31 December, 2013

Catatan Perjalanan Disember 2013

Cuti sekolah akhir tahun bulan Disember ni aku agak sibuk menghadiri kursus/taklimat di sana-sini, dari Rabu hingga Jumaat selama tiga minggu berturut-turut.


2-14 Dis. 2013 - Tak sempat nak bawa anak bini jalan-jalan. Maka lebih baik anak-anak dihantar menyertai kem cuti sekolah, ada juga aktiviti yang boleh mengisi masa lapang, mengasah otak serta mendapat ilmu baru selama dua minggu. Antara aktiviti dari pagi sampai ke petang seperti mengaji, hafazan, asas tajwid, aktiviti kreatif, team building dan sukaneka. Hari terakhir kena bermalam di kem, ada BBQ, qiyamullail & kuliah subuh..



14 Dis. 2013 - Ada bagusnya juga buat ibadah aqiqah dengan Al-Ameen Serve Holdings Sdn. Bhd baru- baru ni, dapat pulak pergi kursus percuma. Memang rugi kalau tak pergi. Dapat juga menambah ilmu tajwid dan dapat juga merasa jadi student UIA biarpun cuma sehari.


15 Dis. 2013 - Setahun yang lalu, kami sekeluarga sungguh terpesona menonton filem The Hobbit: An Unexpected Journey, maka tahun ni layan jugalah sekuel keduanya The Hobbit: The Desolation of Smaug. Tahun depan kita layan sekuel terakhirnya pulak.

18-20 Dis. 2013 -  Minggu ketiga berkursus pula di Hotel Impian Morib. Asyik kena tinggal je kali ni bawa anak bini sekali. Biarkan diorang mandi kolam puas-puas. Oopps, tiada gambar sebab habis di-delete oleh si Aina.

21 Dis.2013 - Selamat Hari Lahir ke-7 buat Angah. Semoga menjadi anak yang soleh serta berjaya di dunia dan akhirat. Tak perlu sambutan besar-besaran untuk membuktikan kami semua sayangkan Angah. Cukup hanya dengan dua ketul permainan B-Daman kegemarannya serta sebiji Japanese Cotton Cheesecake hasil air tangan ibunya sendiri... dihabiskan dengan sekali hadap je kek yang sedap tu.

Selamat tahun baru 2014... tahun yang penuh ketidaktentuan... khabarnya harga macam-macam barangan dan perkhidmatan bakal naik. Perkhidmatan awam pun bakal melaksanakan dasar penjimatan... apa pun kesannya... nanti kita hadaplah satu persatu!

30 November, 2013

Catatan Perjalanan November 2013

Kalau entri blog dah macam gini gayanya... longgok sebulan punya cerita dalam satu entri,  itu tandanya tuan blog dah dilanda penyakit malas... hahaa... Tapi sebab dah terjebak dalam dunia blogging, teruskan aje lah. Bila ada kelapangan masa barulah update. Walaupun blog ni takde pengunjung sangat pun, selagi terdaya aku akan terus berblog mencatat perjalanan hidup aku sebagai kenangan untuk anak cucu aku. Layan entri bergambar je lah!


2/11/13 (Sabtu) - Mendaki Bukit Broga bersama rakan-rakan JP Selangor. Kalau tahun lepas Along sorang je ikut, kali ni bawa si Angah sekali... tahniah Angah berjaya sampai ke puncak. Kalau tahun lepas Along laju je mendaki tinggal ayah jauh, tapi tahun ni mencungap dia nak sampai puncak... maklum le fizikal dah makin debab... hehe



3/11/13 (Ahad) - Pahang juara Piala Malaysia kali ke-3 (selepas 1983 & 1992) bila menewaskan pasukan pilihan Kelantan 1-0. Terima kasih kepada Matias Conti yang menjaringkan gol cantik hasil hantaran budak Lepih, Alex. Harap-harap janganlah sampai kena tunggu 21 tahun lagi nak julang piala seterusnya. Hogoh Pahang Hogoh!!



9/11/2013 (Sabtu) - Sementara si ibu & anak daranya menyertai aktiviti 'ladies outing' di Melaka, si ayah & anak-anak bujangnya menghadiri Majlis Kecemerlangan di sekolah. Along dapat no.2 dalam kelas sekolah agama, sekolah kebangsaan pulak no.20++. Si Angah pulak dua-dua sekolah dia pulun no.20++... takpe, tingkatkan usaha anak-anakku... kalau ayah ibu paksa belajar sangat nanti tertekan pulak korang...


 9/11/2013 (Sabtu) - Habis je majlis anugerah cemerlang si Along, si ayah & anak2 bujangnya pulak sempat ke Glory Beach Resort, Port Dickson, menghadiri reunion rakan sekolah masa form 6. Sebelum tu sempat singgah di Muzium ATM, PD, kemudian terjun kolam kat resort. Malam, bertemu sahabat2 lama sambil sibuk ber-BBQ. Ramai sahabat yang berjaya dalam bidang masing2, mungkin aku je la yang tak berapa nak menjadik... haha. Sambil reunion ni jugak diorang bercadang nak tubuhkan koperasi alumni. Serah pada yang pakar , bab ni i follow je lah. Tak dapat nak bersembang lama, 10.30 malam terpaksa balik sebab esoknya aku ada program lain.


 10/11/2013 (Ahad) -  Program Sahabat Statistik bersama Komuniti Taman Widuri 2, Bukit Beruntung. Satu usaha untuk memperkenalkan lagi fungsi Jabatan Perangkaan kepada masyarakat.


17/11/2013 (Ahad) - Cuti sekolah hujung tahun sudah bermula. Terlanjur menghadiri kenduri sambut menantu En.Manan (rakan sekerja) di Semenyih, masa nak balik singgah Broga Rabbit Farm.... ladang arnab terbesar di Malaysia. Tapi bukan hanya ada arnab semata-mata, banyak lagilah haiwan ternakan lain. Tiket masuk RM5 sekepala... bawah 2 tahun masuk percuma.


19/11/2013 (Selasa) - Selamat hari lahir ke-4 buat anak daraku ini... semoga hidupmu diberkati dan dirahmati Allah hendaknya dan menjadi anak yang solehah.  Hanya sambutan kecil-kecilan dengan 3 biji kek kecik (yang nampak macam besor) serta big-box pizza hut. 
 


Jumpa lagi bulan Disember... haha.

27 October, 2013

Jalan-jalan @ Bukit Fraser

Aku seorang kuli. Kekadang hari sabtu dan ahad pun kena kerja. Untungnya kerja aku ni jenis kerja di luar pejabat... meronda-ronda masuk kampung orang, jadi tak le bosan sangat terperuk di pejabat.

Penat berlari dalam StatsRun pun tak hilang lagi, tapi demi tugas untuk negara aku gagahkan kaki (dan hati) untuk keluar bekerja di hari minggu di kawasan berdekatan Kuala Kubu Baru. Angkut anak bini sekali. Habis kerja, tanpa dirancang bawa anak bini jalan-jalan ke Bukit Fraser.

Udara nyaman dan segar kat sini, memang sesuai untuk rehatkan minda. Sempat kami sekeluarga bermain golf sembilan lubang di sini. Oh, bunyi lagak macam orang kaya tapi sebenarnya kami cuma bermain mini golf... hahaa. Untuk kanak-kanak sebenarnya tapi mak bapaknya pun tak pernah seumur hidup pegang kayu golf, jadi belasah je main sama-sama... hahaa. Nampak macam senang tapi sebiji bola pun tak dapat dimasukkan kecuali bola yang parking betul-betul tepi lubang...


Selepas penat bermain golf (cheh penat la sangat), hujan turun agak lebat dan kami berteduh sambil mengisi perut di restoran berdekatan. Tapi dalam perjalanan turun, ketiga-tiga anak aku tewas kepeningan dengan keadaan jalan yang bengkang bengkok dan berselekoh tajam... habis keluar balik apa yang dimakan tadi... Bini aku pun pening, dah tobat tak nak datang lagi... hahaa... Habis tu bila pulak kita nak main golf lagi ni???


