sini memang azab pacaknya. Kena banyak pakai tali dan berpaut pada akar pokok.
5.55am – sampai puncak tipu 2... ada kawasan lapang. Hari dah nak siang, solat subuh sini. Boleh nampak puncak Mulu dari sini. Ikut trek permatang.
6.10am – Alhamdulillah... berjaya sampai di puncak G.Mulu (2376m/7795ft d.p.l).
~ Ada pondok kecik, beirut yang dah tumbang dan tiang pemancar radio.
~ jalan ke depan sikit ikut lorong tikus cari port baik untuk tengok sunrise. Subhanallah... malam tadi hujan sepanjang malam... pagi ni cuaca cukup cerah. Suhu 18'C.
~ View 360º. Dari puncak boleh nampak G.Api, G.Benarat, G.Buda, G.Murud & Bukit Batu Lawi.
~ Tahniah buat Leong & Mongkut yang berjaya grad G12 kat sini...
7.10am – Sejam di puncak, cukup puas hati, gerak turun semula ke Camp 4. Azab nak naik... azab juga nak turun... adehhh... memang tangkap lutut punya. Amalkan teknik turun gostan, turun ketam & berpaut kat pokok untuk mengurangkan tekanan pada lutut.
9.00am – Tiba di Camp 4, sarapan mi goreng. Tapau nasi lauk sambal ikan bilis untuk lunch. Berkemas untuk turun semula ke Camp 3.
10.55am - gerak turun santai.
3.00pm – Tiba di Camp 3 - Mandi, solat & rehat.
6.00pm - Dinner: menu nasi putih, sambal paru, sayur suhun+kobis, kopi O. Dari petang tadi hujan sampai ke malam.

pemandangan & aksi di puncak gunung mulu


HARI KE-6;  10 JUN 2015 (RABU)
Camp 3 - Camp 1 - Mulu Park HQ (13.9 km)
6.00am – Sarapan nasi goreng sambal paru lebihan lauk semalam & kopi O. Tapau nasi untuk lunch.
9.00am – Mula trekking turun ke Mulu Park HQ.
11.00am – Tiba di Camp 2, terus je tak singgah.
12.00pm – Tiba di Camp 1, mandi sungai & lunch. Jumpa group mat saleh dari  South Africa 2 orang baru nak naik ke puncak Mulu. 1 couple dari France patah balik sebab awek tu injured dagu terbelah sikit... jatuh masa cross sungai.
12.50pm – Sambung trekking dalam hujan.
1.30pm – Menyeberangi sungai besar 2.
1.53pm – Menyeberangi sungai besar 1.
2.20pm - Sampai Paku waterfall. Air terjun yang asalnya 1 dah jadi 3 sebab hujan. Lepak sini 20 minit.
3.40pm - Tiba di Mulu Park HQ... Alhamdulillah semua selamat. Lepak di kafe. Line hp takde kat Mulu Park ni, terpaksa bayar RM5 untuk wifi selama 12 jam... dapat la tau perkembangan famili & dunia luar. Lepas tu balik hostel yang sama.
6.00pm – Dinner sendiri2 di restoran luar Mulu Park, Cave'fe de Mulu....makan nasi ayam pansoh RM13.
9.00pm – Agih ration untuk trip ke Pinnacles esok.

1. babai camp3...kata aisya yg tak sabar2 nak balik mulu park   2. sampai camp1   3. mandi sungai kat camp1   4.berendam sekejap kat paku waterfall


