24 June, 2013

Ulu Kenas-Lumut-Ipoh

Menghantar orang rumah dan pak mertuaku menghadiri mesyuarat agung tahunan koperasi kat Kuala Kangsar. Mesyuarat yang wajib pergi sebab elaun datang mesyuarat pun dah RM300. Kaya betul koperasi ni.

Mesyuaratnya dari pagi sampai ke tengahari, takkan aku dan anak-anak nak tunggu kat tempat mesyuarat je. Lagi bagus bawa anak-anak pergi berkelah di Hutan Lipur Ulu Kenas...12 km dari Kuala Kangsar. Memandangkan pagi-pagi lagi dah sampai, belum ada orang lain pun kat sungai tu. Memang si Along, Angah dan Aina conquer habislah tempat yang kami mandi tu.




Lepas habis meeting tengahari tu, ikut cadangan orang rumah nak jalan-jalan kat Lumut, 88 km dari Kuala Kangsar. Sempat singgah di Pekan Manong, mengimbau nostalgia melawat rumah lama keluarga mertua yang pernah tinggal selama 8 tahun di kuarters jabatan hutan di situ.

Cuaca berjerebu menyambut ketibaan kami di Bandar Lumut. Banyak gerai menjual hasil laut di sini, ronda-ronda dan beli-belah sikit, kemudian lepak kat jeti Lumut... otai (mertua) dah tak larat nak jalan jauh. Dalam perjalanan balik, singgah tengok kaum kerabat kera di Taman Paya Bakau, kemudian terus balik ke Ipoh.




3 comments :

  1. teruk jugak yerk belah sana kena jerebu...

    ReplyDelete
  2. sesak nafas dibuatnya (x sempat nk beli mask, syukur jerebu dah brlalu :)

    ReplyDelete
  3. salam.. thanx follow sy.. sy dah follow blog ni..hehe

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...