25 November, 2014

Sungkai - Putrajaya - Seoul

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

Situasi:
Si ibu nak pergi jalan-jalan ke negara asal k-pop bersama kawan-kawan sepejabatnya, memang dah dirancang lama dan menabung ala kutu setahun sebelumnya. Nak pergi sekeluarga belum mampu sebab kos tinggi. Si ayah pulak tiada masalah nak jaga anak-anak sepanjang ketiadaan si ibu, give & take la sebab kalau si ayah pergi hiking, seminggu juga si ibu ditinggalkan bersama anak-anak. Tapi malangnya sampai masa si ibu nak'terbang'... si ayah terpaksa menghadiri kursus berkaitan kerja selama seminggu lamanya. Pening juga memikirkan siapa nak jaga bebudak tu. Mujurlah kakak ipar yang tinggal di Bangi sudi menawarkan diri untuk menjaga mereka.

Sungkai:
Dari 18-21 November (Selasa-Jumaat) menghadiri kursus pertama dan bersambung pula kursus kedua dari 23-25 November (Ahad - Selasa)... Bosan sungguh rasanya terpaksa berkursus selama seminggu... dari pagi membawa ke malam pulak tu. Tapi bila difikir secara positifnya, dapat juga menambah ilmu.
ada sesi motivasi dan aktiviti riadah

Putrajaya:
22 November (Sabtu) - Sempat balik rumah menjenguk kucing kami si Gebu, menguruskan makan minum dan membersihkan sisa buangannya. Kemudian ke Bangi menjenguk anak-anak. Kesian pulak terperap je kat rumah kakak ipar cuma bermain dengan sepupu-sepupu mereka, bawa diorang dan kakak ipar sekali jalan-jalan ke Karnival Upin Ipin di PICC Putrajaya. Sesak dan padat sebab ada 3 acara besar dijalankan serentak iaitu Karnival Upin Ipin, konvokesyen kolej MAHSA dan perhimpunan persatuan cina apa entah. Jalan nak ke PICC sesak teruk, parking pun jauh, dalam dewan tempat berlangsungnya karnival pun padat dengan mak bapak dan anak-anak... dewan tu pulak tak berapa luas. Menyesal pulak pergi, tapi demi anak-anak diredah jugalah. Dapatlah tengok persembahan Ultraman spesis baru, itupun terpaksa bergilir-gilir memikul si Angah dan Aina. Si Along pulak berjaya menyusup masuk sampai depan pentas. Habis show, pergi 2-3 gerai pameran... terus balik hantar anak-anak. Malamnya balik ke rumah sebab esok nak balik semula ke Sungkai sambung berkursus.
banyak gambar kat luar je... kat dalam padat sangat


Seoul:
Sementara itu di Seoul, Korea Selatan, si ibu seronok berjalan sakan. Nak cerita banyak pun tak reti sebab bukan aku yang pergi. Kalau tengok pada gambar... antara tempat yang dilawati seperti Nami Island, War Memorial, Gangnam, Seoul Tower, Ice Museum, Trickeye Museum, Aiins World... dan tempat-tempat shopping. Apa yang menariknya tempat-tempat tu... sila google sendiri. Bila jalan-jalan sampai ke luar negara ni mesti orang nampak macam orang berada je... tapi yang sebenarnya melancong ala-bajet je tu. Beli tiket murah masa tengah promosi, menginap dekat hostel, makan pun ala kadar je, duit belanja pun kena menabung dulu beransur-ansur, jadi tak kaya mana pun boleh je makan angin jauh sikit.



Terima kasih sangat kepada kakak ipar yang sudi menjaga anak-anak kami!

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...