31 July, 2010

Sesat dalam cahaya di i-City, Shah Alam

Tajuk macam gempak!

Sebenarnya takde la sesat pun. Petang tadi lepas shopping barang dapur kat Giant Shah Alam, termelencong pulak ke i-City, Shah Alam ni. Selalu lalu lalang area ni nampak signboard i-City tapi tak tergerak pun nak pergi. Ntah macam mana hari ni tergerak pulak nak singgah.

Apakejadahnya i-City ni? Senang cerita, i-City ni merupakan sebuah projek pembangunan pusat perdagangan  baru, yg khabarnya akan dilengkapi kemudahan teknologi paling canggih. Walaupun belum siap sepenuhnya, salah satu cara nak mempromosi kewujudan tempat ni adalah dgn membina pokok dengan lampu2 hiasan berwarna-warni di sekitar bangunan2 yg dah siap di sana.

Malas nak cerita banyak, layan je lah gambar2 ni!



Fakta:
- itu bukan pokok betul... tapi diperbuat dari plastik dan dipasang lampu LED.
- bersiap sedia menghadapi jalan jammed, mat bangla jaga parking kata, tiap2 malam jammed.
- bayaran masuk, aku kena RM10 satu kereta.
- gambar tak berapa terang...pakai kamera handphone je, suasana di lokasi sebenar lebih cantik.
- TAK PERCAYA??? PERGI & TENGOK SENDIRI!

25 July, 2010

Reunion SMDB @ Cherating

Bermula dgn berjumpa semula dlm FB... beberapa org bekas2 pelajar tua SMDB merancang reunion kat Holiday Villa Beach Resort, Cherating ... setelah lebih 18 tahun meninggalkan SMDB.


Sabtu, 24 Julai 2010


9.00am, bertolak dari rumah aku kat Sg Buloh. Singgah kampung jap nak ambik anak2 arwah Achik. Kesian budak2 tu takde sapa nak bawak jalan. Sumbat je lah dlm kereta buruk aku tu. Time2 macam ni lah rasa macam nak pakai MPV je, boleh sumbat ramai sikit. Tapi buat masa ni kereta buruk tu je la yg aku mampu... huhu.


Kebetulan sekarang musim buah... durian gugur ada le 4-5 biji... rambutan baru nak mencelah... yg banyak manggis & dokong. Ambik banyak sikit boleh makan reramai kat resort nanti. Lepas zohor, bertolak ke Cherating.

3.30 pm, sampai kat resort, check in bilik. Kedudukan bilik betul2 kat tepi kolam... perghh...memang strategik betul, tempat pun cantik. Letak je beg... anak2 terus nak terjun kolam... Nak tak nak aku pun terpaksalah (tapi rela) terjun kolam gak melayan diorang. Nasib baik ada geng di kalangan kaum bapak yg mandi sama sambil melayan kerenah anak masing2. Kaum ibu pulak lepak tepi kolam je (takde lain mesti bergossip la tu) sambil melantak buah2 yg aku bawak tadi. Dah nak maghrib, barulah budak2 ni nak naik dari kolam ( tu pun ntah berapa kali suruh). Memang hantu air betul budak2 ni....


8.45 pm, dinner. Sebelum tu di'surprisekan dgn acara potong kek sempena b'day aku & sorang lagi kawan. Rasa agak terharu bercampur geli sebab dah tua2 bangka ni pun kena tiup lilin kek bsday...haha! Apapun terima kasih bebanyak la pd yg sudi meraikan & sponsor kek. Lepas tu acara yg ditunggu2... makan time! Melayan nafsu setan melantak semua menu yg ada. Pedulik hapa gua bayar beb!


Lepas makan, buat meeting sekejap membincangkan lokasi next reunion (nak buat tiap2 tahun pulak dahh). Lepas tu bersembang & bergelak sakan sampai pagi... almaklumlah ada yg dah berbelas tahun tak pernah jumpa. Kebanyakan yg datang kali ni pernah duduk asrama, so hubungan diorang lebih rapat & lebih banyak berkongsi kenangan pahit manis masin payau, tu yg buat gamat tu. Aku yg duk luar ni nyampuk sikit2 je la. First reunion ni hanya 12 keluarga je yg dapat datang... yg lain ada la alasan & hal masing2.


