17 June, 2012

Kelong Greenway @ Pulau Ketam

16 Jun; Balik je dari kursus, join trip mancing la pulak kat Kelong Greenway, lokasinya berdekatan Pulau Ketam, Port Klang. Trip last minute ni cuma disertai 4 org... aku, Aie, Fais & Ashim.


Perjalanan Pergi :
Keluar dari rumah pukul 7.00 pg. menuju Port Klang. Singgah Pasar Jln.Meru beli umpan udang & sotong sikit. Sampai jeti Southport Port Klang, parking kereta kat situ kena bayar RM 3.00. Kawan2 pun belum sampai lagi, lepak minum dulu. Bila kawan2 sampai, diorang pun belum minum lagi...lepak minum lagi. Lagipun sebenarnya feri pertama dari Port Klang ke Pulau Ketam 8.45 am dah terlepas, terpaksalah tunggu feri kedua 9.30 am. Tambangnya RM7.00 sehala...

Dari Jeti Port Klang ke Jeti Pulau Ketam ke Kelong Greenway:
Perjalanan naik feri ke P.Ketam ambik masa dlm setengah jam je..ferinya laju gak..agak selesa macam feri gi Langkawi je... aircondnya pun sejuk giler. Sampai kat jeti P.Ketam, tunggu bot nak ke kelong pulak. Kali ni naik bot nelayan je yang dipandu sendiri oleh tauke kelong tu, Mr. Calvin. Dari jeti nak sampai ke kelong makan masa 15 minit..


Kelong Greenway : 10.45am; sampai je kat kelong terus si Calvin collect duit..satu kepala RM20 untuk memancing sampai pukul 4.00 ptg.. Kalau nak mancing semalaman siap dgn bilik kena bayar  RM60 sekepala.. kelong ni memang agak selesa tempatnya, lengkap semua kemudahan... ais pun disediakan.

Apa lagi..masing2 dah tak sabar2 memancing..yg dpt lesen memula si Aie..baru 10 minit letak joran, dapat  ikan merah je.... Lepas tu joran Ashim pulak ntah mcm mana boleh naikkan ketam pulak.. ni baru betul, mancing kat Pulau Ketam mesti la dpt ketam. Lepas tu suasana sunyi sepi je... joran aku pun tak diusik langsung. Tengahari pulak hujan lebat dlm setengah jam.

Lagipun air tak berapa cantik sgt, mungkin disebabkan kelong ini terapung di tengah2 kuala antara dua buah pulau menyebabkan arus di sini laju dari masa ke semasa. .air laut dah mcm air kat jeram, batu ladung no.10 pun boleh hanyut..aku try tambah batu no.8 dah jadi 18 dah ni, pun hanyut gak... Suasana sunyi sepi berterusan sampai ada yang terlelap atas buaian gantung yg disediakan... bosan le tu.

Pukul 3.00 ptg, baru le ada rasa ikan cuit umpan...karau punya karau memang rasa ada ikan ni.. last2 tersangkut pulak kat tali sauh... tarik punya tarik patah le pulak rod murah aku tu...adehh. Nasib baik ada spare sebatang lagi... lepas tu ada la si Fais & Aie naikkan 3-4 ekor ikan duri... aku & Ashim cuma meleleh air liur je... biasa le adat memancing... kali ni takde rezeki.


4.00 ptg; bersiap nak balik. Kali ni naik speed boat pulak lebih kurang 5 minit je dah sampai jeti P.Ketam. Sempat sembang dgn pemandu bot tu, dia kata ikan2 kat P.Ketam ni memang standard makan masa air surut je... waktu petang menjelang malam memang time ikan makan. Lain kali kalau nak mancing sini memang kena bermalam le  nampaknya. Sampai jeti P.Ketam, feri dah ada menunggu. 5.00 ptg sampai jeti Port Klang.

Perjalanan Balik :
Yg pasti semua tengah kebulur nasi.. mana taknya atas kelong makan kudap2 aje.. mana boleh tahan. Kitorang pun sepakat pergi makan kat medan selera kat Tanjung Harapan. Lepas tu lepak kejap kat Kolam Pancing Sea Lion, seronok gak tengok orang naikkan ikan2 besar macam siakap, jenahak, senangin, kerapu dll... tapi yg pasti kena sediakan wang besar jugak... RM75 utk 3 jam memancing... ada berani?


Trip Seterusnya :
Ishh... tak puas hati betul trip kali ni kumpau... ada masa sesuai nak repeat balik tempat ni... tapi nak bermalam pulak!!! Sapa nak join???

6 comments :

  1. aku macam kenal laa gambar-gambar yang diterjemahkan dalam post ko ni...wakaka..wakaka.

    ReplyDelete
  2. la..kan aku dh cakap nk cilok...wakaka

    ReplyDelete
  3. bro manceng tak mengajak aku sedih taw.... (member jawamu rashid)

    ReplyDelete
  4. aku pun ngikut kwn2...bpk budak bru belajar... heheh

    ReplyDelete
  5. lain kali nak mancing kat sana bawak udang hidup. boleh beli kat tanjung harapan. tinggi cahance dapat ikan

    ReplyDelete
  6. ooo baru tau rahsianya... tima kasih bro :)

    ReplyDelete

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...