13 May, 2012

Berat mata memandang...

Cuti hujung minggu.... balik kampung tengok anak buah baru (ehh lupa nak ambik gambo) dan bersama kawan2 (Azam, Sidah & Senah) menziarahi seorang sahabat yang sedang terlantar kerana mengidap penyakit saraf otak atau dalam bahasa perubatannya cerebral embolism.


Berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikulnya. Ini ujian dia...ujian untuk kita tak tau macam mana bentuknya. Semoga dia dan keluarganya sabar dan tabah menghadapi ujian ni. Semoga kembali sembuh sahabat....

02 May, 2012

Along dah 8 tahun!

Seperti biasa setiap 1 Mei semua orang terpaksa bercuti utk menyambut harijadi Along.

Tahun ni sambut besday kat rumah Atuk & Opah kat Ipoh, buat kecil2an je lah ye. Kata tahun ni nak sunat dengan Angah sekali kan? Kalau ada rezeki lebih masa tu baru kita sambut besar2an. :D

Semoga hidupmu diberkati dan dirahmati Allah. Amin!

01 May, 2012

Memancing & Mencandat lagi @ Terengganu

28-30 April 2012 (Sabtu-Isnin) - Cuti panjang sempena Hari Pekerja.

- Jumaat malam hantar anak bini balik kampung, Sabtu lepas subuh patah balik ke Rawang ambik kawan2 seperjuangan... Bazri, Ijat, Rozan & Shahrul. Trip kali ni juga disertai oleh Mat Din, Aie, Zulham, Pak Arab & 2 orang kawan, Afiq, Peja, Ustaz dan Hairi & bininya. Macam trip yang dulu juga, menginap kat Faizal Jusoh Inn...

- Trip kali ni harap2 tak mabuk lagi mintaknya. Ubat tahan mabuk Novomin dah siap beli 2 papan. Kalau mabuk gak kali ni mungkin next trip kena telan ubat sepapan sekaligus. :)

- Sepatutnya naik bot pada tengahari Ahad, tapi bot yang patut kami naik rosak pulak. Bot gantian yang baru balik dari laut pulak macam2 hal nak kena buat... cuci dalam bot, isi minyak, isi ais, cari umpan dll. Maka petangnya baru dapat naik bot. Penat menunggu...

- Lepas sejam perjalanan, nampak macam nak hujan. Bot berhenti dan tekong bot kata bolehlah nak mancing sekejap sementara menunggu hari gelap baru pergi port mencandat. Kepala pun aku rasa macam ok je takde pulak rasa pening.

- Belum sempat ikan nak cuit umpan, tiba2 ribut melanda pulak dah... hujan lebat disusuli kilat dan petir sabung menyabung, ombak pulak makin mengganas.... Kepala pun dah lalok... layan baring je la.

- Malam (ntah pukul berapa) bila ribut dah berhenti... hujan renyai2 je... ombak pun dah tak berapa kuat... kawan2 pun dah mula mencandat sambil memancing. Aku pun menggagahkan diri layan candat. Tapi tak sampai 5 minit, termuntah juga akhirnya... cheh... dasar pemabuk tak boleh bawak gi laut. Aku rasa kalau tak kena ribut tadi rasanya aku mampu bertahan. Nasib baik bukan aku sorang yang mabuk, takde la malu sangat. :)

- Sambung baring kat lantai bot, tak peduli apa dah walaupun dalam hujan renyai, sambil menyaksikan Rozan mencandat tangannya sendiri... nasib baik trip kali ni spesel sikit sebab ada pegawai perubatan ikut sekali... Lantak kaulah Rozan... aku pun dah lalok, cari tempat tidur kat bahagian atas bot...tidur lena sampai pagi.

- Isnin, terbangun 5.30 pagi....kepala rasa dah segar. Sambung mancing je la, nak mencandat dah takde selera. Selain sotong, banyak juga la ikan yang berjaya kami naikkan.... kerisi, bulus, selar, kerapu dll. Paling gempak tentulah si Ijat yang berjaya menaikkan tenggiri sesat walaupun cuma pakai umpan isi udang je...

- Lebih kurang pukul 10.00 pagi... suasana dah makin sunyi... takde sapa yang dapat ikan. Jangankan rentap umpan, cuit pun tak. Heran juga sebab kawasan tu tempat unjam ikan. Tekong bot pulak pemalas tak nak pindah tempat. Terus balik jeti.

1. Bot belum jalan, posing dulu.     2. Tumpang bergambar dgn tenggiri 4 kilo 
3. Ntah ikan apa yg aku dapat ni      4. Hasil tangkapan

- Tengahari; dari jeti, terus jalan2 cari makan kat Nasi Kukus Sempoi Alias kat Gong Badak. Masakannya memang sedap tapi tak pasti sama ada sebab rasanya memang sedap atau sebab dah kebulur makan apapun rasa sedap je. Lepas tu balik ke Faizal Jusoh Inn lepak2, mandi & bahagi2kan hasil tangkapan.

- Petang; pergi Losong beli keropok lekor untuk dibawa balik. Kemudian konvoi 3 kereta balik KL. Singgah beli air tuak (nira kelapa) & makan malam kat mana ntah...Paka kot. Teruskan perjalanan....sampai R&R Temerloh kul 2.00 pagi Selasa. Mata dah ngantuk tukar pilotlah pulak bagi Bazri bawak,  sampai Rawang 4.00 pagi, terus balik Ipoh nak ambik anak bini. Sampai Ipoh sambung tidur... petangnya baru balik KL.

Sekian.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...