Ahad, 25 Julai 2010

Lepas b/fast, bawak budak2 mandi laut sekejap. Lepas tu diorang macam tak berminat dah... mandi kolam balik sampai 11.30. Berkemas utk check out. Balik singgah Kuantan, lunch kat KFC je & lepak Teluk Cempedak jap. Lepas tu terus balik, singgah kampung hantar anak2 arwah Achik. Sempat lagi memenuhkan bonet kereta dgn buah2 cempedak, rambutan, manggis & dokong. Sampai rumah 9.30 pm.

Ini pulak cupcake yg bini aku tempah dari member ofis dia... tengkiu3

14 July, 2010

Hikayat seorang pemain bolasepak amatur yg nampak macam terrer tapi tak terrer mana!

Aku seorang pencinta bolasepak. Aku suka main bola (walaupun tak seterrer mana) ...dan aku suka tengok orang main bola (sama ada kat tv, padang mahupun kat stadium). Jadi aku nak cerita sikit pasal penglibatan aku dlm arena bola ni.


Zaman sekolah rendah:
Zaman budak2 memang zaman bermain. Sehari tak main bola rasa macam boleh hilang akal dibuatnya. Maka boleh dikatakan hari2 aku main bola kat kampung, termasuklah masa bulan puasa (aku tak ingat masa tu aku puasa ke tak). Pernah juga mewakili sekolah ke pertandingan peringkat daerah.

Zaman sekolah menengah:
Semua jenis sukan & aktiviti kat sekolah aku tak join. Petang2 aku kerja part time mana ada masa nak join aktiviti sekolah. Main bola pun cuma masa PJ je. Cuma aktif kat peringkat kampung dgn mewakili team bola kampung aku dlm perlawanan persahabatan dan masuk pertandingan lawan team kampung lain. Zaman ni aku biasanya main sebagai striker/midfield.

Zaman dah kerja: Sejak kerja di sebuah jabatan kerajaan, barulah aktif sikit. Main utk team ofis aku dlm perlawanan2 persahabatan & masuk beberapa pertandingan. Zaman ni posisi aku dah bertukar jadi pemain pertahanan. Mulai tahun 2000, aku mula mencatat segala aktiviti aku (termasuk main bola) dlm sebuah buku catatan. Dan memandangkan buku tu dah nak lunyai...maka aku transfer'kan ke blog ni perlawanan2 yang aku main tu:

gambar masa bila aku pun dah tak ingat...

1999
Satu sejarah hitam tercatat dlm perlawanan liga MAKSWIP kat Kompleks Sukan Kg Pandan (tak ingat tarikh & tak ingat lawan team mana). Game dah nak mula, tapi beberapa pemain tak sampai lagi. Perlawanan dimulakan dgn tak cukup seorang pemain dan coach terpaksa main. Masa rehat, coach meluahkan kemarahannya kpd pemain2 yg baru sampai. Lepas game, coach tiba2 mendapat serangan jantung lalu meninggal di hospital. Agak mengejutkan sebab coach seorang yg aktif dan tiada tanda2 mengidap sakit jantung (disahkan oleh isteri arwah). Innalillah...


masa main kat Terengganu tahun 1999

2000
2-4 Mac; Mewakili team jabatan aku (Statistik FC) masuk pertandingan bolasepak 9-sebelah anjuran Majlis Kebajikan & Sukan Anggota2 Kerajaan W.Persekutuan (MAKSWIP) yg diadakan di Kangar, Perlis. Semua pemain naik 2 van jabatan, bertolak pagi2, singgah lepak rumah sorang pemain kat Yan, Kedah. Sampai Kangar 7.00 pm. Menginap kat Hotel Putra Palace.

sebelum bertolak, siap ada majlis pelepasan lagi...

team yg nampak macam bagus bergambar depan hotel penginapan rasmi

Pagi esoknya, perasmian pertandingan oleh Dato' Aseh Che Mat kat hotel. Lepas tu main kat padang Majlis Perbandaran Kangar (MPK), dijalankan secara liga. Aku main centreback. Keputusannya; Lwn Hospital K.Lumpur-HKL (kalah 0-2), lwn Majlis Sukan Negara-MSN (seri 0-0) & lwn Jabatan Tanah & Galian (kalah lagi 0-1)...hahaha tak kuatnya team aku, sebijik pun tak dpt score... striker tumpul habis. Sangkut setakat peringkat kumpulan je laa.

