30 September, 2012

Mengutip anak angkat dari PAWS Malaysia

- Pagi Sabtu sebelum pergi memancing kat Jambatan Pulau Indah, aku sempat bawa anak bini pergi sarapan kat Kedai Makan Pak Man kat Kg. Melayu Subang (dekat tapak pasar tani). Pernah tinggal area tu masa baru-baru kahwin  hampir 10 tahun yg lalu, dan selalu juga bersarapan kat situ sebab dia punya pulut kuning cicah kari ayam memang sedap le bagi tekak aku. Masa aku pergi tu... sekali pulut dah habis daaa...!!! Huhu... layan je la nasi lemak, anak bini pulak pekena roti canai.

- Nak balik awal lagi, ronda punya ronda tersinggah pulak kat PAWS Malaysia, Jalan Lapangan Terbang Subang... satu tempat perlindungan utk haiwan peliharaan yg terbiar, khususnya kucing dan anjing la. Setakat ni belum ada lagi aku dengar ada pusat perlindungan ikan terbiar... hamster terbiar... khinzir terbiar... atau burung terbiar... dsb. Ehh termengarut pulak.

- Disebabkan tempat ni diuruskan oleh sekumpulan sukarelawan, ia amat bergantung kepada sumbangan derma orang ramai. Sesapa yg nak bela kucing bolehlah ambil kucing angkat dgn kos tertentu. Sesapa yg ada kucing tapi dah tak sanggup nak jaga (tapi tak sanggup pulak nak buang kat kedai makan atau pasar atau mana-mana tempat awam) boleh juga diserah kat pusat ni, juga dgn. kos yg sama tapi kena bersetuju dgn polisi penyerahan yg ditetapkan oleh pihak PAWS. Kalau rasa tak setuju dengan kemungkinan kucing tu akan 'ditidurkan' dalam tempoh tertentu jika takde sapa yang ambil utk dijaga, baik jangan hantar.

- Tempat ni terbahagi kepada dua seksyen iaitu anjing dan kucing. Tidak pulak terlintas nak masuk tempat anjing tu, jadi kami tengok-tengok kat seksyen kucing je. Kebanyakan kucing kat sini adalah dari jenis domestik atau kucing kampung, tapi ada juga jenis kacukan yg aku tak tau pulak baka jenis apa. Banyak yg comel-comel tapi kesian pulak tengok kucing-kucing tu terkurung dalam sangkar.

ini kurungan anjing...
reban/kurungan kucing
seronoknya aina

- Bagaimanapun, semua haiwan kat sini cukup makan, malah diberi penjagaan kesihatan sewajarnya termasuk suntikan vaksin dan rawatan pemandulan (dikasi/dikembirikan).

- Niat asal mula-mula ingat nak tengok je kucing-kucing kat sini. Tapi anak bini agak teruja lalu terberkenan pulak nak bela seekor. Aku pun tak kisah sebab bagus juga dapat mendidik anak-anak sifat sayangkan haiwan. Agak memeningkan juga diorang nak memilihnya sebab banyak yg comel-comel belaka. Tapi tak bolehlah nak ambil banyak-banyak memandangkan kami duk apartment je.

semua kucing ada tag nama.. nama orang putih belaka...
takde yg namanya pe'ah, kontot, comot mahupun tompok...
boleh pilih mana suka

pencinta haiwan

- Seekor kucing comel bernama Emmy yg bini aku pilih bersifat agak pemalu dan agak takut-takut dgn orang. Kalau tengok kat tag pengenalannya, si Emmy tu baru sebulan dihantar ke situ. Bila dipegang je oleh sorang pekerja kat situ terus dia melompat lalu lari masuk dlm semak. Tak pasal-pasal PAWS hilang seekor kucing hari ni.

