21 July, 2012

Salam Ramadhan 2012

Marhaban Ya Ramadhan. Syukur Alhamdulillah, aku dan korang masih diberi peluang untuk bertemu Ramadhan tahun ni. Masuk je 1 Ramadhan tahun ni bermakna dah genap setahun aku berjaya berhenti merokok... boleh dikatakan antara pencapaian terhebat dalam hidup aku.

Ingat senang ke nak berhenti merokok? Kalau hati dan semangat tak kuat macam korang jangan harap le boleh berhenti. Kalau rasa tercabar sila cuba berhenti, bulan Ramadhan ni lah masa paling sesuai!


Dengan berkat Ramadhan ni, aku nak berpesan terutamanya kepada diri sendiri dan kepada sahabat2 yg sampai (sama ada yg sengaja mahupun yg tersesat) ke blog aku ni, marilah kita sama2 melakukan perubahan dalam hidup kita ke arah yang lebih baik dari sebelum ni.

Ingat balik apa tujuan kita diciptakan. Takkanlah hidup kita ni hanya utk kerja cari duit, makan, tidur, berak dan berseronok memuaskan macam2 nafsu semata-mata. Dah lama sangat kita lalai mengejar keseronokan dan kenikmatan dunia sampai kita lupa hidup kita ni sementara je.

“Ketahuilah bahwa sesungguhnya kehidupan dunia itu hanyalah permainan dan suatu yang melalaikan, perhiasan dan bermegah-megah antara kamu serta berbangga-banggaan tentang banyaknya harta dan anak, seperti hujan yang tanam-tanamannya mengagumkan para petani; kemudian tanaman itu menjadi kering dan kamu lihat warnanya kuning kemudian menjadi hancur. Dan di akhirat (nanti) ada azab yang keras dan ampunan dari Allah serta keridhaan-Nya. Dan kehidupan dunia ini tidak lain hanyalah kesenangan yang menipu.�? (al-Hadiid: 20)

Tak dapat ubah banyak... ubah sikit2 dulu pun jadilah janji ada perubahan. Nak berubah jangan bertangguh-tangguh, ntah-ntah esok lusa mati... apa pun tak boleh!

Pesanan di atas memang nampak macam nak tunjuk bagus tapi percayalah alibukansetan ni ikhlas menegur sebab sayangkan sahabat2nya.

Selamat berpuasa dan kalau ada salah silap harap dimaafkan. Blog ni cuti sebulan kot.

16 July, 2012

Mari Berbekam

Hari ni rasa kurang sihat, macam nak demam. Ronda2 naik motor kat area rumah aku, ternampak satu papan tanda tentang Bekam Sunnah, satu kaedah perubatan Islam yang sekarang ni makin popular. Tempat yang menawarkan khidmat berbekam pun dah makin banyak kat Lembah Kelang ni. Khabarnya sorang sepupu aku pun dah jadi tukang bekam sekarang.

Tergerak pulak hati nak cuba kaedah rawatan ni. Jangan takut rasa geli2 macam kena gigit semut je. Cuma kesan bekam yang bulat2 tu pada kulit makan masa 4-5 hari juga la nak betul2 hilang (kata si tukang bekam). Kalau bekam kat kepala, rambut di kawasan yang nak dibekam juga perlu dicukur sikit. Hanya akan menjejaskan sikit kehenseman anda buat sementara di situ.

Lepas bekam, kepala pun rasa ringan je... lenguh kat bahu pun rasa kurang sikit. Akan datang ni, disebabkan sakit berpanjangan kat lutut dan buku lali (kesan kecederaan lama sebab main bola dulu), aku cadang nak buat kat bahagian kaki pulak... macam awek ni...




pergghh...banyak betul ko punya darah beku...


Nak info pasal bekam yang lebih serius:

Apa itu Bekam?
Fakta tentang Berbekam
Berbekam: Kaedah Perubatan Islam

P/S: Ehh...sampai menangis2 si Along & Angah bila aku suakan badan aku yang ada kesan bekam tu kat diorang... mungkin sebab geli kot... tapi ada ke patut Angah kata "ayah ni nampak menjijikkan la"... cis3.

15 July, 2012

Tingginya Tanah Cameron...

Wah3... seronok sungguh si Aina berpoya-poya dengan ibunya dan kawan2 perempuan ibunya kat Cameron Highlands. Sampainya hati membiarkan kaum Adam melepek je kat rumah. Takpe, kita kasi can sekali-sekala.

07 July, 2012

Suatu hari di AEON Rawang

Dah lebih dua tahun rasanya tak tengok wayang... si Along & Angah pulak teringin nak tengok cerita The Amazing Spiderman. Permintaan ditunaikan. Berangkat ke TGV AEON Rawang yang baru dibuka. Ini juga pertama kali bawa si Aina tengok wayang... nampak teruja...

1.spiderman lah konon... 2. main kat playground... 3. pizza hut

ultrasonic height & weight machine
Habis wayang, terjumpa pulak mesin ni... dengan hanya masukkan singgit boleh dapat tau sikit sebanyak status kesihatan kita... result aku punya yang sebelah atas. BMI, weight, body fat index... masih ideal tapi dah nak cecah tahap maksimum... tapi masa timbang tu aku belum makan lagi... kalau timbang lepas makan mungkin dah tak ideal lagi...

Blood pressure masih OK. Sejak berenti merokok hampir setahun yg lalu, berat badan & perut ada naik sikit... puasa tak lama lagi... harap2 boleh turun sikit... Result yg bawah tu orang rumah aku punya.

Kat tempat korang ada mesin ni? Kalau takde datanglah sini... cari mesin ni kat tepi eskalator. Selamat mencuba... kalau mesin ni tipu, jangan salahkan aku.
Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...