21 December, 2014

The Hobbit - The Battle of the Five Armies.

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Sempena harijadi Angah, kami sekeluarga menonton filem The Hobbit: The Battle of Five Armies. Disebabkan dah menonton kedua-dua filem terdahulu, tak lengkap rasanya kalau tak menonton sekuel terakhir trilogi pengembaraan Bilbo dan rakan-rakannya. Malas aku nak mengulas, jadi lebih baik kopipes ulasan orang yang lebih rajin...hehe.


Ulasan oleh : IZZAT MOHD ANUAR (MYNEWSHUB.CC) 
Siri adaptasi daripada karya agung J.R.R Tolkien itu bermula dengan filem pertama, The Hobbit – An Unexpected Journey (2012) diikuti sekuel The Hobbit – The Desolation of Smaug (2013).
Plot yang ditampilkan dalam sekuel terbaharu, akan merungkai nasib yang menimpa penduduk Laketown apabila Smaug, naga gergasi yang penuh amarah menyerang perkampungan tersebut. Smaug bertindak demikian setelah Bilbo Baggins, Thorin Oakenshield dan rakan-rakan menceroboh ke ‘Lonely Mountain’ dan cuba untuk membunuhnya bagi merampas kembali tempat tinggal dan emas yang diambil Smaug.  
Bukan itu sahaja, pertarungan hebat bakal ditampilkan melalui babak peperangan beberapa puak, antaranya Orc, Elf, manusia dan orang kerdil (dwarves).

Untuk informasi, The Hobbit merupakan prekuel kepada trilogi popular, The Lord of The Rings yang ditayangkan pada 2001 – 2003. Sutradara hebat Peter Jackson yang menangani kedua-dua trilogi ini, secara purata berjaya memungut hampir US$3 bilion bagi kutipan trilogi The Lord of The Rings dan bagi trilogi The Hobbit, US$2 bilion sudah pun berhasil dikutip menerusi dua siri terdahulu. 
Setelah memakan masa lebih 10 tahun untuk tampil dengan keenam-enam siri, nampaknya filem terbaharu kali ini bakal jadi yang terakhir. Ia berikutan perselisihan faham antara syarikat penerbitan Warner Bros dan waris Tolkien dalam isu pemilikan karya-karya terdahulu, lantas, buku terakhir yang masih berkisar tentang fantasi itu, The Silmarillion, tak dapat diadaptasi ke layar perak. 
Maka, ini satu lagi alasan kukuh mengapa para peminat trilogi epik The Hobbit perlu ke panggung untuk menyaksikan kesudahannya! - MYNEWSHUB.CC

Selamat Hari Lahir ke-8, Angah

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Selamat hari lahir yang ke-8 buat anakku Angah.

Semoga dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki.

Semoga dikurniakan kesihatan yang baik.

Semoga menjadi anak yang soleh.

Semoga beroleh kejayaan di dunia dan akhirat.
Aamiin.


19 December, 2014

Gebu makin gebu... datang pulak si Kontot

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

 Julai lepas, bini aku mengutip seekor anak yatim yang dinamakan Gebu... sebab bulunya warna putih gebu. Masa kecik teruk juga Gebu dibuli oleh si Memey.



Sekarang Memey dah hilang entah ke mana, sejak musim mengawan yang lepas... entah ikut jantan mana agaknya. Gebu pulak umurnya dah lebih kurang enam bulan... makin gebu, makin nakal dan makin kuat makan. Tiba-tiba hari ni Angah kutip pulak seekor lagi anak yatim terbuang... bersungguh-sungguh nak bela katanya. Kucing warna putih hitam tu dinamakan si Kontot sebab ekornya kontot. Kali ni giliran Gebu pulak membuli Kontot.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...