Sebab dah bungkus awal2...maka banyaklah masa terluang. Petang ronda2 ke Padang Besar, balik hotel mandi kolam renang puas2, malamnya pulak gi pekena pasembor & laksa kat Kuala Perlis. Pagi2 esok dah kena balik KL.

4 April; Friendly match kat Padang Angkasapuri: Statistik FC 2-4 RTM.

17 April; Friendly match kat Stadium Raja Muda: Statistik FC 0-2 Pegawai Tadbir & Diplomatik (PTD)

25 April 2000; Friendly match kat Padang Sekolah Aminuddin Baki, Kg Pandan: Statistik FC 2-4 Dravidians FC. Aku score sebijik gol kedua.

21 Mei; Pertandingan 9-sebelah antara sektor(dept.) ofis aku:
Sektor Penyelarasan & Sokongan 3-0 Sektor Tenaga Manusia & Harga
Sektor Penyelarasan & Sokongan 1-0 Sektor Gunasama
Sektor Penyelarasan & Sokongan 1-0 Sektor Perdagangan & Peridustrian
Final: Sektor Penyelarasan & Sokongan 4-0 Sektor Gunasama
We are the Champion!

team champion ni...

22 Mei; Penat main 9-side semalam tak habis lagi. Hari ni main bola lagi, Liga MAKSWIP kat Padang HKL. Statistik FC 2-3 Kementerian Pendidikan. Hari ni ntahapa sueynya; 1st gol pihak lawan aku score gol sendiri, 2nd gol diorang aku bagi penalti, lepas tu kena kad kuning pulak. Tak best betoi jadi punca kekalahan ni..huhu!

20 Jun; Liga MAKSWIP kat Padang HKL lwn Universiti Malaya. Lepas game hari tu, dah sebulan tak training...pancit ooo! Ambik kau kena belasah 1-7... huhu!

11 Ogos; Friendly match main dgn team hostel aku: Kompleks Belia Bandaraya 0-2 Alam Flora.

29 Sept; Friendly match kat Padang UM; Statistik Selangor 0-1 Statistik WPKL.

6 Okt; Friendly match kat Padang INTAN Bukit Kiara: Statistik FC 4-2 Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA)

3 Nov; Friendly Match kat Pdg Kompleks Sukan Kg Pandan: Statistik FC 12-0 Kementerian Perumahan & Kerajaan Tempatan. Best sungguh rasanya membelasah orang.


2001

2 Feb; Friendly match: Statistik FC 1-2 Affin Bank

5 April; Friendly match kat Pdg Maktab Teknik Cheras. Main dgn team member: Keramat FC 5-3 Hospital UKM

8 April; Friendly match kat Pdg Imbi. Main dgn member2 sekampung yg kerja kat KL lwn team Restoren Piccolo Mondo. Main striker, score 2 bijik...menang 6-1.

29 April; Pertandingan 9-side kat Flat Seri Melaka, Cheras. Format kalah mati. 1st game lawan team Flat Seri Sabah. Seri 0-0...kalah penalti...out! Ni la yg tak bestnya format kalah mati ni, kalau kalah memang terus mati punya!

23 Jun; Friendly match kat Pdg Sri Rampai, Wangsa Maju: Statistik FC 4-0 Jabatan Pertahanan Awam (JPA-3)
 

30 Jun; Pertandingan 9-side antara sektor (dept.) ofis aku. Tahun ni main utk sektor Tenaga Manusia & Harga (STMH).
STMH 1-0 Sek. Gunasama
Final: STMH 7-0 Sek. Perdagangan & Industri
We are the Champion!