HARI KE-7;  11 JUN 2015 (KHAMIS)
Mulu Park HQ - Wind Cave & Clearwater Cave - Bt Bungan - Kuala Litut (10.9 km -naik bot)
Kuala Litut - Camp 5 (9.2 km)
5.30am – Mandi, solat & sarapan nasi lemak kat cafe. Misi ke2 mendaki Pinnacles bermula. Line up tinggal 8 orang, Mongkut balik KL hari ni, malas nak repeat Pinnacles katanya.
9.15am – Naik bot menyusuri Sg. Melinau ke Kuala Litut, satu bot 4 orang.
~ singgah Batu Bungan.. perkampungan kaum Penan... ada pasar kraftangan boleh shopping & boleh asah skill menyumpit di sini.
~ teruskan perjalanan, singgah menjelajah Wind Cave & Clearwater Cave (Guide: Esther- etnik Berawan)
~ lepas keluar gua, lepak mandi sungai yang jernih, punca airnya keluar dari dalam Clearwater Cave.
1.00pm – teruskan perjalanan dengan bot. Nampaknya penumpang bot depan yang lebih muatan kena turun tolak bot sebab air sungai cetek... bot kami terselamat mungkin sebab lebih ringan.
1.37pm – Sampai di Kuala Litut.
1.51pm – Mula trekking ke Camp 5. Trek landai & santai... Dalam 1 km trekking sampai Kuala Berar, kena lalu 2 jambatan gantung menyeberangi sungai besar. Jalan berempat dengan Fuzzy, Aisya & Azimah. Abg guide si Gary follow belakang. Geng Santai dah dibubarkan.. aku masuk Geng Kipas pulak.. haha.
4.20pm – Sampai Camp 5 yang terletak di tengah-tengah antara G.Api & G.Benarat.
~ Makan bihun sup panas2 +  kicap cili padi kow2. Tak sempat lunch tadi, bila dah lapar makan apa pun sedap.
~  Ada sungai boleh mandi-manda kat sini... sambil mandi layan pulak maggi cup tepi sungai memang heaven rasanya...
~ Kat sini ada bangunan kayu dengan bilik2 yang lengkap dengan sleeping mat tebal. Boleh juga sewa kelambu RM10.
~ Ada pantry yang besar boleh masak berjemaah, lengkap dengan dapur gas, peralatan memasak & pinggan mangkuk.
~ Ada bekalan elektrik (guna solar & generator). Tapi taklah cukup power untuk charge bateri kamera / hp kat sini. Bilik air pun ada. Memang selesa sangatlah lepak kat Camp 5 ni.
6.30pm – Briefing oleh guider; Undi & Gary (kedua-duanya etnik Iban) tentang keadaan pendakian esok.
8.00pm- Dinner: nasi putih lauk masak lemak nenas ikan masin, sayur kacang botor berfungus, papadom & air kundur.
10.00pm- tidur awal untuk pendakian Pinnacles esok. Hujan sepanjang malam, harap pagi esok cerah macam naik puncak G. Mulu.

1&2.wefie dulu sebelum naik bot  3.bot berlepas   4.azimah sengih je lebih belinya tak@bt bungan   5&6.mari menyumpit   7.di kg bt bungan berlatarbelakangkan gunung benarat

1.di pintu gua angin   2.laluan menuju clearwater cave   3.penunggu gua   4.r&r di pintu masuk clearwater cave   5.view dalam clearwater cave   6.clearwater river

1.geng tolak bot   2.on the way dari kuala litut   3.sampai camp5   4.sungai di depan camp5   5.awas banyak lebah penghisap peluh   6.pekena megi cup tepi sungai   7.chef leong masak penuh gaya   8&9.dinner sedaapp