26 October, 2013

Larian Statistik (StatsRun) 2013 - Putrajaya

Tak pernah-pernah masuk acara larian, tetiba masuk acara larian StatsRun sejauh 10km. Saja seronok-seronok berlari ramai-ramai sambil nak cari stamina sebab bulan 12 nanti nak naik gunung standard hardcore lagi. Sempat le jogging 2-3 kali sebagai persediaan seminggu sebelumnya.

Hari kejadian; lari lebih kurang 100 meter, berjalan pulak 50 meter sebab pancit... dan gitulah seterusnya hingga selamat sampai ke garisan penamat sejam setengah kemudian... alhamdulillah. Untuk rekod, catatan masa juara adalah kira-kira 30 minit je... jadi aku ketinggalan sejam jugak la... hahahaaaa


What? Statistics Run 2013 (StatsRun 2013)

When? 26 Oct 2013 (Saturday) 7:30am flag off

Where? (START/FINISH) Kompleks Sukan Air, Precint 6, Putrajaya

Who? Organised by Persatuan Perangkawan, Persatuan Penolong Pegawai Perangkaan, Kesatuan Pembantu Perangkaan Jabatan Perangkaan Malaysia collaboration with Perbadanan Putrajaya

Why? In celebration of the 2013 International Year of Statistics (IYOS 2013). The main objective of StatsRun 2013 is to create awareness amongst the public on the importance of statistics for the nation’s planning and development.

How far? 10KM (Men & Women Open and Men & Women Veteran) 3KM (Men & Women VVIP and Fun Run)



5W1H disalin-tampal dari SINI

18 October, 2013

Alhamdulillah...selamat diaqiqah...

"Tiap-tiap anak itu tertebus (terpelihara daripada kemudaratan dan kemungkaran) dengan aqiqahnya... " (maksud hadis Rasulullah s.a.w)
gambar ihsan dari korbanaqiqah.com.my

Maka ketahuilah olehmu wahai anak-anakku Along, Angah dan Aina, pada hari ini 18 Oktober 2013, bersamaan 13 Zulhijjah 1434H, ayah telah menyempurnakan pelaksanaan aqiqah untuk kamu bertiga. Tapi bukan di sini anak-anakku, tapi nun jauh di negara Kemboja.

Kenapa jauh sangat sampai ke Kemboja???

~ Korban dan Aqiqah dilaksanakan ditempat yang ramai umat Islam miskin. Masyarakat Melayu Champa merupakan kaum minoriti dengan jumlah penduduk 500 ribu daripada 13 juta rakyat Kemboja. Pengislaman orang-orang Cham bermula sejak tahun 1000 Masihi lagi. Umat Islam di Kemboja masih dirundung kemiskinan yang melarat serta tahap pendidikan yang rendah.  
~ Program ini memudahkan peserta menunaikan tuntutan agama. Harga yang murah. Yuran penyertaan RM270 untuk satu bahagian lembu atau RM530 untuk satu ekor kambing bagi ibadah korban. Manakala untuk ibadah aqiqah pula RM270 untuk satu bahagian lembu atau RM530 untuk satu ekor kambing. Yuran penyertaan Aqiqah telahpun termasuk kos jamuan Aqiqah.  
~ Sijil penyertaan yang disahkan oleh Pengerusi Program dan Mufti Kerajaan Kemboja. Biasanya pengesahan pelaksanaan akan diperolehi oleh peserta dalam tempoh 14 hingga 30 hari daripada tarikh penyertaan.

Terima kasih kepada Al-Ameen Serve Holdings Sdn. Bhd yang menguruskan pelaksanaan ibadah aqiqah ini. Semoga diterima dan diberi ganjaran oleh Allah s.w.t.

Sesiapa yang berminat, maklumat lanjut di SINI.


07 October, 2013

Jalan-jalan @ Melaka

4-6 Oktober 2013, kami sekeluarga sempat bercuti ke Melaka. Hari Jumaat malam lepas kerja, kami bertolak ke Melaka. Sampai di hotel yang telah ditempah kira-kira jam 9.00 malam. Hotel kami berdekatan Dataran Pahlawan, di mana terletaknya tempat-tempat tarikan pelancong utama seperti Menara Taming Sari, Duck Tour, Mahkota Parade dll.

Memandangkan semua tempat tu kami dah pernah pergi, kami memutuskan naik beca berhias menuju tempat tarikan yang belum pernah kami pergi, iaitu River Cruise Melaka. Khabarnya kalau naik waktu malam lebih cantik pemandangan sebahagian bandaraya Melaka. Malas nak cerita tengok je la gambar.

terang benderang.... banyak guna elektrik Melaka ni

Pagi Sabtu, lepaskan anak-anak mandi kolam sampai tengah hari. Lepas checkout, dalam perjalanan balik singgah Pantai Pengkalan Balak. Tetiba rasa macam malas nak balik... cari chalet tidur semalam lagi. Sayangnya lupa bawa khemah, kalau bawak boleh belasah berkhemah je kat sini. Tapi kat pantai ni ada banyak chalet. Hari ni puaslah anak-anak aku mandi... pagi sampai tengah hari mandi kolam hotel, sebelum checkout mandi dalam bathtub bilik hotel, petang sampai senja mandi laut pulak... Malam, makan seafood di Restoran Nelayan Pantai Kundur... memang santai makan di meja makan yang terletak di atas pasir pantai.

mandi... mandi... mandi

Pagi Ahad, lepas subuh bermalas-malasan tidur balik di chalet. 10.00 pagi lebih terus 'brunch'. Singgah sekejap di Pusat Konservasi Penyu, Pantai Padang Kamunting (sebelah Pantai Pengkalan Balak). Anak-anak boleh dapat info pasal penyu di sini, dan boleh tengok beberapa ekor penyu hidup dalam kolam takungan. Lepas tu balik.

mengenal penyu

Tak banyak tempat pun kami pergi, banyak masa dihabiskan dengan mandi... mandi... mandi. Sampai kecut dan rentung bebudak tu, haha!



01 October, 2013

Bakal Al-Hafiz???


Dah masuk tahun 3, akhirnya si Along berjaya memperolehi piala/pingat pertama dalam hidupnya.

Bukan menerusi acara sukan... tapi menjadi naib johan musabaqah hafazan al-Quran peringkat sekolah agamanya.

Tahniah, ayah dan ibu bangga dengan kejayaan Along.

Hantar masuk tahfiz nak???

29 September, 2013

Mini Cameron, Genting Highlands - Deerland - Gajah Kuala Gandah

Assalamu'alaikum warahmatullahi wabarakatuh dan Salam Sejahtera.

~ Dalam perjalanan balik kampung di Pahang, kami melalui jalan lama Batang Kali - Genting Highlands. Sempat singgah di Mini Cameron, Genting Highlands...berdekatan Gohtong Jaya. Sama macam di Cameron, di sini ada ladang strawberry, sayur-sayuran, buah-buahan dan ladang cendawan, cuma skala keluasannya lebih kecik, dah namanya pun mini kan. Sempatlah beli sayur-sayur dan buah sikit serta pekena aiskrim malaysia perisa strawberry.



~ Sebelum balik semula ke KL, sempat pulak singgah ke Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan dan Deerland di Kuala Gandah, Lanchang.  Ajak sekali mak tiri, adik dan anak buah aku tengok gajah, rusa dan haiwan-haiwan kecil lain.

gajah kuala gandah

deerland

Seronok betul si Along, Angah dan Aina serta anak buah main-main dengan binatang, takde rasa takut ataupun geli, semua diorang nak pegang.