- Akhirnya semua sepakat ikut pilihan si Along iaitu seekor anak kucing jantan berwarna oren+putih, berbulu sedikit kembang dan baru berumur 4 bulan. Dengan ini kami memperkenalkan ahli keluarga kami yg baru iaitu.... CHILLI. Ehh lupa lak nak tanya apasal namanya diberi macam tu. Tanya pakcik Gugel jap... haa dah dapat jawapannya! . Tapi kami rasa macam pelik je nak panggil cili sebab cili biasanya warna merah... jadi tukar sikit la bunyinya jadi CHARLIE... barulah urban sikit... kui3.

emmy yg terlepas lari...
chilli yg extremely friendly
pekerja baju oren mengeluarkan Chilli yg. berbulu warna oren dari rebannya

- Balik tu terus singgah kedai haiwan peliharaan nak cari makanan kucing dan dah tentulah pasir kumbahan dia. Pengurus PAWS tu kata kucing-kucing kat situ semua 'toilet trained'... harap-harap tak berak bersepah... senang sikit kerja tak payah nak dilatih lagi...

selamat sampai rumah... terus menunjukkan aksi 'extremely friendly'nya
seperti menggesel dan menjilat keluarga barunya...
posing bajet comel la tu
apa tengok-tengok? cepat la update blog...
tak sabar nak masuk dlm blog alibukansetan ni...

- Selamat Datang Charlie... kami akan anggap macam keluarga sendiri. Aku dan bini akan anggap macam anak sendiri, dan aku suruh anak-anak aku anggap dia macam adik sendiri. Jangan lupa tolong beri makan... tolong beri belaian kasih sayang... tolong main bersama... tolong jaga kebersihannya... dan dah tentu tolong bersihkan bekas tempat dia melepasss...

- Kalau sesapa berminat nak ambil kucing angkat, selain kat PAWS, ada beberapa lagi tempat perlindungan haiwan terbiar.  Atau kalau nak yg free... pergi cari kat kedai-kedai makan... kat pasar-pasar... ada banyak lagi sebenarnya kucing terbiar kat luar sana...

Memancing di bawah Jambatan Pulau Indah

22 Sept.(Sabtu) & 29 Sept 2012(Sabtu lagi).

- Aku bukanlah pemancing tegar, baru nak belajar2 mancing aje pun. Dah lama tak mancing. Ada pulak member ajak mancing..on je lah. Nah ambik kau... sampai 2 minggu berturut-turut pergi mancing kat tempat yg sama.

- Lokasinya kat bawah Jambatan Pulau Indah, Port Klang, iaitu jambatan yg menghubungkan tanah besar dgn Pulau Indah (nama je indah, tapi takde la indah manapun). (Peta Lokasi). Ada 2 jambatan sebelah menyebelah iaitu jambatan jalanraya dan jambatan keretapi. Yang ada laluan ke bawah jambatan adalah jambatan jalanraya. Jambatan sepanjang 2 km tersebut mempunyai hampir 20 batang tiang besar di mana tapaknya boleh dinaiki oleh pemancing utk memancing dengan selesa. Jambatan keretapi takde laluan bawah tapi ramai juga yg memancing dari atas jambatan.

gi beli umpan pumpun dulu  kat Laguna Park, orang asli jual...
yg baju merah tu bukan la org asli, dia org jawa...

- Jadi sesapa nak mancing dengan kos murah boleh le mancing kat sini. Hanya perlu bayar RM 1 utk menggunakan kemudahan laluan yg disediakan. Suka hati lah nak pilih tiang yg mana satu dan ikut sukalah nak bawak berapa batang joran pun. Setiap hujung minggu memang ramai jugak orang memancing. Boleh parking kenderaan di kawasan terbuka kat bawah jambatan tu. Gerai makan pun ada.