19 Ogos; Friendly match kat Pdg JKR Cheras: Keramat FC 4-4 Setapak FC. Kena kad kuning.

2002

23 Mac; Friendly match dgn team member aku. Setapak FC 0-1 Maktab Perguruan Ilmu Khas, Cheras. 

Jun-Julai; takde game... sibuk tengok World Cup Japan/Korea.

19-20 Julai; Sukan antara zon Statistik kat Pusat Latihan BSN, Bangi. Main utk Zon Tengah. Peringkat kumpulan, lwn Zon Selatan kalah 0-4. 2nd game lwn Zon Timur kalah lagi 1-2. Out!

20-21 Sept; Bertolak ke Kangar, Perlis utk menyertai pertandingan bolasepak 9-sebelah Piala Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP). Keputusan peringkat kumpulan:
Statistik FC 1-1 Pegawai Keselamatan Negara (KPKN)
Statistik FC 0-0 Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP)
Statistik FC 1-0 Suruhanjaya Pilihanraya (SPR)
 Semi Final: Statistik FC 1-0 Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA)
 Final: Statistik FC 0-1 Jabatan Pendidikan Negeri Kedah (JPNK)
 Lepas dinner & majlis penyampaian hadiah, terus balik KL.

2003

29 Jan; Friendly match kat Pdg UPM Serdang. Statistik FC vs Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP), menang 3-2.

6 Mac; Friendly match kat Pdg UPM Serdang. Statistik FC 1-3 Jabatan Peguam Negara.

12 Mac; Friendly match, Statistik FC 0-4 Jab. Perkhidmatan Awam (JPA)

13 Mac; Friendly match, Statistik FC 0-3 S/jaya Pilihanraya (SPR)

8 April; Liga Putrajaya, Statistik FC 0-5 Jab.Perkhidmatan Awam (JPA)

14 April; Liga Putrajaya, Statistik FC 0-2 Kementerian Sains, Teknologi & Alam Sekitar (MOSTE). Adehhh... tak larat dah aku... semenjak 2 menjak ni manjang kena belasah je...huhu!

Mei-Ogos; Tak main apa2 game. Sibuk menguruskan persiapan kahwin dan kemudian menikmati alam perkahwinan...haha.

3 Sept; Friendly match, Statistik Selangor FC 1-0 Statistik WPKL FC

26 Sept; Friendly match kat Pdg Mardi, UPM. Statistik Selangor FC 2-2 Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM)

2 Okt; Friendly match kat Subang Hitech, Statistik Selangor FC 1-3 Kilang Chunghwa Picture Tubes.



2004

8 Mac; Friendly match(replay), Statistik Selangor FC 0-2 Kilang Chunghwa Picture Tubes. Dah lama berehat, pancit gila.

29 Mei; Friendly match kat Pdg JKR Sek. 17 Shah Alam. Statistik Selangor FC 0-4 UMW Toyota FC

10 Jun; Friendly match, Statistik Selangor FC 1-1 Polis SMS TTDI Jaya.

17 Jun; Friendly match, Statistik Selangor FC 0-1 Kilang MPE FC

1 Ogos; Friendly match kat Pdg Mardi, UPM. Statistik Selangor FC 2-0 Statistik HQ Putrajaya

18 Sept; Sukan Dalaman Statistik Selangor. 4 pasukan dibahagikan mengikut warna (macam sukan kat sekolah daa...) Acara bolasepak 9-sebelah, aku main utk team rumah Biru.
Biru 2-0 Kuning
Merah 3-2 Hijau
Final: Biru 2-2 Merah. Aku score 2 gol penyamaan & menang penalti. Champion!

29 Sept; Friendly match kat Pdg Perindu UITM. Statistik Selangor FC 0-2 UITM

12 Okt; Friendly match kat Pdg Delima UITM. Statistik Selangor FC 1-5 Staff UITM... owh.. 'nikmatnya' kena belasah! Seperti biasa, start puasa sampai lepas raya...berehat panjang. Buka buku baru tahun depan pulak.


