30 March, 2015

Bolasepak Persahabatan: SSFC vs STATS FC

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Setelah kali terakhir main bola padang kira-kira 5 tahun lalu, rasa gatal kaki nak menyepak bola semula. Tambahan pula khabarnya bakal bermain di atas permukaan padang tiruan atau padang sintetik (artificial turf) di Stadium Panasonic Shah Alam. Teringin pulak nak merasa main atas padang tiruan. Zaman kegemilangan aku dulu (chehh..) mana la ada padang tiruan macam ni.

~  Bermain atas padang tiruan ni, tiada alasan tak dapat bermain baik sebab padang teruk, becak mahupun tak rata, malah mengurangkan risiko kecederaan. Walaupun pergerakan bola agak lebih laju dan melantun lebih kuat berbanding padang rumput biasa tapi kalau main short pass atau hantar bola leret memang bergerak lancar tanpa tersekat-sekat. Dapat main 15 minit pun dah cukup puas hati. Ikutkan hati nak main lebih lama tapi ikutkan badan yang dah tahap veteran ni...tak larat dah pakcik.

~ Cerita pasal rumput, teringat taktik Jose Mourinho ketika mengendalikan Inter Milan menewaskan Barcelona 3-1 dalam Liga Juara-Juara 2009/2010. Khabarnya sebelum perlawanan, rumput di Stadium San Siro sengaja dibiarkan sedikit panjang dan tak disiram sekaligus melambatkan pergerakan bola dan menyukarkan pemain Barcelona membuat hantaran pendek yang tepat lalu merencatkan corak permainan pantas Tiki-Taka. Memang genius pakcik Jose ni!


antara ribuan penyokong yang hadir malam tu... huh, ribuan ke??

 ~ Berbalik kepada perlawanan malam tu antara SSFC menentang pasukan Ibu Pejabat STATS FC, perlawanan berkesudahan SSFC dibelasah 0-5 oleh STATS FC yang kebetulan memakai jersi ala-Barca. Mungkin disebabkan dah agak lama tak bermain dalam perlawanan kompetitif, jelas kekurangan stamina dan persefahaman antara pemain SSFC menjadi punca kami dibelasah teruk. Tak mengapa, ini baru perlawanan pertama tahun ni...tingkatkan latihan, insya Allah boleh bangkit kembali.

2 comments :

  1. veteran dah kiter en ali..hu hu hu

    ReplyDelete
  2. ko baru tahap kuda tua... belum boleh masuk team veteran lagi... hihihi

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...