- Macam mana nak pergi ke tiang-tiang tu? Tangga ada disediakan untuk menaiki terowong siling penyelenggaraan (maintenance roof). Dari satu tiang ke satu tiang, jaraknya agak-agak lebih kurang 50 meter. Jaraknya aku agak-agak je le sebab belum ada orang yg terlebih rajin nak mengukurnya.

pandangan dalam terowong (kiri) & dari bawah jambatan (kanan)

Maintenance roof tu pulak ngam-ngam shj. tingginya untuk orang dewasa standard asia berjalan dari satu tiang ke tiang yang lain. Bila berjalan di roof tersebut, kita akan nampak permukaan laut di bawah kaki kita, kira-kira 10 meter tingginya. Atas kepala pulak kita akan rasa gegaran kuat, almaklumlah kat atas tu kan jalanraya ke Pulau Indah yg memang jadi laluan lori-lori kontena terutamanya.

- Di setiap tiang, tangga turun naik disediakan tapi mulai tiang ke-4 tangganya memang menegak je 90 darjah... memang masalah sikit bagi orang yg gayat. Kena hati-hati dan memang tak sesuai utk bawa budak-budak. Tepi tangga tu juga ada disediakan tali utk turunkan segala peralatan memancing. Buat masa ni orang mancing sampai tiang ke-7 je (kalau aku tak silap kira) sebab kalau nak ke tiang ke-8 ada lantai kayu yg patah.

- Komplot pertama aku pergi berdua je dgn sahabat aku si Fais, port kat tiang no.7 sebab tiang-tiang sebelum tu agak ramai orang. Start mancing pukul 6.00 ptg sampai 10.00 mlm. Minggu kedua pulak aku komplot dgn si Fais juga tambah pulak dgn sahabat lama si Rashid. Kali ni pergi awal sikit pukul 4.00 ptg sampai 10.00 mlm port kat tiang ke-4. Lepas maghrib datang pulak si Aie dan lepas tu sepupu Rashid.

gambar2 ni dicilok dari blog si Fais, harap2 dia tak tau

- Spesis ikan yg biasa dinaikkan kat sini? Spesis yang aku & de geng naikkan hanyalah gelama & duri je. Tapi hasil tinjauan kat blog-blog pancing, biasa juga orang dapat sembilang, tetanda, gerut-gerut, senangin, kurau dan tebal pipi. Umpan yg biasa digunakan adalah udang hidup, udang mati (udang kopek), pumpun/perumpun dan juga hirisan isi ikan. Waktu sesuai utk memancing adalah waktu air mati, yg terbaik adalah masa air surut separuh dan masa air mula nak pasang.

ikan gelama adalah ikan paling glamour kat sini
gaul garam kunyit... goreng pun sodaaappp...
- Tips penting kalau nak mancing kat sini, kalau nak mancing sampai malam jangan lupa bawa lampu suluh, seelok-eloknya lampu yg boleh pakai kat kepala (headlamp)... selain utk diguna bawah jambatan, perlu juga utk berjalan balik dalam terowong yg gelap gelita tu. Mulai senja banyak gila nyamuk kat situ. Jangan lupa bawa sarang telur utk dibakar... dia punya asap memang banyak. Setakat asap ubat nyamuk tak jalan punya.   Lagi satu yg paling penting, jangan lupa bawa baldi (dan tali) utk ceduk air buat ambil wudhu'... mancing-mancing juga... solat jangan dilupa beb...!!! Tak berkat hasil tangkapan kalau tak solat!!!

Sekian utk komplot kali ni. Kira oklah sebab tak kumpau lagi membangau. Next komplot ingat nak repeat Kelong Greenway. Ada sapa nak join?

