10 March, 2015

Menjelajah Chemerong-Berembun-Langsir (CBL)

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Ini catatan ringkas pendakian Gunung Berembun (1038 meter / 3405 kaki) sambil menikmati keindahan Air Terjun Chemerong dan Air Terjun Langsir di Terengganu. Catatan masa main agak-agak je sebab dah tak berapa ingat dan aku pun tak pakai jam.

~ Ikut geng baju merah ala vietcong yang baru dikenali di Gunung Nuang hari tu. Line up 10 orang je : Awe, Idot, Asol, Penn, Fizi, Pabla, Zuki, Haifi, Shahrul & aku.

6 Mac 2015 (Jumaat)
10.00 pm - Berkumpul di rumah Awe di Kg. Nakhoda, Selayang.
12.30 am - Bertolak 3 kereta ke Bandar Al-Muktafi Billah Shah, Dungun, Terengganu.

7 Mac 2015 (Sabtu)
2.30 am - Singgah mengeteh di R&R Temerloh.
5.30 am - Sampai di stesen Petronas, Bandar Al-Muktafi Billah Shah, tidur-tidur ayam sekejap.
6.15 am - Solat subuh.
7.30 am - Sarapan di satu gerai makan di Kg. Jongok Batu, beli lunch pack di sini.
8.15 am - Bertolak ke starting point... Hutan Lipur Chemerong.
9.00 am - Taklimat ringkas, pembahagian ration, repack barang, stretching & doa.
10.00 am - Pendakian bermula... ikut trek tepi sungai, selfie/wefie di sana-sini.
11.30 am - Tiba di kaki Air Terjun Chemerong, makan tengah hari. Lepas tu mandi sambil menikmati keindahan air terjun yang khabarnya tertinggi di Asia Tenggara. Subhanallah cantiknya.
1.15 pm - Teruskan perjalanan ke Kem Balak.
3.00 pm - Tiba di Bukit Taubat... memang taubat rasanya nak sampai ke bukit ni sebab treknya memang pacak 80-90 darjah.
5.30 pm - Tiba di Kem Balak. Solat jamak zuhur & asar. Pasang ground+fly, bermalam di sini.
6.00 pm - Mandi-manda, memancing dan masak untuk makan malam.
7.30 pm - Solat jamak maghrib & isya'. Makan malam, menu special: nasi lauk ayam butter milk, ikan tengas goreng garing & salai... sedapnya makan dalam hutan.
9.30 pm - Malam ni semua tidur awal bawah fly... kekenyangan, kepenatan dan tak cukup tidur.

hari pertama: Air Terjun Chemerong- Bukit Taubat- Kem Balak


8 Mac 2015 (Ahad)
6.40 am - Solat subuh.
10.00 am - Lepas sarapan dan berkemas, teruskan perjalanan menuju Gunung Berembun. Trek permulaan dari Kem Balak ke Kem Y menyusuri tepi sungai, melalui Jeram Orkid, cantik sungai dan tumbuhan kat sini walaupun takde nampak pokok orkid, bukan musim orkid agaknya.
11.00 am - Tiba di Kem Y. Rehat sekejap bagi makan ikan... ketam pun ada kat sungai ni.
12.30 pm - Berhenti masak maggi untuk makan tengah hari secara berjemaah.
2.00 pm - Tiba di Pokok Penaga/Meraga Berlubang yang sangat unik, ingatkan pokok mati rupanya pokok hidup. Agak lama di sini sebab sibuk berselfie/wefie.
3.00 pm - Tiba di Taman Bonsai... menikmati pemandangan indah pokok-pokok bonzai.
3.45 pm - Akhirnya sampai di puncak Gunung Berembun... lepak berfoto sakan, macam-macam aksi diorang ni berselfie/wefie... layan je.
4.30 pm - Teruskan perjalanan dalam hujan menuju campsite Air Terjun Langsir. Treknya turun menjunam hingga jumpa anak sungai dan juga Jeram Lesung. Dari Jeram Lesung ke campsite dah tak jauh, lebih kurang 100 meter kot.
5.30 pm - Tiba di campsite Air Terjun Langsir. Solat jamak zuhur & asar. Ramai juga kat sini, ada grup lain yang dah sampai lebih awal semalam. Siap pasang khemah/ground/fly, patah balik ke Jeram Lesung untuk mandi-manda.
7.30 pm - Solat jamak maghrib & isya'. Makan malam, menu special: nasi lauk tomyam campur & ikan masin goreng, sungguh menyelerakan, terima kasih kepada chef Idot & Awe.
10.00 pm - Lepas makan, aktiviti bebas, melepak atas batu bermandikan cahaya bulan dan mengira bintang di langit sambil makan kuaci.
12.00 am - Semalam tidur bawah fly ramai-ramai, malam ni tidur dalam khemah... campsite tak cukup luas sampai ada yang tidur menggelungsur.

