27 September, 2010

Selamat Jalan Sayang!


Setelah sekian lama sejak perkenalan kita 7 tahun yg lalu, sampailah masanya kita berpisah.

Bukan aku tak sayang, mungkin sudah tertulis jodoh kita setakat ini saja.

Terima kasih kerana sepanjang perhubungan suci kita, kau tak banyak kerenah & tak banyak meragam.

Jasamu akan kukenang sepanjang hidupku.

Semoga kau bertemu tuan baru yg lebih baik dari diriku, harap2 penggantimu pun tak banyak kerenah macam kau!

* Sebuah entri penuh syahdu sempena perpisahan dgn kereta pertamaku... huhu!

22 September, 2010

Beberapa Hari di Hari Raya 2010 + Tragedi Dihempap Pokok

Itulah tajuk lagu raya terbaru dari M.Nasir, setelah menyedari orang kita dah tak raya sehari dua... tapi raya sakan selama sebulan. (sila jangan percaya sebab fakta tu rekaan aku semata-mata).

Ini cerita raya aku...

- Tahun lepas dah beraya kampung isteri aku dulu. Sebagai suami yg adil lagi saksama... maka tahun ni raya kat kampung aku kat Mentakab la pulak.

- Balik kampung sehari sebelum raya, nasib baik jalan clear... mungkin sebab ramai rakyat Terengganu & Kelantan dah balik lebih awal... bagus sebab tak menyusahkan aku!

- Sampai kat kampung tempat aku dibesarkan dah petang, lemang semua dah siap masak... ayam dah siap disiang & dibasuh nak masak rendang malam nanti (semua dah disetelkan oleh bapak-bapak & mak sedara aku), melepak je lah menunggu waktu berbuka.

- Raya pertama... disebabkan jatuh hari Jumaat, maka dua kali lah ke masjid untuk solat sunat raya & solat jumaat. Antara waktu tu lepak kat rumah je melayan kawan-kawan & budak-budak yg datang beraya.


Petang balik pulak ke rumah mak aku kat Bera. Dalam perjalanan berlaku satu tragedi yg hampir menamatkan riwayat aku anak beranak. Angin takde ribut pun takde tapi tiba-tiba sebatang pokok yg boleh tahan besarnya tumbang menghempap kereta aku yg tengah bergerak tu. Tak sempat buat apa-apa tekan brek je dan terhenti kira-kira 10 meter selepas  pokok tu (sambil membawa bersama dahan pokok yg patah tersangkut atas kereta aku).


Nak tambah sedapkan cerita & menambah malang, kat pokok tu pulak ada sarang penyengat... dan masa tu pulak cermin tingkap tak tutup. Kena sengat juga lah anak-anak aku  1 das setiap seorang, manakala bapaknya kena 3 das (err...betul ke penjodoh bilangan yg aku pakai utk kira jumlah sengatan tu?). Meraung-raunglah anak aku pertama kali merasa disengat penyengat.

Nasib baik kereta belakang sempat brek, nasib baik hanya dihempap bahagian hujung pokok dengan ranting & dahan sebesar lengan je... dan nasib baik jugalah cermin depan tak pecah, kereta boleh jalan lagi, cuma pecah bumper, lampu dan kemek sikit kat bahagian pintu, bumbung & bonet depan.... alhamdulillah panjang lagi umur aku anak beranak... mesti DIA nak beri peringatan la tu.

ooppss...berhenti kejap ambik gambar... tadi tengah blur lupa nak ambik gambar kereta

- Lepas tu cerita raya aku biasa-biasa saja. Tidur rumah mak aku dua malam. Raya ke-3 balik semula ke kampung aku. Raya ke-4 balik Ipoh pulak kampung bini aku, dalam perjalanan tu sempatlah singgah beraya kat rumah abah & makcik aku.

percaya tak, dalam keadaan kereta yg ghompong ( bermaksud rongak dalam dialek Pahang) macam ni...
selamba je aku drive dari Mentakab ke Ipoh, cuma gantung no. plate je... haha...

- Lepak Ipoh 4 hari 3 malam, tapi aku langsung takde beraya ke rumah sedara-mara/kawan-kawan, sebaliknya sibuk menziarahi kedai spare part, kedai potong & kedai aksesori kereta sekitar Ipoh dalam usaha untuk cuba mengembalikan rupa paras kereta buruk aku yg dah tak berapa hensem tu.

Sekian adanya.

19 September, 2010

Al-Fatihah untuk Allahyarham M.Rajoli


Innalillahi wainna ilaihi raaji'uun...

Pelakon veteran versatile berusia 65 tahun, M Rajoli yang mengidap kanser di kelenjar otak atau lymphoma sejak tiga tahun lalu menghembuskan nafas terakhir di Hospital Ampang pada pukul 10.45 malam (17 September 2010)

Aku bukanlah peminat arwah... tapi ada sesuatu yg menarik arwah tinggalkan untuk kita yang masih hidup ni menghayatinya...  dan memang pun bacaan talkin tu sebenarnya untuk orang yg masih hidup mengambil pengajaran... yg dah mati tu nak diajar apa lagi...dah terlambat dah...



* Video di atas adalah babak bacaan Talqin oleh arwah sewaktu berlakon di dalam filem Esok Untuk Siapa puluhan tahun yang lepas (ketika masih muda, hensem dan sihat lagi).

Al-Fatihah kepada Allahyarham dan salam Takziah kepada keluarga Allahyarham. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Amin!

