12 July, 2010

Spain Juara Piala Dunia 2010

(Setelah sebulan menjadi BATMAN, kini hidup kembali normal... aku kembali menjadi manusia biasa yg tidur di waktu malam) Sedikit info ringkas Piala Dunia 2010:


Juara : Spain
Naib Juara : Netherlands
Ketiga : Germany
Keempat : Uruguay

Man of the Match (Final) : Andres Iniesta (Spain)

Adidas Golden Ball (Pemain Terbaik) : Diego Forlan (Uruguay)
- Kedua: Wesley Sneijder (Netherlands)
- Ketiga: David Villa (Spain)

Adidas Golden Boot (Penjaring Terbanyak) : Thomas Mueller (Germany) - 5 gol, 3 assist.
- David Villa, Wesley Sneijder & Diego Forlan pun score 5 gol, tapi cuma assist 1 gol.

Adidas Golden Glove (Penjaga Gol Terbaik) : Iker Casillas (Spain) - Cuma lepaskan 2 gol je sepanjang kejohanan. Main cun... awek pun cun!

FIFA Fair Play Award : Spain - 8 kad kuning... 0 kad merah.


Hyundai Best Young Player : Thomas Mueller (Germany) -Umur baru 21... main bagus. Layak dapat kereta Hyundai sebijik.

Scrap Iron Boot : Felipe Melo (Brazil) - Anugerah ni aku tambah sendiri! Sebagai penyokong tegar Brazil, hangin betul aku dgn mamat ni. Lepas dia kena kad merah setelah memijak paha Arjen Robben, hancuslah harapan Brazil utk mencari gol penyamaan masa ketinggalan 1-2 kpd Belanda di suku akhir. Dah lah score gol sendiri sebelum tu...


Jumpa lagi 2014 di Brazil.

*World Cup dah habis. Kembalilah korang ke pangkal jalan dengan menonton perlawanan Liga Malaysia. Kesian tengok diorang, macam takde orang peduli je...

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...