HARI KE -8;  12 JUN 2015 (JUMAAT)
Camp 5 - Mini Pinnacles - Pinnacles - Camp 5 (5.8 km)
5.00am – Alhamdulillah cuaca baik. Sarapan bihun sup macam semalam atas permintaan ramai & masak nasi goreng, tapau untuk lunch. Guide kata kena bawa sekurang-kurangnya 3 liter air minum.
~ Team tambah lagi 3 orang mat saleh; Julian & Alice, couple dari Paris yang sedang honeymoon (yang kami jumpa kat Camp 1, patah balik tak jadi naik G.Mulu pasal si Alice injured jatuh kat sungai). Sorang lagi kalau tak silap namanya Greg, solo hiker dari London yang dah sebulan menjelajah Borneo ni... friendly diorang ni.
6.30am – Start trekking, daypack je. Trek mencanak penuh dengan batu-batu tajam. Pakai kasut getah & sarung tangan langkah terbaik.
7.20am – sampai Mini Pinnacles. Take 5.
~ Separuh perjalanan (1.2km/ 645m d.p.l) guide suruh tinggal air separuh, bekalan masa turun nanti.
9.05am – Sampai di tangga pertama, semua sekali ada 17 tangga kena panjat. Kata guide... siapa yang sampai tangga pertama ni lebih dari pukul 11.00am tak dibenarkan naik ke Pinnacles sebab faktor keselamatan... dikhuatiri tak sempat balik ke Camp 5 sebelum malam. Jalan malam di kawasan berbatu tajam sangat berbahaya.
9.45am – Alhamdulillah... berjaya tiba di Pinnacles (1200m/3937 ft d.p.l).
~ Pinnacles sebenarnya merupakan sebahagian daripada Gunung Api (1750m/5740ft d.p.l). Kata guide, tiada trek ke puncak G.Api kerana bentuk muka bumi yang agak ekstrim dan bahaya, katanya lah.
~ Subhanallah, indahnya view Pinnacles walaupun cuaca agak berkabus. Lunch & bergambar sakan.
~ kat puncak Pinnacles ni ada line hp.. sekali on data beribu mesej whatsapp masuk...
11.10am – Gerak turun semula ke Camp 5.
12.55pm - sampai Mini Pinnacles.
1.50pm – Sampai Camp 5... sampai2 terus hujan. Mandi sungai + rehat... aktiviti bebas.
7.30pm – Dinner besar-besaran meraikan kejayaan misi dan nak menghabiskan ration: Nasi putih, sambal sardin, telur mata masak sambal, sayur kangkung, papadom & keropok ikan. Ajak kawan baru mat saleh 3 orang tu makan sekali. Memang meriah.
~ Dari petang sampai ke malam hujan. Lena betul tidur atas sleeping mat tebal tu.

1.boleh tinggal air di sini   2,3&4.antara trek pacak yang perlu dilalui   5.pinnacles sebelum dilitupi kabus
aksi2 di puncak pinnacles   1.lunch@pinnacles   2&3.dinner makan besar



HARI KE-9;  13 JUN 2015 (SABTU)
Camp 5 - Kuala Litut (9.2 km)
Kuala Litut - Mulu Park HQ (10.9 km -naik bot)
Mulu Park HQ - Miri - KLIA2 
~ Hari terakhir di Sarawak.
5.30am – Solat subuh dan sarapan. Lebihan ration diwakafkan kepada guider kat Camp 5.
8.30am – Sempat berpoco-poco sebelum meninggalkan Camp 5. Kemudian start trekking (berlari sebenarnya) balik ke Kuala Litut sejauh 9km.
10.03am – Sampai Kuala Litut & naik bot ke Mulu Park HQ.
10.36am – Tiba di Mulu Park HQ (sampai awal sebab air sungai naik akibat hujan malam tadi dan kami tak perlu menolak bot)
~ bersihkan diri & berkemas di hostel.
12.00pm – Naik 4WD depan Mulu Park HQ ke airport. Check in luggage & solat jamak zuhur & asar kemudian lepak cafe.
2.40pm – Naik flight Maswings ke Miri.
3.00pm – Sampai Miri Airport.
~ lepak makan laksa sarawak di restoran berdekatan Miri Trail Guesthouse.
6.00pm – Balik semula ke airport Miri. Lepak.
9.45pm – Berlepas ke KL (Flight asal 9.05pm tapi delay setengah jam)
11.55pm - Tiba dengan selamat di KLIA2.
Alhamdulillah...xpdc tamat dgn jayanya.

selamat tinggal mulu


Awesome trip & line up. Tahniah buat semua. Terima kasih atas segalanya. Maafkan segala keterlanjuran atau gurauan yang terkasar. Jumpa lagi.


2 comments :

  1. trip sangat menarik dan penuh info...tumpang bertanya sedikit.......nak dptkan sedikit info......gunung mulu ada trip daypack tak? ada contact no guide? atau contact person yg blh bagi info2 gunung mulu......

    Saya Azman Shah Mohd Shahar

    ReplyDelete
    Replies
    1. azman shah,
      nak ke puncak mulu shj pun makan masa 3 hari atau paling awal 2 hari... kalau nk buat daytrip mngkin kena jalan 24jam tu kot... itupun mungkin guide pun x snggup nk bawa..

      nk ke pinnacles pun kena tido 1 malam kat camp5 sbb kena naik ke puncak awal2 pagi

      saya pun ikut trip sham castello... dia nak buat lagi trip mulu tahun depan... https://www.facebook.com/events/580940775381629/
      so mungkin boleh tanya dia je...012-620 6087

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...