27 December, 2009

Taklimat di Avillion Admiral Cove, Port Dickson

Menghadiri taklimat & mesyuarat pasal kerja di Avillion Admiral Cove, Port Dickson selama 3 hari dari 24-26 Disember 2009. Masa cuti krismas ni lah ofis aku nak buat mesyuarat...bengong! Terpaksalah anak bini tinggal kat kampung...lagipun bini aku masih lagi dalam tempoh berpantang. Sekurang2nya ada maknya tolong tengokkan.

pemandangan sekitar hotel penginapan masa taklimat (gambar diambil dari SINI)

Ini juga mungkin taklimat/kursus terakhir yg dibuat di luar pejabat memandangkan tahun depan bajet dikurangkan atas dasar penjimatan. Bagus juga, takdelah menghabiskan duit rakyat je. Balik je dari PD, terus balik Ipoh, jemput anak bini balik. Anak perempuan kecik aku tu pun dah disunatkan kat klinik kat Ipoh, bayaran RM25 je.

17 December, 2009

Farewell Party P.O.G

Aku tengok game final bola Sukan Sea sambil membakar ayam...ofis aku buat BBQ untuk majlis perpisahan kakitangan sambilan. Bawa anak2aku yg dua orang tu, ibu & baby tinggal kat umah je la...dalam pantang.

tema merah hitam, aku pakai baju M.U jela...
ada fashion show utk budak2...si Along juara..

Pingat Emas Bolasepak Sukan Sea...jangan la sampai kena tunggu 20 tahun nak dapat emas lagi...

Tahniah kpd pemain2 bolasepak kebangsaan bawah-23 tahun kerana berjaya menang pingat emas Sukan Sea 2009 di Laos, menewaskan Vietnam 1-0. Rasa agak teruja sebab benda ni sesuatu yang jaghang-jaghang (sebut macam P.Ramlee) berlaku.

Kali terakhir Malaysia menang pingat emas bolasepak Sukan Sea pada tahun 1989 yang berlangsung di KL, menewaskan Singapura 3-1. Masa tu aku baru tingkatan dua. Zaman pemain2 seperti Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan, Azizol Abu Haniffa, Ahmad Yusof, Serbegeth 'Shebby' Singh, Razip Ismail, Lim Teong Kim dll (malas la pulak nak sebut semua).



Lepas tu bermulalah era hampeh bolasepak Malaysia di Sukan Sea, paling memalukan pernah kalah di tangan pasukan seperti Filipina dan Laos, yang boleh dianggap pasukan 'kacang' je untuk diratah. Lupakan sajalah. Pingat emas pada 2009 ni jadi penawar segalanya. Bermula ganas di peringkat kumpulan dengan membelasah Timor Leste 11-0.



Tapi referee Korea bangang punya pasal, tambah pulak pemain2 tak dapat kawal emosi, kalah 1-3 kepada Vietnam.



Menghidupkan semula peluang dalam game ketiga menewaskan Kemboja 4-0.



Paling manis, game terakhir peringkat kumpulan menewaskan Thailand 2-1 untuk layak ke separuh akhir.



Di separuh akhir, cemerlang menewaskan tuan rumah Laos 3-1.



Final..walaupun gol tak cantik, apa yg penting kemenangan yang menjamin pingat emas.


Harap kekalkan dan tingkatkan prestasi, jangan sampai rakyat Malaysia kena tunggu lagi 20 tahun pulak nak dapat pingat emas lagi.

04 December, 2009

Al-Fatihah & Selamat Kembali

Innalillahi wainna ilaihi raajiuun. Seseorang yang aku kenali telah kembali bertemu Pencipta-nya dalam satu kemalangan ngeri. Semoga rohnya dicucuri rahmat. Ini petikan Harian Metro, 3/12/2009:

Kereta putus dua diseret lori

SEREMBAN: Sebuah kereta Perodua Kancil terputus dua dengan bahagian belakangnya diseret sebuah lori tangki kosong, hangus dalam kemalangan di Bukit Mantin, di Batu 7 Jalan Seremban-Mantin, dekat sini, malam kelmarin. 