20 September, 2013

Al-Fatihah...selamat jalan Abah

KUANTAN, 19 Sept (Bernama) -- Seorang warga emas Yeo Ah Lark @ Ahmad bin Abdullah, 71, meninggal dunia selepas dirempuh sebuah motosikal ketika melintas jalan di Km 157, Jalan Kuala Lumpur-Kuantan dekat Temerloh malam tadi. 
Ketua Jabatan Ketenteraman Awam dan Trafik Pahang, Supt Mohamed Fauzi Abdul Rahim berkata dalam kejadian pada 10.40 malam itu, warga emas yang tinggal di Taman Lanchang Indah, Temerloh berkenaan menyeberangi jalan untuk ke kedai makan. 
"Pada masa yang sama, penunggang motosikal terbabit, Mohamad Solehin Mohd Rezal, 17, yang dalam perjalanan dari arah Kuala Lumpur menghala ke Kuantan tidak sempat mengelak lalu melanggar mangsa.
"Mangsa yang parah di badan itu dikejarkan ke Klinik Kesihatan Lanchang untuk rawatan namun disahkan meninggal dunia sejurus kemudian," katanya.
Mohamed Fauzi berkata Mohamad Solehin turut mengalami kecederaan parah akibat nahas terbabit dan kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah, Temerloh.
Katanya kedua-dua kes berkenaan disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.
-- BERNAMA

Innalillahi wainna ilaihi raajiuun. Semoga roh arwah abah dicucuri rahmat, diampunkan segala dosa dan ditempatkan di kalangan orang beriman. Aamiin.


31 August, 2013

Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013

~ Selepas menghadiri rumah terbuka terakhir untuk syawal tahun ni di rumah kakak ipar di Bangi, singgah di Putrajaya sebab nak bawa anak-anak tengok Pertandingan Bunga Api Antarabangsa Putrajaya 2013. Ada 6 negara yang mengambil bahagian iaitu Malaysia, China, Korea Selatan, UAE, USA dan Perancis.

~ Sampai di Putrajaya menjelang maghrib, kami menunaikan kewajiban di Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin (Masjid Besi). Lepas tu mula mencari lokasi terbaik untuk menyaksikan pertunjukan.

~ Pertandingan ni sebenarnya diadakan di Pusat Maritim Putrajaya Presint 5 (dekat PICC), tapi tak perlulah nak pergi sampai ke sana. Ada satu lokasi yang sangat strategik untuk menyaksikan pertunjukan dengan jelas, iaitu di...

  oh sebelum tu layan dulu gambar-gambar indah yang diambil oleh jurukamera amatur ni...



~ Lokasi yang dimaksudkan tadi adalah di Persiaran Tasik, Cyberjaya, Letak kereta tepi jalan, lepas tu lepak tepi tasik. Lagi bagus bawa tikar, boleh tengok sambil baring je. Khabarnya pertunjukan bermula pukul 9.00 malam, tapi dekat 10.00 malam baru nak mula. Apapun memang puas hatilah menyaksikan persembahan bunga api selama 25 minit tanpa henti, terutama bagi 3 beradik tu.

25 August, 2013

Aku dan Metallica

Entri sebelum: Aku dan Metal

~ Gua mula mengenali Metallica masa tingkatan 2, sekitar tahun 1989 melalui album keempatnya... And Justice For All. Album tu dah setahun di pasaran baru gua nak layan. Lepas tu barulah gua dengar satu persatu album-album terdahulu dari Kill 'Em All, Ride The Lightning dan Master Of Puppets. Untungnya gua tak payah beli kaset pun sebab gua tumpang dengar di rumah sewa mat-mat kilang tempat gua selalu lepak, macam gua pernah cerita dalam entri sebelum ni.

~ Ok, tak perlulah gua cerita detail pasal sejarah Metallica, cuma selepas album Metallica (lebih dikenali sebagai The Black album), gua memang kecewa dengan album penuh Metallica seterusnya iaitu Load, Reload dan St Anger yang kurang 'menangkap' di jiwa gua. Mungkin sebab unsur-unsur thrash metal makin terhakis... dah macam lagu country yang dimetalkan pun ada. Zaman ni gua dah kerja jadi ketiga-tiga album ni gua beli sendiri. Kecewa punya pasal, album seterusnya iaitu Death Magnetic gua terus boikot tak nak dengar, cuma layan lagu lama-lama je. Ya, gua mengaku gua memang peminat tegar Metallica, tapi hanya untuk 5 album pertama sahaja. 

~ Lepas kahwin, gua cuba juga mempengaruhi bini gua meminati lagu-lagu Metallica, tapi akhirnya cuma dua lagu balada Nothing Else Matters dan The Unforgiven yang mampu masuk dalam kepala beliau... haha jadilah tu.

~ Bila Metallica mengumumkan nak buat konsert di KL, tanpa fikir panjang gua terus beli tiket walaupun harganya mahal nak mampus. Tapi kalau dah minat, itu bukan halangan. Gua juga mula mendengar lagu-lagu dari album Death Magnetic di internet. Tujuannya kalau ada lagu dari album ni dimainkan masa konsert nanti, taklah gua terpinga-pinga. Terbukti tindakan gua memboikot album ni dulu memang silap. Rupanya lagu-lagu dalam album ni mirip Metallica di zaman awal kemunculannya dulu... keras dan bingit. Walaupun bukan yang terbaik dari mereka, tapi sekurang-kurangnya gua dapat melupakan album Load, Reload dan St. Anger... seolah-olah itu album Metallica yang tak pernah diterbitkan.


ini je yang termampu


Pada hari kejadian, lebih kurang 5.00 pm gua dah terpacak di lokasi kejadian, sambil menunggu dua orang rakan sepejabat gua. Rupanya dah ramai metalhead yang kebanyakannya pakai t-shirt hitam berlegar keliling stadium. Banyak gerai menjual merchandise sama ada yang official mahupun unofficial.

~ 6.00 pm, pintu masuk stadium dibuka. Boleh kata kebanyakan yang datang konsert ni berusia 30-an ke atas, dah tahap usia matang. Gua tak nafikan konsert ni salah satu perkara lagha, tapi gua hanya insan biasa yang perlukan hiburan. Disebabkan gua membesar dengan lagu-lagu Metallica, maka jangan salahkan gua kalau teruja melihat Metallica beraksi di depan mata... Takkanlah setakat tengok konsert Metallica boleh merosakkan akhlak dan akidah seseorang macam yang didakwa sesetengah pihak.

~ Oklah, gua tak berapa reti nak buat ulasan konsert, gua copy-paste je cerita penuh konsert ni yang dipetik dari Harian Metro:


