27 February, 2011

Team Building @ Dusun Eco Resort

Dalam kesibukan kerja, sempat jugalah ofis aku mengadakan program team building kat Dusun Eco Resort, Bentong, dengan tujuan untuk meningkatkan semangat berpasukan dan silaturrahim sesama rakan sekerja aku di P.O Gombak. Disertai juga 6 org wakil dari P.O Kajang. Ni aku buat catatan sikit:

Hari Pertama;  26 Feb. 2011 (Sabtu) 

~ 8.30 am, berkumpul dan bertolak dari pejabat, sampai di Dusun Eco Resort pada 9.30 am. Check in dan sarapan nasi bungkus. Lepas tu pasang khemah, bagi taklimat sikit & pembahagian kumpulan. Aktiviti pertama, rentas halangan. Ada 12 halangan yang agak mencabar perlu ditempuhi. Tapi aku rasa halangan terakhirlah yg paling mencabar bila terpaksa merangkak dlm kubang berlumpur. Masing2 dah macam khinzir je baunya.

~ Habis je aktiviti rentas halangan, terus buat aktiviti kedua iaitu berakit. Peserta dibahagi dua kumpulan dan kena buat rakit sendiri (bahan2 buluh, tali & pelampung dibekalkan). Walaupun rakit kumpulan aku siap paling awal, tapi bila sampai giliran aku naik je... 2-3 kali rakit tu terbalik. Balancing lari kot!



~ Lepas berakit, balik ke khemah, masak utk makan tengahari. Nasib baik ada staff veteran yg tak larat join aktiviti yg tolong masak... legalah sikit kami yang kepenatan ni. Terima kasih kpd Chef Dir & Co. Kalau dah dalam hutan ni masak bodoh2 pun semuanya sedap dibaham. Lepas makan, aktiviti bebas... semestinya diisi dengan aktiviti meniduri diri masing2.

~ Petang, aktiviti riadah ringan2... main sepakraga bulatan & mandi kolam.

~ Malam diiisi dgn program kerohanian; solat maghrib & isya' berjemaah, diselitkan dgn kuliah maghrib secara santai oleh al-fadhil bos kami sendiri... Lepas tu aktiviti bakor-membakor ayam utk dinner & aktiviti berkumpulan secara santai juga sebelum tido.



Hari Kedua;  27 Feb. 2011 (Ahad)
~ Lepas solat subuh berjemaah, sarapan & mengemaskan khemah masing2, bersiap sedia utk check-out dari tapak perkhemahan. Acara yg wajib dah habis, kaum ibu termasuklah bos aku memilih utk terus balik ke pangkuan laki bini masing2.

~ 15 peserta lelaki yg tinggal memutuskan utk main paintball. Perjalanan ke gelanggang paintball sungguh mencabar, kena mendaki 200 anak tangga. Tapi rasa teruja mengatasi segalanya sebab kebanyakannya tak pernah main paintball (termasuk aku). Kami diberi 150 biji peluru (RM 35.00).

~ Memandangkan ini pengalaman pertama, kami minta pada instructor supaya permainan dijalankan secara 'no rules'... main la sampai habis peluru. Dah kena tembak pun takde hal boleh main lagi... sampai ada mamat yg gila menembak habis peluru dlm masa tak sampai 3 minit. Syok juga main perang2 ni, teringat zaman kecik2 dulu.



~ SETAKAT NI JE LAH AKU BOLEH CERITA PASAL MAIN PAINTBALL NI. AKU DAH KENA 3 DAS TEMBAKAN. SATU KAT DADA, SATU KAT KAKI DAN SATU LAGI BETUL2 TEPAT KAT KEPALA. KALAU PELURU BETUL KIRANYA AKU DAH MATI SYAHID DAH NI.

~ Habis je game paintball tu, terus balik dan singgah Hutan Lipur Lentang utk membersihkan diri.

~ Kesimpulannya, boleh dikatakan program team building ni SUKSES! Sekian adanya.

12 February, 2011

Picnic @ DR Campsite, Hulu Langat

~ Suatu hari Sabtu, bawa anak-anak dan dua sepupunya (anak kakak aku) berkelah kat DR Campsite, Kg Lubuk Kelubi, Hulu Langat.

~ Kalau nak parking kereta betul-betul dalam kawasan campsite, jalan masuk agak sempit dan mencabar. Kalau taknak ikut jalan tu, boleh ikut jalan satu lagi tapi kena berjalan kaki jauh sikit (lebih kurang 100 meter) dari tempat parking ke campsite.

~ Sungainya memang cantik dan bersih, sesuai la untuk kanak-kanak mandi-manda. Sedar tak sedar, dari pukul 11.00 am sampai 5.00 pm bebudak tu berendam tengah panas. Naik makan sekejap pastu sambung berendam balik. Habis rentung!

06 February, 2011

Raya Cina yang sesak gila... Ramai yang masuk perlumbaan endurance

~ Tahun Baru Cina, cuti panjang 4 hari, balik Ipoh menunaikan tanggungjawab sebagai anak & menantu menziarahi orang tua kat kampung.

~ Khamis, 3 Feb; pagi raya pertama (ehh macam aidilfitri pulak), perjalanan balik Ipoh berjalan lancar walaupun banyak kenderaan.

~ Jumaat, 4 Feb; menziarahi saudara mara sebelah isteri yang sihat mahupun yang sakit di sekitar Sitiawan. Dalam perjalanan balik sempat singgah pantai Teluk Batik bawa anak mandi-manda. Masa nak balik, tersangkut lebih sejam semata-mata nak keluar dari pantai ke simpang kem TLDM Lumut... sampai Ipoh dah malam... adehhhh!


Sabtu, 5 Feb; 5.00 petang balik KL, kalau balik esok mungkin lagi sesak teruk (kononnya). Tapi aku silap perhitungan, bukan sebab matematik aku lemah... tapi mungkin sebab beribu lagi orang yang fikir sama macam aku... perjalanan dari Ipoh ke KL yang biasanya 2-3 jam dah jadi 7 jam... Hiway dan jalan lama sama je sesaknya. Pukul 12.00 malam baru sampai rumah, adehhh! (lagi). Nasib baik esok cuti lagi, kalau tak gerenti ambik MC.

~ Rupanya ramai lagi kawan-kawan yang senasib... banyak update di status Fesbuk masing-masing  yang mengeluh tersangkut dalam perjalanan dari kampung selama berbelas-belas jam, terutamanya dari utara dan timur. Luar biasa sungguh. Gila wehh sorang kawan aku memandu dari Gerik, Perak ke KL selama 11 jam (biasanya 4 jam). Gila wehh (sekali lagi) sorang jiran aku memandu dari Kota Bharu nak balik ke KL selama 18 jam... nak dekat 24 jam dah tu. Banyak juga kereta yang tersadai (kira terkeluar dari perlumbaan lah tu) akibat kehabisan minyak atau kerosakan enjin.

MORALNYA: 

TERIMALAH HAKIKAT MACAM NI LAH MALAYSIA BILA CUTI MUSIM PERAYAAN, SEMUA NAK BALIK KAMPUNG. KALAU TAK NAK TERSANGKUT DALAM KESESAKAN, DUDUK RUMAH DIAM-DIAM LAGI BAGUS! 
Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...