hari kedua: Jeram Orkid- Kem Y- Pokok Meraga Berlubang- Taman Bonzai- Puncak G.Berembun- Kem Langsir

9 Mac 2015 (Isnin)
6.30 am - Solat subuh, lepas tu layan sunrise... tapi awan agak tebal, matahari pun malu-malu menunjukkan diri.
9.00 am - Sarapan, menu nasi lemak sambal sardin dan bubur pulut hitam. Lepas makan, aktiviti bebas di Jeram Lesung... foto, mandi, tiruk, airborne... Puas mandi, turun balik ke Air Terjun Langsir menikmati pemandangan dari jacuzi tertinggi di Asia Tenggara.
12.00 pm - Masak untuk lunch & lunch pack, berkemas untuk balik. Solat jamak zuhur & asar.
2.30 pm - Bergerak turun, ikut trek short cut tanpa perlu melalui G.Berembun dan Taman Bonzai.
3.30 pm - Tiba di Sungai Bangan Balu (atau lebih dikenali sebagai Sg. Bangang). Sungainya kecik je tapi lubuknya dalam sesuai untuk tiruk. Sempat terjun sekali, memang tak mencecah dasar.
4.00 pm - Sambung perjalanan ... trek short cut ni akan jumpa semula trek antara Kem Y dan Kem Balak, jadi memang takkan jumpa Kem Y dah.
5.30 pm - Jumpa pokok Seraya Besar...ukur lilitnya kira-kira 5-6 pemeluk. Rehat sebentar makan cekodok dan nasi goreng+sardin yang dah siap bungkus tadi... semua dah kelaparan.
6.00 pm - Tiba di Kem Balak... rehat sebentar bersama kit-kat. Buka kasut untuk menyeberangi sungai. Lepas ni nak menuruni Bukit Taubat.
7.20 pm - Berhenti rehat di Bukit Taubat menghormati waktu maghrib.
8.30 pm - Akhirnya selamat tiba di ‘starting point’ Hutan Lipur Chemerong. Bersihkan diri, solat jamak maghrib & isya'.
10.30 pm - Bertolak ke KL, terserempak macam-macam haiwan liar...sepasang tapir dan 'seekor gajah' di Kg Jongok Batu serta ular sawa di tengah Jalan Jabor. Berhenti makan di R&R Gambang.
3.30 am (Selasa) - Tiba di KL, bersurai. Mengantuk tapi siangnya tetap kena kerja...huhu.

hari ketiga: Jeram Lesung-Air Terjun Langsir- Sg.Bangang- starting point Hutan Lipur Chemerong

Terima kasih kepada semua yang menemani sepanjang perjalanan... korang semua memang best. Semua gambar dicilok dari kamera hp diorang (jangan marah). Jumpa lagi.


14 comments :

  1. Slm, mcm mna nk dpt kn permit? Joe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Permohonan permit boleh dibuat melalui 2 cara :
      1 - Melalui kaunter di Pejabat Hutan Daerah
      2 - Melalui faxs ke talian Pejabat Hutan Daerah Terengganu Selatan (Dungun)
      Tel. Pejabat : 09-8481404

      Delete
  2. salam..utk newbie sesuai tak CBL ni?ada yang inform hardcore sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. taklah hardcore sgt... kalau buat 3h 2m masih boleh dikira santai... sesuai utk newbie

      Delete
  3. Salam tuan blog.. nak tnya ada x guide yg boleh tolong bawakkan? Kalau ad boleh dapatkan nombor guide ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam leming, sy sndiri pun ikut kwn yg pernah pergi...

      Delete
  4. nak tanya. kenape group ni pakai baju bendera vietnam

    ReplyDelete
    Replies
    1. prihatin betul kau ni ejad :)
      memang baju tu beli borong kat vietnam,
      cuma nak bagi team ni nmpak seragam je..

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam afiq,
      Permohonan permit boleh dibuat melalui 2 cara :
      1 - Melalui kaunter di Pejabat Hutan Daerah
      2 - Melalui faxs ke talian Pejabat Hutan Daerah Terengganu Selatan (Dungun)
      Tel. Pejabat : 09-8481404

      Delete
  6. Santainya...lpastu cantikla view..bole mandi manda lg tuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik view kt sini...antara yg tercantik di m'sia

      Delete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...