Metallica buat peminat menangis oleh Riadz Radzi 
Selepas sembilan album studio, ribuan konsert di seluruh dunia, tiga anggota bertukar (termasuk seorang meninggal dunia) dan lebih tepat lagi selepas 31 tahun sejak ditubuhkan pada penghujung 1981, kumpulan heavy metal Metallica akhirnya tiba di Malaysia dalam konsert Metallica Live in Malaysia 2013 di Stadium Merdeka, Kuala Lumpur, malam kelmarin. 
Sejak beberapa bulan lalu, kedatangan Metallica sudah heboh diperkatakan baik di media arus perdana, laman Facebook, Twitter dan blog-blog individu. Ramai yang seolah-olah tidak percaya Metallica akan singgah di Malaysia dalam konsert jelajah mereka dan malam kelmarin ia akhirnya menjadi realiti. 
Seawal jam 3 petang, perkarangan Stadium Merdeka sudah sesak dengan penonton walaupun konsert hanya dijadualkan bermula jam 9 malam. Yang pasti, penantian peminat di sini cukup berbaloi apabila hampir 30,000 penonton yang hadir puas dan teruja dengan aksi mantap daripada James Hetfield (vokal, gitar), Lars Ulrich (dram), Kirk Hammett (gitar) dan Robert Trujillo (bass). 
Mereka yang masing-masing sudah berusia setengah abad nampaknya cukup bertenaga. James, 50; Kirk, 51; dan Robert, 49, aktif bergerak dan berlari ke kanan, kiri, atas dan bawah pentas gergasi bertingkat itu. Malah, Lars, 50, sekali-sekala berlari dari set dramnya ke bahagian depan pentas untuk berkomunikasi dengan penonton. 
“Hakikatnya kami semakin tua. Lihat kumpulan Rolling Stones yang anggotanya sudah berusia lebih 60 tahun tetapi mereka masih lagi aktif. Saya tak tahu bila kami akan berhenti. Apa yang pasti kami gembira dengan apa yang kami lakukan. 
“Sebenarnya tidak ada istilah bersara dalam muzik kerana ia ada dalam jiwa anda.”
Itu kata James kepada RAP yang diberi peluang menemu bual pengasas Metallica itu beberapa jam sebelum konsert berkenaan, petang kelmarin. 
gambar official dari metallica.com
Tepat jam 9 malam, stadium bergema dengan muzik instrumental berjudul The Ecstasy of Gold sekali gus menandakan Metallica akan memulakan persembahan mereka. Lagu ciptaan komposer Ennio Morricone yang dipetik dari ‘soundtrack’ filem The Good, The Bad, The Ugly pada 1966 itu digunakan Metallica sebagai pembuka tirai setiap konsert mereka sejak 1983. 
Sebaik lagu berkenaan berakhir, kelibat empat pemuzik hebat ini mula kelihatan di atas pentas dan tanpa sebarang pembuka bicara, Metallica memulakan persembahan ‘live’ pertama mereka di Malaysia dengan lagu Hit The Lights. Ironinya, lagu terbabit juga adalah dari album pertama mereka berjudul Kill ‘Em All pada 1983. 
Bagi peminat tegar Metallica di sini, kedatangan mereka sememangnya sudah lama dinantikan. Bermula dengan mendengar lagu-lagu mereka dalam kaset membawa ke cakera padat, menonton konsert mereka dalam pita video, video cakera padat (VCD), cakera padat digital (DVD) hinggalah sekarang di YouTube, barulah peminat di Malaysia dapat menyaksikan sendiri aksi Metallica di depan mata sendiri!
Justeru, tidak hairanlah ada yang mengaku amat teruja, meremang bulu roma, malah menitiskan air mata apabila melihat James, Lars, Kirk dan Robert beraksi di depan mereka! 
Stadium makin menggegar sebaik James dan Kirk memulakan intro riff lagu Master of Puppets sebagai lagu kedua. Lagu daripada album ketiga mereka ini sememangnya lagu wajib dan ‘anthem’ dalam setiap konsert mereka. Rata-rata penonton yang sudah menghafal lirik lagu ini sejak sekian lama tidak melepaskan peluang menyanyikan bersama. 
“Saya minta maaf kerana anda terpaksa menunggu selama 31 tahun, tetapi rasanya masih belum terlambat,” kata James sebaik mereka menamatkan lagu ketiga iaitu Fuel. 
“Disebabkan anda sudah menunggu terlalu lama, kami akan memberikan yang terbaik kerana anda layak menerimanya,” katanya yang kemudian memulakan intro lagi Harvester Of Sorrow daripada album keempat ...And Justice For All sekali gus membuatkan penonton semakin tidak senang duduk!
Keseluruhannya Metallica membawakan 18 lagu dalam persembahan hampir dua jam itu antaranya Fade To Black, Ride The Lightning, Cyanide, Welcome Home (Sanitarium), Sad But True, Orion, One, For Whom The Bell Tolls, Blackened, Nothing Else Matters, Enter Sandman sebelum mereka menutup persembahan dengan tiga lagu ‘encore’ iaitu Creeping Death, Battery dan Seek & Destroy. 
Dengan pentas gergasi, sistem bunyi dan pencahayaan canggih serta kemahiran Metallica mengawal instrumen masing-masing dan sambutan hebat penonton menjadikan konsert ini antara yang paling diingati di sini. Mungkin ia tidak sehebat konsert-konsert gergasi mereka di Amerika Syarikat dan Eropah, tetapi persetujuan Metallica memilih Kuala Lumpur sebagai lokasi konsert jelajah mereka sudah cukup membuatkan ia menjadi yang terbaik.
Rata-rata penonton amat berpuas hati dengan susunan lagu mereka yang kebanyakannya daripada lima album terawal mereka iaitu Kill Em All, Ride The Lightning (1984), Master Of Puppets (1986), And Justice For All (1988) serta Metallica (juga dikenali sebagai ‘black album’) pada 1991. 
Melalui album-album inilah penonton yang kebanyakannya berusia 30-an ke atas membesar dengan lagu-lagu Metallica berbanding album selepasnya iaitu Load (1996), Reload (1997), St Anger (2003) dan Death Magnetic pada 2008 yang kurang popular. 
Terdahulu, konsert anjuran Galaxy Group dengan kerjasama LAMC Productions dan Rockstar Touring ini turut menampilkan persembahan kumpulan thrash metal popular tempatan iaitu Cromok. Konsert berkenaan turut mendapat sokongan Malaysia Major Events sempena Tahun Melawat Malaysia 2014.




Apapun, gua memang puas hati dengan konsert ni serta setlist lagu-lagunya, ditambah pulak dengan sound system yang memang terbaeekkkk. Secara keseluruhannya, Metallica masih lagi mantap walaupun anggotanya sudah bertaraf warga emas. 

20 August, 2013

Aku dan Metal


Entri sebelum: Aku dan Rock Kapak

~ Masa umur gua belasan tahun (lebih kurang tingkatan 2-3 sekitar tahun 1989-90), gua selalu lepak kat rumah sewa mat-mat kilang, berdekatan rumah gua. Walaupun sedikit terdedah dengan beberapa pengaruh buruk, tapi gua suka lepak rumah diorang sebab ada banyak kaset dan dapat dengar macam-macam jenis lagu termasuklah band-band luar negara. Maklumlah ada banyak kepala dalam rumah tu, maka genre muziknya pun macam-macam ada.

~ Sambil layan lagu-lagu rock kapak yang menguasai zaman tu, dalam masa yang sama gua layan juga irama metal yang lebih keras dan bising. Ada banyak genre irama metal yang gua layan sampai kekadang gua pun tak reti nak beza metal jenis apa. Dari hard rock, heavy metal, thrash metal, speed metal, death metal, black metal sampailah alternative/grunge/punk pun gua layan, janji ada riff gitar dan ketukan drum yang laju dan padu, memang naik semangat gua mendengarnya.

~ Masa tu gua tak peduli sangat apa maksud lirik dalam lagu-lagu diorang tu. Gua cuma layan muziknya, lagipun banyak band metal yang suara penyanyinya asyik warghhh...warkkhhh....grrhhhh, manalah gua nak faham sangat kalau tak tengok lirik. Memang tak dinafikan ada lirik lagu metal yang ada unsur-unsur negatif tapi lebih banyak lagi yang bercerita soal kehidupan, keadilan, anti perang, isu kemanusiaan, kritikan sosial dan politik. Ambil yang positif sudah!

~ Antara band metal tempatan yang gua minat masa tu seperti XPDC, Cromok, Sil Khannaz, FTG, Silent Death, Brain Dead dan Suffercation, serta beberapa lagi band underground yang gua dah tak berapa ingat. Tak sangka pulak sekarang gua tinggal berjiran dengan bekas bassist Suffercation, kekadang sempat bersembang mengimbau kenangan lama.

~ Band-band luar negara pulak seperti Metallica, Megadeth, Slayer, Anthrax, Sepultura, Kreator, Morbid Angel, Iron Maiden, Guns n Roses dan Scorpions dan beberapa lagi band yang gua layan gitu-gitu je. Manakala band-band alternative/grunge/punk seperti Nirvana, Foo Fighters, Pearl Jam, The Offspring, Rancid dan Green Day pun gua layan.

