16 July, 2012

Mari Berbekam

Hari ni rasa kurang sihat, macam nak demam. Ronda2 naik motor kat area rumah aku, ternampak satu papan tanda tentang Bekam Sunnah, satu kaedah perubatan Islam yang sekarang ni makin popular. Tempat yang menawarkan khidmat berbekam pun dah makin banyak kat Lembah Kelang ni. Khabarnya sorang sepupu aku pun dah jadi tukang bekam sekarang.

Tergerak pulak hati nak cuba kaedah rawatan ni. Jangan takut rasa geli2 macam kena gigit semut je. Cuma kesan bekam yang bulat2 tu pada kulit makan masa 4-5 hari juga la nak betul2 hilang (kata si tukang bekam). Kalau bekam kat kepala, rambut di kawasan yang nak dibekam juga perlu dicukur sikit. Hanya akan menjejaskan sikit kehenseman anda buat sementara di situ.

Lepas bekam, kepala pun rasa ringan je... lenguh kat bahu pun rasa kurang sikit. Akan datang ni, disebabkan sakit berpanjangan kat lutut dan buku lali (kesan kecederaan lama sebab main bola dulu), aku cadang nak buat kat bahagian kaki pulak... macam awek ni...




pergghh...banyak betul ko punya darah beku...


Nak info pasal bekam yang lebih serius:

Apa itu Bekam?
Fakta tentang Berbekam
Berbekam: Kaedah Perubatan Islam

P/S: Ehh...sampai menangis2 si Along & Angah bila aku suakan badan aku yang ada kesan bekam tu kat diorang... mungkin sebab geli kot... tapi ada ke patut Angah kata "ayah ni nampak menjijikkan la"... cis3.

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...