02 January, 2009

Cuti-Cuti Malaysia: Jelajah Perak 2008

Menghabiskan cuti panjang hujung tahun bersama keluarga dengan menjelajah negeri Perak. Main redah je. Ikuti catatan ringkas perjalanan kami:

- 26 Disember; Bertolak dari Sungai Buloh melalui Jalan Kuala Selangor - Sabak Bernam - Teluk Intan - Teluk Batik - Lumut. Menginap semalaman di chalet Pantai Teluk Senangin, Lumut. Agak jauh tersorok ke dalam dari jalan besar. Chalet buruk yang cuma ada tilam & bantal tapi harganya RM 70. Bekalan elektrik dijana generator membuatkan tidur malam agak terganggu disebabkan bunyi bisingnya. 


- 27 Disember; Bertolak ke Taiping. Jalan-jalan cari makan dan cari pasal di sekitar Taiping; Zoo Taiping, Taman Tasik Taiping, makan yong tau foo kat balai bomba. Malam lepak kat hotel je. Anak bini dah penat!
 
- 28 Disember; Pagi nak naik Bukit Larut tapi tiket 4WD 'sold out'. Pergi pulak Kuala Gula tapi 'under renovation'. Musim cuti sekolah ni banyak betul halangannya. Ronda-ronda ke Kuala Kurau, Bagan Serai dan Bukit Merah. Lepas tu patah balik semula ke Taiping & Kuala Sepetang. Menjelajah hutan bakau Kuala Sepetang dan naik bot menyusuri sungai Kuala Sepetang. Nak balik singgah dulu pekena mi udang paling top di Kuala Sepetang, mi udang Makteh. Rasanya biasa saja mengikut selera tekak aku. Mungkin yang membuatkan ianya 'special' sebab udangnya banyak (kena selak udang baru nampak mi). Pastu balik Ipoh rumah mertua.

- 29 Disember; Jalan-jalan rumah saudara mara di sekitar Ipoh shj.

- 30 Disember; Bawak mertua sekali pergi ke rumah abang ipar yg bertugas sebagai tentera di Kroh (Pengkalan Hulu). Petang ronda-ronda sekitar kedai kat sempadan Siam & Pekan Kroh. Nak masuk Siam (Betong) hujan lebat pulak. Malam mandi kolam air panas Ulu Legong Hot Spring, Baling (oops...macam mana boleh ter'masuk' Kedah pulak ni?). Meriah betul kat sini. Kata abang ipar aku, kalau malam cuti ramai yang lepak sampai ke subuh. Pukul 1.00 pagi baru balik ke rumah abang ipar di Kroh.

- 31 Disember; Bertolak balik Ipoh. Singgah Pekan Grik beli lauk nak buat BBQ. Mandi-manda, lepak & BBQ di Lata Kekabu, Sauk. Elok-elok panas terik tiba-tiba hujan pulak. Balik singgah beli ikan pekasam Tasik Raban. Petang baru sampai Ipoh.


Esok nak balik Sungai Buloh. Badan dah penat dan poket pun dah tenat. Adehh...

No comments :

Post a Comment

Terima kasih kerana sudi meninggalkan komen...
tapi jika komen menggunakan 'Tanpa Nama @ Anonymous'... silalah letak nama samaran sekurang-kurangnya di akhir komen... tidaklah tertanya-tanya siapa gerangannya si tukang komen... terima kasih.

Terima kasih sudi singgah. Ini blog peribadi... sekadar mencatat pengalaman peribadi. Maka segala pendapat/pandangan dalam blog ini adalah pendapat/pandangan peribadi, tiada kena mengena dengan pihak lain kecuali aku nyatakan namanya. Pendapat/pandangan ini tidak semestinya benar, tapi tidak semestinya pula tidak benar.

Kalau ada info dalam blog ini yang bermanfaat kepada orang lain, baguslah...alhamdulillah. Kalau rasa tak berfaedah, diam-diam sudah dan jangan buang masa sila tinggalkan blog ini.

Aku juga tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan/kerugian/ kesusahan/kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam blog ini. Semua dah besar pandai-pandailah menilai.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...