30 September, 2012

Memancing di bawah Jambatan Pulau Indah

22 Sept.(Sabtu) & 29 Sept 2012(Sabtu lagi).

- Aku bukanlah pemancing tegar, baru nak belajar2 mancing aje pun. Dah lama tak mancing. Ada pulak member ajak mancing..on je lah. Nah ambik kau... sampai 2 minggu berturut-turut pergi mancing kat tempat yg sama.

- Lokasinya kat bawah Jambatan Pulau Indah, Port Klang, iaitu jambatan yg menghubungkan tanah besar dgn Pulau Indah (nama je indah, tapi takde la indah manapun). (Peta Lokasi). Ada 2 jambatan sebelah menyebelah iaitu jambatan jalanraya dan jambatan keretapi. Yang ada laluan ke bawah jambatan adalah jambatan jalanraya. Jambatan sepanjang 2 km tersebut mempunyai hampir 20 batang tiang besar di mana tapaknya boleh dinaiki oleh pemancing utk memancing dengan selesa. Jambatan keretapi takde laluan bawah tapi ramai juga yg memancing dari atas jambatan.

gi beli umpan pumpun dulu  kat Laguna Park, orang asli jual...
yg baju merah tu bukan la org asli, dia org jawa...

- Jadi sesapa nak mancing dengan kos murah boleh le mancing kat sini. Hanya perlu bayar RM 1 utk menggunakan kemudahan laluan yg disediakan. Suka hati lah nak pilih tiang yg mana satu dan ikut sukalah nak bawak berapa batang joran pun. Setiap hujung minggu memang ramai jugak orang memancing. Boleh parking kenderaan di kawasan terbuka kat bawah jambatan tu. Gerai makan pun ada.

- Macam mana nak pergi ke tiang-tiang tu? Tangga ada disediakan untuk menaiki terowong siling penyelenggaraan (maintenance roof). Dari satu tiang ke satu tiang, jaraknya agak-agak lebih kurang 50 meter. Jaraknya aku agak-agak je le sebab belum ada orang yg terlebih rajin nak mengukurnya.

pandangan dalam terowong (kiri) & dari bawah jambatan (kanan)

Maintenance roof tu pulak ngam-ngam shj. tingginya untuk orang dewasa standard asia berjalan dari satu tiang ke tiang yang lain. Bila berjalan di roof tersebut, kita akan nampak permukaan laut di bawah kaki kita, kira-kira 10 meter tingginya. Atas kepala pulak kita akan rasa gegaran kuat, almaklumlah kat atas tu kan jalanraya ke Pulau Indah yg memang jadi laluan lori-lori kontena terutamanya.

- Di setiap tiang, tangga turun naik disediakan tapi mulai tiang ke-4 tangganya memang menegak je 90 darjah... memang masalah sikit bagi orang yg gayat. Kena hati-hati dan memang tak sesuai utk bawa budak-budak. Tepi tangga tu juga ada disediakan tali utk turunkan segala peralatan memancing. Buat masa ni orang mancing sampai tiang ke-7 je (kalau aku tak silap kira) sebab kalau nak ke tiang ke-8 ada lantai kayu yg patah.

- Komplot pertama aku pergi berdua je dgn sahabat aku si Fais, port kat tiang no.7 sebab tiang-tiang sebelum tu agak ramai orang. Start mancing pukul 6.00 ptg sampai 10.00 mlm. Minggu kedua pulak aku komplot dgn si Fais juga tambah pulak dgn sahabat lama si Rashid. Kali ni pergi awal sikit pukul 4.00 ptg sampai 10.00 mlm port kat tiang ke-4. Lepas maghrib datang pulak si Aie dan lepas tu sepupu Rashid.

gambar2 ni dicilok dari blog si Fais, harap2 dia tak tau

- Spesis ikan yg biasa dinaikkan kat sini? Spesis yang aku & de geng naikkan hanyalah gelama & duri je. Tapi hasil tinjauan kat blog-blog pancing, biasa juga orang dapat sembilang, tetanda, gerut-gerut, senangin, kurau dan tebal pipi. Umpan yg biasa digunakan adalah udang hidup, udang mati (udang kopek), pumpun/perumpun dan juga hirisan isi ikan. Waktu sesuai utk memancing adalah waktu air mati, yg terbaik adalah masa air surut separuh dan masa air mula nak pasang.

ikan gelama adalah ikan paling glamour kat sini
gaul garam kunyit... goreng pun sodaaappp...
- Tips penting kalau nak mancing kat sini, kalau nak mancing sampai malam jangan lupa bawa lampu suluh, seelok-eloknya lampu yg boleh pakai kat kepala (headlamp)... selain utk diguna bawah jambatan, perlu juga utk berjalan balik dalam terowong yg gelap gelita tu. Mulai senja banyak gila nyamuk kat situ. Jangan lupa bawa sarang telur utk dibakar... dia punya asap memang banyak. Setakat asap ubat nyamuk tak jalan punya.   Lagi satu yg paling penting, jangan lupa bawa baldi (dan tali) utk ceduk air buat ambil wudhu'... mancing-mancing juga... solat jangan dilupa beb...!!! Tak berkat hasil tangkapan kalau tak solat!!!

Sekian utk komplot kali ni. Kira oklah sebab tak kumpau lagi membangau. Next komplot ingat nak repeat Kelong Greenway. Ada sapa nak join?

5 comments :

  1. sedang menunggu waktu memancing disini dengan pancing baru....he he he

    ReplyDelete
  2. semalam dah servey pancing. brand abu bin garsia...budget jer yang xda..hu hu hu hu ..mancing sikit-sikit jer...berangan nak beli pancing mahal...he he he

    ReplyDelete
  3. jgn beli yg mahal2... aku punya cap ayam je, nnti segan aku nk ajak ko mancing...

    ReplyDelete
  4. Ok jugak mancing

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...