14 February, 2015

Mendaki Gunung Ledang

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Malam tadi, bersama Shahrul bertolak ke kaki Gunung Ledang, Sagil, Tangkak. Join program pendakian Hang Tuah Trail bersama geng RELA Hikers diketuai Nizam Tikaq Getah seramai lebih
kurang 30 orang.

~ 3.00 pagi, sampai di starting point, Pintu B Gunung Ledang Resort. Sebelumnya tersilap masuk ikut pintu A iaitu pintu masuk ke tempat rekreasi Air Terjun Gunung Ledang. Sempat la melelapkan mata sekejap beramai-ramai di chalet yang telah disewa.

~ 9.30 pagi; selepas proses pendaftaran, taklimat ringkas dan bersarapan, mula mendaki gunung yang penuh cerita legenda, Gunung Ledang. Walaupun ketinggiannya cuma 1276 meter / 4186 kaki dari paras laut, dikatakan gunung ni di ranking ke-6 paling sukar didaki di Malaysia... aku tak pasti entah siapa yang tetapkan ranking tu.

~ Bagi aku, trek Gunung Ledang ni memang mencabar juga, terutama bila melalui laluan KFC... bukan KFC yang biasa kita kenali tapi Killing Fitness Center yang mencabar ketahanan mental dan fizikal pendaki bila terpaksa mendaki trek pacak serta memanjat tebing berbatu yang curam menggunakan tali.


~ jam 2.30 petang, Alhamdulillah, akhirnya berjaya sampai ke puncak Gunung Ledang... Langit agak berjerebu, cuaca panas tapi suhunya dingin dan berangin. Memang 'heaven' rasanya bila menikmati suasana dan pemandangan dari puncak sambil makan bekalan nasi yang telah disediakan.

~ Lepak sejam di puncak, jam 3.30 petang turun semula... terasa jauh juga perjalanan turun ni disebabkan lutut menggigil..hehe. Sampai di kaki gunung jam 6.40 petang. Tak larat rasanya nak memandu balik, akhirnya 7 orang sepakat tidur semalam lagi di chalet resort. Esoknya baru balik ke destinasi masing-masing.



No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...