~ Habis sekolah, zaman mat thrash bermula. Gua mula simpan rambut panjang. Paling panjang pernah mencecah paras dada. Tapi pada kebanyakan masa, gua simpan rambut paras bahu je sebab masa tu gua dah kerja dalam sektor perkhidmatan di sebuah taman tema, mana boleh simpan rambut panjang, itupun habis sorok dalam topi dah tu. Kalau rambut panjang, barulah 'happening' nak layan 'headbanging' dalam konsert/gig/konsert funfair. Cuma satu yang gua menyampah simpan rambut panjang ni, lepas 'headbang' rambut mesti bersimpul-simpul tak boleh nak sikat. Kekadang sampai seminggu rambut gua bersimpul walaupun selepas bersyampu.

~ Fesyen rasmi thrasher zaman tu, seluar jeans boot cut ...atas fit sampai ke lutut, bawah besar dan labuh boleh buat sapu lantai. Pakai pulak baju hitam gambar band metal dipadankan dengan kasut legend baru nampak ganas kononnya...haha.

beberapa gambar zaman pakcik muda-muda dulu...
(zaman tu gua tak berapa nak bergambar sangat)

Habis dah cerita zaman pra-sejarah gua. Lepas ni kalau ada orang tanya macam mana gua boleh jadi mat metal, senang cerita gua suruh je baca entri ni... gua dah malas nak cerita.


Sampai sekarang, walaupun dah beranak pinak, makin berumur dan sikit demi sikit meninggalkan perkara-perkara lagha, gua masih layan lagu-lagu metal. Walaupun dah tak membeli album, dapat layan kat youtube pun jadilah. Dan bila Metallica... salah satu band thrash metal paling gua minat mengumumkan nak buat konsert di K.L... tanpa fikir panjang gua terus beli tiket walaupun harganya mahal nak mampus!


Entri seterusnya... Aku dan Metallica



19 August, 2013

Aku dan Rock Kapak

~ Aku  membesar di zaman rock kapak sekitar tahun 80-an dan awal 90-an, zaman di mana kumpulan rock berpenampilan agak ganas dengan seluar ketat yang nak sarung bukan main susah, kekadang terpaksa sarung kaki dengan beg plastik dulu (bagi licin) baru boleh sarung seluar. Lepas tu pakai pulak baju gambar tengkorak atau baju loudness. Rambut dah tentu mengerbang macam hantu kak limah.

~ Tapi sungguh kontras sekali bila kumpulan-kumpulan rock ni popular dengan lagu-lagu cintan mendayu-dayu yang jiwang habis... dan lagu-lagu yang memuja perempuan... Nampak je ganas tapi dalam hati ada taman. Radio pulak asyik putar lagu jiwang je. Bukan tak ada lagu rock kapak yang heavy sikit, tapi kalau nak dengar terpaksalah beli kaset.

battle of the bands
~ Zaman tu, penggunaan ganti nama diri gua lu, lu gua sangat berleluasa, maka sepanjang entri ni aku bahasakan diri sebagai 'gua' lah untuk ambik 'feel' zaman tu. Sebenarnya gua pun tak pasti mana datang istilah rock kapak tu, tak pernah dengar pulak istilah rock kapak masa zaman kegemilangan rock tu... Rock kangkang pernahlah dengar. Ada yang kata sempena satu cover album kompilasi lagu rock waktu tu yang ada gambar kapak bersilang. Entahlah, yang gua tau siapa yang layan lagu rock atau ada imej rock masa tu akan digelar mat rock.

~ Faktor persekitaran menyebabkan gua terpengaruh menjadi mat rock. Kawan-kawan gua ramai yang layan rock. Stail dressing gua masa tu taklah berapa rock sangat, maklumlah masih di zaman sekolah rendah dan menengah. Rambut pun tak boleh la nak simpan panjang. Baru nak simpan ekor sikit dah kena  potong dek cikgu. Tapi gua pernahlah tempah seluar sekolah menengah dengan potongan ala jeans, poket belakang tampal kat luar.... memang trend masa tu lah. Tapi sayangnya sebelah kaki seluar tu dah kena potong sampai paras lutut oleh cikgu disiplin (tak ingat pulak nama cikgu tu). Terpaksalah gua buat selamba balik sekolah seluar pendek sebelah... haha... kelakar bila dikenang balik. Lepas tu terus gua buat seluar sekolah yang besar sikit ala GQ pulak.

~ Seluar jeans gua masa tu mesti kena koyak kat lutut... baru rock kononnya. Kasut 'hi-cut' jenama Aliph boleh dianggap kasut rasmi untuk mat-mat rock zaman tu. Sekarang kasut ni boleh dikatakan sangat 'rare' sebab dah tak dikeluarkan lagi, kilang pun dah tutup sejak awal 90-an. Gua pun ada sepasang kasut Aliph edisi Search. Hanya kumpulan Search & Lefthanded yang diberi penghormatan ada edisi istimewa kasut ni. Seingat gua, kasut ni dibeli menjelang raya. Kena ikat perut jugalah nak dapat kasut ni, nasib baik pak sedara gua bagi duit raya lebih sikit buat tambah modal. Tapi gua pun dah tak ingat mana perginya kasut gua tu. Siapa yang tak kenal kasut ni silalah gugel sendiri... ada banyak model sebenarnya.

kasut aliph gua sebijik macam ni la
(gambar ni gua cilok kat gugel je, kredit kepada pemilik yang gua tak tau siapa)

~ Dulu, malam-malam gua suka dengar permintaan lagu kat radio.. Pilihan Bersama tak silap gua.. Layan lagu rock kapak sambil bersedia dengan kaset kosong. Bila lagu dimainkan, tap... terus gua tekan butang 'record', maka terhasillah album kompilasi cetak rompak buatan sendiri... huhu. Nak jimat duit punya pasal. Tapi selalu jugalah kerja-kerja kotor gua tu terganggu bila tetiba deejay membebel masa lagu tengah dimainkan. Hampeh, terpaksa gua 'rewind' balik kaset tu dan tunggu lagu seterusnya. Aktiviti ni lebih sesuai dibuat waktu malam yang sunyi. Kalau siang agak bising, kekadang bunyi ayam berkokok pun terakam sekali... haha. Tapi aktiviti mencetak rompak tu untuk gua dengar sendiri je, kalau zaman sekarang ni sama la macam download lagu kat internet.

~ Kumpulan rock kapak yang gua betul-betul layan masa tu ialah Search, Wings, May dan Lefthanded. Tapi yang paling gua layan tentulah kumpulan hard-rock XPDC sebab muziknya lebih keras dan padu. Keras macam mana pun, mesti kena ada 1-2 lagu jiwang meleleh baru boleh jual album. Tapi lagu-lagu jiwang ni buat stok layan tidur bolehlah. Kumpulan-kumpulan rock selain tu (banyak sangat kumpulan  tak larat nak tulis) gua sekadar layan lagu-lagu yang popular je.

antara legenda rock kapak
~ Masa tu memang gila lah, sanggup ikat perut semata-mata nak beli kaset kumpulan rock. Gua ni tinggal dengan atuk dan nenek gua sejak kecik sebab mak abah gua dah berpisah dan masing-masing ada keluarga sendiri. Tapi abah gua ada la bagi duit belanja RM50 sebulan buat belanja sekolah. Duit tu lah yang gua salah guna buat beli kaset... haha. Kaset pertama yang gua dengar penuh adalah Keadilan (album pertama Lefthanded) yang dibeli oleh pak sedara gua. Lepas tu dia banyak beli kaset Jamal Abdillah je, gua pun kumpul duit beli kaset sendiri. Kaset pertama original yang gua beli adalah Hukum Karma (Wings).