2005

10 Jan; Friendly match kat Pdg Telekom Sek. 17 Shah Alam. Statistik Selangor FC 4-3 Statistik HQ Putrajaya

7 Mac; Friendly match, Statistik Selangor FC 4-1 Staff Banci Pertanian

20 Mac; Kejohanan 9-sebelah Persatuan Bolasepak Melayu Selangor (PBMS) kat Pdg SUK Shah Alam. Satu kumpulan 6 pasukan, 5 perlawanan:

Statistik Selangor FC 0-1 Sri Tanjung FC
Statistik Selangor FC 1-0 F4 FC
Statistik Selangor FC 0-0 Salak FC
Statistik Selangor FC 0-0 Port Klang FC
Statistik Selangor FC 1-0 Padang Jawa FC 'A'
Tak layak ke suku akhir...

4 April; Friendly match, Statistik Selangor FC 4-3 Seksyen6 FC

Mei-Disember; Masuk umur 30, berehat panjang... lutut & buku lali rasa dah meletup2 kalau menyepak bola. Pergerakan pun dah makin slow, dah tak larat bersaing dgn budak2 yg lebih muda. Masa untuk bersara!



2006

3 Mac; setelah setahun berehat (last main bulan April tahun lepas), kaki dah rasa gatal2 nak menyepak... join balik team bola ofis aku. Tapi untuk permulaan ni lebih sebagai supersub je la... 2nd half lagi 10-15 minit nak habis, baru aku masuk... haha! Friendly match, Statistik Selangor FC 0-2 Kilang Hokushin FC Shah Alam

16 Mac; Friendly match; Statistik Selangor FC 0-3 Kilang Polymatech FC, Shah Alam

22 Mac; Friendly match; Statistik Selangor FC 6-2 Kilang MPE FC, Shah Alam

29 Mac; Friendly match; Statistik Selangor FC 1-2 MAS Engineering FC (bulan Mac ni diorang gila sikit, tiap2 minggu ada game)

13 April; Friendly match; Statistik Selangor FC 1-1 Statistik HQ Putrajaya, game yg agak tegang dan aku di'anugerahkan' kad kuning. 

18 April; Repeat friendly match lawan Kilang Hokushin FC, menang pulak 2-1

27 April; Friendly match; Statistik Selangor FC 1-2 Jabatan Pertanian Neg. Selangor. Aku menjadi punca kekalahan sebab gol kedua pihak lawan, aku bagi penalti & kena kad kuning lagi... huhu

18 Mei; Friendly match kat Pdg RRIM Sg Buloh; Statistik Selangor FC 3-1 MAS Hangar FC

31 Mei; MAS Hangar tak puas hati, ajak repeat kat tempat yg sama... nak jaga hati diorang, kitorang buat2 kalah pulak 0-2 (kununnya) haha!

10 Ogos; Friendly match; Statistik Selangor FC 1-0 RRIM Sg Buloh. Aku masuk 2nd half sebagai striker supersub. Game yg paling diingati kerana gol tunggal kemenangan tu hasil jaringan... aku! hohoho...

17 Ogos; Friendly match; Statistik Selangor FC 1-2 Jabatan Penerbangan Awam, Subang.

24 Ogos; Friendly match; Statistik Selangor FC 2-4 Kilang Hokushin FC. Tahun ni dah 3 kali lawan kilang ni. Apasal selalu lawan Hokushin? Mungkin sebab diorang ada padang sendiri, jadi kitorang tak payah bayar sewa padang...haha!

27 Ogos; Pertandingan Futsal Inter-dept Statistik. Main 6 game menang semua. We are de Champion!

Ada satu game lagi dlm tahun ni aku tak ingat tarikh. Lawan team ofis bini aku, Glomac. Menang besar 8-2.


2007

29 Jan; Friendly match; Statistik Selangor FC 4-3 Kilang AIC,Shah Alam

12 Jan; Friendly match; Statistik Selangor FC 0-1 Profen FC

Feb-Mei; berehat lama sikit... kepala lutut & buku lali sakit balik. Kalau aku pemain pro dah patut kena buat pembedahan dah ni. Kena bersara terus la nampaknya! Main sekali sekala bolehlah kot.

