18 June, 2014

Menjelajah Gunung, Sungai dan Laut di Sabah

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Misi menakluk puncak Gunung Kinabalu yang gagal kerana AMS pada 2009 harus ditebus semula.
~ Terjumpa event ke sana di fb dari 13-17 Jun 2014, kebetulan dianjurkan oleh seorang kawan lama.
~ Pertama kali menggunakan KLIA2 yang baru sebulan beroperasi.

GUNUNG
~ 14-15 Jun 2014 (Sabtu-Ahad)... misi menakluk Puncak Kinabalu.
~ Line-up 20 orang - Aku, Abg Omar, Abg Shahran, Khairul & Fuziah, Rahmat, Shahrul, Rozan, Kuek & Ling, Balkiss, Loges, Azrul & Ain, Neesa, Zul, Faizal, Aishah, Allen dan Azimah.
~ Dulu ikut Timpohon, kali ni ikut trek Mesilau... lebih jauh 2km, lebih cantik dan treknya ada turun naik.
~ Makan ubat mabuk sejam sebelum mendaki, sebagai ikhtiar mengelak terkena AMS lagi.
~ Mula mendaki 9.00 am, taknak jalan laju-laju macam dulu, biar badan perlahan-lahan menyesuaikan diri dengan alititude tinggi... sampai Laban Rata 4.10 pm dalam hujan renyai.
~ Menginap di dorm Laban Rata Resthouse... satu bangunan dengan tempat makan, tak perlu jalan jauh.
~ Cuma sempat tidur-tidur ayam, 1.30 am dah kena bangun, bersarapan dan alhamdulillah kali ni tak pening.
~ 2.30 am, mula mendaki, sampai puncak Low pada 5.40 am. Alhamdulillah, misi berjaya.
~ Turun semula kali ni ikut Timpohon, sampai Kinabalu Park hampir jam 4.00 pm.
~ Bergerak ke Kota Kinabalu dan menginap di Marina Court Resort Condo.



SUNGAI
~ 16 Jun (Isnin)... misi hari ni mencuba aktiviti ekstrim berakit arus deras (white water rafting) gred 3-5 di Sungai Padas.
~ Seawal jam 6.00 am mula bergerak ke Pekan Beaufort menaiki bas Riverbug, memakan masa 1 1/2 jam.
~ Dari Beaufort perlu naik keretapi antik menuju Pekan Tenom, malangnya kepala keretapi rosak menyebabkan perancangan asal terpaksa dibatalkan.
~ Tukar plan-B, berpatah balik ke KK seterusnya ke Sungai Kiulu, Tuaran.
~ Sg. Kiulu ni gred 1-2 je, sesuai la untuk beginner macam kebanyakan dari kami.
~ Jarak 7.5 km, tempoh hampir 2 jam, makan disediakan....
~ Balik ke KK, singgah rumah kenalan Abg Omar untuk aktiviti penyampaian sijil mendaki dan makan lagi.
~ Balik ke hotel penginapan... aktiviti bebas. Ke Pasar Filipin layan seafood pulak.... makan lagi...



LAUT
~ 17 Jun (Selasa)... aktiviti santai di Pulau Sapi.
~ aktiviti yang ada di pulau ni...snorkeling, selam skuba, flying fox merentasi laut antara Pulau Sapi dan Pulau Gaya dan juga parasailing (naik payung terjun yang ditunda dengan bot).
~ aktiviti sampingan... sesi mencuci mata melihat 'pemandangan indah' di tepi pantai dan upacara mandi tepung untuk seorang birthday girl dalam grup kami.
~ Balik semula ke KK untuk check-out dan sempatlah lagi untuk shopping sementara menunggu penerbangan balik ke KL pada jam 7.25 pm.



Terima kasih kepada semua yang bersama aku mencapai misi menakluk puncak Kinabalu.
Maafkan segala keterlanjuran perbuatan mahupun perkataan.
Terima kasih juga kepada bro Bazri yang sudi menghantar dan menjemput di airport.
Jumpa lagi.


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...