Dalam kejadian kira-kira jam 11.05 malam itu, pemandu kereta yang dikenali sebagai Muhammad Mohd Rashid, 25, dari Kampung Batu 8, Mantin mati di tempat kejadian akibat cedera parah. Difahamkan, kereta yang dipandu mangsa terperosok ke bawah lori tangki berkenaan hingga menyebabkan bahagian depan kenderaan berat terbabit turut hangus. 
Jurucakap polis berkata, siasatan awal mendapati kejadian berlaku ketika kakitangan Jabatan Perangkaan Shah Alam, Selangor itu dikatakan dalam perjalanan pulang dari Seremban ke rumahnya di Mantin, manakala lori terbabit dari arah bertentangan.
Aku rasa Allahyarham mungkin antara orang yang bertuah sebab ditakdirkan mati muda...bermakna kurang melakukan dosa. Agaknyalah...dosa pahala bukan bidang kuasa kita..dan ini hanya pendapat peribadi aku.
Sebut pasal mati, aku memang takut sangat. Sebab? Sikit sangat rasanya kebaikan & amalan aku nak dibawa ke 'sana' nanti. Bila nak berubah? Ntahlah!

Al-Fatihah.

01 December, 2009

Aina Alyssa demam Kuning

Lepas keluar dari wad pada petang Khamis, 19 Nov, ingatkan anak & bini aku dah boleh rilek berpantang kat rumah je. Tapi rupanya hari-hari kena berulang alik ke klinik kesihatan untuk buat blood test bagi memantau tahap demam kuning/jaundis pada anak aku.

~ 22 Nov.2009, Ahad; Tahap kuning makin tinggi. Aina terpaksa ditahan di wad NICU Hospital Sg. Buloh (termasuk ibunya sekalilah). Dibogelkan, mata ditutup dan diletak bawah lampu biru (phototerapi).



~ 24 Nov.2009, Selasa; Setelah lebih kurang 30 jam duk bawah lampu (aku tengok kat meter lampu tu), kuning dah turun sikit dan petang ni dah boleh keluar wad. Lega, tak payah ulang alik hospital lagi.

~ 25 Nov.2009, Rabu; Pagi pergi Jabatan Pendaftaran Shah Alam, daftar kelahiran & buat surat beranak. Sebulan lagi datang ambik MyKid pulak. Hari ni Aina dah genap umur 7 hari. Ikut sunnah, cukur rambut sampai botak. Tak payah majlis cukur jambul. Bagi menyusu kenyang-kenyang, bila dah lena, dengan lafaz bismillah, aku sendiri cukur sampai botak...selamat. Simple-simple sudah, tak payah nak beradat sangat.



~ 26 Nov.2009, Khamis; Masih kena pergi klinik buat blood test. Petang, bini aku dah start berurut, 3 kali mulai hari ni. Aku seperti biasa menjalankan tugas-tugas seorang surirumah & bapak mithali. Chehh! Bagi peluang bini rilek sementara aku bercuti panjang ni.

~ 27 Nov.2009, Jumaat; Hari Raya Aidil Adha. Raya di rumah sendiri je sebatang kara, huhu...Tiada sambutan. Bawa anak-anak bujang pegi solat raya. Lepas tu balik lepak kat rumah je. Nasib baik jiran sebelah bagi ketupat & rendang, ada la sikit suasana raya. Petang masak mi rebus, akak tiri aku nak datang tengok baby.

~ 1 Dis.2009, Selasa; Setelah bercuti panjang selama 13 hari, esok dah start kerja. Arrgghhh malasnya. Lepas ni bini aku kena pandai-pandai la menguruskan diri sendiri & baby.
Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...