16 August, 2012

Cerita Ramadhan 2012


Hari Jadi

- 5 Ramadhan bersamaan 25 Julai; menjadi 'birthday boy' untuk kali ke 37... Boy??? Haktuih... tak sedar diri le tu!

- Apapun syukur Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bernafas sampai hari ni... Aku kena ingatkan diri aku umur cuma bertambah dari segi nombornya... tapi jangka masa hidup aku kat dunia ni dah makin sikit sebenarnya...

 - Terima kasih kpd lebih 2600 kawan2 yang buat ucapan kat wall FB aku...  maaf tak larat nak balas semua sebab ramai sangat... (nampak benor nipunya kawan2 kat FB sampai 2600, lu ingat lu artis???).

-  Raikan dgn berbuka kat luar la kononnya... tapi baru makan separuh,  terus terbantut selera bila orang rumah aku hampir termakan bangkai seekor anak lipas kat dlm salah satu lauk. Panggil tauke kedai & slow talk suruh dia tengok sendiri, tak jadi le nak marah pasal tauke kedai minta maaf dan nak masak yg lain... err takpe lah bang..dah terbantut selera ni... kamipun blah dan bayar dengan harga selepas diskaun.

- Gambar di atas sekadar hiasan semata... tapi memang ada kena mengena dgn yg hidup tapi tidak yg mati... menggantikan hp lama yang dah 'kong'. Terima kasih biniku, susah2 aje :D


Puasa di Kampung

-Memandangkan tahun ni giliran beraya kat kampung-kampung aku (wahh banyaknya kampung), maka sempena cuti Nuzul Quran selama 3 hari aku cuba menghiburkan hati bini aku dengan balik ke kampungnya kat Ipoh (ehh kampung ke?) ... dapatlah berbuka dengan lebih meriah bersama keluarga tercinta... Nanti raya ke-4 atau ke-5 barulah balik semula beraya ke sini.


Belajar Puasa

- Bagi Along dah takde  masalah... nampak steady je. Cuma kalau hari sekolah (petang), balik tu memang agak melepek je le dia sementara tunggu waktu berbuka. Tahun lepas masa darjah 1 pun cuma kantoi 3 hari je. Tahun ni ayah yakin Along boleh puasa penuh. Ada satu hari tu satu famili terlajak tak bangun sahur pun Along masih mampu bertahan... syabas.

- Angah pulak dah sekolah tadika... dah boleh mula belajar puasa. Setakat ni setengah hari dulu. Kalau hari cuti bolehlah lajak sikit sampai pukul 2/3/4/5... tapi susah juga nak tahan kalau tengok adiknya si Aina tanpa rasa bersalah makan depan dia... nak rasa bersalah apanya si Aina baru dua tahun lebih la... :)

- Masuk hari ke-16 Ramadhan, barulah Angah berjaya berpuasa sehari penuh. Itupun tak larat nak dengar rungutan dan rengekan kelaparan dan kehausan dia. Agak banyak songeh budak ni. Setakat 27 Ramadhan ni, baru 4-5 hari dia berjaya berpuasa sehari penuh... semuanya masa cuti kat rumah... kalau hari sekolah payah sikitlah nak pantau.

Kursus/Taklimat

-8 & 9 Ogos, dua hari kena pergi P.O Kajang kerana dipaksa mendengar taklimat ICDT/ICT. Malas nak bawa motor, aku naik je komuter sampai Kajang. Apa la kejadahnya buat taklimat masa bulan puasa ni... dah tentu ramai yang terangguk-angguk dan tersengguk-sengguk tanda  setuju.... tido le tu! Hari kedua masa nak balik sempat la tapau sate burung unta, rusa & perut babat kat Restoran Sate Emas Kajang.


Nak pindah pejabat

- Akan mula berpindah selepas balik dari cuti raya ni. Sekarang agak sibuk dengan kerja2 pelupusan dan pembungkusan. Perpindahan sepenuhnya dijangkakan pada 1 Sept. Lokasi baru letaknya di tempat yang agak sibuk... betul2 di depan TESCO.


Majlis Berbuka Puasa

- 22 Ramadhan (11 Ogos) ofis aku buat majlis berbuka kat Kelab Golf Perangsang, Templer Park... secara ala buffet. Makan dan makan dan makan sampai muntah... Itulah antara keburukan makan secara buffet. Biasanya kita terpaksa makan hingga lupa diri sebab banyak sangat pilihan dan sebab nak mengimbangi kos mahal yang dah dibayar.


- 24 Ramadhan;majlis iftar geng ofis bini aku pulak... ala buffet juga tapi yang ni tak payah bayar... semua ditanggung. Tak berapa ada gambar sebab sibuk mentekedarah.

Itu sajalah cerita Ramadhan tahun ni.

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...