22 March, 2013

Selamat tinggal taska transit dan van sekolah...

Cuti sekolah penggal pertama dah bermula. Sejak dua hari terakhir persekolahan, Along dah mula naik basikal ke sekolah. Dah Tahun 3 ni bolehlah mula belajar berdikari. Lepas habis sekolah agama paginya, balik sendiri ke rumah... segala kunci telah dibekalkan. Makanan sebelum pergi ke sekolah petang pun ibunya dah sediakan pagi sebelum ke pejabat... walaupun makanan mungkin dah sejuk tapi Along kata dia tak kisah.

Pesan ayah & ibu; hati-hati tunggang basikal  tu dan lepas habis sekolah terus balik rumah... (pesanan standard oleh mana-mana ibu bapa pun).

04 March, 2013

Berkhemah di Hutan Rekreasi Sungai Congkak

Sabtu, 2 Mac. 2013

~ Menghadiri dua kenduri kahwin rakan sekerja di daerah Hulu Langat. Satu di Bandar Sunway Semenyih (Izwan dan pasangannya) dan satu lagi di Bandar Tasik Kesuma, Beranang (Man Parpu menerima menantu).

~ Alang-alang sudah berada di daerah yang banyak sungai dan air terjun ni, ambil kesempatan untuk bawa anak bini berkhemah di Hutan Rekreasi Sungai Congkak. Dapat juga meluangkan masa berkualiti bersama keluarga setelah meninggalkan mereka terkontang-kanting selama 8 hari kerana menyertai misi Trans Titiwangsa V2 baru-baru ni.

~ Ada sedikit halangan dalam perjalanan bila Jalan Sungai Lalang, jalan pintas dari Pekan Semenyih ke Pekan Bt. 18 Hulu Langat sedang ditutup kepada lalulintas kerana tanah runtuh. Terpaksa berpatah balik ikut Lebuhraya Cheras-Kajang dan sampai di Sungai Congkak pada jam 6.10 petang.

~ Bayar RM10 untuk satu tapak khemah, RM5 bayaran parking (boleh bawa kereta masuk dan parking tepi sungai) dan RM2 (bayaran cukai kepala untuk dewasa RM1 sekepala)... sangat berbaloi-baloi untuk satu percutian keluarga yang murah dan adventure.

~ Waktu kami sampai di tapak perkhemahan Zon 1 & 2, ramai juga rupanya kumpulan pelajar yang berkhemah di sini... oklah tu meriah sikit. Dapat pulak tapak khemah yang strategik berdekatan sungai. Dalam pada kami laki bini sibuk memasang dan merasmikan khemah jumbo 6-man-tent yang baru dibeli, anak-anak diberi peluang main air sekejap sebelum menjelang maghrib.

~ Khemah dah siap dipasang, toto pun dah siap dibentang (amboi mewahnya khemah), hujan pulak turun renyai-renyai. Terpaksa pulak pasang fly untuk tempat memasak. Malam ni cadangnya nak buat bbq, segala lauk pauk dan bahan-bahan untuk memasak telah tersedia... tapi sayangnya beras pulak lupa dibawa. Maafkan ayah yang sengal ini... huhu! Akhirnya hidangan kami anak beranak malam tu cuma meratah ayam panggang, sosej dan dimakan bersama ban kacang merah... oh, tak lupa juga bersama air kundur Lo Han Kuo, sejenis minuman yang baru aku kenali sejak balik dari misi Trans V2... layan jugak minum air kundur panas-panas dalam hutan ni.. hehe.

~ Malam tu, walaupun khemah tu dah cukup luas, tidur kami laki bini tak begitu lena kerana terdapat sejenis gangguan... iaitu sering disiku, dilutut, dan disepak oleh anak-anak. Adehh... lasak betullah Along,Angah dan Aina ni tidur.



Ahad, 3 Mac. 2013

~ 6.45 pagi, lepas solat subuh, anak-anak dah tak sabar-sabar nak mandi sungai. Ishh biar betul, rileklah dulu gelap lagi tu. Jam 7.30 baru aku benarkan mandi. Naik sekejap untuk bersarapan, menu pagi ni mi segera je tapi dicampur dengan telur, isi ayam panggang dan sosej lebihan bbq malam tadi.

~ Menu untuk tengah hari; masak sayur kacang buncis campur sotong, sambal tumis sotong dan telur dadar... dimakan bersama nasi lemak kosong yang aku beli kat luar tadi... yeay.. dapat juga makan nasi.

~ 3.00 petang... mula berkemas untuk pulang. Rasanya anak-anak dah cukup puas main air dari 7.30 pagi sampai pukul 3.00 petang. Apa? Tak puas lagi... satu badan dah kecut tu takkan tak cukup lagi. Takpe lain kali kita datang camping kat sini lagi... ada sesapa nak join?

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...