18 June, 2013

Memancing di Tasik Kenyir

Catatan trip memancing di Tasik Kenyir menaiki boat house bersama rodong-rodong (kawan-kawan) sekampung...

Tarikh: 15-17 Jun 2013 (Sabtu-Isnin)

Pemancing terlibat: 18 orang, termasuk seorang wanita (isteri kepada ketua komplot Abg. Umar) yang bertindak sebagai tukang masak. 

Kemudahan yang disediakan dalam rumah bot sepanjang trip:
- 4 buah bot kecil, 2 buah bilik lengkap tilam dan bantal, tandas, dapur yang lengkap dengan peralatan memasak, bbq dan pinggan mangkuk, siaran Astro dan karaoke.

Umpan: Ikan hidup, isi ikan, dedak, roti, cengkerik, sawit peram, umpan tapa & gewang pelbagai jenis untuk casting.

Hasil tangkapan: Toman, Sebarau, Belida, Baung, Lampam, Rong, Potok, ikan buntal pun ada... lupa pulak nak kira berapa ekor tapi memang banyaklah jugak terutamanya ikan lampam.

Hari Pertama:
- 8.30 pagi, bertolak dari jeti Pengkalan Gawi, kata tekong perjalanan ke lokasi yang dituju mengambil masa lebih kurang 5 jam. Masa terluang diisi dengan acara setting joran, menetapkan peraturan untuk acara jackpot dan tidur. Jam 12.30 tengahari baru sampai di pintu masuk Taman Negara Terengganu di jeti Tanjung Mentong. Selesaikan urusan permit masuk di sini dan teruskan perjalanan sejam lagi. 

- Sebaik selesai makan tengahari dan rumah bot ditambat di lokasi strategik berhampiran tebing, masing-masing terus memulakan aktiviti memancing sampai ke malam. Petangnya, keempat-empat bot kecik digunakan untuk meredah lubuk oleh kaki-kaki casting.






Hari Kedua:
- Pagi ni grup kami berpecah, ada yang memancing di rumah bot, ada yang meneruskan aktiviti casting, dan aku ikut grup trekking ke hulu Sungai Trenggan, kononnya untuk memburu kelah. Tapi sampai ke petang yang dapat cuma anak ikan rong je... Balik ke boat house memancing ikan lampam je lah...


- Lewat petang, sebuah bot belum balik ke rumah bot, hantar sebuah bot untuk rescue, rupa-rupanya terkandas sebab masalah enjin. Malamnya sambung memancing dari atas boat house je sampai ke pagi, sambil diserikan dengan acara bermain kad dan dihiburkan dengan bunyi gajah dari dalam hutan berhampiran tebing.




Hari Ketiga:
- Awal pagi sempat lagi memancing. 9.00 pagi tekong menghidupkan enjin menandakan masa untuk balik ke pangkalan.



Alhamdulillah, rata-rata semuanya dapat merasa tarikan ikan tak kira lah kecil atau besar. Terima kasih kepada tukang masak yang menyediakan makanan tepat pada masa dari pagi hingga ke malam tanpa mengenal penat lelah. Terima kasih juga kepada rodong-rodong kerana sudi memberi tunjuk ajar dan ilmu memancing kepada bapak budak baru belajar ini, kalau salah tolong jolokkan.

Jumpa lagi di trip lain.

* Semua gambar dicilok dari FB rodong-rodong.

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...