04 September, 2010

Majlis Berbuka P.O.G @ Aroma Ikan Bakar Jeram & Selamat Hari Lahir Isteriku

- Kali kedua dalam bulan Ramadhan ni berbuka puasa kat Medan Ikan Bakar Aroma, Pantai Jeram, Kuala Selangor (nama je pantai tapi takde sapa nak mandi kat sini, air berselut & berlumpur). Apa2hal, masakan kat sini memang marvellous! Datang & rasa sendiri laa. (aku promote sambil mengharap tauke Aroma terbaca lalu aku boleh makan free lain kali, haha)


- Sebelum ni berbuka dgn geng ofis bini aku (free). Kali ni dgn geng ofis aku pulak (keluar duit sendiri). Huhu! Kebetulan pulak hari ni b'day bini aku, maka lepas berbuka sempat la potong kek.

- Selamat hari lahir biniku, semoga sihat selalu, panjang umur, murah rezeki lalu terus berbahagia bersama lakimu & anak-anakmu!

Itu saja, bulan puasa kurangkan mencarut!

01 September, 2010

Harapan Ramadhan 2010


- Berbanding dgn lagu raya yg berlambak2... rasanya inilah satu2nya lagu Ramadhan yg mantop lagi syahdu. Maka terpaksalah  aku layan lagu ni je setiap Ramadhan sambil mengharapkan lirik lagu ni memberi keinsafan dan menghilangkan sikit sifat2 kesyaitanan dan kejembalangan dlm diri aku.

- Satu perubahan drastik bermula 1 Ramadhan ni adalah... aku berazam nak membina 'rumah baru' dan aku berjaya mendirikan 'tiang-tiang' yg WAJIB didirikan tanpa meninggalkan sebatang 'tiang' pun (walaupun 'tiang' tu tak seteguh mana). Sebelum ni (dah lama sangat sebenornya) 'tiang-tiang' tu selalu diabaikan dan dah hampir reput dimamah anai-anai. Alang-alang dah dapat hidayah ni harap-harap dapatlah diteruskan selepas Ramadhan ni.

- Apapun setakat hari ni (22 Ramadhan), 'tiang-tiang' yg SUNAT didirikan sempena Ramadhan ni baru 2-3 batang je aku mampu pacakkan. Takpe...aku concentrate yg wajib dulu. Ada yg tak paham tiang apa? Adehhh...sila hantukkan kepala korang ke dinding semoga dapat ilham lepas tu.

- Aku cerita kejayaan aku ni bukan sebab nak tunjuk bagus, cuma mengharapkan sesiapa saja yang sampai ke blog aku ni terutama kawan-kawan aku yg dah jauh sesat dan lalai tu, marilah bersama-sama aku buat 'rumah baru' dan kita mulakan dgn mendirikan 'tiang'nya dulu... dan tolong jangan suspek aku dah buang tabiat ke hapa. Kita sama-sama tak perfect tapi tak salah saling ingat mengingati.

Habis cerita pasal tiang!


- Ramadhan tahun ni banyak kali juga aku sekeluarga berbuka kat luar tanpa mengeluarkan sebarang belanja kecuali duit minyak & tol. Bini aku kerja dgn syarikat pemaju perumahan maka selalulah staff syarikat tu dibelanja berbuka puasa oleh supplier, sub-contractor & consultant yg biasa berurusan dgn syarikat tu. Sebagai suami  mithali maka aku sentiasa rela menemani biniku melahap & melantak hidangan buffet mahupun alacarte antaranya di Club House, PJ Hilton, Aroma Ikan Bakar di Jeram dan D'Chiengmai Sungai Buloh. Beberapa jemputan berbuka lain terutama di hotel area KL terpaksa dihampakan kerana malas nak pergi area KL dan juga sebab si Along membebel rindukan masakan air tangan ibunya... hehe.

 
- Bazar Ramadhan? Ada la 4-5 kali beli makanan & air kat bazar Ramadhan (sekadar nak bertukar selera). Selebihnya bini aku masak sendiri.

- Alhamdulillah, anak sulung aku yg umur 6 tahun tu dah mula belajar berpuasa tahun ni. Mula-mula setengah hari, lepas hari kelima dia dah berjaya puasa penuh walaupun aku tak bertegas sangat suruh dia puasa penuh. (almaklumlah baru nak belajar puasa). Setakat hari ni ada la 2-3 kali tinggal puasa, itupun sebab tak tahan dahaga sebab cuaca panas sangat agaknya dan mungkin juga sebab tak tahan digoda oleh adiknya yg makan minum dgn rakusnya depan dia.

- Baju raya? Semua kaum Adam dalam rumah aku hanya pakai baju melayu raya tahun lepas je. Masih muat lagi untuk anak-anak bujang aku dan masih hensem lagi untuk aku. Cuma belikan 2-3 helai t-shirt baru je untuk diorang & bapaknya juga. Kaum Hawa pulak, sentiasa akan rasa gatal-gatal seluruh badan kalau pakai baju lama (agaknya) maka nak juga beli baju baru. Ooppss... raya tahun ni aku dah ada anak dara rupanya... aku belikan la sepasang baju kurung biru supaya menepati warna tema raya tahun lepas tu...hehe.

- Kuih raya? Dikelilingi oleh kawan-kawan dan jiran-jiran yg bisnes kuih raya (di pejabat aku, pejabat bini aku & jiran-jiran kat rumah aku) maka banyak jugalah menempah kuih raya & kerepek untuk jaga hati kawan-kawan dan menjaga silaturrahim sesama insan... hehe! Aku risau tak terhabis pulak nanti... boleh buat stok sampai raya Deepavali pulak nanti.

- Cuti raya? Ofis aku dan ofis bini aku sepakat untuk memberi cuti raya selama 11 hari untuk kami raya sakan.... yabedabeduuuu! Kepada sesiapa yg tak boleh cuti raya lelama, aku akhiri dgn ucapan..."jangan jeles!"
Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...