24 Jun; masuk pertandingan 9-sebelah, ceritanya di SINI


2008

Hanya main satu friendly game kat Teluk Intan... kisahnya di SINI


2009

9 Mei; masuk pertandingan Futsal... dah cerita di SINI

17 Mei; pertandingan 9-sebelah pulak... baca di SINI


2010 Dah tak larat... main telor je lah! hahaha.


RUMUSAN Statistik tentang keseluruhan perlawanan yg aku terlibat sejak tahun 2000- 2009 (sebelum tahun 2000 tiada rekod):

Perlawanan : 77
Menang : 31
Seri : 12
Kalah : 34
Gol : 129
Bolos : 126
Gol aku : 6
Gol sendiri aku : 1
Kad Kuning : 3 je
Kad Merah : Tiada (kira tak jahat sgt la aku main)

Dengan ini aku mengumumkan persaraan dari arena bolasepak peringkat antarabangsa & tempatan. Sebarang rayuan takkan dilayan! Haha.


apa2hal lepas ni aku hantar pemain pelapis (no.8) aku ni je la...

* Beberapa gambar dicilok dari FB sahabat aku.

Sekian adanya...


UPDATE:

2015

30 Mac; Setelah hampir 6 tahun bersara dan umur pun dah layak masuk skuad veteran, tiba-tiba terjebak semula main bola. SSFC 0-5 STATS FC


16 Mei; Mini Karnival Sukan 4 Penjuru, INSPEN Bangi: Bolasepak 9 Sebelah.

31 Julai; Stats FC Zon Tengah 1-2 The Red Warriors Lembah Kelang (TRWLK) 

23 Ogos; Stats FC Zon Tengah 6-5 Detura FC

5 September; Sukan Antara Zon :
Peringkat kumpulan : Zon Tengah 2-0 Zon Selatan,  Zon Tengah 0-0 Zon Ibu Pejabat
Final: Zon Tengah 0-1 Zon Sabah/Sarawak




12 July, 2010

Spain Juara Piala Dunia 2010

(Setelah sebulan menjadi BATMAN, kini hidup kembali normal... aku kembali menjadi manusia biasa yg tidur di waktu malam) Sedikit info ringkas Piala Dunia 2010:


Juara : Spain
Naib Juara : Netherlands
Ketiga : Germany
Keempat : Uruguay

Man of the Match (Final) : Andres Iniesta (Spain)

Adidas Golden Ball (Pemain Terbaik) : Diego Forlan (Uruguay)
- Kedua: Wesley Sneijder (Netherlands)
- Ketiga: David Villa (Spain)

Adidas Golden Boot (Penjaring Terbanyak) : Thomas Mueller (Germany) - 5 gol, 3 assist.
- David Villa, Wesley Sneijder & Diego Forlan pun score 5 gol, tapi cuma assist 1 gol.

Adidas Golden Glove (Penjaga Gol Terbaik) : Iker Casillas (Spain) - Cuma lepaskan 2 gol je sepanjang kejohanan. Main cun... awek pun cun!

FIFA Fair Play Award : Spain - 8 kad kuning... 0 kad merah.


Hyundai Best Young Player : Thomas Mueller (Germany) -Umur baru 21... main bagus. Layak dapat kereta Hyundai sebijik.

Scrap Iron Boot : Felipe Melo (Brazil) - Anugerah ni aku tambah sendiri! Sebagai penyokong tegar Brazil, hangin betul aku dgn mamat ni. Lepas dia kena kad merah setelah memijak paha Arjen Robben, hancuslah harapan Brazil utk mencari gol penyamaan masa ketinggalan 1-2 kpd Belanda di suku akhir. Dah lah score gol sendiri sebelum tu...


Jumpa lagi 2014 di Brazil.

*World Cup dah habis. Kembalilah korang ke pangkal jalan dengan menonton perlawanan Liga Malaysia. Kesian tengok diorang, macam takde orang peduli je...

10 July, 2010

Komuter - LRT- Aquaria KLCC

Suatu hari minggu...
 anak2 bosan dok rumah...
 ajak jalan...
 nak ke mana? ntah!
 start kereta... kereta bergerak tanpa arah tuju...
 nampak stesen komuter...
 ahh...kita naik komuter je lah!
 sampai KL Sentral...
 makan ayam kat Rasamas...



dah kenyang, awal lagi, takkan nak balik dah...
 naik LRT pulak...
 menuju KLCC...
 ronda-ronda...
 termasuk pulak dlm Aquaria...

