30 September, 2012

Mengutip anak angkat dari PAWS Malaysia

- Pagi Sabtu sebelum pergi memancing kat Jambatan Pulau Indah, aku sempat bawa anak bini pergi sarapan kat Kedai Makan Pak Man kat Kg. Melayu Subang (dekat tapak pasar tani). Pernah tinggal area tu masa baru-baru kahwin  hampir 10 tahun yg lalu, dan selalu juga bersarapan kat situ sebab dia punya pulut kuning cicah kari ayam memang sedap le bagi tekak aku. Masa aku pergi tu... sekali pulut dah habis daaa...!!! Huhu... layan je la nasi lemak, anak bini pulak pekena roti canai.

- Nak balik awal lagi, ronda punya ronda tersinggah pulak kat PAWS Malaysia, Jalan Lapangan Terbang Subang... satu tempat perlindungan utk haiwan peliharaan yg terbiar, khususnya kucing dan anjing la. Setakat ni belum ada lagi aku dengar ada pusat perlindungan ikan terbiar... hamster terbiar... khinzir terbiar... atau burung terbiar... dsb. Ehh termengarut pulak.

- Disebabkan tempat ni diuruskan oleh sekumpulan sukarelawan, ia amat bergantung kepada sumbangan derma orang ramai. Sesapa yg nak bela kucing bolehlah ambil kucing angkat dgn kos tertentu. Sesapa yg ada kucing tapi dah tak sanggup nak jaga (tapi tak sanggup pulak nak buang kat kedai makan atau pasar atau mana-mana tempat awam) boleh juga diserah kat pusat ni, juga dgn. kos yg sama tapi kena bersetuju dgn polisi penyerahan yg ditetapkan oleh pihak PAWS. Kalau rasa tak setuju dengan kemungkinan kucing tu akan 'ditidurkan' dalam tempoh tertentu jika takde sapa yang ambil utk dijaga, baik jangan hantar.

- Tempat ni terbahagi kepada dua seksyen iaitu anjing dan kucing. Tidak pulak terlintas nak masuk tempat anjing tu, jadi kami tengok-tengok kat seksyen kucing je. Kebanyakan kucing kat sini adalah dari jenis domestik atau kucing kampung, tapi ada juga jenis kacukan yg aku tak tau pulak baka jenis apa. Banyak yg comel-comel tapi kesian pulak tengok kucing-kucing tu terkurung dalam sangkar.

ini kurungan anjing...
reban/kurungan kucing
seronoknya aina

- Bagaimanapun, semua haiwan kat sini cukup makan, malah diberi penjagaan kesihatan sewajarnya termasuk suntikan vaksin dan rawatan pemandulan (dikasi/dikembirikan).

- Niat asal mula-mula ingat nak tengok je kucing-kucing kat sini. Tapi anak bini agak teruja lalu terberkenan pulak nak bela seekor. Aku pun tak kisah sebab bagus juga dapat mendidik anak-anak sifat sayangkan haiwan. Agak memeningkan juga diorang nak memilihnya sebab banyak yg comel-comel belaka. Tapi tak bolehlah nak ambil banyak-banyak memandangkan kami duk apartment je.

semua kucing ada tag nama.. nama orang putih belaka...
takde yg namanya pe'ah, kontot, comot mahupun tompok...
boleh pilih mana suka

pencinta haiwan

- Seekor kucing comel bernama Emmy yg bini aku pilih bersifat agak pemalu dan agak takut-takut dgn orang. Kalau tengok kat tag pengenalannya, si Emmy tu baru sebulan dihantar ke situ. Bila dipegang je oleh sorang pekerja kat situ terus dia melompat lalu lari masuk dlm semak. Tak pasal-pasal PAWS hilang seekor kucing hari ni.

- Akhirnya semua sepakat ikut pilihan si Along iaitu seekor anak kucing jantan berwarna oren+putih, berbulu sedikit kembang dan baru berumur 4 bulan. Dengan ini kami memperkenalkan ahli keluarga kami yg baru iaitu.... CHILLI. Ehh lupa lak nak tanya apasal namanya diberi macam tu. Tanya pakcik Gugel jap... haa dah dapat jawapannya! . Tapi kami rasa macam pelik je nak panggil cili sebab cili biasanya warna merah... jadi tukar sikit la bunyinya jadi CHARLIE... barulah urban sikit... kui3.

emmy yg terlepas lari...
chilli yg extremely friendly
pekerja baju oren mengeluarkan Chilli yg. berbulu warna oren dari rebannya

- Balik tu terus singgah kedai haiwan peliharaan nak cari makanan kucing dan dah tentulah pasir kumbahan dia. Pengurus PAWS tu kata kucing-kucing kat situ semua 'toilet trained'... harap-harap tak berak bersepah... senang sikit kerja tak payah nak dilatih lagi...

selamat sampai rumah... terus menunjukkan aksi 'extremely friendly'nya
seperti menggesel dan menjilat keluarga barunya...
posing bajet comel la tu
apa tengok-tengok? cepat la update blog...
tak sabar nak masuk dlm blog alibukansetan ni...

- Selamat Datang Charlie... kami akan anggap macam keluarga sendiri. Aku dan bini akan anggap macam anak sendiri, dan aku suruh anak-anak aku anggap dia macam adik sendiri. Jangan lupa tolong beri makan... tolong beri belaian kasih sayang... tolong main bersama... tolong jaga kebersihannya... dan dah tentu tolong bersihkan bekas tempat dia melepasss...

- Kalau sesapa berminat nak ambil kucing angkat, selain kat PAWS, ada beberapa lagi tempat perlindungan haiwan terbiar.  Atau kalau nak yg free... pergi cari kat kedai-kedai makan... kat pasar-pasar... ada banyak lagi sebenarnya kucing terbiar kat luar sana...

16 comments :

  1. alhamdulillah...Chilli dah dapat keluarga baru

    terima kasih ^^

    ReplyDelete
  2. keluarga baru pun dah dapat Chilli... :)

    ReplyDelete
  3. bela lah gelama @ duri.kan banyak dah dapat. he he he

    ReplyDelete
  4. nak kena gi laut selalu la, ambik air laut :D

    ReplyDelete
  5. salam...bagus ler awak ni walu dok aparment pun masih bela byk kucing...sy baru belajar membela kucing...itupun kucing DLH beli kat RM600 hadiah utk anak perempuan...anak2 suka kucing tapi..kitaorg ni penggeli skit....belai2 skit n main2 time ptg...pastu mlm masukkan dlm cage...

    ReplyDelete
  6. wsalam... ehh takde la byk.. sekor je...

    ReplyDelete
  7. Eh..byrn yg dkenakan untk hntar kcing disini brp yer??

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama mcm harga ambil rm30 adult, rm50 kitten..

      Delete
  8. Nk bela kucing klu bole yg sihat n jenis. kacuhkan saya duk sabah mcm mana proses penghantaran..nk yg jantan yg blum dmandulkn.boleh whatsap pic kucing kt..keroro @ dayang 0168272064

    ReplyDelete
  9. Blh bg sy no contact utk sy hantar kucing

    ReplyDelete
  10. Semoga Allah murahkan rezeki encik dan dipermudahkan segala urusan. Aamiin

    ReplyDelete
  11. Hg kucing besar 60, kecil 80..br ty td.dh naik rege

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...