17 December, 2009

Pingat Emas Bolasepak Sukan Sea...jangan la sampai kena tunggu 20 tahun nak dapat emas lagi...

Tahniah kpd pemain2 bolasepak kebangsaan bawah-23 tahun kerana berjaya menang pingat emas Sukan Sea 2009 di Laos, menewaskan Vietnam 1-0. Rasa agak teruja sebab benda ni sesuatu yang jaghang-jaghang (sebut macam P.Ramlee) berlaku.

Kali terakhir Malaysia menang pingat emas bolasepak Sukan Sea pada tahun 1989 yang berlangsung di KL, menewaskan Singapura 3-1. Masa tu aku baru tingkatan dua. Zaman pemain2 seperti Dollah Salleh, Zainal Abidin Hassan, Azizol Abu Haniffa, Ahmad Yusof, Serbegeth 'Shebby' Singh, Razip Ismail, Lim Teong Kim dll (malas la pulak nak sebut semua).



Lepas tu bermulalah era hampeh bolasepak Malaysia di Sukan Sea, paling memalukan pernah kalah di tangan pasukan seperti Filipina dan Laos, yang boleh dianggap pasukan 'kacang' je untuk diratah. Lupakan sajalah. Pingat emas pada 2009 ni jadi penawar segalanya. Bermula ganas di peringkat kumpulan dengan membelasah Timor Leste 11-0.



Tapi referee Korea bangang punya pasal, tambah pulak pemain2 tak dapat kawal emosi, kalah 1-3 kepada Vietnam.



Menghidupkan semula peluang dalam game ketiga menewaskan Kemboja 4-0.



Paling manis, game terakhir peringkat kumpulan menewaskan Thailand 2-1 untuk layak ke separuh akhir.



Di separuh akhir, cemerlang menewaskan tuan rumah Laos 3-1.



Final..walaupun gol tak cantik, apa yg penting kemenangan yang menjamin pingat emas.


Harap kekalkan dan tingkatkan prestasi, jangan sampai rakyat Malaysia kena tunggu lagi 20 tahun pulak nak dapat pingat emas lagi.

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen...

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...