16 September, 2012

Cerita Syawal 2012

Lama tak update blog ni pasal malas melanda...

my dad is not orang felda!
- Tahun ni giliran beraya di kampung2 aku dulu. Kalau beraya kat felda agak mewah la sikit tahun ni sebab orang felda baru je dihempap durian runtuh... sampaikan kalau join tahlil dari rumah ke rumah pada raya pertama pun dapat beg cenderamata, selain duit raya untuk budak2 yg agak lebih dari biasa. Saudara mara yg duk kampung pun ada la sikit merasa tempias2 duit durian runtuh tu. Terima kasih le ingat juga kat kami. :D

- Sebagai suami yg adil lagi saksama, pastinya tak sanggup melihat si isteri berlinangan air mata dan air hidung kerana terkenangkan ayah bondanya. Maka pada raya ke-4 baliklah pulak ke rumah mertua... dan kemudian bersama beraya ke rumah saudara mara sebelah isteri di sekitar Ipoh, Penang & Sitiawan.

- Balik dari cuti raya, sibuk pulak dgn urusan berpindah ke pejabat baru yg lebih strategik lokasinya, dekat sesangat dgn Tesco. Kepada En. Bos tak payah nak risau sangat, kalau dah depan mata takkanlah kemaruk sangat kami nak mengular hari2 kat Tesco tu. Yang penting perjalanan aku pergi balik kerja aman damai je sebab ikut hiway Guthrie & Latar yg tak banyak kenderaan lalu.

- 4 September/17 Syawal; b'day biniku yg tercinta... Selain beli kek yg comey saiznya (cukup le utk makan anak beranak je) dan belikan hadiah spesel (rahsia la apa ke bendanya), aku offer diri aku yg pemalas ni utk masak. Apa nak masak? Kena la masak yg spesel sikit. Nanti aku cari resepi dlm google. Tuu dia... ketam goreng telur masin & ikan dory sweet sour...Nasib la anak bini aku.. sedap tak sedap kena telan juga sebab hati ayah kena dijaga... :) Bukan selalu ayah masak ni. Tapi elok je takde pulak anak bini aku sakit perut.. kira ok la tu...hihi.


- 11 Sept/24 Syawal; Ada bola friendly Malaysia vs Vietnam kat Stadium Shah Alam. Tiba2 terasa macam nak gi tengok bola. Dah lebih 2-3 tahun rasanya tak gi stadium. Maka pergilah kami 3 beranak ke sana, jumpa pulak sahabat aku si Fais. Walaupun permainan Malaysia macam _________ (semua dah tengok aksi diorang & keputusan game tu kan, jadi isilah sendiri tempat kosong dengan apa2 perkataan yg korang suka!),  tapi yg penting dapat rasa semula suasana meriah tengok bola kat stadium... terutama si Angah yg pertama kali gi stadium dan sibuk meniup vuvuzelanya.

(UPDATE: sehari lepas game ni, FAM telah mengharamkan vuvuzela di semua stadium. Elok sangat le tu... memekak sungguh. Aku pun mcm mana boleh terlayan rengekan anak2 nak beli menatang tu).


- Raya tahun ni tak berapa ramai kawan2 yg buat open house. Mungkin sebab nak save bajet khususnya kawan2 yg keje gomen gaji lambat lagi... Cuma gi beberapa open house kawan2, open house taska anak2 dan majlis raya kejiranan aku je. Dari satu segi bagus juga tak banyak open house sebab dapat mengelakkan pembaziran, mengelakkan makan berlebihan dan tak perlu tersangkut dlm trafik jem di sana sini. Agak2 nak beraya rumah aku datang je la.. sila call dulu dan kalau agak2 tak bersedia aku kata jangan datang je... huhu kejamnya!

- 16 Sept; Hari Malaysia bersamaan hari terakhir Syawal. Pergi majlis kenduri kahwin En. Roslan Misai Perang kat Gombak... bukan beliau yg kahwin tapi anaknya. Sempat la juga jumpa kawan2 dari HQ Shah Alam & P.O Kajang.

- Itu je la cerita raya tahun ni. Nak pergi kira duit raya anak2... Setakat ni masih belum dibelanjakan lagi. Cadangnya sebahagian besarnya nak simpan je dalam SSPN.

Wassalamu...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...