09 April, 2013

Gulai Tempoyak Ikan Baung

~ Suatu hari, seorang bapa yang agak mithali mengambil cuti kecemasan untuk menjaga anak sulungnya yang tetiba demam setelah balik dari berkhemah. Tinggallah mereka berdua-duaan di rumah sementara si ibu pergi bekerja, anak yang tengah ke sekolah dan anak yang bongsu ke taska.

~ Untuk makan tengah hari, si bapa mengamalkan konsep memasak saja apa yang dijumpai di dalam dapur. Setelah memasak nasi, beliau menggoreng telur dadar kemudian hentam sahaja resipi spontan iaitu memasak setin sup ayam Campbell dicampur bersama isi ayam dan daun bayam. Maka dinamakanlah resipi baru ini Sup Ayam Bayam Campbell.

~ Kemudian dalam peti sejuk, si bapa ternampak seekor ikan baung saiz sederhana yang diberi oleh seorang sahabat (yang tak makan ikan sungai) dan juga semangkuk tempoyak. Terlintas idea bernas untuk masak gulai tempoyak, lalu beliau menggugel resipi yang berkaitan. Maka lahirlah masakan ini yang diubahsuai dari resipi gulai tempoyak ikan patin (praktikalnya diubahsuai mengikut apa yang ada di dapur ketika itu).


Bahan-bahan kalau ikut sebijik dalam resipi
dan praktikalnya hentam sajalah (seperti dalam kurungan)

- 2 ketul isi ikan patin (ikan baung je yang ada, kiranya suku-sakat patin juga ni, potong jadi 4 ketul)
- 3 biji cili merah (ehh tak jumpa pulak cili merahnya)
- 1 batang serai (nasib baik ada tanam dalam pasu)
- 3 biji cili padi (sebab suka pedas, taruk sampai 5 biji)
- 5 sudu makan tempoyak (laa... dalam mangkuk tu tinggal 3 sudu je)
- 1 inci kunyit (bantai je la kunyit serbuk 1/2 sudu)
- 2 keping asam keping (mana pulak asam keping ni, yang ada jeruk belimbing buluh je pemberian sorang sahabat, kira bolehlah tu janji ada masam-masam sikit)
- 1 biji timun bulat, dipotong setebal 1/2 inci (nasib baik ada timun)
- sedikit garam, gula dan serbuk perasa

yang hitam tu jeruk belimbing buluh


Penyediaannya kalau ikut sebijik dalam resipi
dan praktikalnya hentam sajalah (seperti dalam kurungan) 


1. Kisar cili merah, cili padi dan kunyit bersama-sama tempoyak.
(bahan yang ada cuma cili padi, tumbuk je lah)

2. Rebus bahan yang dikisar hingga mendidih.
(Masukkan 2 gelas air dalam periuk, masukkan cili padi, serbuk kunyit dan tempoyak)

3. Masukkan asam keping, timun bulat, serai yang telah dititik serta sedikit gula, garam dan serbuk perasa. (Masukkan jeruk belimbing buluh dan... samalah seperti di atas)

4. Masukkan ikan dan masak sehingga didih.

5. Sedia untuk dihidang... rupanya seperti gambar di atas.


~ Waktu rehat tengahari, si ibu dan si anak yang tengah pulang ke rumah untuk makan. Resipi baru Sup Ayam Bayam Campbell (lupa pulak nak ambil gambar), memang sesuailah untuk budak demam, yang penting anak-anak kata rasanya sedap sampai licin sup tu dihirupnya. Si bapa peduli apa kalau orang lain rasa tak sedap.

~ Paling penting, Gulai Tempoyak Ikan Baung pulak memang kena dengan tekak si bapa merangkap tukang masaknya. Begitu juga si ibu yang memuji masakan tersebut (tak pasti sama ada beliau terpaksa memuji untuk menjaga hati tapi dari bahasa tubuhnya, pujian beliau kelihatan agak ikhlas).. haha.


Apahal pulak tetiba ada resipi masakan dalam blog ni? Dah jadi blog masakan ke apa? Selalunya blogger kaum hawa je yang rajin buat entri masakan nih. Bukan apa, si bapa tu memang jarang memasak, tambahan pulak pertama kali masak gulai tempoyak... sebab tu agak teruja... heheh!

4 comments :

  1. terer incik ali masak gulai tempoyak !! kelas ko jah !!

    ReplyDelete
  2. hentam sajalah zura... janji xde sapa yg keracunan mknan suda :)

    ReplyDelete
  3. nampak sedap apa gulai tempoyak tu..saya puntak penah try buat lg

    ReplyDelete
  4. kalau ikut tekak tukang masaknya... memang sedap n menepati selera beliau... walaupun baru 1st time try msk haha

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...