~ Zaman tu cetak rompak memang sangat berleluasa. Kaset cetak rompak dijual secara terang-terangan kat pekan sehari / pasar malam. Selalunya yang berlambak dijual adalah kaset kompilasi lagu-lagu hit dan popular zaman tu. Tapi kualiti memang hancur le, kalau main banyak kali, tak lama keluar la bunyi tikus... citttt...citttt.... mengiringi lagu dari kaset tu. Lagi baik gua cetak rompak sendiri... adehh... inilah puncanya industri hiburan bungkus... Tapi nak buat macam mana, dah ada orang jual... murah pulak tu... mesti ada yang beli...

~ Bila duit terkumpul dah cukup, gua beli walkman jenama Aiwa yang paling murah masa tu, tak ingat pulak berapa harganya. Walkman pun satu lagi barang 'rare' sekarang ni. Dengan walkman ni gua boleh layan lagu 'anytime anywhere'... sambil makan, study, dalam jamban... kekadang tidur pun dengan walkman. Memang layanlah dengar lagu rock dengan sound tahap enjin jet supersonic. Telinga pun naik pekak dan berdengung memanjang.

bebudak sekarang mesti tak tau antara walkman, kaset & pensel ni ada hubungan sulit...haha

~ Konsert-konsert rock pun banyak masa tu. Penganjur konsert yang aktif masa tu adalah Ali Bakar dengan syarikatnya Boxoffice. Seingat gua masa tu ada satu je konsert besar pernah sampai kat Mentakab, tempat gua bermastautin sejak kecik sampai besar... iaitu Konsert Search. Gua dah tak ingat tahun berapa tapi seingat gua  konsert tu free je. Disebabkan konsert tu ditaja oleh Salem, setiap orang dapat sekotak Salem 7 termasuklah gua yang masih di bangku sekolah menengah. Konsert yang paling kerap gua layan mestilah setiap kali ada fun fair. Macam-macam kumpulan rock yang beraksi tapi yang paling happening pastilah aksi Raja Fun Fair... XPDC.

~ Dulu gua minat juga belajar main gitar. Ada ramai sifu bersilih ganti mengajar gua mengenal kord gitar, tapi belum sempat pandai, sifu-sifu gua tu semuanya meninggal - bukan meninggal sebab mati, tapi meninggalkan gua sebab tak tahan dapat anak murid yang bengap nak mampus macam gua... terpaksalah gua terima hakikat yang gua memang tak berbakat main gitar... last-last gua masuk kumpulan kompang je la... haha!

~ Apapun, lagu-lagu rock kapak memang terbaik, tetap evergreen sampai hari ni. Buktinya lagu jenis apa yang popular untuk dinyanyikan kat pusat karaoke, kalau bukan lagu-lagu rock kapak. Bebudak yang belum bersunat atau belum lahir zaman tu pun kalau kat pusat karaoke pun layan nyanyi lagu rock kapak jugak.

~ Menjelang pertengahan tahun 90-an... irama rock kapak mula melalui zaman suram. Mungkin sebab perubahan zaman kot. Masa tu bermulanya era lagu-lagu rap dimulai oleh KRU, 4U2C, Nico, Feminin dll, serta lagu-lagu pop rock yang dinyanyikan oleh kumpulan-kumpulan seperti Slam, Spoon, Ukays, Umbrella dll. Muzik jenis-jenis ni gua layan gitu-gitu je, tapi tak berapa nak masuk dalam kepala. Tak sesuai dengan jiwa muda gua yang agresif.  Maka muzik yang gua layan pun berkembang kepada genre yang lebih keras.... jeng jeng jeng....


Entri seterusnya... Aku dan Metal



16 August, 2013

Salam Syawal 2013


Salam Aidilfitri
Maaf Zahir Batin
dari kami sekeluarga

07 August, 2013

Alkisah Ramadhan 2013

~ Sedar tak sedar, Ramadhan tahun ini bermakna dah dua tahun aku berjaya berhenti merokok. Walaupun begitu, tak semestinya aku bebas dari sebarang risiko penyakit. Kalau masih dikelilingi kawan-kawan dari spesis 'naga berapi', ditambah pula macam-macam bahan beracun dalam makanan kita, risiko penyakit tetap ada cuma sekurang-kurangnya ada juga usaha untuk mengurangkan risiko penyakit berkaitan merokok.


~ Hari lahir aku tahun ni jatuh dalam bulan Ramadhan ... Tak sedar dua tahun lagi bakal mencecah 40 tahun sebab jiwa rasa macam masih remaja... haha. Terima kasih bini tercinta kerana sudi membelanja berbuka puasa di luar. Terima kasih kepada semua sahabat yang mengucapselamat di FB... aku doakan semoga segala doa yang baik-baik yang sahabat semua doakan untuk aku akan berbalik kepada sahabat semua... agar kita semua sama-sama panjang umur, murah rezeki, dipermudahkan segala urusan dan paling penting hidup kita diberkati dan dirahmatiNya... amiin.

~ Along (9 tahun) berjaya berpuasa penuh tahun ni tanpa sebarang rungutan lapar dahaga. Kalau penat sangat balik sekolah dia tidur kejap sementara menunggu waktu berbuka. Angah (7 tahun) pulak berjaya berpuasa selama 24 hari, walaupun sering mengadu penat. Waktu bangun sahur pun taklah susah sangat nak kejutkan mereka. Tahniah kepada Along dan Angah. Walaupun belum wajib berpuasa, nak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Tiada sebarang unsur paksaan untuk mereka berpuasa... cuma menggunakan teknik pujukan, teknik melekakan dengan bawa ronda-ronda naik motor sebelum waktu berbuka dan juga menjanjikan sedikit ganjaran duit raya lebih sikit dari ayah dan ibunya ni.

Selamat Hari Raya. Maaf Zahir Batin.




07 July, 2013

Bakal jaguh badminton?

Bekas pemain no.1 dunia, Roslin Hashim (berbaju biru)
sedang mengendalikan klinik badminton di sekolah Along

Adakah Along akan menjadi sehebat Roslin suatu hari nanti...
 atau mewarisi sifat 'tangan bangku' seperti ayahnya ini? 
Sama-sama kita tunggu 10-15 tahun lagi... haha.

24 June, 2013

Ulu Kenas-Lumut-Ipoh

Menghantar orang rumah dan pak mertuaku menghadiri mesyuarat agung tahunan koperasi kat Kuala Kangsar. Mesyuarat yang wajib pergi sebab elaun datang mesyuarat pun dah RM300. Kaya betul koperasi ni.

Mesyuaratnya dari pagi sampai ke tengahari, takkan aku dan anak-anak nak tunggu kat tempat mesyuarat je. Lagi bagus bawa anak-anak pergi berkelah di Hutan Lipur Ulu Kenas...12 km dari Kuala Kangsar. Memandangkan pagi-pagi lagi dah sampai, belum ada orang lain pun kat sungai tu. Memang si Along, Angah dan Aina conquer habislah tempat yang kami mandi tu.




Lepas habis meeting tengahari tu, ikut cadangan orang rumah nak jalan-jalan kat Lumut, 88 km dari Kuala Kangsar. Sempat singgah di Pekan Manong, mengimbau nostalgia melawat rumah lama keluarga mertua yang pernah tinggal selama 8 tahun di kuarters jabatan hutan di situ.

Cuaca berjerebu menyambut ketibaan kami di Bandar Lumut. Banyak gerai menjual hasil laut di sini, ronda-ronda dan beli-belah sikit, kemudian lepak kat jeti Lumut... otai (mertua) dah tak larat nak jalan jauh. Dalam perjalanan balik, singgah tengok kaum kerabat kera di Taman Paya Bakau, kemudian terus balik ke Ipoh.




22 June, 2013

Lelaki Keluli @ Manusia Super

Itulah maksud Man of Steel @ Superman, kalau suruh pakcik google buat terjemahan. Seperti biasa setiap kali ada filem superhero@adiwira baru di pawagam, anak-anak pasti akan ajak menontonnya. Aku tak reti nak buat ulasan filem jadi baca sajalah ulasan yang agak bernas di SINI.