(gambar tak berapa terang, flash dilarang)
 angah ketakutan tengok jerung atas kepala...
 berbaloi ke masuk sini? 


 seronok la bagi budak2...
 bagi mak bapak budak... ok sajalah...
 nak balik... LRT delay sejam pulak...
 technical problem...
 sampai KL Sentral... tukar naik komuter... 
anak2 teruja (pengalaman pertama naik komuter & LRT)...
 mak bapaknya pulak...
 last naik komuter & LRT, 7-8 tahun lepas...
 rasa macam dah tobat...
 tak nak naik pengangkutan awam lagi... penat...
 lagi selesa naik kereta buruk aku tu...
 sekian terima kasih.

  * PENGALAMAN AKU NAIK KOMUTER & LRT HARI NI: SIKAP SEGELINTIR ORG MALAYSIA MASIH TAK BERUBAH. TAK MAHU MEMBERI TEMPAT DUDUK KPD GOLONGAN YG LEBIH MEMERLUKAN... BUAT2 TAK TAHU & BUAT2 TIDO.

04 July, 2010

Jalan-jalan Muar - Tangkak - Melaka

Sedikit catatan perjalanan menghadiri kenduri kahwin seorang kawan lama kat Muar... sambil... Cuti-cuti Malaysiaaaaaaaaaaaaaaa.....


3 Julai 2010; Sabtu
 
12.30 pm; sampai Muar

Lepak sekejap makan durian kat Jeti Tanjung Emas... gila nak ngabihkan durian ni...

Ini Ex-classmate masa aku sekolah kat Muar dulu.... lost contact & jumpa semula melalui FB. Selamat Pengantin Baru utk Yuhany & pasangannya... semoga kekal berbahagia hingga ke akhir hayat... aamiinn!
 
Lepas makan kenduri, naik atas sikit ke Air Terjun Gunung Ledang, Sagil. Bagi can budak2 tu mandi menyegarkan badan tapi sekejap je pasal hari nak hujan. Kemudian turun balik ke Bandar Tangkak utk bagi can bini aku pulak bershopping sakan kain & langsir.


6.00 pm, patah balik ke arah Muar & ambik simpang kanan menuju Melaka. Nasi minyak yg dimakan dekat kenduri tadi telah selamat dihadamkan, maka perut pun dah lapar balik. Singgah Medan Ikan Bakar Umbai. Menu: siakap stim, pari bakar, sotong goreng tepung, sayur campur. Kos: RM68.00. Licin sampai ke tulang... rugi bayar mahal2 kalau tak habis!

Perut dah kenyang... badan pun dah penat. Baru nak cari tempat penginapan. Hampir sejam lebih berpusing sekitar bandar Melaka mencari hotel tapi semuanya full house (biasalah malam minggu). Inilah akibatnya main redah je. Akhirnya dapat satu bilik hotel bajet kat Melaka Raya. Asal boleh tidur sudah! Anak2 dah tidur, sempat juga layan tengok bola world cup kat lobi hotel, Jerman membelasah Argentina 4-0.

4 Julai 2010, Ahad

Lepas breakfast, terus pergi Menara Taming Sari. Pagi2 ni lengang lagi, nak parking pun senang. - mula2 naik Duck Tours pusing Bandar Melaka & Pulau Melaka kemudian itik kuning ni 'terjun' ke laut pulak dan naik semula ke darat berdekatan Eye on Malaysia seterusnya kembali semula kat depan Menara Taming Sari. Tiket: RM38.00 (dewasa) & RM22.00 (kanak-kanak 3-12 thn). 
 

~ naik Menara Taming Sari. Tiket RM 20 (dewasa) & RM 10 (kanak2). Tunjuk MyKad dapat separuh harga. Kalau nak sewa teropong pun boleh. Tapi rasa macam sekejap je kat atas tu... lebih kurang 5-10 minit je kot.

~ pergi Muzium Maritim pulak (replika kapal Portugis- Flor de la Mar tu). Bergambar lebih kurang. Perut dah lapar. Anak2 ajak makan kat McD. lepas makan terus balik KL. 

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...