11 August, 2010

Gelagat lelaki Muslim yang baligh, berakal dan tidak uzur tapi tak reti-reti nak puasa di bulan Ramadhan!

Assalamualaikum & Salam Ramadhan kpd sesiapa yg sesat ke sini.

(Biasanya sempena menyambut Ramadhan, orang tulis yg baik-baik je...tapi aku nak tulis cerita yg buruk-buruk je...tapi di sebalik setiap keburukan tu pasti ada pengajarannya kan???)

Panjang juga tajuk kali ni...kalau korang perasan lengkap dengan syarat wajib puasa tu. Kenapa la agaknya mereka ni tak puasa? Lu pikir la sendiri...masing-masing dah besar panjang. Aku cuma nak kongsikan gelagat mereka yang tak puasa tu, sekadar untuk renungan kita bersama.

  • Bila dah tak puasa, mana nak cari makan? Kalau kat rumah, selain dari selongkar nasi sejuk + lauk semalam,  dah tentu la masak sendiri... Apa saja yang ada, maggi pun bolehlah, tak pun masak nasik goreng bodo je. Kalau ditanya konon nak masak untuk berbuka puasa. Woi mamat, apa ke jadah pukul 12.00 tengahari masak untuk berbuka?
  • Kalau kat luar, dah tentu kedai mamak la yang dicari. Ada yg pasang runner dari golongan awek atau kawan yg non muslim...Ada juga yg jenis selamba gi beli sendiri. Berani-berani takut tapi selamba je tapau nasi + lauk kari, takde kemaluan betul. Nak cover line bungkus dalam plastik hitam. Kalau tak nak lama-lama, minta nombor telefon mamak, order dulu ...mamak siapkan...sampai kedai terus bayar. Kedai mamak ni pun satu celaka, siang hari bulan puasa pun buka kedai (kebanyakannya), maka bertambah galaklah kaki ponteng puasa. Kadang-kadang pintu depan ada tutup, pintu belakang ada buka juga (baca ikut slang mamak).
  • Kalau tak kedai mamak, kedai runcit/kedai serbaneka juga jadi pilihan. Dengan muka tak malu sambar saja roti/pizza/bun dengan air kotak. Bila nak bayar, tauke kedai/cashier pun tersenyum-senyum...apahal? Oops lupa, tambah pulak rokok sekotak. Sesetengah kaki ponteng puasa tak kisah sangat pasal makan, tapi tak dapat pekena rokok yang diorang tak boleh tahan... boleh menggigil satu badan...
  • Makanan dah ada tapi nak makan kat mana??? Ada yang tapau makan kat rumah (siap berjemaah dgn kawan2 lagi... sepakat betul setan2 ni). Ada yang cari port tersorok di tempat kerja. Ada yang makan dalam kereta sama ada kat tempat parking atau makan sambil memandu. Ada yang cover line makan kat restoran cina. Ada yang makan dalam semak. Ada yg makan kat pusat snooker, kedai mesin judi, mahupun kat kolam pancing. Paling busuk sekali ada juga yang tergamak makan dalam jamban. Puih! Ni mesti teringat zaman sekolah dulu, ponteng puasa minum air paip dlm jamban.
  • Tanda2 kantoi: Kalau tadinya lemah longlai, tiba2 mamat ni segar bugar semacam je... Lalu je mamat ni ada bau rokok... atau bau kari mamak... atau ada bau petai...kalau bercakap terselit pulak cebisan cili celah gigi...... heheh... confirm tak pose! 
  • Alasan bila terkantoi/tertangkap: sebab2 kesihatan (gastrik la paling popular), kena makan ubat, pagi tadi tak sempat sahur, beli makanan utk anak (siap bawa anak gi beli makanan...padahal bapaknya yg melantak), beli makanan utk org sakit... kerja berat... dan macam2 alasan lagilah (org tak puasa ni memang kreatif lagi inovatif mencipta alasan)

Cukuplah setakat tu! Lagi banyak aku tulis, lagi banyak aku mengarut & mencarut nanti...dan lagi kurang pahala puasa aku.

Penulisan ini adalah hasil pemerhatian & sedikit pengalaman sendiri penulis yg bergelar alibukansetan ini, yg suatu masa dulu juga pernah berperangai macam setan dan berkawan dgn setan, tapi kini sedang cuba berubah menjauhi setan & the geng, baik yg berbentuk setan (macamlah aku pernah jumpa) mahupun yg berbentuk manusia. A'uzubillahi minasy syaithoonir rojiim...


Selamat Berpuasa kpd semua umat Islam.... dan selamatlah puasa aku hendaknya. 



DOWNLOAD RAMADHAN HANDBOOK (PANDUAN IBADAH PUASA)


No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...