Bimbingan dari ibu bapa memang diperlukan semasa menonton filem ini sebab agak tak sesuai untuk ditonton kanak-kanak kerana babak-babak keganasannya. Anak-anakku, sesungguhnya semua superhero dalam filem itu hanya khayalan semata-mata. Di dunia realiti, ayah dan ibumu inilah superhero yang sebenar... ehh terpecah rahsia pulak di situ!

Apahal pun aku respek pada Superman kali ni sebab dah insaf tak nak pakai spender kat luar dah. Mungkin sebab dah tak tahan kena bahan le tu!

20 June, 2013

Sukan Tahunan 2013

Err... sukaneka tahunan sebenarnya yang Angah sertai tu. Untuk murid tahap 1-3 cuma diadakan acara sukaneka. Sukan tahunan yang ada acara lumba lari tu diadakan pada hari berasingan, khusus untuk murid-murid tahun 4-6.


Apapun, tahniah kepada Angah kerana memenangi pingat pertama dalam hidup beliau. Apa pun warna pingatnya, ayah dan ibu tetap berbangga.

18 June, 2013

Memancing di Tasik Kenyir

Catatan trip memancing di Tasik Kenyir menaiki boat house bersama rodong-rodong (kawan-kawan) sekampung...

Tarikh: 15-17 Jun 2013 (Sabtu-Isnin)

Pemancing terlibat: 18 orang, termasuk seorang wanita (isteri kepada ketua komplot Abg. Umar) yang bertindak sebagai tukang masak. 

Kemudahan yang disediakan dalam rumah bot sepanjang trip:
- 4 buah bot kecil, 2 buah bilik lengkap tilam dan bantal, tandas, dapur yang lengkap dengan peralatan memasak, bbq dan pinggan mangkuk, siaran Astro dan karaoke.

Umpan: Ikan hidup, isi ikan, dedak, roti, cengkerik, sawit peram, umpan tapa & gewang pelbagai jenis untuk casting.

Hasil tangkapan: Toman, Sebarau, Belida, Baung, Lampam, Rong, Potok, ikan buntal pun ada... lupa pulak nak kira berapa ekor tapi memang banyaklah jugak terutamanya ikan lampam.

Hari Pertama:
- 8.30 pagi, bertolak dari jeti Pengkalan Gawi, kata tekong perjalanan ke lokasi yang dituju mengambil masa lebih kurang 5 jam. Masa terluang diisi dengan acara setting joran, menetapkan peraturan untuk acara jackpot dan tidur. Jam 12.30 tengahari baru sampai di pintu masuk Taman Negara Terengganu di jeti Tanjung Mentong. Selesaikan urusan permit masuk di sini dan teruskan perjalanan sejam lagi. 

- Sebaik selesai makan tengahari dan rumah bot ditambat di lokasi strategik berhampiran tebing, masing-masing terus memulakan aktiviti memancing sampai ke malam. Petangnya, keempat-empat bot kecik digunakan untuk meredah lubuk oleh kaki-kaki casting.






Hari Kedua:
- Pagi ni grup kami berpecah, ada yang memancing di rumah bot, ada yang meneruskan aktiviti casting, dan aku ikut grup trekking ke hulu Sungai Trenggan, kononnya untuk memburu kelah. Tapi sampai ke petang yang dapat cuma anak ikan rong je... Balik ke boat house memancing ikan lampam je lah...


- Lewat petang, sebuah bot belum balik ke rumah bot, hantar sebuah bot untuk rescue, rupa-rupanya terkandas sebab masalah enjin. Malamnya sambung memancing dari atas boat house je sampai ke pagi, sambil diserikan dengan acara bermain kad dan dihiburkan dengan bunyi gajah dari dalam hutan berhampiran tebing.




Hari Ketiga:
- Awal pagi sempat lagi memancing. 9.00 pagi tekong menghidupkan enjin menandakan masa untuk balik ke pangkalan.



Alhamdulillah, rata-rata semuanya dapat merasa tarikan ikan tak kira lah kecil atau besar. Terima kasih kepada tukang masak yang menyediakan makanan tepat pada masa dari pagi hingga ke malam tanpa mengenal penat lelah. Terima kasih juga kepada rodong-rodong kerana sudi memberi tunjuk ajar dan ilmu memancing kepada bapak budak baru belajar ini, kalau salah tolong jolokkan.

Jumpa lagi di trip lain.

* Semua gambar dicilok dari FB rodong-rodong.

08 June, 2013

Bowling POG 2013

Setiap tahun ofis aku akan mengadakan kejohanan bowling tertutup. Dan seperti biasa aku hanya mahu bermain sambil bersantai bersama keluarga dan rakan-rakan. Nak mencabar kejuaraan tu aku tak berminat sangat (padahal memang tak terrer pun haha).


Cerita penuh di SINI

05 June, 2013

Ulangtahun ke-10: Jelajah Kuantan-Pekan-Rompin

~ Ketika berpuluh ribu rakyat Pahang dan Elephant Army berkonvoi ke Stadium Bukit Jalil untuk menyokong pasukan Tok Gajah menentang pasukan Harimau Selatan di separuh akhir Piala F.A, aku sekeluarga pula menyongsang arus menuju Kuantan.

1 Jun 2013 (Sabtu)

~ Hari ini genap 10 tahun aku dan isteri melayarkan bahtera  merentasi samudera, ditemani 3 orang anak kapal yang perangainya bermacam ragam. Syukur kepada-Nya kerana bahtera kami jarang sekali dilanda ribut membadai mahupun ombak bergelora. Semoga bahtera ini terus kekal utuh hingga selamat tiba di pelabuhan terakhirnya iaitu sebuah tempat yang bernama alam barzakh.... seterusnya hingga ke syurga... aamiinn.

~ Kebetulan sekarang cuti sekolah, ambil peluang bawa anak bini jalan-jalan, destinasi yang dituju adalah sekitar daerah Kuantan, Pekan dan Rompin. Walaupun aku anak jati Pahang, ada dua tempat dalam Pahang ni yang belum pernah aku jejaki iaitu daerah Pekan dan Rompin.

~ Destinasi pertama dituju ialah pantai Teluk Cempedak, Kuantan... pantai yang banyak bongkah batu besar ni memang indah... teringat kenangan zaman remaja pernah berkhemah di pantai ni.


~ Dari Teluk Cempedak, jalan-jalan cari makan sebab perut dah berbunyi minta diisi. Singgah di Warung Paksu & Maksu di Tanjung Lumpur (sebelah Pondok Polis Peramu). Gerai nampak biasa je tapi apahal la banyak kereta parking depan warung ni... mesti ada 'sesuatu' ni. Rupanya macam-macam makanan Pantai Timur ada di warung ni. Nasi dagang, nasi minyak, nasi kerabu, pulut kuning cicah kari ayam, laksam, sata, otak-otak, keropok lekor, makanan laut yang digoreng celup tepung dan pelbagai jenis kuih tradisional. Harganya pulak memang sangat berpatutan... kami siap tapau sata lagi. Oh, syok mentekedarah, sampai lupa nak ambil gambar. Lepas makan, jangan lupa mensyukuri nikmat dengan mengerjakan suruhan-Nya, kami solat jamak di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Kuantan.

~ Selesai solat, bergegas ke Caribbean Bay Suites, Bukit Gambang Resort City, tempat penginapan yang aku dah tempah sebelum ke sini. Tiada perancangan untuk bermandi-manda di Bukit Gambang Waterpark, sekadar mahu menginap di sini sebab kebanyakan hotel lain yang aku survey semuanya penuh. Penginapan di sini jenis apartment 2 bilik, memang sesuai rasanya untuk kami laki bini yang nak berbulan madu kali kedua sempena meraikan ulangtahun ke-10 ni. Nak bulan madu berdua-duaan, tak sampai hati pulak rasanya nak meninggalkan anak-anak dan menyusahkan orang lain menjaga mereka.

~ Masa nak check-in, begitu ramai manusia lain yang menunggu giliran, siap kena ambil nombor lagi... almaklumlah musim cuti sekolah ni. Nombor giliran yang aku ambil, ada dekat 200 orang lagi sebelum giliran aku... gila nak menunggu, mau sampai malam ni. Nasib baik ada seorang kakitangan hotel yang bersimpati melihat muka seposen kami sekeluarga, lalu menghulurkan 2 tiket dewasa komplimentari  untuk masuk ke Bukit Gambang Safari Park, satu tarikan baru di sini. Katanya pergilah berjalan-jalan dulu sementara nak tunggu check in, terima kasih kepada beliau. Tambah RM54 lagi (RM18 seorang) untuk tiket masuk anak-anak, memang agak mahal tapi berbaloi dengan keseronokan yang dirasai anak-anak.

semuanya haiwan betul... kecuali singa & rimau le...

~ Dari 4.00 petang hingga 8.30 malam, kami menjelajah seluruh Bukit Gambang Safari Park, termasuk menyaksikan persembahan haiwan dan pertunjukan api. Makan malam nasi beriani di restoran yang ada dalam Safari Park ni je. Anak-anak pun dah letih, masa untuk check-in hotel.


2 Jun 2013 (Ahad)

~ Lepas bersarapan di hotel, bagi peluang anak-anak mandi di kolam renang hotel selama 2 jam sebelum check-out. Destinasi kami seterusnya, menuju daerah Pekan yang merupakan bandar diraja Pahang dan kawasan parlimen Perdana Menteri, Dato' Seri Najib Tun Razak. Memandangkan kesuntukan masa, kami hanya sempat singgah di Muzium Sultan Abu Bakar.

sekitar Muzium Sultan Abu Bakar, Pekan

~ Dari Pekan, kami meneruskan perjalanan sejauh 75 km menuju Kampung Leban Condong, Kuala Rompin. Tujuannya hanya satu iaitu untuk menikmati keenakan udang galah Rompin yang terkenal itu sebelum balik ke KL petang ni. Ada beberapa gerai makan yang terletak di R&R Leban Condong ni (berhampiran simpang ke Muadzam Shah) yang menyediakan hidangan udang galah.


~ Gerai Makan Azizah menjadi pilihan kami. Khabarnya tersohor juga gerai ni sebab pernah masuk TV3. Di sebelahnya Gerai Mak Ngah pun agak famous juga. Kita boleh pilih udang yang dah siap masak atau nak suruh dia masak ikut selera kita pun boleh. Berbagai jenis masakan udang galah ada di sini sama ada masak bercili, masak tomato, masak halia,  masak lemak cili api ataupun goreng kunyit. Harga antara 50-70 sekilogram ikut saiz dan gred. Kalau udang saiz besar, 4-5 ekor pun dah cecah sekilo. Dapat rasa seekor pun dah puas makan. Udang saiz sederhana pulak setengah kilo pun dah cukup. Rasanya memang manis, segar dan dihidang pulak panas-panas... pehh memang mengancam. Kalau nak beli yang mentah untuk dibawa pulang pun boleh.

~ Lepas makan, kami ronda-ronda sekitar bandar Kuala Rompin, kira-kira 16 km dari Kg. Leban Condong. Selain terkenal sebagai Bandar Udang Galah, perairan Kuala Rompin juga terkenal sebagai ''Destinasi Antarabangsa Sukan Memancing Ikan Layaran". Berdekatan bandar Kuala Rompin ada sebuah pantai tempat bersantai iaitu Pantai Hiburan. Tak taulah hiburan apa yang ada kat sini, tapi petang-petang memang ramai yang datang lepak, mandi-manda dan main layang-layang.

~ 1 km dari Pantai Hiburan, ada sebuah tempat penginapan iaitu Rompin Beach Resort. Kami mengambil keputusan tergempar untuk bermalam di sini memandangkan keadaan perut aku (dan biniku juga) yang bergelora, tak begitu selesa untuk memandu pulang sejauh 320 km. Mungkin sebab banyak makan udang galah kot... tapi baru je makan takkan dah sakit perut. Jadi suspek utamanya adalah macam-macam makanan yang disumbat masa sarapan kat Caribbean Bay Suites, Bukit Gambang pagi tadi. Mujur anak-anak ok sebab diorang makan sikit je. Takpe esok ambik m.c je lah. Masaklah kalau bos aku tau ni, jangan marah bos...haha!

~ Lepas 'melabur' sepuas-puasnya di bilik penginapan berbentuk chalet, bawa anak-anak mandi-manda... dari kolam renang, kemudian ke pantai dan ke kolam renang semula.

kolam dan pantai
~ Malamnya, singgah di sebuah gerai di medan selera Kuala Rompin (sebelah Pasaraya Tunas Manja). Pelanggan takde la ramai sangat tapi servis memang lembab dan selepas hampir sejam menunggu, awek pelayan tu dengan selambanya kata bahan-bahan untuk masak nasi goreng yang kami pesan dah habis... pergghh... Aku terus bayar harga air sambil berterima kasih banyak-banyak pada tauke kedai. Walaupun tauke kedai langsung tak minta maaf tapi aku agak kagum dengan diri sendiri kerana berjaya mengawal diri dari mencarutkan beliau. Akhirnya ikut cadangan anak-anak pergi makan KFC lagi cepat siap... huhu. (Tak perlu rasanya aku sebut nama gerai tu, tak nak menjejaskan rezeki dia... mungkin ada hikmah di sebaliknya yang kita tak tau).


3 Jun 2013 (Isnin)

~ Lepas solat subuh, ajak anak-anak ke pantai menikmati pemandangan matahari terbit di pantai Rompin. Lepas bersarapan di hotel, bagi anak-anak mandi kolam selama 2 jam lagi. Lepas check-out, kami menuju pekan Tanjung Gemok. Terdapat jeti ke Pulau Tioman di sini dan juga jambatan menyeberangi Sungai Endau yang merupakan sempadan negeri Pahang-Johor. 

indahnya 'sunrise' di pantai Rompin

~ Kemudian berpatah balik menuju Kuala Rompin. Ternampak papan tanda Taman Negeri Endau-Rompin sejauh 28 km melalui Felda Selendang. Singgah nak tengok apa yang ada kat sana. Setelah melalui jalan berbukit bukau dan jalan yang rosak dilanyak lori, sampai juga kami di pintu masuk Taman Negeri Endau-Rompin dari sebelah negeri Pahang. Sunyi sepi je keadaan di sini tanpa pengunjung, mungkin sebab kami datang pada hari Isnin, sebab tu takde orang kot. Yang menarik di sini cuma ada jeram untuk mandi-manda, mujurlah anak-anak tidur lena dalam kereta. Kalau tak, panjang ceritanya, diorang ni spesis yang pantang jumpa air. Dapat bergambar kat papan tanda pun cukuplah. Menurut seorang kakitangan jabatan perhutanan yang bertugas di situ, hujung minggu ramai juga pengunjung yang berkhemah di sini, banyak aktviti hutan boleh dilakukan... boleh rujuk di SINI.



~ Hari pun dah tengah hari, kami singgah sekali lagi di Gerai Makan Azizah, untuk menikmati masakan udang galah sepuas-puasnya, bukan selalu datang sini jadi belasahlah cukup-cukup. Lepas makan, masa untuk pulang ke KL. Singgah solat jamak di Masjid Muadzam Shah.

Perjalanan kami sejauh hampir 900 km : A.Sungai Buloh - B.Kuantan - C.Bukit Gambang - D.Pekan -
E.Kg. Leban Condong - F.Endau - G.Taman Negeri Endau-Rompin - H. Muadzam Shah - I.Sg.Buloh...

~ Alhamdulillah, selamat sampai di rumah hampir menjelang maghrib.


Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...